Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 6 131 til 6 155 av totalt 50 176 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så en and vi ikke har kunnet finne i fuglebøkene våre. Større enn en stokkand, og nebbet er mer blågrønt enn det vises på bildet. Stedet er i Tistedalen helt sør i Femsjøen, 3.april.

P.G. (04.04.2023)

Svar:

Tamand med stokkandgener.

Roar Solheim (04.04.2023)


#Diverse

Stokkender I hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fått besøk av stokkender I hagen der de spiser frø og smuler jeg har lagt ut til småfuglene. Jeg antar de har kommet sørfra og har feilberegnet våren. De pleier å holde til ved et vann ca 1km herfra, men det er fortsatt islagt. Dette er på Hadeland. Vil de klare seg fram til isen går?

E.S. (23.03.2023)

Svar:

Ja, det gjør de nok helt sikkert bså sent på vinteren som nå.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Økologi og atferd

Ender

Jeg lager en fakta tekst om ender til skolen. Hva lager de reir av?

A. (24.03.2023)

Svar:

Kommer an på andeart, men de fleste forer reirene sine med dun fra egen kropp.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Skremme kråker og skjærer

Jeg har mange småfugler i hagen og flere fuglekasser som er jevnlig benyttet. Etterhvert er det kommet flere skjærer og særlig innpåslitne kråker. Jeg vil verne om de små. Vil en narreugle skremme kun de store eller vil den skremme alle fugler i hagen?
Takknemlig for svar!

K.H. (03.04.2023)

Svar:

Kun kortvarig. Slike ubevegelige fugler venner levende fugler seg raskt til, og overser fullstendig.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Mindre småfugl

Hei. Høst -22 og frem til i dag, har vi ikke sett/hørt Dompap i det hele tatt, tidligere år ,-21/-22 hadde vi opp til 8 par på foringsplassen, likeens spurven er omtrent borte nå, bare 2-3 par, pilfink noe mer. Kjøttmeis og blåmeis har også minket betydelig. Trosten derimot, har overtatt kommandoen på foringsbrettet, den jager unna alt. Et par flaggspetter og 2 spettmeiser holder ut, og vi har observert tre forskjellige rødstruper. Vi bruker fore med solsikkefrø uten skall, nøtter og noen ganger epler, kokte poteter og brødsmuler. Vi greide å "rote bort fugletellingen" i år,, men vi har registrert betydelig nedgang i alle tidligere rapporterte fugler fra oss. Hva kan grunnen være?? Kråker, måkefugler og skjærer er det plenty av, og en og annen ørn dukker også opp rundt her.

E.V. (20.03.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hva som ligger bak endringer. Dompap varierer fra år til år, mens andre faktisk viser langsiktig nedgang.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Skjære bestanden øker

Opplever at det er stadig mer skjære i vårr boligfelt og mindre små fugler. I sommer så vi skjære ta en fugleunge fra reiret. Kan vi risikere at skjærebestanden fortsetter å øke? Bør bestanden reduseres?

K.A.D. (19.03.2023)

Svar:

Nei som svar på begge spærsmål.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Sykdom og skader

Syk Skjære?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg mater fugler i hagen, små som store. Har sett den siste uken at en av mine ca 12 faste snille skjærer virker som å ha noe ved øyet.. Tenkte først om det var slik sykdom der fuglene kan få byll mm. Men i dag så jeg at den har en stor hvit "ring rundt det ene øyet, og det andre er det en halvmåne , virker som å påvirke øyet. Bildet er litt uklart for tatt med mobil og zoom.

C. (17.03.2023)

Svar:

Vet dessverre ikke hva dette skyldes, men av og til får vi slike bilder av skjærer.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Svarttrost

Jeg har hatt besøk av en svarttrost i dag , på foringsbrettet, sammen med kjøttmeis og gråspurv Det var kaldt , ca 10 minusgrader på termometeret, altså full vinterlig snø her nord i landet.
Et uvanlig syn - vil den klare seg ?

A.L.,.Ø.I.E.K. (17.03.2023)

Svar:

Så lenge den finner mat, klarer den kulda utmerket.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Trekkfugler

Nye fugler for meg

Jeg bor på Kråkenes i Bergen og de to siste dagene har jeg sett to fuglearter som jeg ikke har opservert her før. Den første vsr det som jeg synes ligner mest på engelsk gulerle ,langt vele, bleke farger med et snev av gult. De var svært smekre o g formelig hev seg over meisebollene. Men er engelsk sannsynlig her?
Den andre var idag, En kritthvit småfugl som en snøspurv. Men snøspurv i sjølokket i Bergen?

