Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 759 til 6 783 av totalt 50 265 spørsmål


#Diverse

Alca torda - liv, migrasjon

1. Hvor tilbringer alker som hekker langs norskekysten eller lenger nord, året? Hvordan ser migrasjonen ut for alkene som hekker her nord? Har lest at noen migrerer til Skagerrak/nordsjøen og at andre migrerer "ut mot havet", uten at jeg har klart å finne ut hvor dette er spesifikt. Finnes det mye mat langt ute på havet for alkene? Har også lest at de overvintrer langs norskekysten, og er i det hele tatt litt forvirret, men regner med det spørs hvilke grupper med alker man følger. Setter pris på utdyping!
2. Har lest at alkene finner make og deretter holder sammen resten av livet. Betyr dette at de alltid er sammen, også på vinterhalvåret, eller at de søker sammen med samme partner når hekkesesongen starter?
På forhånd takk.

I. (16.01.2023)

Svar:

Du stiller så mange spørsmål at det krever en hel avhandling for å besvare alle. Det har vi dessverre ikke mulighet og tid til å stå for på denne siden, så her må du søke og lese selv i litteratur eller på nettet.

Roar Solheim (16.01.2023)


#Diverse

Sommerfugler

Har de ører? Hører de?

G.J. (16.01.2023)

Svar:

Ikke ører slik vi pattedyr har, men insekter har hørsel (hvis ikke, ville ikke gresshoppene laget lyd). Nattsommerfugler kan høre ultralyds ropene fra flaggermus på jakt, og forsøke å stupe unna.

Roar Solheim (16.01.2023)


#Diverse

Fugler i fjellet

Jeg skriver roman.
Hvilke fugler kan jeg forvente å våkne av ca 10 juni ved Dokkelva, Nasjonalparken i Gausdal Vestfjell?

N.N (16.01.2023)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke oversikt over, men i denne delen av landet kan du forvente å høre rødstrupe, svarttrost, måltrost, bokfink og rødstjert for å nevne noen.

Roar Solheim (16.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugleart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved et mørkt og lavt oppløst bilde (iphone) av ei ugle som satt i hagen på Lillehammer igår 14.januar 23, bildet er tatt ca. 22.20. Litt dis, i tillegg til at det var mørkt. Har beskåret bildet noe.
Hunden oppdaget den som en ‘uregelmessighet’ i treet, selv inne fra stua, og ga beskjed.
Vil anslå at ugla til å ha vært > 30 cm. Den satt ganske lenge, og reagerte ikke umiddelbart på at det ble satt på svakt lys i huset. Er nysgjerrig på arten. Kattugle?.

T.Ø. (15.01.2023)

Svar:

Dette er ei kattugle.

Roar Solheim (16.01.2023)


#Diverse

Storskarv

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne skarven her for noen dager siden i Oslofjorden. Ser det er storskarv, men er det vanlig at de er så hvite på magen som denne? Kun sett helt sorte tidligere

J. (15.01.2023)

Svar:

Ja, ungfugler kan være så hvite.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Fuglekasser

Døde fugler i kasse.

Hei.
Jeg har ei kasse der det var kjøttmeis i fjor vår, det gikk bra og ungene kom ut. Når jeg skulle renske kassa i dag fant jeg 1 kjøttmeis og 3 løv/granmeis der som var døde, voksne. Kassene blir vel brukt som ly om vinteren? Vi har hatt en ganske lang og streng kuledperiode her, ned mot - 30 enkelte ganger,
hullet er 32-33 mm, Kan det være ekorn, snømus eller lignende som bruker den som lager eller er de kanskje frosset i hjel? Jeg har 2 andre like kasser der var det ingenting.
mvh Rune Mølmen. Skjåk.

R.M. (15.01.2023)

Svar:

Du har nok hatt besøk av ei spurveugle, som har fanget meisene og lagret dem i kassa. Spurveuglene legger opp slike vinterlagre med mus og/eller småfugler.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompapp med uvanlige bein.

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget en dompapp med noe gult på beina. Hva kan det være?

H. (15.01.2023)

Svar:

Det spørs om denne har en eller annen soppinfeksjon på beina, men det må nok veterinærprøve til for å finne ut hva det dreier seg om.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråke stuper mot hunden min

Hei! I hele vinter til nå har jeg og min hund matet tre kråker. For to uker siden så begynte den ene kråk å stupe ned mot min hund før den fikk mat. Den kjenner oss godt igjen og bruker å være med på tur og få mat mens vi går. Hva kan ha skjedd, er den sint på hund e min eller er det bare for skøy? Burde jeg slutte å mate? Sender en video av den første gangen den gjorde dette. Håper du kan svare meg på dette.

