Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 006 til 46 030 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Jeg bare spør
Hvorfor er mange av svarene skrevet så sarkastisk? Er det så rart at folk flest ikke har så mye greie på fugler? Har ornitologer kanskje like god greie på alle profesjoner?
A. (02.07.2009)
Svar:
Vi kan bare beklage dersom noen svar oppleves som sarkastiske. Dette kan kanskje skyldes at de kan være korte og kjappe. Denne spørsmålssiden betjenes på frivillig basis av en håndfull ornitologer, som forsøker å besvare spørsmål etter beste evne og uten betaling. Det kommer mange både gode og fornuftige spørsmål til denne siden, samt spørsmål som det er viktig at spørrerne får raskt svar på. Men det kommer faktisk også noen spørsmål som tydeligvis er skrevet på fleip, eller som bare er tull. Dette er det ikke alltid lett å se, så derfor forsøkes alle spørsmål besvart så fornuftig som mulig. Et annet forhold er at samme spørsmål kan gå igjen et utall ganger. Når en har besvart et slikt spørsmål en eller flere ganger, så kan det lett bli til at svaret blir kort (og kanskje litt oppgitt?). For eksempel er det en gjenganger at det spørres om håndtering av antatt forlatte fugleunger. Nå er det faktisk slik at svar på tidligere spørsmål ligger ute slik at alle skal kunne lese disse, så derfor kan dette også medføre at slike gjengangerspørsmål ikke prioriteres besvart. Siden det er flere fuglefolk som besvarer spørsmålene, så blir det også noe tilfeldig hvilke spørsmål som besvares raskest.
Håpe dette kan avklare noe.Roar Solheim (04.07.2009)
svart hvit fluesnapper
Hei , vi har funnet en liten svart hvit fluesnapper , å vet ikke helt hva vi skal gjøre.Den er kommet ganske langt å kan nesten fly.Skal vi fortsette å tvangsfore den eller bare sette den fri.Vi fant den ved en bil vei , der det var mange katter. Vi har den i en ubrukt fuglekasse som vi har lagt gress og høy i som ett reir.Den piper mye , plis få svar på hva vi bør gjøre :)
K.O.C. (03.07.2009)
Svar:
Dette er en nylig utfløyet unge av svarthvit fluesnapper. Den bør snarest settes ut igjen der dere fant den. Hør etter om dere hører tiggepipene fra dens søsken. Hvis dere kommer i nærheten av ungekullet, bør også foreldrene varsle, og da vet dere at dere er på riktig sted. Sett den oppe i en busk eller et tre.
Roar Solheim (04.07.2009)
Fugleunge
Hei:)Har funnet en liten fugleunge, fant den på plenen hjemme, tror den har falt ut av rede, men kan ikke finne det.Den har ikke åpnet øynene enda, og den har ikke fjær, bare litt grå dun på hodet. har puttet den i en eske, med masse bommul, håndkleder++ Den er veldig livlig, har spist masse mat(Mark, blødt brød) og har drokket masse vann. Tror du det er noesajangs for att den overlever, eller kan man levere den noen stand? hva skal vi gjøre?
A.L. (03.07.2009)
Svar:
Dette er en unge av en eller annet spurvefugl (meis eller kanskje gråspurv/pilfink) Det er ikke lett å se hvilken art det kan være, fordi den er litt liten ennå, samt at bldet er uskarpt. Den er så liten at den ikke har hoppet ut av reiret på egen hånd, så denne fugleungen må fores av deg dersom den skal overleve. Det tar flere uker før den kan klare seg på egen hånd. Når det går an å se hva slags art det er, er det også lettere å finne riktig for til den. Men en blanding av kokt, most egg, brødsmuler og eventuelt små insekter/biter av meitemark kan gå bra.
Roar Solheim (04.07.2009)
Ugle med manglende vinge...
Har fått en ny nabo dette året, ser ut som en ugle unge, usikker på art. Den klarer ikkje fly, og kan se ut som den mangler ene vingen. Den har kanskje vert i krig med skjærer, såg for ca en måned siden mange fjær utenfor. Uglen holder nå til under terassen, og gjemmer seg i krattet. Kommer med endel lyder om kveldene. Kva skal/kan vi gjøre med den?
