Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 954 til 45 978 av totalt 50 286 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvitt egg

Hei! I et furutre fant jeg et lite reir bygd av kvist, med et hvitt egg i, litt mindre enn et hønseegg. Ved kysten i nord-norge, bergrabber. Kan det være en falk? Fant noen hvite fjær under treet.

E. (24.06.2009)

Svar:

Nei, det er definitivt ikke et falkeegg - de er brunspraglete hos alle arter av falker. derimot er det høyst sannsynlig et duereir, og den mest trolige kandidaten er ringdue.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Spørrsmål ang. kongeørna.

Hei, vi er noen brukere av et dagsenter i Grimstad som snakker om alt mellom himmel og jord når vi bla. sitter å spiser. I dag snakket vi om kongeørna; er det fakta at ørnas nebb og klør vokser hele livet? At i 40 års alderen er dette så langt at ørn må selv hjelpe til å knekke/slipe ned klør og nebb. Det var til og med snakk om at den etter dette måtte ha hjelp av sin make en periode til å skaffe mat? vi bare lurer.

K.H.S. (24.06.2009)

Svar:

Nei, slik er det definitivt IKKE. Men nebb og klør består av samme stoff som våre negler, og det er nok sannsynlig at disse vokser noe for å kompensere for slitasje ved vanlig bruk. Burfugler som ikke får brukt nebbet sitt (papegøyer), kan få unormalt lange nebb, så en slik vekst er nok sannsynlig hos arter som bruker nebbet slik at det slites. Men ville fugler må ikke foreta noen ekstra sliping for å holde vekst av nebb og klør ”i sjakk”.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Måker angriper

To måker angrep meg i går. Også i dag. Hvorfor de angriper bare meg og ikke andre?

N.N (19.06.2009)

Svar:

Det er ikke lett å gi svar på. Kanskje ser du farligere ut når du nærmer deg reir/unger enn andre mennesker, men hvorfor måkene skal oppfatte det slik, har jeg ingen forklaring til. Underlig forhold.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Fuglekasser

blåmeis

eg har ca sjekkett hver annen dag/hver dag ein blåmeiskasse når ho har rugd på nyklekte unger gjør det nokke??

F. (20.06.2009)

Svar:

Nei, blåmeisen er en riktig tøffing som tåler denne forstyrrelsen. Kjøttmeisen bør du derimot være litt mer forsiktig med, la det gå lenger tid mellom hver kassesjekk.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Mammaen mater ungen fra meisebollen

Hei
Vi har flere fuglemødre som kommer og mater ungene sine fra meisebollen. Det vi lurer på er om dette vil føre til at ungene ikke lærer å finne mat på annet vis (naturlig) og at de kommer til å få problemer hvis vi f.eks pga flytting slutter å fore dem. Vi ønsker ikke å gjøre dem en "bjørnetjeneste"

Torgeir

T. (19.06.2009)

Svar:

Fugleungene lærer seg nok å finne mat ute i naturen, selv om de blir foret med noe meisebollefor av sine foreldre nå. Dette er ikke noe å bekymre seg over.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Fuglekasser

kass fugl??

Bilde vedlagt spørsmålet

hei det var ein eller annen man som sagde ned treet som kasse hang i og heldigvis var det ingen unger der.. men det eg lurer på hva fugl er det som har brukt dette som reirmateriale????

F. (20.06.2009)

Svar:

Kan se ut som et påbegynt stærreir, kanskje også fluesnapper (men de grove stråene stemmer ikke helt med de minste hullrugerne). Reiret har ikke blitt bygd ferdig.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

HASTER MED SVAR!

