Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 009 til 46 033 av totalt 50 284 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette

på en av mine turer nå i helga på mitt sommersted ved helgelandskysten komm jeg over et bitte lite reir i bakken godt gjemt i rede var det 6 bitte småe mørkebrune egg.har søkt og sett i alle tenkelige bøker men finner ikke ut hvilken fugel disse eggene hører til.har aldri sett dette før. fikk desverre ikke sett fugelen da den fløy opp ,men mener den var litt grå. Det hadde vært artig å få vite hva slags liten fugel som legger mørkebrune egg og reiret på bakken .stedet er for øvrig bjørkeskog med overgang til myr ogberg ned til havet. kan dere svare meg på det ville det vært fint .

B.T.F. (15.06.2009)

Svar:

Det hadde hjulpet dersom du hadde et foto av reiret. Men det kan tenkes at dette dreier seg om et heipiplerke-reir, det er en av de mest sannsynlige artene.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sykdom og skader

Trostunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.. fant en trostunge på en tursti den 06/06.. han hadde et lite sår i bakhode, så ut som han hadde blitt hakka på.. Men nå har det blitt en stor kul,og har mister fjær rundt kulen, såret har sprekt opp og blør, vet ikke hva jeg skal gjøer, men jeg renser det med pyrisept morgen og kveld, er det riktig??? han spiser bra med mat,er det greit at han spiser kyllingfor,han er kjempe glad i det.. Tror du det er det går bra med fugleungen?? hilsen Helene

H.O. (16.06.2009)

Svar:

Det er bra at fuglen spiser, men såret så ganske stort ut. derfor er det ikke sikkert at denne fuglen vil klare seg. Dessverre er bildet uskarpt, så det er ikke enkelt å vurdere skaden. Forsøk å ta et skarpere bilde og send det inn.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sykdom og skader

Heling av skade hos fugl

Vi har tatt vare på ei skada kaia vi fant i hagen vår. Den hadde tydeligvis knekt et bein, og den kunne ikke fly. Kråkene satt i tretoppene og siklet på den. Vi har spjelket beinet med en ispinne og sportstape, og da greide den å gå, om enn litt utstødig. Kaia har nå fått midlertidig bopæl i ei eske i garasjen vår, hvor den får vann og mat. Hvor lang tid tar det før skaden er helet og vi kan slippe den løs? Har tenkt å la den få gå litt ute i hagen hver dag, slik at vi ser om den kommer seg.

Ø. (16.06.2009)

Svar:

Det var flott at dere har greid å spjelke beinet på den måten dere beskriver. Hvor raskt det gror er ikke helt lett å si, men det bør kanskje kunne gå i løpet av 2-3 uker. Det kommer også litt an på om bruddet sitter i leggen hvor det ikke er noen muskler, eller i låret. Kaier kan fores med det meste - alle kråkefugler er altetere. Hvis dere lar den sitte i en stor pappeske, og ha vann og mat tilgjengelig, så kan dette gå bra. Det er egentlig best at fuglen ikke får hoppe mye omkring mens bruddet gror.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Plukke fuglefhjær

Da jeg var barn, lærte jeg at man ikke skal plukke fuglefjær, da det kan være sykdom i dem. Er det noe i dette? Har en datter som gjerne vil plukke, og vil ikke si nei unødvendig...

N.N (16.06.2009)

Svar:

Nei, du kan bare samle fuglefjær! Jeg begynte selv fugleinteressen med å samle fjær som 11-åring, og har lært masse med det som utgangspunkt. Har aldri blitt syk av fjær. Dersom fjær ute er skitne, kan de vaskes med såpe, skylles og tørkes, så blir de nesten som nye igjen. Lykke til med samlingen.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

skjærer

jeg er en stor beundrer av skjærer, bor midt i Oslo med ihvertfall tre familier i nær omkrets, de har forstått at jeg er ok og kommer stadig på balkongen og maser om mat , ok de stjeler litt forskjellig, men ok - spørsmål: Finnes det noen nettsider der en kan lære om de ulike lydene skjærene har, tenkte å lære litt skjærespråk. hilsen roald m

N.N (16.06.2009)

Svar:

Hyggelig at noen også setter pris på skjærene, for det er dessverre alt for mange som bare prøver å bli kvitt dem, til tross for st de er noen av de mest trofaste husfuglene vi har. Men jeg kjenner dessverre ikke til noen nettsider som har slik informasjon som du spør etter.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

katten spiser ikke linerle

Hei!
Jeg har registrert at ved flere anledninger har katten min fanget linerler, men spiser dem ikke. Meis og spurv går imidleritd ned på høykant. Er det noe med linerler som katter ikke liker, eller handler det kun om min katts sære smak?

