Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 429 til 45 453 av totalt 49 790 spørsmål


#Trekkfugler

svaler

hvor mange svale arter finnes

O.M.J. (02.07.2009)

Svar:

I hele verden finnes det 82 arter i svalefamilien. Av disse er tre hekkefugler i Norge: taksvale, sandsvale og låvesvale.

Vi har lagt artsomtalene i boka Norsk fugleatlas (1994) ut på våre nettsider. Her finner du mer informasjon om våre svaler:

Taksvale: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8511

Sandsvale: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8462&vis=

Låvesvale: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8494&vis=

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Diverse

fakta om toppdykkere?

kan dere legge ut litt fakta om toppdykkere? for me ska ha et prosjekt på skolen om toppdykere.

E.M. (09.06.2009)

Svar:

En fin start for prosjektet om toppdykkere finner du her:

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3093

Jeg vil også anbefale boken Norges Fugler (1971) av Svein Haftorn. Den får du lånt på nærmeste bibliotek, kanskje har også skolen din boka. Selv om det er mange år siden boka kom ut, så står det masse interessant informasjon om toppdykkere der.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

Fiskerørn

Følger med ett fiskeørnpar i Søgne kommune. For 14 dager siden forsvant paret fra reiret og jeg har ikke sett noe til dem i nærheten av reiret. Hvor lang tid tar det fra egglegging til flyvedyktige unger??. Etter at de er flyvedyktige holder de seg i området eller trekker foreldre og unger i norge før trekket sørover??

M.S. (29.06.2009)

Svar:

Rugetiden tar 35-38 døgn, og begynner etter at 1. eller 2. egg av 3 (2-4) egg er lagt. Etter klekking oppholder ungene seg 8-10 uker i reiret. Det tar da ca. 3.5 måneder fra rugestart til ungene er ute av reiret. Etter at ungene er blitt flyvedyktige, kan familien holde seg på reirområdet en måned eller lenger. Dersom du fortsatt ikke ser noe til fiskeørnene i Søgne er det nok rimelig å anta at hekkingen har mislyktes. Det er rett og slett for tidlig for en fiskeørnfamilie å ha forlatt reirområdet.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

Skarv i slovakisk del av Donau

Eg har fleire gonger sett skarv ved elva Donau, og også i andre slovakiske elver... Er dette streiffugl eller fugl på trekk? Eller ei endring i miljøet?

E. (05.07.2009)

Svar:

Dette er nok først og fremst fugler som hekker i Slovakia. Mellomskarven (en underart av storskarv) hekker ved elva Donau i Slovakia. Mellomskarven har blitt mer tallrik de siste tiårene også i Mellom-Europa. Hekkebestanden av mellomskarv i Slovakia vil nok årlig bli supplert av fugler som streifer og trekker fra bestandene i andre europeiske land.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Diverse

Baby perleugle

Hva spiser perleugler når de nettop har lkekket

N.N (05.07.2009)

Svar:

Alle ugler spiser kjøtt av fugl eller pattedyr, som de fores med av sin mor. Hun river byttedyr i små biter, som hun putter i gapet på ungen. Når ungene er 3-4 uker gamle, river de selv i stykker maten. De er avhengige av å få hele byttedyr, slik at de kan svelge både hår, fjær og bein som siden kan gulpes opp som gulpeboller.

Roar Solheim (06.07.2009)


#Spor og sportegn

KVAR KJEM DESSE EKSKREMENT FRÅ?

Bilde vedlagt spørsmålet

I vinter var desse ekskrementa på tunet vårt. I går dukka dei opp igjen på veranden. Altså ved to høve. Kan de finne ut kva dyr det stammar frå? Både i vinter og nå ser det ut som det er urinert samstundes. Hjalmar Groven

N.N (06.07.2009)

Svar:

Dette ser ut som ekskrementer fra flaggermus. Det kan tyde på at du har flaggermus som bor på loft eller oppunder tak på huset ditt om sommeren. Flaggermus holder seg bare i hus om sommeren, og de gnager eller spiser ikke i stykker ting slik mus gjør. De er derfor harmløse som husgjester.

