Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 813 til 6 837 av totalt 50 250 spørsmål


#Fugleforing

Hvorfor er det ikke småfugler her i boligstrøket?

Jeg bor i et sentrumsnært område i Sarpsborg, med diverse mindre leilighetsbygg, firemannsboliger og eneboliger. Hvorfor er det ikke småfugler her? Vi setter ut fuglenek men det kommer ikke en eneste pip-pip. Bare skjærer her nå med snøen som er. Viktig moment er at en rett over veien mater duer hver dag i stort omfang. Da kommer jo selvfølgelig også måker og skjærer til. I stort antall. Er det sånn at disse større fuglene dominerer helt også på vinteren,selv om vi ikke ser så mye av dem da?

S.S.K. (05.01.2023)

Svar:

Mindre fugler lar seg sjelden skremme vekk av kråkefugler og måker. Dessverre er det tilnærmet umulig å finne ut av hva som kan være riktige årsaker til slike lokale fravær av småfugler.

Roar Solheim (05.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vinterfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denn kom i 3/1-23-22 på foringsaitomat. Lurer på om det kan være Bokfink, men er usikker pga dårlig bildekvalitet.

O.P.O. (05.01.2023)

Svar:

Fuglen ser ut til å ha et langt nebb, så det er ikke noen finkefugl, men umulig å se hva det kan værer.

Roar Solheim (05.01.2023)


#Sykdom og skader

Svarttrost

Hei fant en Svarttrost som virket kald og hadde is i fjærene. Jeg løfte den opp den sa ifra men virket litt psjusk. Den hadde i stjert fjær kun 1 og virket skadd på siden hadde et øye som verket det andre så den fint på. Men tok den iallefall inn i en skoeske gitt den eple og rosiner men vi

E.M.K. (05.01.2023)

Svar:

Det høres ut til at du har gjort det mest riktige du kan bidra med her. Du må bare se om den kommer til hektene igjen. Stjertfjærene vokser ut igjen etter hvert.

Roar Solheim (05.01.2023)


#Diverse

Fugleangst

Min kollega har et ekstremt anstrengt forhold til fugler generelt, alle typer fugler gjør henne engstelig, men mest de store. Hva kun hun gjøre for å bli mindre redd for fugler??

R. (05.01.2023)

Svar:

DET må hun nok kontakte en psykolog for å få hjelp med!

Roar Solheim (05.01.2023)


#Økologi og atferd

hei

kan fugler prate til verandre

E. (05.01.2023)

Svar:

Ja, fugler kommuniserer mye med hverandre, selv om de ikke formulerer ord slik som oss. De formidler med følelser og situasjoner (. eks. varsler hverandre om farer osv.).

Roar Solheim (05.01.2023)


#Fugleforing

Mating av småfugler om vinteren

Jeg bor i en kommunal leilighet og har bodd her i 4 år. Om vinteren har jeg matet fuglene med solsikkefrø (avskallede) Det er veldig mange som spiser dette. Mitt problem nå er at kommunen er i mot at jeg gjør det pga rotter. Det er ingen i kommunen som har direkte sagt det til meg, men det er alle de andre beboerne. Det gjør meg så vondt. For det er akkurat nå i den værste snømengden som fuglene ikke finner noe. Jeg har prøvd å gjøre det allikevel, men de er ikke nådige. Hva gjør jeg?

S.H. (05.01.2023)

Svar:

Du kan forsøke å henge opp meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter. Dette gir ikke noe nedfall, og er det beste argumentet mot muse- og rottehysteriet (som dessverre er sterkt overdrevet mht fuglemating).

Roar Solheim (05.01.2023)


#Fugleforing

Lettkokt havregryn

Det står lettkokt havregryn på posen. Må de kokes før fuglene ksn spise de?

R.S. (04.01.2023)

Svar:

Nei, de kan brukes som fuglemat slik de er.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på foringsstasjon med rød hette

Jeg har forsøkt å finne bilde av fuglen jeg så i dag på min veranda, men nei.
Fuglen var på størrelse med en stor spurv, kraftigere og med kort stjert.
Den hadde en helt tydelig rød hette toppen av hodet og tydelige striper i hvitt og brunt nede på vingene, husker ikke nebbet.
Jeg er sikker på at det ikke var hakkespett, for den er her daglig så den kjenner jeg. Heller ikke dompapp eller rødstrupe.
Hva kan det ha vært?

