Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 6 322 til 6 346 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Mating av fugler
Hei
Jeg mater fuglene nå høst og vinter .. ikke nødvendigvis hver dag men .. det kommer ofte 20-25-30 stk .. som sitter klar tidlig på morgenen ..de er kråker trost skjærer måker og småfugler kommer ..de spiser dette i løpet av sekunder så er alt borte .. så får jeg plutselig sms meldinger fra to naboer .. de liker ikke fuglene og de finner mat selv og de synes det er ugreit at 20-30 Fugl setter seg på hustakene i påvente av å få mat .. det er ikke alle som liker fugler skjønner du får jeg beskjed om og jeg må saktens mate fuglene i parker og friluftsområder .. og disse fuglene enten det legges ut noe eller ikke så kommer de og sitter og venter da de er sulten og ikke finner mat selv i vinter halvåret mulig hele året ..
dette opplever jeg ugreit at naboer teller fugler som de ikke ønsker ha på taket eller i luften .. og jeg ønsker å gi dem mat da de sitter og venter og ser på oss med bedende øyne med håp om noen smuler ..
1. hvordan kan jeg håndtere slikt som dette?
2. er det et regelverk i forhold til mating / foring av fugl i bolig strøk ?
3. generelle og spesielle regler / unntak ?
4. hvem kan jeg ta kontakt med i tillegg til dere dersom jeg må ta dette et steg videre ..
5. disse fuglene er her kun om morgenen - ønsker noe å spise - resten av døgnet er de borte ..
6.. har naboer rett til å kreve stopp av mating / foring ?
7. Hvordan skal jeg forholde meg i denne saken ?
8. er dette en vanlig problemstilling - er dette en problemstilling og henvendelse dere får ofte ?
Vil sette stor pris på hjelp og forslag til å håndtere dette ..
Mvh
Aase Birkhaug
A.B. (10.02.2023)
Svar:
Vanskelig tilfelle som vi ikke har standard svar på. Ta kontakt med lokale forvaltningsmyndigheter, f. eks. Statens Naturoppsyn.
Roar Solheim (03.04.2023)
Spørsmål:
Hvordan mater harpyørnen ungene sine?
N.N (17.03.2023)
Svar:
Slik alle rovfugler gjør det...
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken fugl er dette.?
Er usikker på hvilken fugl dette er? Litt dårlig vinkel på bildet, men antar det er noen som vet?
P.H. (17.03.2023)
Svar:
Svarttrost.
Roar Solheim (03.04.2023)
Ugle
Hva slags ugle kan dette være? Vi gikk på den på stranden på øya Koh Kho Khao, nord for Khao Lak, på Andamankysten i Thailand. Ca 20 cm høy, ikke helt frisk så det ut for
G.S. (17.03.2023)
Svar:
Har dessverre ikke litteratur for området, men det kan se ut som en slags dverghornugle-art (slekten Scops).
Roar Solheim (03.04.2023)
Er blåmeisen den tøffeste?
Jeg mater småfulg i hagen ved å henge ulike foringsstasjoner opp i en stor syrin, og har registrert at hver eneste gang er det blåmeisen som kommer først. til og med mens jeg fyller og henger opp. De sitter på grener og venter. Går jeg et par meter unna begynner de å forsyne seg, mens alle de andre spurvene er delvis gjemt i en stor hekk i nærheten, og kommer ikke før jeg har fjernet meg ytterligere flere meter. Jeg har registrert at det blant de andre spurvene finnes kjøttmeis og muligens gråmeis og eller pilfink. Derfor; er det en kjent sak at blåmeisen er modigere enn de andre småfuglene?
L.L. (18.03.2023)
Svar:
Blåmeisen kan ofte virke som en skikkelig tøffing, så kanskje er den noe mer pågående enn en del andre småfugler.
Roar Solheim (03.04.2023)
spettmeis
Hei, i huset vårt er det to små hull i kassen som dekker lafteknutene. I år er et spettmeispar veldig interessert i å etablere seg her. Vi hører raske pekke-lyder. I går, den 20. mars, monterte jeg en fuglekasse foran det ene hullet som alternativ. Jeg håper ikke spettmeisen allerede har rukket å legge egg i det «gamle» hullet. Det har jo vært en kald vår, men de siste tre dagene har det vært mildt. Jeg skal montere en fuglekasse over det andre hullet også.
S.N. (21.03.2023)
Svar:
Nei, spettmeisen har trolig ikke lagt egg ennå, men den starter ofte en uke før de andre meisene, så ikke sperr av noe senere.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fuglebur utenfor stuevindu
Hei,
Jeg har hengt opp et fuglebur utenfor stuevinduet. Kjøpet den beste fuglematen jeg kan finne. Men det kommer ingen fugler.