Roar Solheim (06.07.2009)


#Diverse

Fugler standet på oljeplatform

Jeg sitter på en platform på Haltenbanken. Her har det dukket opp en flokk på minst 20 grankorsnebb. Hvordan i allverden har de havnet her? Det har jo ikke vært noe uvær å snakke om den siste tiden. Og er det noen mulighet for at de greier å ta seg til land igjen?

E. (05.07.2009)

Svar:

Korsnebbene er ekte nomadefugler. De er tilpasset å fly langt for å finne steder hvor bartrær har frø. Derfor hender det nok at korsnebbene legger i vei og krysser havstrekninger f. eks. til England fra Norge. Disse fuglene kan derfor godt klare å fly til land igjen. Men hvis de holder seg på plattformen i flere dager, kan det hende at dere bør kaste ut noe brødsmuler og/eller frø (selv om solsikkefrø kanskje ikke er det det florerer av på en oljeplattform?). Fuglene vil da ha behov for å fylle opp med mat og energi før de kan trekke mot land igjen.

Roar Solheim (05.07.2009)


#Fuglekasser

Høyde

Hei. Jeg har en rekke fuglekasser rundt om i skogen . Plasserte de i rimelig god høyde fra bakken av preventive årsaker . Derfor har jeg vært nødt til å ta med meg en stige hver gang jeg har tatt mine inspeksjonsrunder. Men dette blir noe slitsomt i lengden , og vurderer senke de til mannshøyde for derved gjøre det noe enklere. Har sett andre gjøre det , og senest i et TV-program så jeg en fuglevenn inspisere sine fuglekasser fra bakkenivå.
Hilsen Per .

N.N (05.07.2009)

Svar:

Jeg har selv hatt småfuglkasser hengende i passe høyde slik at jeg kan stå på bakken og kikke ned i kassene når jeg tar av lokket. Dette er absolutt en tilstrekkelig høyde for de fleste småfuglene som hekker i fuglekasser. Både flaggspett, tretåspett og dvergspett kan hakke hullene sine helt ned mot ca 1 til 1,5 meter over bakken. Det er bare i sterkt beferdede områder at jeg har benyttet stige. Men jeg har kjøpt en kort stige på ca 2 m lengde til dette bruk. Ellers finnes det nå også uttrekkbare leddstiger som er svært lette å bære - disse kan være ypperlige å benytte der en føler at en MÅ henge kassene høyere. Kasser til ugler og ender henger jeg alltid omkring 4-5 meter over bakken, og da er det faktisk mye lettere å benytte stige enn å finne et godt klatretre. Jeg benytter en sammenbrettbar Zarges-stige som bæres på ryggen festet på et gammelt pakkrammesekk-stativ.

Roar Solheim (05.07.2009)


#Økologi og atferd

Insektspisende måker

Vi har de to siste årene registrert måker som tilsynelatende jakter og spiser insekter i lufta, akkurat som svaler. Vi registrerte dette første gang i fjor i Kragerø, men har oppdaget dette i Porsgrunn. Er denne måten å skaffe mat på vanlig for måker?

T.O.L. (04.07.2009)

Svar:

Jeg antar at dere har sett hettemåker som snapper svermende maur. Når maurene svermer (hanner og hunner flyr ut for å parre seg i lufta), så er det mange fugler som flyr i flokk og snapper insektene. Svaler og stær samles for å meske seg, og hettemåkene deltar gjerne i etegildet. Jeg har selv sett hettemåker flere ganger gjøre dette, men kjenner ikke til at andre måkearter deltar i slike maursverme-etegilder. For hettemåkene er insektsnapping en regulær måte å finne mat på.

Roar Solheim (05.07.2009)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvis egg fra en art blir plassert i en annen arts rede;
f. eks. at et egg fra grågås blir ruget ut og ungen oppfostret av sædgjess, vil den voksne fuglen da orientere seg seksuelt mot sin egen art eller sædgjessene?