E.B.K. (04.01.2023)

Svar:

Rød hette på hodet rimer med munk hunn, som kan overvintre. Den har imidlertid mer ensfarget kropp.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har oppdaget noe merkelig på to dompaper. Det ser ut som om de har vanskelig for å spise. Først var det ei hoe. Hun kom tidlig om morgenen, og når hun først kom kunne hun bli en stund. Spiste på en litt rarr måte, det så ut som om ho mista masse solsikkefrø! Etter å ha spist satt hun gjerne på fulgematere lenge, sikkert en times tid.
I går kom en hanne som oppførere seg likedan. Han kommer før det er lyst om morgenen, og nå er jo klokka over 16, så det begynner å mørkne, men han sitter der. Spiser av og til, for så å bare sitte å "trykke" på materen. Nå har han fanktsik sittet der i 1 1/2 time!
Felles for de begge er at de heller ikke blir skremt til å fly sin vei. De andre småfuglene flyr jo om man går helt inntiil viduet, med ikke disse to! Selv om vi dunker litt på ruta blir de sittende. En annen ting med de to er at begge fluffer ut fjærne hele tiden de sitter der, selv om kanskje ingen av de andre småfluglene har fluffet ut fjærene sine!

N.N (04.01.2023)

Svar:

Dette tyder på at fuglene er syke, men dessverre ikke godt å si hva de kan være rammet av.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Diverse

Gjøk

Hvordan teiner man en gjøk

E. (04.01.2023)

Svar:

Du mener nok tegner? Tja, med øvelse og observasjoner av fuglen.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Diverse

Er det lov?

Er det lov å fange spurver for å flytte de et annet sted. Fjøset vårt er fult av spurver og de begynner å føre skade på fjøset og irriterer kuene. Planen er å fange de og slippe de fri vekk fra fjøset.

E.K. (04.01.2023)

Svar:

Vanligvis er ikke dette tillatt, og det trengs tillatelse fra forvaltningsmyndighetene for slik fangst. Det løser heller ikke slike problemer dersom muligheten til å fly inn i bygningene fremdeles eksisterer.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Sykdom og skader

Ugle

Det var akkurat en ugle som fløy på vinduet her. Den virka noe fortumlet og siden det er 10 minus ute satte jeg den i en kasse med pledd i. Den satt en liten stund og virket temmelig fortumlet, men fløy opp i skogen bak huset og satte seg der. Håper og tror det gikk bra med den. Men spørsmålet mitt er da egentlig hva gjør man når større fugler skader seg eller kræsjer slik. Kan jo ikke akkurat ta den inn. Er det noen men skal kontakte?

A. (03.01.2023)

Svar:

Hvis fuglen ikke er for stor, er det beste du kan gjøre å sette den i en større pappeske og ta den inn slik at den får ro til den kommer seg igjen. Hvis fuglen er for stor til at du våger å håndtere den, må du prøve å få kontakt med lokale fuglefolk.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Fugleforing

Tørket mus i solsikkefrø

Har en sekk solsikkefrø. Fant en død tørket mus i den. Skal jeg kaste frøene eller kan jeg gi di til fuglene?

S.B.O. (03.01.2023)

Svar:

De kan du trygt gi til fuglene!

Roar Solheim (03.01.2023)


#Fugleforing

Havremarv

Kan jeg gjøre fuglene havremarvkorn ?

N.N (03.01.2023)

Svar:

Vet dessverre ikke hva dette er, men så lenge det er et kornprodukt kan du trygt legge det ut til fuglene og se om de vil ha det.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i hagen.

Hei!
Jeg oppdaget en rovfugl som håpet på meisesteik. Den hadde kraftig brunt bryst, tror vingene var nokså jevnt grå, flott «bølgemønster» på halen og to tydelige hvite flekker i bakhodet. Fant den ikke i fugleboka.

Mvh

I.H. (03.01.2023)

Svar:

Sannsynligvis en spurvehauk.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Fugleforing

Risgrøt

Kan vi gi småfuglene risgrøt.? Den er langtidskokt. Mvh.Mette Kristiansen Winnje

M.K.W. (03.01.2023)

Svar:

Tror ikke småfuglene vil være interessert i dette, men det skader neppe å prøve. Kråkefuglene vil i alle fall ta det!

Roar Solheim (03.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fikk se denne utenfor huset i dag. Rakk akkurat å ta noen bilder før den forsvant for langt unna, selv om de er litt uklare. Har aldri sett en så stor fugl utenfor huset der jeg bor. Bor i Skaun i Trøndelag. Vi har veldig mange småfugler og noen ekorn som vandrer her hver dag og det er kjempespennende å følge med på, men denne fuglen har jeg ikke sett. Ser du hva det er?