Er det noe med at fugler ikke trives/liker vindu?
C.K. (23.03.2023)
Svar:
Nei, det er ikke noen sammenheng her, men dessverre vanskelig å vite hvorfor fuglene nikke dukker opp.
Roar Solheim (03.04.2023)
Namn på fuglearter ved Turkanasjøen i Kenya og norske langdistansetrekkfugler som overvintrar og mellomlander der
Kjære fuglevennen
Eg håper dykk kan hjelpe med følgande?
Eg har sykla frå Sør-Afrika til Nordkapp og no skriver eg bok om denne heilt fantastiske opplevinga og erfaringa 🚴♀️🌍❤️🎉 Eg skal til å gå i gong med kapittelet om korleis det var å sykle gjennom Turkana, Kenya, og som ein del av beskrivinga av området vil eg gjerne ta med litt om fuglelivet.
Heilt konkret er eg på jakt etter 3-5 namn på lokale fuglearter som held til ved Turkanasjøen stort sett heile året, og som er ‘eksotiske’ og kjende for dei fleste nordmenn. Tanken her er å gjera det litt spanande.
Og så har eg veldig lyst til å ha med 3-5 namn på norske fuglearter som dei fleste nordmenn kjenner som overvintrer ved Turkanasjøen, og 3-5 namn på vanlege norske fuglearter som mellomlander ved Turkanasjøen på veg lengre sørover.
Er dette nokon dykk kan hjelpe med? Eg har prøvd å finne denne infoen på nettet utan særleg hell, difor hadde det vært heilt fantastisk! 😄🙌🎉
Beste helsing,
Teresie Hommersand
T.H. (19.03.2023)
Svar:
Dette er dessverre alt for omfattende for å kunne besvares her. Kun korte spørsmål kan besvares. Dette er en hel arbeidsoppgave, og det har vi dessverre ikke tid til.
Roar Solheim (03.04.2023)
Stær og spettmeis.
Helt siden 2005 har jeg hatt spettmeis som hekket i stærekassen her (Alver, Hordaland). Men nå har akkurat stæren kommet og har kastet spettmeisen på hodet ut av kassen. Det samme skjedde i fjor. Jeg har ikke hatt stær her før dette. Er det noen kasser jeg kan henge opp- eller annet jeg kan gjøre for at spettmeisen skal få hekke her også, uten at stæren okkuperer kassen? I fjor fant et spettmeispar heldigvis en stærekasse jeg hengte opp i skogen for mange år siden. Men jeg vil så gjerne ha spettmeisen her hagen slik at jeg kan følge med dem.
L.B.H. (25.03.2023)
Svar:
Heng opp en ekstra fuglekasse straks.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilke svømmefugler er dette?
Bildet er tatt i Karmøy kommune 16.93.2023
M.N. (17.03.2023)
Svar:
Laksender.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken svømmefugl er dette?
Bildet tatt i Karmøy kommune 16.03.2023
M.N. (17.03.2023)
Svar:
Laksand hunn.
Roar Solheim (03.04.2023)
Spørsmål om sykdom fugl
Hei :) Er med i en gruppe på facebook (Småfugler på fuglebrettet :-)) der en dompap ble avbildet. Lurer på hva som kan være feil med den? Legger ved bildet.
M.S.R. (23.03.2023)
Svar:
Dompap hann, dessverre vanskelig å vite hva som kan ha skjedd med den.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vil småfugler kunne ete fisk?
Hei, eg skriv ei barnebok om fuglar som overvintrar. Den skal vere både underhaldande og lærerik, og litt dramatisk. Handlinga går føre seg i eit fiskevær, og tilgongen på mat går opp og ned. Spørsmål: Vil vanlege småfugler ete fisk som siste utveg ved matmangel (og streng kulde)? Kanskje med litt opplæring frå ein fossekall? 😅
J.V. (22.03.2023)
Svar:
Ja, noen (meiser f. eks.) kan nok det.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken ugle?
Hei. Vi holder til på Toftøysund i Tysvær. Har en fugl som holder på om kveld og natt i skogen bak oss. Det er nok en ugle som lager en lyd med tre korte og ett langt støt. Lydopptak vedlagt. Kan dere hjelpe med hva dette er?
A.H. (18.03.2023)
Svar:
Dette er lyd fra en kattugle.
Roar Solheim (03.04.2023)
Stillitsreir - allerede i mars?
I dag, 22. mars, møtte jeg på en kjeftende stillits. Den satt i nærheten av et lite reir av mose, høyt (10 m+) oppe i ei or. Kan stillitsen virkelig ha begynt å lage reir allerede?
T. (22.03.2023)
Svar:
Neppe, trolig bare en tilfeldighet.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvor ofte spiser Havørna
Hei, jeg driver med litt fiske i fjorden og slenger ut litt mat i form av lever og rogn til måkene og av og til fisk.