B. (04.07.2009)

Svar:

Fugler som er såkalte redeflyktere, dvs der kyllingene kan gå eller svømme kort etter at de er klekket, har en sterk pregingsreaksjon på det første som beveger seg som de ser. Dette vil vanligvis være deres mor, men kyllinger av ender og gjess kan f. eks. kunstig preges på å følge etter badeballer eller lignende gjenstander. Ender eller gjess som ruges ut og fostres opp av en annen art, vil nok oppfatte seg selv som denne arten. Slike fosterkyllinger er trolig årsaken til at det hos andefugler oppstår en del hybrider i naturen. Hos mange andefugler verper nemlig fuglene i hverandres reir. Denne "reirparasittismen" sørger for at hunnfuglens egg spres på flere kull. Hvis ett kull blir spist av en rev, så vil kanskje noen andre av hennes kyllinger overleve hos en fostermor. Dersom fuglen da har verpet egg i reiret til en annen art, vil avkommet siden kunne kurtisere den andre arten, og gi opphav til hybrider. Grågås-kanadagås, og grågås-hvitkinngås kryssninger dukker derfor regelmessig opp i naturen.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Måkebæsj

Hva er det hvite og det svarte i måkens avføring? har hørt at det hvite er tiss, er det sant??

F.J. (03.07.2009)

Svar:

Det hvite i fuglenes avføring er urinsyre. Fuglene produseres ikke det vi ellers kaller tiss - dette er mer typisk for pattedyr. Fuglene trekker væske ut fra avfallsstoffene, og slipper ut den hvite urinsyra sammen med ekskrementene (fuglene har felles utførselsåpning for begge disse avfallsproduktene - kalt en kloakkåpning).

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Jeg bare spør

Hvorfor er mange av svarene skrevet så sarkastisk? Er det så rart at folk flest ikke har så mye greie på fugler? Har ornitologer kanskje like god greie på alle profesjoner?

A. (02.07.2009)

Svar:

Vi kan bare beklage dersom noen svar oppleves som sarkastiske. Dette kan kanskje skyldes at de kan være korte og kjappe. Denne spørsmålssiden betjenes på frivillig basis av en håndfull ornitologer, som forsøker å besvare spørsmål etter beste evne og uten betaling. Det kommer mange både gode og fornuftige spørsmål til denne siden, samt spørsmål som det er viktig at spørrerne får raskt svar på. Men det kommer faktisk også noen spørsmål som tydeligvis er skrevet på fleip, eller som bare er tull. Dette er det ikke alltid lett å se, så derfor forsøkes alle spørsmål besvart så fornuftig som mulig. Et annet forhold er at samme spørsmål kan gå igjen et utall ganger. Når en har besvart et slikt spørsmål en eller flere ganger, så kan det lett bli til at svaret blir kort (og kanskje litt oppgitt?). For eksempel er det en gjenganger at det spørres om håndtering av antatt forlatte fugleunger. Nå er det faktisk slik at svar på tidligere spørsmål ligger ute slik at alle skal kunne lese disse, så derfor kan dette også medføre at slike gjengangerspørsmål ikke prioriteres besvart. Siden det er flere fuglefolk som besvarer spørsmålene, så blir det også noe tilfeldig hvilke spørsmål som besvares raskest.
Håpe dette kan avklare noe.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

svart hvit fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei , vi har funnet en liten svart hvit fluesnapper , å vet ikke helt hva vi skal gjøre.Den er kommet ganske langt å kan nesten fly.Skal vi fortsette å tvangsfore den eller bare sette den fri.Vi fant den ved en bil vei , der det var mange katter. Vi har den i en ubrukt fuglekasse som vi har lagt gress og høy i som ett reir.Den piper mye , plis få svar på hva vi bør gjøre :)

K.O.C. (03.07.2009)

Svar:

Dette er en nylig utfløyet unge av svarthvit fluesnapper. Den bør snarest settes ut igjen der dere fant den. Hør etter om dere hører tiggepipene fra dens søsken. Hvis dere kommer i nærheten av ungekullet, bør også foreldrene varsle, og da vet dere at dere er på riktig sted. Sett den oppe i en busk eller et tre.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei:)Har funnet en liten fugleunge, fant den på plenen hjemme, tror den har falt ut av rede, men kan ikke finne det.Den har ikke åpnet øynene enda, og den har ikke fjær, bare litt grå dun på hodet. har puttet den i en eske, med masse bommul, håndkleder++ Den er veldig livlig, har spist masse mat(Mark, blødt brød) og har drokket masse vann. Tror du det er noesajangs for att den overlever, eller kan man levere den noen stand? hva skal vi gjøre?