N. (02.07.2009)
Svar:
Dersom denne fuglen skulle mangle en vinge, har den ikke sjanse til å klare seg. Men trolig ser det bare slik ut. Det høres mest ut som om det er en nylig utfløyet ugleunge dere har på besøk. I NordHordaland kan dette dreie seg om en kattugleunge. Hvis dere kan få fotografert den og sendt bilde, så kan vi kanskje si hva det er.
Roar Solheim (04.07.2009)
ukjent fuglelåt
Jeg kjenner til de fleste fuglelåter. Har nå flyttet og her er det en fuglelåt jeg ikke kjenner til...Den har en nærmest gjennomtrengende låt og synger kveld/natt/tidlig morgen...låten er nærmest metallisk og veldig høy, ti-ti uee stigende på slutten, jeg tror jeg har observert den i toppen av trær, tror den er på størrelse med mindre enn stær
N.N (03.07.2009)
Svar:
Hvor i landet er dette? Hva slags landskapstype (skogtype osv.) er det denne fuglen holder til i?
Roar Solheim (04.07.2009)
tårnseiler fast i vaskekurv
Hei,
Jeg fant en tårnseiler som hadde satt seg fast i mellom et av hullene i vaskekurven min. Jeg vet ikke hvor lenge den kan ha vært der, men det kan dreie seg om noen dager.
Jeg klippet han løs og den ser ut til å være hel.. men dehydrert og kanskje sulten. Den har fått vann og den har drukket litt.
Da jeg prøvde å kaste den i luften og den seilte litt før den krasjet. Nå ligger den å slapper litt av i en boks på vaskerommet og jeg har laget litt sukker vann med små biter av kokt eggehvit i bittesmå biter som jeg skal prøve å få i den (fant info her på siden).
Hva kan jeg gjøre mer for krabaten?
N.N (04.07.2009)
Svar:
Det du har gjort hittil er helt riktig! Vann mot dehydrering er veldig viktig, eggehvitebitene er nok også bra for en tårnseiler. den er ren insektspiser, så det er ikke så mye annet en faktisk kan putte i en slik fugl dersom en ikke kan fange insekter. Det er sannsynlig at fuglen har satt seg fast, slik du antyder, og at den bare er avkreftet/sulten/dehydrert. Dette kan også være årsaken til at den ikke klarte å fly da du kastet den opp i lufta. Forsøk å la den hvile og komme seg, og forsøk eventuellt å kaste den opp mot slutten av dagen. Du kan også la den henge (klore) seg fast på en loddrett ru overflate opp på en vegg, da kan den selv velge om den vil forsøke å fly.
Roar Solheim (04.07.2009)
Grankorsnebb Furukorsnebb?
Hei.
Har et spørsmål om dette er en Grankorsnebb eller
en Furukorsnebb. Den er observert på Norne produksjons skip
som ligger 200 km utenfor Helgeland kysten.
Det var både en han og en hun på besøk hos oss.
De må ha kommet litt ut av kurs for å si det mildt.
T.W. (01.07.2009)
Svar:
Dette er en grankorsnebb, en ung hann. Nebbet er såpass smalt i høyden at det er tydelig en grankorsnebb (furukorsnebbenes nebb er kraftigere).
Roar Solheim (02.07.2009)
Hvilken falk?
Hei!
Jeg så en falk i snaufjellet i valdres. Den var ganske stor, og virket grå. Støtte på den omtrent 1350moh i en steinur. Etter å ha sjekket i en fuglebok står det mellom vandrefalk og jaktfalk. Jaktfalken er den falkearten som etter boka lever i snaufjellet, men kan det også ha vært en vandrefalk så langt opp?
J. (01.07.2009)
Svar:
Vandrefalken kan nok noen steder hekke opp mot snaufjellet, men på de høydene du antyder så er det nok overveiende sannsynlig at du har sett en jaktfalk.