K.S. (25.03.2023)

Svar:

Ja, snøspurv på trekk kan dukke opp hvor som helst i lavlandet.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Meisebolle - kokosmasse ikke bra?

Hei, jeg har i løpet av vinteren laget mange meiseboller ut fra oppskriften jeg fant her på "monstermeisebolle". -men i langt mindre format. Fuglene elsker den, og de går unna. Men ... en av ingrediensene er kokosmasse. Nå leser jeg på et annet nettsted at det blir sterket frarådet å bruke sånn hvit, tørr kokosmasse som ingrediens i fuglemat. Har du noen synspunkter på dette? Er redd jeg har forårsaket lidelse og død hos fuglene. Mvh EG

E.G. (31.03.2023)

Svar:

Fuglene spiser kokosnøtter., så kokosmasse er uproblematisk.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Enslig due

En due har etablert seg innunder hustaket vårt og skiter rett ned på plattingen ved inngangsdøra. Det blir veldig mye skitt både på vindusbrett og platting. Hva gjør vi?
Vi har hatt et duepar i trærne rundt huset de siste 10 årene. Vet ikke helt hvor de har hatt reiret tidligere, men aldri slik som nå - i hulrommet mellom limtredrageren og hustaket. Dvs det er ikke noe reir ennå og jeg tror heller ikke at det er plass til det?

A.K.A. (28.03.2023)

Svar:

Hvis du ikke vil ha dueskitt på stedet, må du fysisk sperre av slik at duene ikke kan sitte der de er uønsket.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Mating av fugler

Hei
Jeg mater fuglene nå høst og vinter .. ikke nødvendigvis hver dag men .. det kommer ofte 20-25-30 stk .. som sitter klar tidlig på morgenen ..de er kråker trost skjærer måker og småfugler kommer ..de spiser dette i løpet av sekunder så er alt borte .. så får jeg plutselig sms meldinger fra to naboer .. de liker ikke fuglene og de finner mat selv og de synes det er ugreit at 20-30 Fugl setter seg på hustakene i påvente av å få mat .. det er ikke alle som liker fugler skjønner du får jeg beskjed om og jeg må saktens mate fuglene i parker og friluftsområder .. og disse fuglene enten det legges ut noe eller ikke så kommer de og sitter og venter da de er sulten og ikke finner mat selv i vinter halvåret mulig hele året ..
dette opplever jeg ugreit at naboer teller fugler som de ikke ønsker ha på taket eller i luften .. og jeg ønsker å gi dem mat da de sitter og venter og ser på oss med bedende øyne med håp om noen smuler ..
1. hvordan kan jeg håndtere slikt som dette?
2. er det et regelverk i forhold til mating / foring av fugl i bolig strøk ?
3. generelle og spesielle regler / unntak ?
4. hvem kan jeg ta kontakt med i tillegg til dere dersom jeg må ta dette et steg videre ..
5. disse fuglene er her kun om morgenen - ønsker noe å spise - resten av døgnet er de borte ..
6.. har naboer rett til å kreve stopp av mating / foring ?
7. Hvordan skal jeg forholde meg i denne saken ?
8. er dette en vanlig problemstilling - er dette en problemstilling og henvendelse dere får ofte ?
Vil sette stor pris på hjelp og forslag til å håndtere dette ..
Mvh
Aase Birkhaug

A.B. (10.02.2023)

Svar:

Vanskelig tilfelle som vi ikke har standard svar på. Ta kontakt med lokale forvaltningsmyndigheter, f. eks. Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Spørsmål:

Hvordan mater harpyørnen ungene sine?

N.N (17.03.2023)

Svar:

Slik alle rovfugler gjør det...

Roar Solheim (03.04.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette.?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er usikker på hvilken fugl dette er? Litt dårlig vinkel på bildet, men antar det er noen som vet?

P.H. (17.03.2023)

Svar:

Svarttrost.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags ugle kan dette være? Vi gikk på den på stranden på øya Koh Kho Khao, nord for Khao Lak, på Andamankysten i Thailand. Ca 20 cm høy, ikke helt frisk så det ut for

G.S. (17.03.2023)

Svar:

Har dessverre ikke litteratur for området, men det kan se ut som en slags dverghornugle-art (slekten Scops).

Roar Solheim (03.04.2023)


#Økologi og atferd

Er blåmeisen den tøffeste?

Jeg mater småfulg i hagen ved å henge ulike foringsstasjoner opp i en stor syrin, og har registrert at hver eneste gang er det blåmeisen som kommer først. til og med mens jeg fyller og henger opp. De sitter på grener og venter. Går jeg et par meter unna begynner de å forsyne seg, mens alle de andre spurvene er delvis gjemt i en stor hekk i nærheten, og kommer ikke før jeg har fjernet meg ytterligere flere meter. Jeg har registrert at det blant de andre spurvene finnes kjøttmeis og muligens gråmeis og eller pilfink. Derfor; er det en kjent sak at blåmeisen er modigere enn de andre småfuglene?