Noen ganger er det samme ørn på samme plass flere dager på rad og noen ganger kan jeg se den sitte i fjæra uten å ta til vingene eller virke interessert.
Jeg ser ofte at de sitter i par i fjæra og noen ganger kommer bare en og noen ganger begge.
Hvor ofte spiser havørna?
P. (18.03.2023)
Svar:
Kommer helt an på hvor mye den får spist i hvert måltid.
Roar Solheim (03.04.2023)
Voksen kaie
Fant han i hagen med brukket vinge,da han traff kjøkkenvinduet.vingen holder han nede,men spiser bra.hvor lenge tror du han må være i ro?
S.J. (23.03.2023)
Svar:
Vanskelig å vite. Vingeskader kan ta noen uker for å heles.
Roar Solheim (03.04.2023)
Oppgulp fra rovfugl?
Hei, jeg lurer på om du ut fra dette bilde kan svare på fra hvem(rovfugl?) et slikt oppgulp kan komme fra? Alt på bildet var mykt, ikke noen beinrester. Ser noen mørke fjær innimellom. Oppgulpet lå på en stor stein i åpent landskap. Heiområdet på Øshusvik/Rennesøy i Stavanger kommune.
M.N. (19.03.2023)
Svar:
Dette kan være fra kråkefugl eller måkefugl, ikke rovfugl.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hagefuglene
Hei
Nå har jeg satt opp ny fuglekasse på siden av Huset
eller må den være det det er mat i Hagen?
T.B. (25.03.2023)
Svar:
Nei, mating er ikke en forutsetning for at kassa skal bli tatt i bruk.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken type and ?
Så en and i Kr-sunsds området(Nordmøre) månedskiftet Januar/feb.Den hadde hvit fjærdrakt under vann og ca til en cm over vann.Videre var den hvit i hele brystet og opp til hodet der den hadde en brun "Kalott". Fra den hvite vannlinjen og over hele oversiden av fuglen,stjert vinger hadde den samme brun farge som farven på "Kakotten". Brunfarven var svært lik den Ærfugl-hunnen har.Den hadde ingen typisk andenebb,men nebbet lignet mer på et hakkespettnebb. Veldig rund i kroppsfasongen,og lå lavt i vannet.Det nærmeste jeg kan komme på fasongmessig kan være Laksand.Oppservasjon fra 10-15 meter så her er det rom for feil. På forhånd Takk.
J.I.O. (19.03.2023)
Svar:
Laksand er fullt mulig.
Roar Solheim (03.04.2023)
Trostehauk
Kan vi ha, har vi trostehauk i Norge. Jeg tror det var det jeg såg for et par dager siden
L.K. (24.03.2023)
Svar:
Arten "trostehauk" finnes bare i nord-amerika. Her i Norge finnes spurvehauk og hønsehauk.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fuglemat
Hei. Kan man gi ender Synnøve Granola med Jordbær, Bare Bra Granola med kakao og bringebær, Nestlé Havre Cheerios 92% Fullkorn og Nestlé Original Fitness 64% Fullkorn? :)
A. (22.03.2023)
Svar:
Du kan jo prøve, og se om de vil spise det.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken ful har dette rede?
Hej,
I skogen fant jeg dette dette rede og lurer på hvilken fugl kan ha bott her?
Den er omtrent 1m opp i treet fra bakken.
S. (22.03.2023)
Svar:
Kanskje et nøtteskrikereir.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vader
Hei, jeg fant en fuggel i dag morges som i løpet av natten antageligvis flydd i en strømledning. Jeg har ikke akurat noen stor kunnskap angående vadere, selv om jeg kjenner til noen av dem. Men denne pippen har jeg aldri sett. Har du noen anelse om hva det er?
R.O. (25.03.2023)
Svar:
Dette er en vannrikse.
Roar Solheim (03.04.2023)
Ærfugl på Osterøy
Hei. I dag er det en fantastisk flokk ærfuglpar i Fotlandsvågen. Midt i flokken var det også en praktærfugl han! Fantastisk fin ! Tilsvarende flokker har vi utenfor mitt arbeidssted på Garnes. Det er fantastisk å se og høre disse vakre fuglene. På ytre Fosen hvor jeg bor til vanlig har disse flokkene dessverre forsvunnet Jeg lurer på hvor de hekker her ute på Osterøy? Jeg har bodd på øy på Fosen der vi fikk sanket litt dun og renset for ca 40 år siden. En utrolig ressurs!
T. (24.03.2023)
Svar:
Nei, praktærfuglen hekker ikke på fastlandsdelen av Norge.
Roar Solheim (03.04.2023)