En annen ting; etter kattens meisemåltid her en dag, lå kun noen vingefjær og et organ igjen. Min familie har ulike teorier på hvorfor dette ble spart. Er det nærliggende å tro at det f.eks er galleblæren?

I. (16.06.2009)

Svar:

Jeg tror nok helst at det er katten din som er sær - har ikke hørt noe tidligere som skulle tilsi at linerler smaker eller lukter ekkelt for rovpattedyr. Det er ikke godt å si hva slags organ som ikke ble spist, urinblære og magesekk kan være mulige kandidater. Men du bør helst forsøke å hindre at katten får lov til å fange fugl. Det beste rådet er å gjøre som i Danmark - la kattene ha halsbånd med en liten bjelle i - da redder flere fugler seg unna. Og det er ikke noen grunn til å la kattene få lov til å fange fugler så lenge de fores inne som husdyr.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Reir på balkong

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg oppdaget nylig et reir med 5 egg oppunder taket på balkongen min rett utenfor soveromsvinduet mitt (bor i Oslo).
Lurer i den forbindelse på et par ting:
1) Hvilken fugleart er det snakk om?
2) Siden redet er rett over soveromsvinduet mitt er jeg en smule bekymret for nattesøvn og evt smittefare. Hvor lenge vil denne fuglearten bruke på å fø opp ungene tilstrekkelig til at de kan forlate reiret, og vil det medføre mye støy og/eller fare for fuglebakterier/lopper etc?
Vil nødig måtte sove med lukket vindu i hele sommer...
På forhånd takk for svar.

A. (16.06.2009)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper. Det er ikke noe farlig at den har reir utenfor vinduet ditt. Den er ikke spesielt "støyende", og du trenger heller ikke å engste deg for smittefare eller fuglelopper. det er helst fuglereir inne i fuglekasser hvor det kan være en del fuglelopper. Men når ungene har forlatt reiret, så kan du plukke det ned og kaste det.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

hvilke ender er det på bildet og hva slags brun fugl er det på midten av bildet?
bildet et tatt i oppland.

T. (15.06.2009)

Svar:

Her mangler bildet.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Tranekyllinger

Jeg har et Tranepar som har hekket i nærheten i noen år nå, og de har i år klekket to flotte kyllinger. De pleier å rusle rundt omkring på jordet her, men i morges da jeg gikk ut på trappen hadde de kommet inn på tunet. De ble selvfølgelig redde og de store forsvant. Kyllingene løp hvert til sitt. Senere så jeg foreldrene kom tilbake og ropte til seg en av kyllingene, men så aldri den andre som hadde løpt i feil retning i forhold til hvor de andre befant seg. Nå lurer jeg på hvor gode de er på å finne hverandre igjen. Ble naturlig nok fryktelig lei meg over det som skjedde og at jeg kanskje skulle være årsaken til at de ikke finner igjen den siste kyllingen. Det er veldig mye skog, kratt og jorder rundt meg her.

H.A. (15.06.2009)

Svar:

Sannsynligvis klarer tranene å finne igjen begge ungene sine. Fuglene lokker og lytter seg fram til hvor de befinner seg. Dersom ungene blir skremt av rovdyr eller mennesker, så kan de spre seg fra hverandre og trykke inntil faren er over. Da kan det selvfølgelig ta litt tid før foreldrene får samlet de to ungene igjen. Tranene har i stadig økende omfang begynt å hekke på og nær kulturmark. Her er det tørrere enn ute i fuktige våtmarker, og det kan kanskje være større fare for at rovpattedyr som rødrev, mår eller mink (for ikke å si katter), kan klare å fange traneunger. Ute i en sump har de kanskje større sjanse til å berge seg unna slike firfotinger.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Fugle mor

Hei
Kommer ikke fugle moren tilbake til eggene hvis man tar på de??

