Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 874 til 6 898 av totalt 50 248 spørsmål


#Diverse

Knokler

Er knoklene hule? Er der beinmarg?

T.S.R. (26.12.2022)

Svar:

Går ut i fra at du mener knokler HOS FUGLER, siden du retter dette til en fuglespørsmålsside. Svaret er både ja og nei. Noen knokler hos fugl er hule uten beinmarg, f. eks. overarmsbein. Andre knokler har beinmarg. Begge underarmsknoklene har det. Dette er de knoklene hvor det ser ut til at fugler oftest kan få bruddskader, og beinmargen hjelper kanskje til at de kan gro og leges raskere enn f. eks. brudd i overarm.

Roar Solheim (26.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjelden fugl på Jessheim

Her om dagen så jeg en fugl som var svært lik en skjære både med form og størrelse. Den hadde imidlertid hvit bryst og hvit hode, Jeg trodde med en gang at det var en "albino skjære". Jeg fikk ikke tatt bilde!
Hvilke fugl kan det være?

A.F. (26.12.2022)

Svar:

Kan være en skjære med genetisk betinget fargefeil, såkalt leucisme. Dette er ikke uvanlig hos en del spurvefugler, og ses også av og til på skjærer.

Roar Solheim (26.12.2022)


#Spor og sportegn

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvem sine fjær er dette? Vingefjærene var ca 5 cm.
Fant de i en granskog.
På forhånd takk.

M.V. (25.12.2022)

Svar:

Dette er stjertfjær fra en spettmeis.

Roar Solheim (25.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på om dere klarer å se hvilke fugler det er som sitter på bakken. Jeg fant den ikke i noen av fuglebøkene mine.

T.H. (25.12.2022)

Svar:

Du har besøk av en flok stillitser!

Roar Solheim (25.12.2022)


#Fugleforing

Mate i korte perioder

Vi mater fuglene når vi er på hytta. Ante ikke at det var så mange forskjellige! Men går det greit å mate mår vi er der - en uke eller to om gangen- og ellers ikke?

M.A. (25.12.2022)

Svar:

Ja. Når det er tomt på deres fórplass, finner fuglene kjapt mat andre steder.

Roar Solheim (25.12.2022)


#Sykdom og skader

Hva bør en gjøre?

Hva bør du gjøre hvis en fugl kræsjer inn i vinduet ditt og ligger skadet?

P. (24.12.2022)

Svar:

Ta fuglen med inn i en pappeske eller lignende, og se om den kommer seg. Ofte får fugl hjernerystelse når de flyr på et vindu. De kan komme til hektene ganske raskt, eller det kan ta noen timer til flere dager. Det viktigste er at du gir fuglen beskyttelse slik at den ikke blir tatt av rovfugler, kråkefugler, katter eller andre som lett får tak i en skadet og omtåket fugl.

Roar Solheim (25.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i hagen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Fuglene på bilde dukket opp i en hage i Fyllingsdalen i Bergen . Hvilken fugl er dette ?

L.M. (24.12.2022)

Svar:

Dette er to stjertmeiser.

Roar Solheim (24.12.2022)


#Diverse

Tre nøtter til askepott

Hvilken type ugle er Rozarka i filmen Tre nøtter til askepott?

K.O. (24.12.2022)

Svar:

Har ikke sett filmen. De har nok brukt en tam fugl, og kattugle er den mest sannsynlige, men det kan også være at de har med en hubro (hvis den har lange fjærtopper på hodet). Kattugla har helt mørke øyne, og burde dermed være lett å kjenne igjen hvis du pleier å se denne filmen.

Roar Solheim (24.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fugl som har landet på en rigg i nordsjøen. Ser ut som den sliter med å ta av igjenn… greier den seg med hvile eller vil den dø? Tror kansje det er en grå gås.?

M. (23.12.2022)

Svar:

Kanskje kortnebbgås. Må nok hvile seg. Trenger kanskje også påfyll med mat.

Roar Solheim (23.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei
Fugl som fulgte etter meg i skogen( bjørk og noe gran)og sang. Svarte tilbake til meg. 5-7 toner gjentakende. Aner ikke hva det kan være, aldri hørt før. Dette er i nord Norge. Så ikke fuglen selv jo ikke så vanskelig. Forslag?

N.N (22.12.2022)

Svar:

Mulige arter kan kanskje være lavskrike eller konglebit.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Økologi og atferd

Ravner i flokk i trær

Hei. Vi har et spørsmål ang ravn(?) som strømmer til akkurat samme sted og tid hver dag. Og de er såpass mange at vi legger merke til det. er det. Vi er nysgjerrige på hva dette handler om. Takk for svar

M. (22.12.2022)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å besvare generelt. Her trengs i så fall egne observasjoner av fuglene på stedet.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Fugleforing

Polentagrøt uten salt til fulemat

Jeg lurer på om det er skadelig å blande pollentagrøt i avkokt fettvsammen med solsikkefrø mv.

G.H.M. (22.12.2022)

Svar:

Neppe. Men du må teste og se om fuglene vil ha det.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Økologi og atferd

Måker

I Hagen ligger den mange epler som vi ikke rakk å ta bort før vinteren kom. Så kom snøen. Alle eplene ble da dekket av snø. Så begynte måkene å spise eplene…

Hvordan vet måkene at eplene var der under snøen?

A. (22.12.2022)

Svar:

Flere muligheter. De kan ha sett dem før snøen kom og visst om dem, de kan ha sett andre fugler forsyne seg av dem (f. eks. troster) eller også kanskje funnet dem ved hjelp av lukt.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vet dere hva slags fugl dette er?

T. (22.12.2022)

Svar:

Dette er en jaktfalk. Hvor er fuglen fotografert?

