Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 730 til 45 754 av totalt 50 019 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

steinskvett

Bilde vedlagt spørsmålet

hei. er dette ein steinskvett? sett i lofoten sommer 2009.

G.H. (17.06.2009)

Svar:

Ja. Dette er en steinskvett hann (sort maske) med en unge.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

Skjæreunge

Hei, for nesten tre uker siden tok vi til oss en skjæreunge som hadde falt ut av reiret. Vi klarte ikke få den tilbake i reiret, og de andre ungene var mye større enn den lille som vi fant. Dessuten satt den på en plen der det går mye hunder. Den var veldig svak og vinglete, men ble fort bedre da den fikk vann og mat. Nå er den imidlertid i god form, spiser masse egg og tunfisk, og kan fly. Den er faktisk litt plagsom, den flyr fritt i leiligheten og lander på hodene våre og maser om mat og oppmerksomhet. Hvor lenge må vi ha den før vi kan prøve å plassere den ut i naturen ? Hvor skal vi i såfall utplassere den - i samme området som der vi fant den? Når vi har gått tur med den har andre skjærer oppført seg svært aggressivt og territorielle ovenfor skjæra "vår". Er det kanskje lurt å vente med å sette den ut til hekkesesongen er over; når er det i såfall ?

mvh,
biologistudent

C.M. (17.06.2009)

Svar:

Det kan hende at du har skaffet deg en pleiefugl for lang tid framover, for kråkefugler kan bli veldig tamme. Da er det ikke enkelt å få dem tilbake til naturen. Den eneste muligheten for å få det til, er at fuglen gradvis kan fly lenger og lenger unna der du bor med fuglen i pleie.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosenfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi tok dette bildet av en fugl ved hytta på Helleland i pinsen. Stemmer våre antakelser om at det er en rosenfink?

A.V. (17.06.2009)

Svar:

Ja, dette er en flott, gammel ferdig utfarget rosenfink hann. Flott bilde!

Roar Solheim (17.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl med lang stjert

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne død på verandaen min i dag. Trolig har den krasjet i et vindu. Har sett i fugleboka mi, men finner ingen likhet med noen av sortene der. Lurer på hvilken sort det er?

G.D.B. (17.06.2009)

Svar:

Dette er en stjertmeis, og det er en av årets ungfugler, fordi den er så mørk i hodet. Voksne fugler har mye mer hvitt i hodet.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

dvergfalk

har sannsynlig dvergfalk like ved hytta ved et vann. Reiret har jeg funnet og er høyt oppe i ei furu.Det er noen nausti nærheten og rett under furua er det satt opp benk og stoler til bruk for folk. Vil de være fornuftig å stoppe bruken av rasteplassen/sette opp et lite skilt nå i hekkesesongen eller vil det også vekke oppsikt??

R. (11.06.2009)

Svar:

Det er ikke spesielt gunstig at folk setter seg til under et tre med et falkereir i. Falkene vil da fly omkring og varsle iltert, og får hverken ruget på eggene eller passet på ungene sine. Det vil nok være fornuftig å flytte vekk benk og stoler til ut i august når falkeungene har flydd ut fra redet.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Fuglekasser

Vinterly

Jeg har en hytte på fjellet hvor jeg pleier å henge ut meiseboller mm. Mest blåmeis og kjøttmeis. Har nå tenkt å lage noen fuglekasser også. Er det noe poeng å lage noen form for "kasse" hvor de kan søke ly og beskyttelse? Hvordan bør isåfall en slik lages? Et rom/kasse for hver fugl eller plasserer de seg sammen i sterk kulde?

E. (12.06.2009)

Svar:

Lag vanlige fuglekasser for småfugler (28-32 mm diameter på innflyvingshull). Disse kassene benytter meisene ofte som sovesteder om vinteren. Om våren kan de så benyttes til hekkeplasser. Lag kassene slik at taket kan løftes opp. da kan du lett kontrollere innholdet, og rense ut kassene etter endt hekkesesong. Meisene legger seg vanligvis i kassene hver for seg, det ser ikke ut til at de søker sammen i en "bolle" for å holde varmen, slik enkelte andre fugler av og til skal kunne gjøre. Men dette vet vi faktisk ganske lite om.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

hvilken fugl er flinkest til å fly?

hvilken fugl er egentlig flinkest til å fly?

N.N (12.06.2009)

Svar:

Lar seg ikke besvare, for "flink" er et særdeles mangsidig begrep! Flink - til å fly høyest, raskest, lengst, mest energieffektivt, i tettest skog, etc etc.?

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Farlig å spise måkeskitt?

Hei,

Kan det være farlig å spise måkeskitt? (Ja, det er et tapt veddemål...)