N.N (15.06.2009)

Svar:

Jo, det er ikke noe problem. Men dersom du oppholder deg lenge ved et reir, så kan fuglene tro at eggene har blitt spist, og derfor forlate reiret. Fugl reagerer ikke på lukt.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Fuglekasser

perleugle

kossen er det morken flis ser ut???til ein perleugle fugle kasse eller er det nokke annet eg kan bruke av nokken andre typer flis???

F. (12.06.2009)

Svar:

Hvis du finner en død løvtrestubbe som du kan smuldre opp med hendene, og det er tørr, lys flis, så har du velegnet stubbeflis. Flis fra osp eller bjørk er ofte bra.

Roar Solheim (13.06.2009)


#Fuglekasser

perleugle

kan eg bruke 18cm breie fjøler til perleugle kasse??fordi det er berre det eg har:(

F. (12.06.2009)

Svar:

Ja, det kan du bruke.

Roar Solheim (13.06.2009)


#Diverse

Dvergspett

I et rødlisteområde like utenfor Harstad hekker en koloni dvergspetter. Kloss inntil er det anlagt et motorsportssenter. Er det riktig at dvergspetten ikke reagerer på støy fra trafikk?

A.I. (12.06.2009)

Svar:

Det er svært få fugler som reagerer på trafikkstøy, underlig nok. Det viktige er at fuglenes leveområder er intakt. For dvergspettens del betyr det løvskog med masse stående, døde trær og pinner som den kan hakke løs insekter fra. Om sommeren kan dvergspetten fore ungene med bladlus fra løvtrær.

Roar Solheim (13.06.2009)


#Diverse

Svært truende måker.

Hei, jeg har nettopp begynt som vaskehjelp, der jeg skal tømme søppel hver dag. For noen dager siden spiste jeg fra en sjokolade mens jeg gikk mot den bygningen jeg pleier å hente mitt renholdsutstyr. Plutselig flyr en måke i rasende full fart mot hodet mitt og skriker i ett sett. Heldigvis får jeg kommet meg inn i bygningen og kastet papiret i søpla. Når jeg kommer ut, har jeg ikke noe mat med meg, men måken kjenner meg igjen, og stuper nesten 25 cm nært hodet på meg.Deretter jager hun meg 20 meter vekk fra bygningen.

Jeg har snakket med de andre som jobber i den bygningen, og de sier at måken har fått barn, og at hun beskytter dem hele tiden. Derfor raseriet.

Det er ganske grisete med en måke som har flyttet langt vekk fra sjøen for å bo på tørt tettbefolket landområde, og livnære seg og sine unger med råttent matavfall. Det er nemlig mange søppelcontainere nært bygningen, og i dag sto ungene hennes og sperret for den åpne døren til resirkuleringsrommet(med matavfallet)Jeg turte ikke å komme nær døren, for med en gang jeg nærmer meg døren så freser måken mot meg og stuper.

Hva kan jeg gjøre for å ikke bli angrepet av disse måkene selvom jeg kommer med søppelpose? Hvordan skal jeg takle det? Jeg er helt nødt til å bære søpla(med matrester) inn i det resirkuleringsrommet, og da er det veldig frustrerende at måka flyr mot hodet mitt og freser.

A. (12.06.2009)

Svar:

Mange fiskemåker har funnet ut at det er gunstig å hekke nær mennesker, eller også på hustak. Da kommer ikke minken til for å spise opp egg eller unger. Men måkene liker ikke nærgående mennesker selv om de altså legger reiret nært oss. Siden dette bare pågår noen uker mens ungene vokser opp, så kan du beskytte deg med å ta en tykk lue eller hatt på hodet. Det kan kanskje gå an å beskytte seg med en paraply også, men det virker kanskje for tungvint eller ser latterlig ut, slik at det ikke er noen god løsning. Det må du vurdere selv. At måkene spiser opp vårt matavfall er egentlig bare gunstig - på den måten rydder de opp etter oss søpledyr som ikke kan ivareta avfallet vårt.