Roar Solheim (01.07.2009)
Nabo som skyter småfugl med luftgevær
Vi har en ikke helt god nabo som driver og skyter småfugl som gråspurv med luftgevær/luftpistol (i tettbebygd strøk). Vi har nylig sett flere skadeskutte fugler, hvor den ene var skadeskutt i halsen der det var et blodig hull, og den led tydelig der den kravlet rundt på bakken. Naboen gjør det fordi han ser på fuglene som skadedyr, og spurv ser han på som luftens rotter fordi de spiser av maten som han legger ut til sine høns og andre fjærkre (kalkun, ender og gjess), som han driver på med som hobby. Han har oppgjennom årenes løp skutt mange rev, skjære med hagle/salonggevær og det har gått rykte om at han har hatt lyst til å skyte ørn med salonggevær (med lyddemper). Han vil ikke høre på tilsnakk og kan bli svært aggressiv. Hvordan bør dette gripes an? Bør dette anmeldes? (Brudd på Viltloven o.l)
A. (30.06.2009)
Svar:
Hei,
dette er naturligvis ulovlig! Siden du skal leve ved siden av dette mennesket foreslår jeg at du gir ham et ultimatum: Slutt eller bli anmeldt. Dersom han fortsatt ikke hører på deg, så anmelder du ham.Magne Myklebust (30.06.2009)
Hva slags fugl er denne
kyllingen som dere har lagt ut her
http://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=492
J.S. (30.06.2009)
Svar:
Dette er en sandlo.
Du kan lese mer om sandlo her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4487Magne Myklebust (30.06.2009)
Ringmerket trost
Hvor sendes ringen. Ringmerket trost funne i Sandefjor, død.
Trosten er funnet av andre, nebbet er gult kan være svarttrost.
N.N (28.06.2009)
Svar:
Gå inn på nettsidene til Stavanger Museum
http://www.stavanger.museum.no
Der finner du de rette adresser (post eller e-post) for å rapportere ringfunn.Roar Solheim (29.06.2009)
Fugl observert på Grytøya utenfor Harstad
Jeg gikk en tur opp mot skogen, og der så jeg en fugl jeg aldri før har sett. Den var ganske liten, på fasong som en sanger, hadde noe hvitt på hodet, var ellers svært mørk og var rødlig på underside av både kropp og stjert. Hva kan dette ha vært?
T.S. (28.06.2009)
Svar:
Du kan ha sett en rødstjert hann - sjekk fugleboka på denne arten.
Roar Solheim (29.06.2009)
Undulatene mine
Hei, jeg har kjøpt 6 undulater 2 av dem er 3-4 gammle. og de fire andre er 7 måneder. men jeg ser at de slåsser sammen hva det kan være?
H. (29.06.2009)
Svar:
Søk etter egne nettsider om undulater - de finnes, og der finnes det eksperter nettopp p¨å undulater som kan gi deg riktige svar.
Roar Solheim (29.06.2009)
Tar linerle (eller fugl generelt) til seg andre unger
Hei, vi hadde gråspurv i fuglekassen, men linerla kom og tok over, det var fortsatt to gråspurvegg igjen, og nå har de klekket, og noen av linerleeggene har klekket og.. forer linerla begge typene? De ser ut til å vokse, så skulle iallefall tro at de får mat.
K.B. (27.06.2009)
Svar:
Dette var interessant. Gråspurvene vil ikke skille mellom ungene fra de to ulike eggene, så spørsmålet er om de har omtrent like lang reirtid. Dersom avkommet av den ene arten hopper ut flere dager før de andre, kan de sene bli liggende igjen i fuglekassa og dø. Følg med på hva som skjer. Forsøk å ta bilder dersom begge ungeartene vokser opp.
Roar Solheim (29.06.2009)
Merkelig lyd
vi har i 2 døgn nå hørt en merkelig lyd på et lite jorde vi har. Det høres ut som e slags andelyd, men vi ser absolutt ingenting, heller ikke bevegelse i gresset.Derimot flytter lyden seg, så dette dyret beveger seg i hvertfall. Vi hører lyden gjevnlig både dag og natt. Hva kan dette være?
H.P. (28.06.2009)
Svar:
Kan det være en åkerrikse med sin kreksende lyd? Den vrir hele tiden hodet fra side til side, så det høres ut som at fuglen flytter på seg mer enn den faktisk gjør. Hvor er dette?