Roar Solheim (22.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva dette er for due.
Sett på Abildsø, Oslo i dag 21.12.22

E.M. (21.12.2022)

Svar:

Dette er en ringdue.

Roar Solheim (21.12.2022)


#Økologi og atferd

Fotografering av kongeørn

Hei. Tidligere i høst la jeg meg under en kamuflasjeduk i en skogkant ca 50m fra et sauekadaver som jeg oppdaget. En kongeørn kom og satte seg i et tre 30-50m fra kadaveret. Det var en del kråker og ravner som spiste av kadaveret, og de drev også og mobbet kongeørna i treet. Kongeørna ble bare sittende i treet i 1-2t, uten å forsyne seg, og til slutt fløy den bort. Jeg er usikker på om den oppdaget meg, eller om det var pga kråkene som plaget den?
Jeg har et rådyr som er drept i trafikken, og som jeg har tenkt å legge ut som åtsel i håp om å få bilde av kongeørn (sitter i fotoskjul). I det området jeg har tenkt, er det nok en del kråker/ravner. Er det slik at kongeørn/havørn kan bli så mye plaget av kråker/ravner at de ikke vil gå ned til åtselet?

L.U. (20.12.2022)

Svar:

Ørnene lar seg neppe avskrekke av kråkefugler for å besøke et kadaver, men ørner er generelt veldig forsiktige. Dersom det er et nytt åtsel, kan de i tillegg være ekstra forsiktige før de tør å fly ned på kadaveret.

Roar Solheim (20.12.2022)


#Fugleforing

Fuglefôring

Hei!
Kan jeg gi all dlsgs tørket frukt sammen med nøttene til fuglene

E. (19.12.2022)

Svar:

Det tror jeg er helt OK, men tørket frukt bør nok hakkes opp til små biter, evt. bløtes opp før den legges ut.

Roar Solheim (20.12.2022)


#Diverse

Kobber på taket

Hei. Jeg har mange fuglearter i hagen, men dessverre også noe mose på taket. Jeg ser at noen firma anbefaler å montere en kobberstrimmel på taket for å unngå at mosen setter seg på taksteinene. Kobber er jo giftig, og jeg lurer på om det er trygt for småfuglene mine hvis jeg setter opp kobber?

S.E.H. (20.12.2022)

Svar:

Tror ikke det er noen fugler som har omkommet av å sitte på kobbertak hittil, og slike finnes det jo mange av på eldre bygninger.

Roar Solheim (20.12.2022)


#Fuglekasser

Fuglehus for natten

Om man bygger "hus" til småfugler, for eksempel til nattely eller mot ekstremvær på vinteren, vil de da bruke dette? Og hvordan må det eventuelt bygges?

L.B. (19.12.2022)

Svar:

Arter som hekker i fuglekasser bruker også gjerne kassene til å sove i om vinteren. Det viktigste er beskyttelse mot nattlige jegere, og ikke isolasjon mot kulda. Heng opp vanlige småfuglkasser med 32 mm åpning. Da kan meiser, gråspurv og pilfink sove i kassene nattestid.

Roar Solheim (19.12.2022)


#Fugleforing

Ingen fugler på automatene i kuld

Har matet fuglene fra oktober i fjor til april i år og nå fra oktober i år igjen med solsikkefrø (stripene) og meiseboller og det har vært stor aktivitet (tom sylinder hver dag), men da kulda satte inn i november forsvant de fra både øst og vestsiden av huset. Kan det være på grunn av at at naboen har fått seg småkaldt « museskremmer» som lager lyd vi mennesker ikke hører?

A. (19.12.2022)

Svar:

Nei, det betyr nok ikke noe. men det er nesten umulig å forklare hvorfor fugler plutselig forsvinner eller dukker opp ved foringsplasser.

Roar Solheim (19.12.2022)


#Diverse

Rugde

Pusen vår kom med en rugde i dag. Kan den overleve vinter i norge? Den var kald og fokommen

L..H. (19.12.2022)

Svar:

Kommer an på hvor dette er. Mange rugder forsøker seg på overvintring i Agder og Rogaland nær kysten. Hvis det blir mye snø og kulde, dør mange av dem. Forsøk å fore med finhakket meisebolle, lettkokte havregryn og veldig små biter.

Roar Solheim (19.12.2022)


#Diverse

Stær, starre, overvintrer her

Hei. Også i år er det stær og spove som overvintrer. Vi har hatt 17 g kaldt. Stæren er her hver dag. Spoven hører jeg. Så en på fredag. Det er minst 10 stk, så di i flokk i oktober/nov.

A.G. (18.12.2022)

Svar:

Hvis dette er nær kyst og fjære, kan de finne mat selv om det er kaldt.

Roar Solheim (18.12.2022)


#Fugleforing

Poteter som spirer

Hei! Jeg vet at flere fugler liker kokte poteter, men kan jeg koke opp poteter som har spiret? Kan jeg evt fjerne potetspirene før koking? Det kan jo være giftig for mennesker men er usikker på om dette gjelder fugler også.

L. (18.12.2022)

Svar:

Det går nok helt fint. Kråker og skjærer stakk av sted med kokte poteter hos meg i dag, og de forsvant raskt!

Roar Solheim (18.12.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Her er det nå om dagen store flokker av forholdsvis store fugler som setter seg i løvtrær - hvilken fugl er det?

Ø. (18.12.2022)

Svar:

Dette er gråtrost.

Roar Solheim (18.12.2022)


#Diverse

Overspising?

På 1 mnd har 4 dompapp er dødd. De er trillrunde. Overspising? Veldig leit.

A.K.P. (18.12.2022)

Svar:

Nei, fugl "overspiser" ikke. De kan ha dødd av salmonella.

Roar Solheim (18.12.2022)

««første 6 874 - 6 898 av 50 248 siste»»