L.M. (12.06.2009)

Svar:

Det var et underlig spørsmål. Vanskelig å svare på, siden det ikke akkurat er noen ordinær, for ikke å si normal, aktivitet (!) Men sannsynligvis ville man neppe bli hverken syk eller skadet, bare høyst uvel på tanken av et så utenkelig næringsinntak (?!).

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg oppdaget denne fuglen da jeg kjørte bil på Nesodden i dag. Den gled på vinden over et jorbruksområde. Flyttet seg stort set sidevegs med vinden i mot. Så ut som den speidet etter byttedyr på bakken. Kan det være en Musvåk? Bildet er tatt med full zoom og er ytterligere forstørret på pc.

T. (15.06.2009)

Svar:

Høyst sannsynlig er dette en musvåk, men bildet er så mørkt at fuglens profil faktisk kan minne mye om en kongeørn. Vingene hos kongeørna smalner imidlertid mer inn mot kroppen, så dette er nok helst en musvåk. Det er også en av de mest sannsynlige artene å treffe på der du har fotografert denne.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Fugle i Dovre?

Hej någon som har tid med detta mail?

Vi är två medelålders fågelskådare från södra Sverige, som fått för oss vi som omväxling skall åka till norska fjällen, och kanske kusten, för att se på fåglar, men har rätt svårt att hitta lämpliga lokaler. Vi har fått tips om att Dovre och Rondane kan vara bra, men har ändå lite svårt att hitta mer exakt, för att kunna planera lite innan. Vi tänker lämna Sverige ca 22 juni, och kanske dagen efter komma upp till kanske de trakterna.

Vi kan tänka oss både vandra med tält några dagar, sova i hytte eller dylikt. Vi har även intresse av växter, geologi och naturen i allmänhet.

Skulle Du kunna ge oss lite tips.
Hälsningar
Birgitta Gustafsson
Motala

N.N (15.06.2009)

Svar:

Når du kjører opp på Dovrefjell fra Dombås, så kommer du raskt til Fokstumyra fuglereservat. Her kan det være noe å se, men i år er det ikke spesielt bra med sork i fjellet, og heller ikke mange sork-spisere som ugler eller rovfugler. Rondane er næringsfattige fjell (sandstein), og har mindre fugl å by på enn Dovre. I Einunndalen øst for Hjerkinn (kjør inn fra Folldal), er det bra lokaliteter for vadere, ender og mange andre fugler (rik berggrunn).

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Sjøfugl på 4m dyp.

Hei, jeg er en freelance-dykker fra Hamar som var uti Oslofjorden her for en ukes tid siden når det var så fint vær. Det som er, var at jeg på rundt 4 meters dyp så en hvit stor fugl som tydligvis hadde drukna. Har kommet frem til at det må ha vært en sjøfugl som har flydd til sjøss for å dø, og dermed havna der. Det var ingen måke, såpass vet jeg, men jeg lurer på hva det kan ha vært? Noen fugler som har større masse enn andre som gjør at de lettere synker f.eks?

T.N. (15.06.2009)

Svar:

Kadavere av både pattedyr og fugler oppfører seg ulikt etter hvert som tiden går etter at de dør. De fleste fugler flyter når de er nylig døde, men etter hvert som de begynner å råtne, vil luft forsvinne fra skrotten, og hele fuglen kan synke ned i vannet. Hva slags fugl du så, er det ikke mulig å si bare ut i fra en så enkel beskrivelse.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Fuglekasser

Seneste hekking meis

Hvor sent på året kan kjøttmeis og andre meiser starte reirbygging og egglegging?Så idag at det var kommt inn litt mose i 2 av fuglekassene mine,ikke mye men tydlig at der hadde vært fugler iløpet av siste uka.De tre andre kassene mine i samme område har fugleungene flydd ut,så overrasket over at det var aktivitet så sent på året i de andre kassene.Bor på sunnmøre

J. (15.06.2009)

Svar:

Meiser kan ha to kull i løpet av sommeren. Jeg vet ikke hva som er siste-rekord i egglegging, men det kan nok tenkes at noen kan begynne så sent som i begynnelsen av juli.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

temperatur

hei!
fugleegg, klekkes de av seg selv, eller må moren hjelpe til?
hvor mange grader må det vere når hunnen ruger?

E. (15.06.2009)

Svar:

Fugleegg må ruges i ca 40 varmegrader for at de skal klekkes. Det er bare malee-hønsene i sørøst-Asia som ruger ut eggene ved å grave dem ned i komposthauger.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Trekkfugler

Vårtegn!

Det har kommet meg for øre at det er en viss fugleart, som regnes for være det første vårtegnet. Stemmer dette?Hvilken art er så det, og hvorfor akkurat denne arten?