Roar Solheim (13.06.2009)


#Diverse

Blåmeis

Hei.
Jeg har et spørsmål angående blåmeis. Det er et par som bor i fuglekassa vår og har barn, tror de har blitt ganske store nå. Så har en av foreldrene dødd. Hvordan vil det gå med resten? Det bor ganske manger katter rundt, det er slik den ene døde.

U. (12.06.2009)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje kan den gjenværende fuglen klare matingen alene, men det kan også gå galt. Du får bare følge med og se hvordan det går.

Roar Solheim (12.06.2009)


#Diverse

måkeunger

Er ungene til gråmåkene større en sine foreldre, evt hvorfor ser de slik ut?

T.B. (11.06.2009)

Svar:

De er ikke større enn sine foreldre, og jeg har heller aldri oppfattet dem som å se større ut. Dersom det virker slik for deg, så har jeg ingen forklaring på det, dessverre.

Roar Solheim (11.06.2009)


#Diverse

Gulpebolle

Hvorfor kalles gulpebolle, gulpebolle når det ikke er en bolle men et sted?

I. (10.06.2009)

Svar:

Dette må du ha misforstått. En gulpebolle er da ikke noe sted! Det er en bolle med ufordøyde matrester som enkelte fugler gulper opp - det skulle da være et selvforklarende ord?

Roar Solheim (11.06.2009)


#Diverse

Spettesmie

Kan en flaggspett hakke på annet enn kongler i en spettesmie?

I. (10.06.2009)

Svar:

Ja. Flaggspetter kan faktisk forsyne seg med fugleunger fra andre hullrugere (f. eks. meiseunger), og da kan de hakken fast fugleungen i en spettesmie og hakke løs kjøttbiter fra kadaveret. Det virker ganske grotesk, men slik er naturen - mat er mat, og flaggspetten er en utpreget kjøttspiser når anledningen byr seg.

Roar Solheim (11.06.2009)


#Trekkfugler

rødnebbterne

hvofor drar rødnebbterne til antarktis det blir jo kaldere?

C.F.O.H. (11.06.2009)

Svar:

Nei, ikke når det er vinter her i nord - da er det jo sommer på den sydlige halvkula. Ternene flyr ikke inn på den islagte delen av antarktis, men jakter krill og småfisk langs iskanten. Det er næringstilgangen som er grunnen til forflyttningen, ikke kulda. Fugl kan tolerere mye kulde dersom de bare har bra tilgang på mat.

Roar Solheim (11.06.2009)


#Fuglekasser

perleugle

heisann..men du kor er det eg kan henge ein perleugle hvor som helst??og angriper perleugla like masse som ein kattugle??og eg har tenkt og ta disse målene på perleuglekassen innflygnings hull 8.5cm(diameter)høyde 42skal eg bruke de målene????og bygger perleuglen reir sjølv eller må vi fylle 10 cm med flis i bunnen???

F. (11.06.2009)

Svar:

Alle uglekasser må ha flis i bunnen. Perleuglene går nesten sldri til anggrep på folk som sjekker uglekasser (har kun opplevd det en eneste gang i løpet av 40 år!). 8-10 cm diameter er bra åpning til perleugle. Perleuglekasser bør henge i barskogsområder, gjerne i en skogkant eller på en frøfuru på en hogstflate et stykke fra skogen (10-20 m unna skogkanten), gjerne 4-5 meter over bakken.

Roar Solheim (11.06.2009)


#Diverse

Fugleegg

Hei! Jeg lurer på om det finnes forskjeller i fulgeegg ut ifra om fuglen holder til i et varmt eller kaldt strøk? Blir egg da tilpasset etter om det er høy eller lav temperatur?

Takk :)
-

E. (11.06.2009)

Svar:

Ikke så vidt jeg kjenner til, men dette er et spørsmål jeg aldri har sett omtalt i litteraturen.