Roar Solheim (29.06.2009)
Hvilken art?
Jeg var på tur på Landåsfjellet i Bergen 28. juni. Underveis så jeg en fugl som satt lenge i toppen av en furu. Jeg tok det vedlagte bilde. Hva kan det være?
På forhånd takk for svar.
H.J. (29.06.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være en heipiplerke.
Roar Solheim (29.06.2009)
Krysning.
Alt tyder på en krysning mellom en hvitkinngås og grågås i Viernbukta naturreservat ved brønnøya i Asker.
Er det mulig ?
D.S. (26.06.2009)
Svar:
Hvis ikke det er kryssning grågås-kanadagås? Dette er den mest vanlige hybridiseringen, men det kan også hende at det er de to artene du nevner som har krysset seg. Forsøk å få tatt et bilde av kryssningen.
Roar Solheim (26.06.2009)
Insomnia
Har i lengre tid vært plaget av en skjærefamilie i hagen. Støy om dagen og kvelden er til å leve med, men de starter levenet ved soloppgang, ca 03:30 og holder det gående gjennom morgenkvisten. Dette er ytterst plagsomt både for meg og min ME-rammede samboer. Kan man forgifte skjærer...? Høres ikke pent ut, men er desperat! Andre råd? Hva er lov?
V. (25.06.2009)
Svar:
Du har egentlig ikke lov til å gjøre noe som helst med fuglene som bor rundt og blant oss. Men dersom dette også er et medisinsk begrunnet plagsomt problem, så kan du kontakte kommunelegen der du bor og spørre om det er noe du kan/har lov til å gjøre med den begrunnelsen.
Roar Solheim (25.06.2009)
Hvitt egg
Hei! I et furutre fant jeg et lite reir bygd av kvist, med et hvitt egg i, litt mindre enn et hønseegg. Ved kysten i nord-norge, bergrabber. Kan det være en falk? Fant noen hvite fjær under treet.
E. (24.06.2009)
Svar:
Nei, det er definitivt ikke et falkeegg - de er brunspraglete hos alle arter av falker. derimot er det høyst sannsynlig et duereir, og den mest trolige kandidaten er ringdue.
Roar Solheim (24.06.2009)
Spørrsmål ang. kongeørna.
Hei, vi er noen brukere av et dagsenter i Grimstad som snakker om alt mellom himmel og jord når vi bla. sitter å spiser. I dag snakket vi om kongeørna; er det fakta at ørnas nebb og klør vokser hele livet? At i 40 års alderen er dette så langt at ørn må selv hjelpe til å knekke/slipe ned klør og nebb. Det var til og med snakk om at den etter dette måtte ha hjelp av sin make en periode til å skaffe mat? vi bare lurer.
K.H.S. (24.06.2009)
Svar:
Nei, slik er det definitivt IKKE. Men nebb og klør består av samme stoff som våre negler, og det er nok sannsynlig at disse vokser noe for å kompensere for slitasje ved vanlig bruk. Burfugler som ikke får brukt nebbet sitt (papegøyer), kan få unormalt lange nebb, så en slik vekst er nok sannsynlig hos arter som bruker nebbet slik at det slites. Men ville fugler må ikke foreta noen ekstra sliping for å holde vekst av nebb og klør i sjakk.
Roar Solheim (24.06.2009)
Måker angriper
To måker angrep meg i går. Også i dag. Hvorfor de angriper bare meg og ikke andre?
N.N (19.06.2009)
Svar:
Det er ikke lett å gi svar på. Kanskje ser du farligere ut når du nærmer deg reir/unger enn andre mennesker, men hvorfor måkene skal oppfatte det slik, har jeg ingen forklaring til. Underlig forhold.
Roar Solheim (24.06.2009)
blåmeis
eg har ca sjekkett hver annen dag/hver dag ein blåmeiskasse når ho har rugd på nyklekte unger gjør det nokke??
F. (20.06.2009)
Svar:
Nei, blåmeisen er en riktig tøffing som tåler denne forstyrrelsen. Kjøttmeisen bør du derimot være litt mer forsiktig med, la det gå lenger tid mellom hver kassesjekk.