Bilde vedlagt spørsmålet

Barna i blokka fant en måkeunge beige med mørkebrune flekker over hele kroppen ikke flyvedyktig.Stor jeg har ringt så mange steder dyrebeskyttelsen,falken,vetrinærhøgskolen,fuglehjelpen som sa det beste jeg skulle gjøre var å sette den i akerselva på vannet og sist fikk jeg snakket med en Paula Bracht Brynildsen som skulle ha peiling på fugler.Barna fant den rundt 14-15 tiden og har hatt den helt til jeg så den kl rundt 18 etter mye ringing sier Paula at det beste er å sette den i en pappeske med stort nok (men ikke så stort at en katt kan komme inn) hull for at den kan gå inn og ut når FORHÅPENTLIGVIS foreldrene roper på den.Og sette den der de fant fuglen men når barna viser meg hvor de fant den er det i et arbeidsområde i hauger av stein!Og esken var godt synlig umulig å få satt den mindre synlig i steinhaugen. Vi gikk ikke med engang som hun sa vi skulle men vi gjemte oss langt fra esken. Flere måker sirkulerte over oss. Jeg har det så vondt og er så bekymret for måkeungen.For P sa at jeg måtte gjøre det så raskt som mulig men hun vet ikke at ungene har hatt den så lenge for det visste ikke jeg før på slutten. Det andre hun sa var at vi skulle sette den i en eske ved akerselva rett ved elva på et egnet sted.Men nå gjorde vi det hun anbefalte mest.Ikke sa hun vi skulle gi den noe mat heller og nå er den i en eske helt alene med noen knuste nøtter i esken og en kopp med vann rett utenfor esken vi glemte å sette den inni esken. Å jeg hater dette når jeg ikke vet om det blir bra for den.Ungene påsto at den ble angrepet av flere måker men det kan jo ikke være riktig vel?HVA SKAL JEG GJØRE???Nå sitter den i en eske alene mørkt og kaldt ved et gammelt togstasjon.Hadde det vært bedre om jeg hadde satt esken ved noen trær bak steihaugene!? Dette er forferdelig hilsen en dyreverner som vil hjelpe dyra på dems premisser.

M.S. (20.06.2009)

Svar:

Dette er en nyklekt måkeunge. De "angripende" måkene er trolig foreldrene som har forsøkt å jage vekk menneskene! Måkeungen burde ha blitt satt ut på bakken (ikke i en eske) der den ble funnet. Slike fugleunger skal ikke tas inn. De er IKKE forlatt, noe dessverre altfor mange misforstår hvert eneste år (bare se antallet henvendelser på disse sidene). Dette er tragiske misforståelser. Nå har det kanskje gått for mange dager til at dette går bra, kanskje må ungen fores opp av mennesker, og det er en krevende sommerjobb.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper

Hei.
Har en fuglekasse som et par svarthvit fluesnappere har slått seg ned i, de har nå unger som er store, og vil tippe de snart er ute av kassen. Igår fant vi dessverre hannen død (flydd på vindu) Hunnen fortsetter å mate på som bare det, men kommer hun til å klare det alene? Siden svarthvit fluesnappere lett finner mat ved fluer og mygg, burde det vell være en mulighet til at hun klarer å fø frem ungene, siden fluer og mygg finnes i store mengder nesten overalt? Er det stor sannsynlighet at det vil bli hekking i kassen til neste år? Nå når hannen er død trengs det jo selvfølgelig en ny hann..

Mvh fuglevenn

F. (20.06.2009)

Svar:

Mange fluesnapper hunner forer faktisk opp hele ungekullet selv, uten hjelp fra hannen. Det er gjerne de som blir hunn nummer to i et polygam"ekteskap", hvor hannen prioriterer mest mating av de eldste ungene i første kull. Ingen hanner slår seg sammen med hunnfugler for å fore opp andre hanners unger, så denne jobben må hun klare selv. Neste år er det stor mulighet for at en annen fluesnapper hann oppdager fuglekassa og lokker til seg en hunn ved den. Pass på å rense ut gamle reirrester fra fuglekassa nå i høst.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Plagsomme tårnseilere

Vi er plaget med at tårnseilere flyr mot og henger i øvre del av soveromsvinduet som står på gløtt for lufting (vippevindu) i 2. etasje i et eldre hus. Dette skjedde første gang i fjor sommer, og vi opplever det samme nå. I fjor forsøkte vi å henge blank aluminiumsfolie i tette striper på utsiden av vinduet, men opplevde at de bare hang seg fast i folien (2 - 3 stykker i slengen) mens de skriker. De slipper og flyr videre etter noen sekunder, bare for å komme tilbake noen øyeblikk senere. De gjør samme øvelse utenfor de andre stengte vinduene i 2. etasje også, hvor de henger noen sekunder i vannbrettet. Dette skjer stort sett hele døgnet, men mest plagsomt er det når vi skal sove, da skrikelyden er intens.
Har du forslag til hva som kan gjøres?