Mvh Jonas Hjort

J.H. (15.06.2009)

Svar:

Dette har ikke ett riktig svar! Folk forbinder ulike fugler med våren, alt etter hvor i landet de bor. Langs kysten er det noen steder tjelden, andre steder ternene. I innlandet kan det være de første stærene, vipene, bokfinkene eller linerlene, kanskje også låvesvalene.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette

på en av mine turer nå i helga på mitt sommersted ved helgelandskysten komm jeg over et bitte lite reir i bakken godt gjemt i rede var det 6 bitte småe mørkebrune egg.har søkt og sett i alle tenkelige bøker men finner ikke ut hvilken fugel disse eggene hører til.har aldri sett dette før. fikk desverre ikke sett fugelen da den fløy opp ,men mener den var litt grå. Det hadde vært artig å få vite hva slags liten fugel som legger mørkebrune egg og reiret på bakken .stedet er for øvrig bjørkeskog med overgang til myr ogberg ned til havet. kan dere svare meg på det ville det vært fint .

B.T.F. (15.06.2009)

Svar:

Det hadde hjulpet dersom du hadde et foto av reiret. Men det kan tenkes at dette dreier seg om et heipiplerke-reir, det er en av de mest sannsynlige artene.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sykdom og skader

Trostunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.. fant en trostunge på en tursti den 06/06.. han hadde et lite sår i bakhode, så ut som han hadde blitt hakka på.. Men nå har det blitt en stor kul,og har mister fjær rundt kulen, såret har sprekt opp og blør, vet ikke hva jeg skal gjøer, men jeg renser det med pyrisept morgen og kveld, er det riktig??? han spiser bra med mat,er det greit at han spiser kyllingfor,han er kjempe glad i det.. Tror du det er det går bra med fugleungen?? hilsen Helene

H.O. (16.06.2009)

Svar:

Det er bra at fuglen spiser, men såret så ganske stort ut. derfor er det ikke sikkert at denne fuglen vil klare seg. Dessverre er bildet uskarpt, så det er ikke enkelt å vurdere skaden. Forsøk å ta et skarpere bilde og send det inn.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sykdom og skader

Heling av skade hos fugl

Vi har tatt vare på ei skada kaia vi fant i hagen vår. Den hadde tydeligvis knekt et bein, og den kunne ikke fly. Kråkene satt i tretoppene og siklet på den. Vi har spjelket beinet med en ispinne og sportstape, og da greide den å gå, om enn litt utstødig. Kaia har nå fått midlertidig bopæl i ei eske i garasjen vår, hvor den får vann og mat. Hvor lang tid tar det før skaden er helet og vi kan slippe den løs? Har tenkt å la den få gå litt ute i hagen hver dag, slik at vi ser om den kommer seg.

Ø. (16.06.2009)

Svar:

Det var flott at dere har greid å spjelke beinet på den måten dere beskriver. Hvor raskt det gror er ikke helt lett å si, men det bør kanskje kunne gå i løpet av 2-3 uker. Det kommer også litt an på om bruddet sitter i leggen hvor det ikke er noen muskler, eller i låret. Kaier kan fores med det meste - alle kråkefugler er altetere. Hvis dere lar den sitte i en stor pappeske, og ha vann og mat tilgjengelig, så kan dette gå bra. Det er egentlig best at fuglen ikke får hoppe mye omkring mens bruddet gror.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Plukke fuglefhjær

Da jeg var barn, lærte jeg at man ikke skal plukke fuglefjær, da det kan være sykdom i dem. Er det noe i dette? Har en datter som gjerne vil plukke, og vil ikke si nei unødvendig...

N.N (16.06.2009)

Svar:

Nei, du kan bare samle fuglefjær! Jeg begynte selv fugleinteressen med å samle fjær som 11-åring, og har lært masse med det som utgangspunkt. Har aldri blitt syk av fjær. Dersom fjær ute er skitne, kan de vaskes med såpe, skylles og tørkes, så blir de nesten som nye igjen. Lykke til med samlingen.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

skjærer

jeg er en stor beundrer av skjærer, bor midt i Oslo med ihvertfall tre familier i nær omkrets, de har forstått at jeg er ok og kommer stadig på balkongen og maser om mat , ok de stjeler litt forskjellig, men ok - spørsmål: Finnes det noen nettsider der en kan lære om de ulike lydene skjærene har, tenkte å lære litt skjærespråk. hilsen roald m

N.N (16.06.2009)

Svar:

Hyggelig at noen også setter pris på skjærene, for det er dessverre alt for mange som bare prøver å bli kvitt dem, til tross for st de er noen av de mest trofaste husfuglene vi har. Men jeg kjenner dessverre ikke til noen nettsider som har slik informasjon som du spør etter.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

katten spiser ikke linerle

Hei!
Jeg har registrert at ved flere anledninger har katten min fanget linerler, men spiser dem ikke. Meis og spurv går imidleritd ned på høykant. Er det noe med linerler som katter ikke liker, eller handler det kun om min katts sære smak?