B. (15.01.2023)

Svar:

Det er dessverre vanskelig å vite hvorfor denne kråka gjør dette. Ett viktig moment er likevel at den ikke skriker kraftig - det tyder på at den ikke ser på hunden som noe farlig den prøver å skremme vekk. Kanskje den tester om hunden kan bli skremt og kanskje slippe fra seg matbiter? Kråkefugler er svært intelligente, og kan rett og slett eksperimentere og undersøke slike muligheter når det er hendelser de forbinder med mat. hvis du ikke legger ut mat mens du er ute med hunden, kan det være at fuglen etter hvert forstår at hunden ikke har noen tilknytning til mat. En annen mulighet KAN være at kråke rett og slett leker og morer seg, det er også noe kråkefugler er kjent for å kunne gjøre.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Spor og sportegn

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant litt fuglefjær som så ut til å være fra en fugl som var drept av annen fugl. Tror et par ugler holder til i dette området og ser også ofte havørn her. Og så har bøndene i nærheten litt forskjellige hønsefugler.

S.K. (14.01.2023)

Svar:

Dette er fjær fra ei rugde.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Diverse

Sisik

Jeg har sett 6 sisiker på foringsplassen i dag 14 Januar,er ikke det veldig tidlig ,har ikke skjedd her før i Bergen.

E. (14.01.2023)

Svar:

Nei, både gråsisik og grønnsisik er i landet hele året, og kan komme på fórplasser hele vinteren.

Roar Solheim (14.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en heilo ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ligner på heilo, men nebbet er litt lengre og fuglen var litt mindre. Fjærdrakten stemmer heller ikke helt. Den var lite sky og hadde en annen lyd enn heilo pip - pip. Bildet er tatt nedenfor Kjøli gruve Tydal den 19.juli

T.S. (14.01.2023)

Svar:

Dette er ei myrsnipe. Den er mye mindre enn en heilo.

Roar Solheim (14.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en spurvehauk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Spurvehauk ?. Bildet er tatt 13. jan i år i et villastrøk på Saksvik, Malvik

T.S. (14.01.2023)

Svar:

Ja, ung spurvehauk.

Roar Solheim (14.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en rugde

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en rugde ? Bildet er tatt ved Løvøyen Tydal den 19. juni i år.

T.S. (14.01.2023)

Svar:

Ja, dette er ei rugde.

Roar Solheim (14.01.2023)


#Diverse

Spørsmål:

Er svaner vær syke

N.N (14.01.2023)

Svar:

Vet ikke hva du legger i begrepet "værsyke", dessverre, så jeg kan ikke svare. Men hvis du lurer på om de skifter adferd med ulike værtyper, så gjør nok mange fugler det, uten at de dermed kan kalles "værsyke". Tror dette er et begrep som best passer på menneskedyr.

Roar Solheim (14.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

PÅ FJELLET VED GOLÅ I DESEMBER

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl. Kan det være en ørn?

T.S. (14.01.2023)

Svar:

Dette er en ung hønsehauk.

Roar Solheim (14.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker som lager masse liv og aktivitet rett før soloppgang

Jeg bor i nærheten av et sted som er kjent for å ha en stor kråkekoloni. Jeg har lagt merke til at de lager masse lyd og veldig sosiale og aktive og flyr rundt sammen rett før soloppgang og solnedgang. Hvorfor er de feststemte rett før solen går opp og ned?

N.N (13.01.2023)

Svar:

Det har ikke noe med feststemning å gjøre. De flyr en del omkring før de slår seg til ro for natta sammen, og dette er nok for å sikre seg at det ikke er farlige fugler som hønsehauk eller hubro i nærheten. Lydene er kommunikasjon mellom kråkene, men hva de formidler seg imellom, er det ikke godt å finne ut av.

Roar Solheim (13.01.2023)


#Diverse

kjøtt/blåmeis plutselig forsvunnet

Jeg bor i nærheten av kanadaskog i Bergen, og i mange år har kjøtt/blåmeis kommet ut av skogen for å fore fra fuglemateren min. I den siste måneden har ingen kommet, og det er heller ikke tegn/lyd til dem i nærheten. Kan dere gi meg håp om at de vil komme tilbake?

A.H. (13.01.2023)

Svar:

Slike lokale endringer får vi mange rapporter om. dessverre er det vanskelig å finne årsaken til at fugler plutselig uteblir. Det er nok mest sannsynlig at meisene før eller senere dukker opp igjen.