Roar Solheim (24.06.2009)
Mammaen mater ungen fra meisebollen
Hei
Vi har flere fuglemødre som kommer og mater ungene sine fra meisebollen. Det vi lurer på er om dette vil føre til at ungene ikke lærer å finne mat på annet vis (naturlig) og at de kommer til å få problemer hvis vi f.eks pga flytting slutter å fore dem. Vi ønsker ikke å gjøre dem en "bjørnetjeneste"
Torgeir
T. (19.06.2009)
Svar:
Fugleungene lærer seg nok å finne mat ute i naturen, selv om de blir foret med noe meisebollefor av sine foreldre nå. Dette er ikke noe å bekymre seg over.
Roar Solheim (24.06.2009)
kass fugl??
hei det var ein eller annen man som sagde ned treet som kasse hang i og heldigvis var det ingen unger der.. men det eg lurer på hva fugl er det som har brukt dette som reirmateriale????
F. (20.06.2009)
Svar:
Kan se ut som et påbegynt stærreir, kanskje også fluesnapper (men de grove stråene stemmer ikke helt med de minste hullrugerne). Reiret har ikke blitt bygd ferdig.
Roar Solheim (24.06.2009)
HASTER MED SVAR!
Barna i blokka fant en måkeunge beige med mørkebrune flekker over hele kroppen ikke flyvedyktig.Stor jeg har ringt så mange steder dyrebeskyttelsen,falken,vetrinærhøgskolen,fuglehjelpen som sa det beste jeg skulle gjøre var å sette den i akerselva på vannet og sist fikk jeg snakket med en Paula Bracht Brynildsen som skulle ha peiling på fugler.Barna fant den rundt 14-15 tiden og har hatt den helt til jeg så den kl rundt 18 etter mye ringing sier Paula at det beste er å sette den i en pappeske med stort nok (men ikke så stort at en katt kan komme inn) hull for at den kan gå inn og ut når FORHÅPENTLIGVIS foreldrene roper på den.Og sette den der de fant fuglen men når barna viser meg hvor de fant den er det i et arbeidsområde i hauger av stein!Og esken var godt synlig umulig å få satt den mindre synlig i steinhaugen. Vi gikk ikke med engang som hun sa vi skulle men vi gjemte oss langt fra esken. Flere måker sirkulerte over oss. Jeg har det så vondt og er så bekymret for måkeungen.For P sa at jeg måtte gjøre det så raskt som mulig men hun vet ikke at ungene har hatt den så lenge for det visste ikke jeg før på slutten. Det andre hun sa var at vi skulle sette den i en eske ved akerselva rett ved elva på et egnet sted.Men nå gjorde vi det hun anbefalte mest.Ikke sa hun vi skulle gi den noe mat heller og nå er den i en eske helt alene med noen knuste nøtter i esken og en kopp med vann rett utenfor esken vi glemte å sette den inni esken. Å jeg hater dette når jeg ikke vet om det blir bra for den.Ungene påsto at den ble angrepet av flere måker men det kan jo ikke være riktig vel?HVA SKAL JEG GJØRE???Nå sitter den i en eske alene mørkt og kaldt ved et gammelt togstasjon.Hadde det vært bedre om jeg hadde satt esken ved noen trær bak steihaugene!? Dette er forferdelig hilsen en dyreverner som vil hjelpe dyra på dems premisser.
M.S. (20.06.2009)
Svar:
Dette er en nyklekt måkeunge. De "angripende" måkene er trolig foreldrene som har forsøkt å jage vekk menneskene! Måkeungen burde ha blitt satt ut på bakken (ikke i en eske) der den ble funnet. Slike fugleunger skal ikke tas inn. De er IKKE forlatt, noe dessverre altfor mange misforstår hvert eneste år (bare se antallet henvendelser på disse sidene). Dette er tragiske misforståelser. Nå har det kanskje gått for mange dager til at dette går bra, kanskje må ungen fores opp av mennesker, og det er en krevende sommerjobb.
Roar Solheim (24.06.2009)