P.H. (22.06.2009)

Svar:

Dersom du kan henge opp et stykke gjennomsiktig, litt solid plast foran der fuglene henger seg opp, så burde kanskje det kunne stenge dem ute. Plasten vil være så glatt at seilerne ikke klarer å klore seg fast i den.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hei! Hvorfor er det færre observasjoner av spurveugle om sommeren enn om vinteren? Har sett 3 spurveugler i nordmarka under vintermånedene, men ingen de påfølgende sommermånedene. Fikk også bekreftet på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/obser.php at det blir gjort færre observasjoner av spurveugle når sommeren nærmer seg, før antall observasjoner tar seg opp mot høsten igjen. Nesten vært år blir det observert ca 5 ganger så mange spurveugler i månedene Desember-Februar som i May-juli. Hvorfor`? MvH Martin

M. (22.06.2009)

Svar:

Ikke godt å si. En åpenbar årsak er at det om sommeren er løv på alle løvtrær, og dermed blir både spurveugla og mange andre fugler vanskeligere å oppdage. En annen grunn kan være at de jakter annerledes om sommeren. De tar mye fugleunger, og trenger kanskje ikke å sitte i toppen av trærne for å speide etter disse. Da blir det heller ikke så lett for oss å få øye på dem. Mange spurveugler trekker inn mot hus og boligstrøk om vinteren for å jakte småfugl rundt fuglebrett. Dette er den mest åpenbare årsaken til at flere ser spurveugler i vinterhalvåret enn om sommeren.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Svaner med unger

I en dam der jeg bor har et svanepar hekket mange år på rad. Jeg har lagt merke til at ganske snart etter at alle ungene er ute av egget, forsvinner hele familien fra dammen. Jeg regner med at de da drar ned til fjorden, som er ca.2 km fra dammen. Men jeg skjønner ikke hvordan de får med seg alle ungene sikkert dit ned. Jeg har aldri sett svaner til fots på vei til sjøen.

O.C.A. (22.06.2009)

Svar:

Det er mulig at svanene foretar ungeflyttingen om natten eller tidlig morgen, og da sover jo de fleste av oss. I alle fall er de tvunget til å gå hele veien med ungene, de kan ikke frakte dem med seg i lufta.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er litt i tvil om hvilken vadefugl jeg har tatt bilde av. Men er det en enkeltbekkasin som sitter på gjerdestolpen, og hva skillet enkelt-og dobbeltbekkasin?

H.S. (24.06.2009)

Svar:

Dette er en enkeltbekkasin, ja. Det er veldig typisk at enkeltbekkasiner sitter på stolper, trestubber og oppe i trær, noe jeg tror dobbeltbekkasinen aldri gjør. Dobbeltbekkasinen har markante, brede, hvite tupper på vingedekkfjærene, som lager 2-3 tydelig hvite bånd på tvers av vingen. Slik denne fuglen sitter, ville disse båndene ha vært svært tydelige dersom dette hadde vært en dobbeltbekkasin. I tillegg er mesteparten av brystet tverrstripete. Hos enkeltbekkasinen er mye mer av buk og bryst hvitt (synlig på denne fuglen).

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småspove

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette en småspove? Fotografert ved en vann i Aurskog Høland i Akershus.

H.S. (24.06.2009)

Svar:

Nei, dette ser ut til å være storspover.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne fuglen kretset over en sivområde ved et lite vann i Hemnes i Akershus. Hva slags rovfugl er dette? Bilde er litt uskarpt, men håper det er bra nok til å artsbestemme..

H.S. (24.06.2009)

Svar:

Dette er en sivhauk hann.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken Fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Var en tur på Oslofjorden på sønndag 21. juni og så flere av denne varianten (se bilde). Har kikket i flere fuglebøker og er fortsatt usikker. Men lurer på om det er en Gravand ungfugl? Mvh Henrik

H.S. (23.06.2009)

Svar:

Dette er en ærfugl hann i overgangsdrakt (såkalt eklipse-drakt).

Roar Solheim (23.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Myrsnipe eller fjæreplytt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! da jeg var på tur i helga, så jeg denne fuglen. det var 800m.o.h og den hadde fire unger. den prøvde og spille skadet får å få meg vekk og den var tydelig stresset. ettter noen bilder lot jeg fuglen få være i fred, men! vi finner ikke helt ur hva slags fugl det er? klarer du å se det?

E. (23.06.2009)

Svar:

Dette er en fjæreplytt. Flott bilde!

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

freia melkesjokolade

hvilken fugel er det som er på freia melkesjokolade er det ein sort hegre eller trane??

J.F. (20.06.2009)

Svar:

Nei, det er en marabou-stork. Derfor heter Freia-firmaets sjokolade Marabou i Sverige. Valget er ganske underlig, for marabou-storken er en åtseleter, og egentlig ikke en fugl som mange folk synes er spesielt tiltrekkende (!).

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

fugle bilde

Bilde vedlagt spørsmålet

he iklarer du utifrå formen fortelle kass fugl dette er????siden eg klarer ikke se det heilt klarer duog se kasse fugl det er????

F. (20.06.2009)

Svar:

For uskarpt bilde.

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

Hva bor på loftet?