Roar Solheim (13.01.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer

Hei, er antallet økende ? Jeg talte nå 24 stk i Hagen min,, Oslo 8, nær Sognsvann !

E.S. (13.01.2023)

Svar:

Dette er kanskje en tilfeldig ansamling. Noen ganger kan en se slike "flokker" på mer enn 20 skjærer. Det kan være 2-3 familiegrupper som krangler om grenser for territorier (?).

Roar Solheim (13.01.2023)


#Diverse

Kjøttmeis med lyse vinger

På foringsplassen min er det enorme mengder med kjøttmeis og blåmeis. I dag dukket det opp en kjøttmeis? med helt lyse ( beige) vinger. Den ble stadig jaget vekk av de andre fuglene. Lurer på hva den lyse fargen skyldes.

A. (13.01.2023)

Svar:

Trolig en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge eller nok farge under utveksten.

Roar Solheim (13.01.2023)


#Diverse

Råd mot hakkespetter.

Hei Roar.
Jeg fikk et spørsmål om råd fra Sokndal menighet. Hakkespetter ødelegger Åna Sira kirke ved at de hakker stadig nye hull i kirken. Finnes noen råd hvordan dette kan stoppes? Hvorfor gjør hakkespetten dette, er der innsekter i den gamle bordkledning eller er det på leting etter overnattingsplass?

E.O..S.4...4...H.I.D. (13.01.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å finne løsninger på dette. Spettene hakker trolig på bordkledning fordi de får et resonnanslyder som er like de de får når de hakker på en trestamme hvor det er insekter i treverket. Selv om de ikke finner insekter bak bordkledning, så klarer ikke spettene å forstå at denne resonnanslyden ikke skal innebære mat, og de fortsetter derfor å hakke nye hull. Dette er min tolkning av hvorfor det kan bli hakket mange hull på en vegg. dessverre finnes det ingen gode løsninger for hvordan en skal unngå dette.

Roar Solheim (13.01.2023)


#Spor og sportegn

Hviler fuglerede

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kan du se hvilken type fugl som har vært i dette redet ut fra bildene jeg legger ved?

H. (12.01.2023)

Svar:

Nei, dessverre ikke sikkert, men dte KAN se ut som et gammelt trostefuglreir.

Roar Solheim (12.01.2023)


#Diverse

Fugl og katt

Hei
I hvilken periode er fuglene mest sårbare for katte-angrep i Asker-området? Jeg har en katt og tenkte prøve ut noen tiltak i verste perioden.

K. (12.01.2023)

Svar:

Det har jeg ikke data for. Katter kan jakte fugler hele året, bl. a. rundt forplasser i vinterhalvåret. Men det er åpenbart størst fare for at unge fugler som nettopp har forlatt reirene kan bli tatt av katter. Slike fugleunger hopper gjerne omkring på bakken noen dager før de kan fly skikkelig. Dette skjer i mai til juni/juli.

Roar Solheim (12.01.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett på skogsvei i Sogn

O. (12.01.2023)

Svar:

En toppmeis.

Roar Solheim (12.01.2023)


#Fugleforing

Sorte solsikkefrø

Kjøpte solsikkefrø og oppdaget da jeg skulle fore at de var helt sorte.
Til å begynne med spiste både fugler og ekorn frøene men etter en kort stund ble frøene bare liggende på foringsbrettet. Satt igjen med masse frø som ingen fugler eller ekorn ville ha.
Har senere lest at de sorte frøene er dyrket for å produsere solsikkeolje og at oljen ikke er bra for fordøyelsen til fuglene.
Er dette korrekt?

R.B. (12.01.2023)

Svar:

Dessverre litt usikkert. Vi mener i Norge at de sort- og hvitstripete frøene er best, og helst ikke sorte oljefrø. Men i USA er det sorte frø som benyttes, og de blir spist. derfor litt usikkert hva som kan være grunnen til at frøene ble liggende.

Roar Solheim (12.01.2023)


#Diverse

Rovfugl som tar "salto" i lufta

Hei!
For noen år siden observerte jeg en rovfugl med veldig spesiell flyvemønster; dansende opp og ned, plutselige stup og opp i en slags salto. Jeg klarte å finne navn, men nå er det fullstendig borte for meg. Kan det ringe noen bjelle for dere?

På forhånd takk

K. (12.01.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hva dette kan ha vært. Slik flyving er mer typisk for ravn.

Roar Solheim (12.01.2023)

««første 6 759 - 6 783 av 50 265 siste»»