A.L. (03.07.2009)

Svar:

Dette er en unge av en eller annet spurvefugl (meis eller kanskje gråspurv/pilfink) Det er ikke lett å se hvilken art det kan være, fordi den er litt liten ennå, samt at bldet er uskarpt. Den er så liten at den ikke har hoppet ut av reiret på egen hånd, så denne fugleungen må fores av deg dersom den skal overleve. Det tar flere uker før den kan klare seg på egen hånd. Når det går an å se hva slags art det er, er det også lettere å finne riktig for til den. Men en blanding av kokt, most egg, brødsmuler og eventuelt små insekter/biter av meitemark kan gå bra.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Ugle med manglende vinge...

Har fått en ny nabo dette året, ser ut som en ugle unge, usikker på art. Den klarer ikkje fly, og kan se ut som den mangler ene vingen. Den har kanskje vert i krig med skjærer, såg for ca en måned siden mange fjær utenfor. Uglen holder nå til under terassen, og gjemmer seg i krattet. Kommer med endel lyder om kveldene. Kva skal/kan vi gjøre med den?

N. (02.07.2009)

Svar:

Dersom denne fuglen skulle mangle en vinge, har den ikke sjanse til å klare seg. Men trolig ser det bare slik ut. Det høres mest ut som om det er en nylig utfløyet ugleunge dere har på besøk. I NordHordaland kan dette dreie seg om en kattugleunge. Hvis dere kan få fotografert den og sendt bilde, så kan vi kanskje si hva det er.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fuglelåt

Jeg kjenner til de fleste fuglelåter. Har nå flyttet og her er det en fuglelåt jeg ikke kjenner til...Den har en nærmest gjennomtrengende låt og synger kveld/natt/tidlig morgen...låten er nærmest metallisk og veldig høy, ti-ti uee stigende på slutten, jeg tror jeg har observert den i toppen av trær, tror den er på størrelse med mindre enn stær

N.N (03.07.2009)

Svar:

Hvor i landet er dette? Hva slags landskapstype (skogtype osv.) er det denne fuglen holder til i?

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

tårnseiler fast i vaskekurv

Hei,

Jeg fant en tårnseiler som hadde satt seg fast i mellom et av hullene i vaskekurven min. Jeg vet ikke hvor lenge den kan ha vært der, men det kan dreie seg om noen dager.
Jeg klippet han løs og den ser ut til å være hel.. men dehydrert og kanskje sulten. Den har fått vann og den har drukket litt.

Da jeg prøvde å kaste den i luften og den seilte litt før den krasjet. Nå ligger den å slapper litt av i en boks på vaskerommet og jeg har laget litt sukker vann med små biter av kokt eggehvit i bittesmå biter som jeg skal prøve å få i den (fant info her på siden).
Hva kan jeg gjøre mer for krabaten?

N.N (04.07.2009)

Svar:

Det du har gjort hittil er helt riktig! Vann mot dehydrering er veldig viktig, eggehvitebitene er nok også bra for en tårnseiler. den er ren insektspiser, så det er ikke så mye annet en faktisk kan putte i en slik fugl dersom en ikke kan fange insekter. Det er sannsynlig at fuglen har satt seg fast, slik du antyder, og at den bare er avkreftet/sulten/dehydrert. Dette kan også være årsaken til at den ikke klarte å fly da du kastet den opp i lufta. Forsøk å la den hvile og komme seg, og forsøk eventuellt å kaste den opp mot slutten av dagen. Du kan også la den henge (klore) seg fast på en loddrett ru overflate opp på en vegg, da kan den selv velge om den vil forsøke å fly.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grankorsnebb Furukorsnebb?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har et spørsmål om dette er en Grankorsnebb eller
en Furukorsnebb. Den er observert på Norne produksjons skip
som ligger 200 km utenfor Helgeland kysten.
Det var både en han og en hun på besøk hos oss.
De må ha kommet litt ut av kurs for å si det mildt.

T.W. (01.07.2009)

Svar:

Dette er en grankorsnebb, en ung hann. Nebbet er såpass smalt i høyden at det er tydelig en grankorsnebb (furukorsnebbenes nebb er kraftigere).

Roar Solheim (02.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken falk?

Hei!