Hei. Vi har hytte i Drammensmarka og har hørt mye piping og kravling i luftskillet i taket uten å vite om det kunne være mus eller fugl. I natt talte vi 27 (!) små, raske og mørke flyvere som fløy ut av mønet. Tror det var fugl, men bor de så tett? Kan det være flaggermus? Har du noen tips om arter vi kan se etter?

J.T. (21.06.2009)

Svar:

Dette er garantert flaggermus. De er harmløse, og gnager ikke i stykker hus og inventar, slik som smågnagere kan gjøre. Nordflaggermus, dvergflaggermus og kanskje vannflaggerms kan være aktuelle arter.

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

Fiskeørn-21 juni.

Er det mulig at Fiskeørnpar har forlatt rede med en unge så tidelig som 21.juni. Jeg tenker da på rugetid + foring av unger. Jeg følger med ett par i Trysfjorden i Søgne kommune. Har ikke sett de siden sist helg.

M.S. (21.06.2009)

Svar:

Nei, da har det nok gått galt med hekkingen.

Roar Solheim (23.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Mange meninger, og vi har ikke funnet den i noen fuglebøker vi har. Noen sier det kan være nøtteskrike?
Fuglen bor forøvrig i nærheten av hyta vår, 850 meter over havet i synnefjellområdet!

På forhånd takk!

A. (22.06.2009)

Svar:

Dette er en lavskrike. Kråkefugl knyttet til eldre, lavrik barskog

Roar Solheim (23.06.2009)


#Økologi og atferd

Måkeegg

Når er det vanlig at småmåseegg klekkes?

N.N (08.06.2009)

Svar:

Det avhenger av hvor i Norge du bor. Svein Haftorn skriver i Norges fugler (1971) at eggleggingen begynner ca. 10-15. mai på sørkysten, langs vestkysten ca. en uke senere og i Troms og Finnmark i slutten av måneden og utover i juni. Tyngdepunktet i Sørlandsskjærgården ligger omkring 20. mai, i Troms omkring 5.-10. juni. Normalt legger fiskemåkene 3 egg, mer sjeldent 4 egg. Leggeintervallet i et typisk kull med 3 egg er 46-47 timer mellom eggene. Rugetiden er 24-30 døgn, og sammenhengende ruging starter vanligvis etter avsluttet egglegging. Typiske klekketidspunkter på sørkysten blir da 17.-23. juni med 20. mai som utgangspunkt for egglegging. På Vestlandet kan man da si at en uke senere er typisk, mens den første uka av juli nok er vanlig som klekketidspunkt for fiskemåke i Nord-Norge.

Magne Myklebust (22.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle på Senja i Troms

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Har tatt dette bildet av (hva jeg tror) en ugle, men er litt usikker på hvilen art det er ?

S.M. (20.06.2009)

Svar:

Du har tatt bilde av en haukugle! Dette er en smågnagerspesialist, og det at fuglen har tilhold på Senja betyr at det er tilgang på mat i form av smågnagere der ute.

Du kan lese mer om haukugle her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5771

Magne Myklebust (22.06.2009)


#Økologi og atferd

måkeunger

vil måkemor ha måkemor ha måkebarna vis et menneske har tatt på dem?

S. (20.06.2009)

Svar:

Måkemor vil fortsatt ha sine unger dersom et menneske har tatt på dem. Det er bare en gammel og feilaktig myte at fuglene skyr sine unger fordi det er "menneskelukt" på dem.

Magne Myklebust (22.06.2009)


#Økologi og atferd

har faktisk fått en fuggel som har bygd rede i kransen min ved døra

Bilde vedlagt spørsmålet

hei som overskriften tilsier har vi en fuggel som har bygd rede i blomsterkransen min (falsk blomsterkrans) og lagt fire egg oppi der
vi er en småbarnsfamillie på to voksne tre barn,12 10 8 år
vi lurer på dette
ville fuggelen ha lagt eggene sine her om det var for bråkete rundt den,,
skal vi fortsette å bruke utgangsdøra eller skal vi gjøre som jeg synes bruke verandadøra istedet for slik att vi ikke forstyrrer fugelen mer enn høyst nødvendig
og hvor lang tid vil det ta før disse eggene klekkes

T.M. (07.06.2009)

Svar:

Selvsagt er det best for fuglen at dere bruker terassedøren, spesielt mens den ruger på eggene. Litt usikker på hvilken fugl dette er, men det er typisk for grå fluesnapper å bygge slik. Slike småfugler ruger 12-14 dager og i tillegg blir et et par uker før ungene forlater redet.

Morten Ree (19.06.2009)

««første 45 954 - 45 978 av 50 286 siste»»