En annen ting; etter kattens meisemåltid her en dag, lå kun noen vingefjær og et organ igjen. Min familie har ulike teorier på hvorfor dette ble spart. Er det nærliggende å tro at det f.eks er galleblæren?

I. (16.06.2009)

Svar:

Jeg tror nok helst at det er katten din som er sær - har ikke hørt noe tidligere som skulle tilsi at linerler smaker eller lukter ekkelt for rovpattedyr. Det er ikke godt å si hva slags organ som ikke ble spist, urinblære og magesekk kan være mulige kandidater. Men du bør helst forsøke å hindre at katten får lov til å fange fugl. Det beste rådet er å gjøre som i Danmark - la kattene ha halsbånd med en liten bjelle i - da redder flere fugler seg unna. Og det er ikke noen grunn til å la kattene få lov til å fange fugler så lenge de fores inne som husdyr.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Reir på balkong

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg oppdaget nylig et reir med 5 egg oppunder taket på balkongen min rett utenfor soveromsvinduet mitt (bor i Oslo).
Lurer i den forbindelse på et par ting:
1) Hvilken fugleart er det snakk om?
2) Siden redet er rett over soveromsvinduet mitt er jeg en smule bekymret for nattesøvn og evt smittefare. Hvor lenge vil denne fuglearten bruke på å fø opp ungene tilstrekkelig til at de kan forlate reiret, og vil det medføre mye støy og/eller fare for fuglebakterier/lopper etc?
Vil nødig måtte sove med lukket vindu i hele sommer...
På forhånd takk for svar.

A. (16.06.2009)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper. Det er ikke noe farlig at den har reir utenfor vinduet ditt. Den er ikke spesielt "støyende", og du trenger heller ikke å engste deg for smittefare eller fuglelopper. det er helst fuglereir inne i fuglekasser hvor det kan være en del fuglelopper. Men når ungene har forlatt reiret, så kan du plukke det ned og kaste det.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

hvilke ender er det på bildet og hva slags brun fugl er det på midten av bildet?
bildet et tatt i oppland.

T. (15.06.2009)

Svar:

Her mangler bildet.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Tranekyllinger

Jeg har et Tranepar som har hekket i nærheten i noen år nå, og de har i år klekket to flotte kyllinger. De pleier å rusle rundt omkring på jordet her, men i morges da jeg gikk ut på trappen hadde de kommet inn på tunet. De ble selvfølgelig redde og de store forsvant. Kyllingene løp hvert til sitt. Senere så jeg foreldrene kom tilbake og ropte til seg en av kyllingene, men så aldri den andre som hadde løpt i feil retning i forhold til hvor de andre befant seg. Nå lurer jeg på hvor gode de er på å finne hverandre igjen. Ble naturlig nok fryktelig lei meg over det som skjedde og at jeg kanskje skulle være årsaken til at de ikke finner igjen den siste kyllingen. Det er veldig mye skog, kratt og jorder rundt meg her.

H.A. (15.06.2009)

Svar:

Sannsynligvis klarer tranene å finne igjen begge ungene sine. Fuglene lokker og lytter seg fram til hvor de befinner seg. Dersom ungene blir skremt av rovdyr eller mennesker, så kan de spre seg fra hverandre og trykke inntil faren er over. Da kan det selvfølgelig ta litt tid før foreldrene får samlet de to ungene igjen. Tranene har i stadig økende omfang begynt å hekke på og nær kulturmark. Her er det tørrere enn ute i fuktige våtmarker, og det kan kanskje være større fare for at rovpattedyr som rødrev, mår eller mink (for ikke å si katter), kan klare å fange traneunger. Ute i en sump har de kanskje større sjanse til å berge seg unna slike firfotinger.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Diverse

Fugle mor

Hei
Kommer ikke fugle moren tilbake til eggene hvis man tar på de??

N.N (15.06.2009)

Svar:

Jo, det er ikke noe problem. Men dersom du oppholder deg lenge ved et reir, så kan fuglene tro at eggene har blitt spist, og derfor forlate reiret. Fugl reagerer ikke på lukt.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Fuglekasser

perleugle

kossen er det morken flis ser ut???til ein perleugle fugle kasse eller er det nokke annet eg kan bruke av nokken andre typer flis???

F. (12.06.2009)

Svar:

Hvis du finner en død løvtrestubbe som du kan smuldre opp med hendene, og det er tørr, lys flis, så har du velegnet stubbeflis. Flis fra osp eller bjørk er ofte bra.

Roar Solheim (13.06.2009)

««første 45 730 - 45 754 av 50 019 siste»»