H. (03.01.2023)

Svar:

Dette ser ut som en ørneprofil, men det er litt vanskelig å se om det er en ung havørn eller en kongeørn.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Diverse

Nøttekråke

Er det vanlig å se Nøttekråke på foringsplassen i Strand kommune i Rogaland? Jeg har to stk som faste gjester og de hakker på medspiller.

E.S. (03.01.2023)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke lokalkunnskap om fuglefaunaen til å kunne besvare, men det burde ikke være uventet.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleflokk på fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Har hytte på Beito, 950 m . Har hatt foringsautomat i mange år og har hatt besøk av mange fugle artet. Nå Julen besøk av flokk, 10-15 individer. Bilder er vedlagt.
Vi er usikre på hvilken fugleart det kan være. Grønnfinker?

N.N (02.01.2023)

Svar:

Ja, dette er grønnfink.

Roar Solheim (02.01.2023)


#Fugleforing

Overvintret rugde

Hei!
Eg har fått besøk av ei rugde no når det er snø og kaldt. Eg veit at dette er ein type fugl som slit litt når det er kaldt og dei ikkje får henta opp mat frå bakken. Korleis kan eg hjelpe den? Kva mat tåler den?

På forhånd, takk for svar!

S.S. (02.01.2023)

Svar:

Tror lettkokte havregryn kanskje kan gå. Hermetiske maiskorn kan kanskje også være fristende (vannrikser spiser i alle fall det).

Roar Solheim (02.01.2023)


#Diverse

Kanarifugl

Er det noen som har greie på kanarifugl i askim som jeg kan ringe til

N.N (02.01.2023)

Svar:

Du må søke på burfuglholdere.

Roar Solheim (02.01.2023)


#Fugleforing

Vinterforing / Madla / Stavanger

Vi starter vanligvis foring i slutten av oktober. Godt besøk av spurv, meiser ,
Så ca ved juletider - når det blir mer vinterlig - blir det stille på foringsautomatene.
De kommer tilbake tidlig på våren.
Dette har vi sett i flere år.
Er det en god forklaring?

G.O. (02.01.2023)

Svar:

Nei, dessverre ikke. Jeg har ikke vært i stand til å finne noen gode forklaringer på slike observasjoner av at fuglene plutselig uteblir fra mange foringsplasser.

Roar Solheim (02.01.2023)


#Fugleforing

Fôring kun til småfugler

Vi bor i 2, etasje i leilighet med terrasse. Må passe på at det naboen under ikke får skall og matrester hos seg, det er ikke populært.
Vi har tidligere brukt fuglemater som var beregnet kun for småfugler. De små sliter med å få tilgang til maten så fort større fuglene har oppdaget maten.
Har dere noe forslag til oss?
Det er utrolig bra å få anledning til å spørre noen som virkelig kan gi et godt svar!

E. (02.01.2023)

Svar:

Hvis du lager et foringsbur, så slipper bare småfugler til. Bruk kun meiseboller i metallautomat, jordnøtter og halve kokosnøtter (evt.også fett i metallnett). Disse forsortene gir lite eller ikke noe nedfall. Sjekk eldre utgaver av Fuglevennen på nettet (ligger som PDF-utgaver), bl. a. høstnummer 2007, så finner du omtale av slike forbur.

Roar Solheim (02.01.2023)


#Diverse

Endelig dompap!

For første gang på mange år har vi observert dompap på foringsplassen i hagen hjemme i Bærum. Et gledelig syn! Stemmer det at denne arten er utrydningstruet? Hva gjør vi for å passe på den? Hilsen Grete Wangen

N.N (02.01.2023)

Svar:

Den er neppe utrydningstruet, men nedgang i bestand kan få den til å bli innlemmet på rødlista.

Roar Solheim (02.01.2023)


#Diverse

Skjærereir

Jeg har et stort, eldre bjørketre i hagen, med et stort skjærereir i toppen. Jeg har lyst å kutte det ned, men har jo helst lyst å unngå en dyretragedie. Når på året bør jeg kutte det ned. Før april? På høsten?

P.S. (02.01.2023)

Svar:

Ta det nå i januar, så får også skjærene tid til å finne et nytt sted å bygge reir før våren er over dem!

Roar Solheim (02.01.2023)

««første 6 813 - 6 837 av 50 250 siste»»