Roar Solheim (11.06.2009)


#Diverse

Grankorsnebb

I dag smalt det kraftig i stuevinduet, og en dunsky oppsto. På terrassen under fant vi to døde fugler som etter boken må være grankorsnebb eller furukorsbnebb, en rød og en gul. Vi bor på en høyde over sjøen i Holmestrand (ca 30m) og det er stort sett åpen løvskog rundt oss. Vi har foring av småfugl som hobby, og har stor glede av dette, men har aldri sett disse fuglene her hos oss før. Spørsmålet er om det er mulig at småfugl kan begå selvmord? Disse fuglene fløy rett i vinduet under et overheng praktisk talt samtidig og det var tydelig at det var et par. Fryktelig synd at disse flotte fuglene ikke fikk leve lengre...

L.S. (11.06.2009)

Svar:

Nei, ingen dyr begår "selvmord" i den forstand vi mennesker bruker begrepet, men det hender ganske ofte at fugler kolliderer med glassruter. Kanskje ser de tvers gjennom en bygning fra ett vindu til et annet, og kanskje er det gjenskinnet av skog og natur i vinduet som får dem til å tro at de kan fly der hvor glasset er. Dette har nok vært et korsnebbpar som du sier, og det hender at både hann og hunn kan omkomme når et fuglepar slik flyr mot et vindu, eller kolliderer med en bil.

Roar Solheim (11.06.2009)


#Diverse

Hvordan hjelpe en foreldreløs kråkeunge best?

Hei.
Jeg kom over en kråkeunge for tre dager siden. Jeg lot den først være, i håp om at foreldrene var i nærheten. 4 timer senere gikk sambo og jeg ned til stedet hvor vi så ungen sist, og han/hun var der forstatt.. Vi saumfarte området i håp om å finne et rede eller slektninger til fuglen, men det eneste vi fant var en død voksen kråke. Vi tok derfor ungen med hjem, og mater den her. Jeg gir den malt elgkjøtt, kattemat og annet kjøtt jeg måtte finne tilgjengelig i kjøleskap og fryser. Jeg har lagt skjellsand inn i hundeburet, og knuser eggeskall som jeg har i maten jeg gir. Den spiser ikke selv, så jeg mater med teskjed.. Vann har den også, men for sikkerhetsskyld har jeg litt vann på skjeen jeg gir den mat med. Er det noe annet jeg bør gjøre/gi i tillegg for at den skal ha det best mulig? Hvor ofte bør jeg gi mat...jeg synes den er sulten hele tiden..

L.W. (07.06.2009)

Svar:

Det høres ut til at du allerede har funnet en god forblanding for en kråkefuglunge. Du kan variere med nesten hva det skal være av ukrydret mat til en kråkefugl, for den er en alteter. Gi den mat så ofte som mulig, gjerne hver halve til hele time. Men du trenger ikke å gi den knuste eggeskall - det er bare noe man gir til verpehøns fordi de kan få underskudd av kalk på grunn av all eggleggingen.

Roar Solheim (10.06.2009)


#Diverse

Spørsmål:

hva sier reglene om sprøyting av ronup eller annet ugressmiddel på industri område i hekketid med unger og egg

S. (09.06.2009)

Svar:

Kjenner ikke til dette. Spør på et hagesenter, eller ta eventuellt kontakt med Direktoratet for Naturforvaltning i Trondheim - de bør kunne svare på om det er regler som berører dette. Men generellt så bør vel neppe slik sprøyting skje der det er fugler med egg og unger.

Roar Solheim (10.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spettmeis

Det er nok en Spettmeis som har jobbet der, men den lurte meg med hakkingen. Den hakket som en Hakkespet med mye lyd, den hakker kaskje for å feste muringsmassen. Det store hullet kan blitt laget i vinter for kassen ble hengt opp sommer-08. Trodde ikke meiser var så store, og det var nok den svarte streken som lurte meg til å tro det var en gråspett, så var den jo grå også. Klokken 8 om kvelden gikk den til ro oppå utstikket over terassedøren, og ble sittende hele kvelden. Var kanskje hannfuglen når hofuglen lå på egga. Det ble nok ikke utklekte unger siden Fluesnapperen har overtatt huset. Dette har fåregått på hytta i Lindås(Hordaland). Takk for oppklaringen

S. (09.06.2009)

Svar:

Det var interessant at det ble treff på arten.

Roar Solheim (10.06.2009)

««første 46 009 - 46 033 av 50 284 siste»»