Jeg så en falk i snaufjellet i valdres. Den var ganske stor, og virket grå. Støtte på den omtrent 1350moh i en steinur. Etter å ha sjekket i en fuglebok står det mellom vandrefalk og jaktfalk. Jaktfalken er den falkearten som etter boka lever i snaufjellet, men kan det også ha vært en vandrefalk så langt opp?

J. (01.07.2009)

Svar:

Vandrefalken kan nok noen steder hekke opp mot snaufjellet, men på de høydene du antyder så er det nok overveiende sannsynlig at du har sett en jaktfalk.

Roar Solheim (01.07.2009)


#Økologi og atferd

Nabo som skyter småfugl med luftgevær

Vi har en ikke helt god nabo som driver og skyter småfugl som gråspurv med luftgevær/luftpistol (i tettbebygd strøk). Vi har nylig sett flere skadeskutte fugler, hvor den ene var skadeskutt i halsen der det var et blodig hull, og den led tydelig der den kravlet rundt på bakken. Naboen gjør det fordi han ser på fuglene som skadedyr, og spurv ser han på som ”luftens rotter” fordi de spiser av maten som han legger ut til sine høns og andre fjærkre (kalkun, ender og gjess), som han driver på med som hobby. Han har oppgjennom årenes løp skutt mange rev, skjære med hagle/salonggevær og det har gått rykte om at han har hatt lyst til å skyte ørn med salonggevær (med lyddemper). Han vil ikke høre på tilsnakk og kan bli svært aggressiv. Hvordan bør dette gripes an? Bør dette anmeldes? (Brudd på Viltloven o.l)

A. (30.06.2009)

Svar:

Hei,

dette er naturligvis ulovlig! Siden du skal leve ved siden av dette mennesket foreslår jeg at du gir ham et ultimatum: Slutt eller bli anmeldt. Dersom han fortsatt ikke hører på deg, så anmelder du ham.

Magne Myklebust (30.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er denne

kyllingen som dere har lagt ut her
http://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=492

J.S. (30.06.2009)

Svar:

Dette er en sandlo.

Du kan lese mer om sandlo her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4487

Magne Myklebust (30.06.2009)


#Ringmerker

Ringmerket trost

Hvor sendes ringen. Ringmerket trost funne i Sandefjor, død.
Trosten er funnet av andre, nebbet er gult kan være svarttrost.

N.N (28.06.2009)

Svar:

Gå inn på nettsidene til Stavanger Museum
http://www.stavanger.museum.no
Der finner du de rette adresser (post eller e-post) for å rapportere ringfunn.

Roar Solheim (29.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl observert på Grytøya utenfor Harstad

Jeg gikk en tur opp mot skogen, og der så jeg en fugl jeg aldri før har sett. Den var ganske liten, på fasong som en sanger, hadde noe hvitt på hodet, var ellers svært mørk og var rødlig på underside av både kropp og stjert. Hva kan dette ha vært?

T.S. (28.06.2009)

Svar:

Du kan ha sett en rødstjert hann - sjekk fugleboka på denne arten.

Roar Solheim (29.06.2009)


#Diverse

Undulatene mine

Hei, jeg har kjøpt 6 undulater 2 av dem er 3-4 gammle. og de fire andre er 7 måneder. men jeg ser at de slåsser sammen hva det kan være?

H. (29.06.2009)

Svar:

Søk etter egne nettsider om undulater - de finnes, og der finnes det eksperter nettopp p¨å undulater som kan gi deg riktige svar.

Roar Solheim (29.06.2009)


#Fuglekasser

Tar linerle (eller fugl generelt) til seg andre unger

Hei, vi hadde gråspurv i fuglekassen, men linerla kom og tok over, det var fortsatt to gråspurvegg igjen, og nå har de klekket, og noen av linerleeggene har klekket og.. forer linerla begge typene? De ser ut til å vokse, så skulle iallefall tro at de får mat.

K.B. (27.06.2009)

Svar:

Dette var interessant. Gråspurvene vil ikke skille mellom ungene fra de to ulike eggene, så spørsmålet er om de har omtrent like lang reirtid. Dersom avkommet av den ene arten hopper ut flere dager før de andre, kan de sene bli liggende igjen i fuglekassa og dø. Følg med på hva som skjer. Forsøk å ta bilder dersom begge ungeartene vokser opp.

Roar Solheim (29.06.2009)

««første 45 429 - 45 453 av 49 790 siste»»