L.L. (18.03.2023)

Svar:

Blåmeisen kan ofte virke som en skikkelig tøffing, så kanskje er den noe mer pågående enn en del andre småfugler.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fuglekasser

spettmeis

Hei, i huset vårt er det to små hull i kassen som dekker lafteknutene. I år er et spettmeispar veldig interessert i å etablere seg her. Vi hører raske pekke-lyder. I går, den 20. mars, monterte jeg en fuglekasse foran det ene hullet som alternativ. Jeg håper ikke spettmeisen allerede har rukket å legge egg i det «gamle» hullet. Det har jo vært en kald vår, men de siste tre dagene har det vært mildt. Jeg skal montere en fuglekasse over det andre hullet også.

S.N. (21.03.2023)

Svar:

Nei, spettmeisen har trolig ikke lagt egg ennå, men den starter ofte en uke før de andre meisene, så ikke sperr av noe senere.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fugleforing

Fuglebur utenfor stuevindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har hengt opp et fuglebur utenfor stuevinduet. Kjøpet den beste fuglematen jeg kan finne. Men det kommer ingen fugler.
Er det noe med at fugler ikke trives/liker vindu?

C.K. (23.03.2023)

Svar:

Nei, det er ikke noen sammenheng her, men dessverre vanskelig å vite hvorfor fuglene nikke dukker opp.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Namn på fuglearter ved Turkanasjøen i Kenya og norske langdistansetrekkfugler som overvintrar og mellomlander der

Bilde vedlagt spørsmålet

Kjære fuglevennen

Eg håper dykk kan hjelpe med følgande?

Eg har sykla frå Sør-Afrika til Nordkapp og no skriver eg bok om denne heilt fantastiske opplevinga og erfaringa 🚴‍♀️🌍❤️🎉 Eg skal til å gå i gong med kapittelet om korleis det var å sykle gjennom Turkana, Kenya, og som ein del av beskrivinga av området vil eg gjerne ta med litt om fuglelivet.

Heilt konkret er eg på jakt etter 3-5 namn på lokale fuglearter som held til ved Turkanasjøen stort sett heile året, og som er ‘eksotiske’ og kjende for dei fleste nordmenn. Tanken her er å gjera det litt spanande.

Og så har eg veldig lyst til å ha med 3-5 namn på norske fuglearter som dei fleste nordmenn kjenner som overvintrer ved Turkanasjøen, og 3-5 namn på vanlege norske fuglearter som mellomlander ved Turkanasjøen på veg lengre sørover.

Er dette nokon dykk kan hjelpe med? Eg har prøvd å finne denne infoen på nettet utan særleg hell, difor hadde det vært heilt fantastisk! 😄🙌🎉

Beste helsing,
Teresie Hommersand

T.H. (19.03.2023)

Svar:

Dette er dessverre alt for omfattende for å kunne besvares her. Kun korte spørsmål kan besvares. Dette er en hel arbeidsoppgave, og det har vi dessverre ikke tid til.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Fuglekasser

Stær og spettmeis.

Helt siden 2005 har jeg hatt spettmeis som hekket i stærekassen her (Alver, Hordaland). Men nå har akkurat stæren kommet og har kastet spettmeisen på hodet ut av kassen. Det samme skjedde i fjor. Jeg har ikke hatt stær her før dette. Er det noen kasser jeg kan henge opp- eller annet jeg kan gjøre for at spettmeisen skal få hekke her også, uten at stæren okkuperer kassen? I fjor fant et spettmeispar heldigvis en stærekasse jeg hengte opp i skogen for mange år siden. Men jeg vil så gjerne ha spettmeisen her hagen slik at jeg kan følge med dem.

L.B.H. (25.03.2023)

Svar:

Heng opp en ekstra fuglekasse straks.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke svømmefugler er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt i Karmøy kommune 16.93.2023

M.N. (17.03.2023)

Svar:

Laksender.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken svømmefugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet tatt i Karmøy kommune 16.03.2023

M.N. (17.03.2023)

Svar:

Laksand hunn.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Spørsmål om sykdom fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei :) Er med i en gruppe på facebook (Småfugler på fuglebrettet :-)) der en dompap ble avbildet. Lurer på hva som kan være feil med den? Legger ved bildet.

M.S.R. (23.03.2023)

Svar:

Dompap hann, dessverre vanskelig å vite hva som kan ha skjedd med den.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Diverse

Vil småfugler kunne ete fisk?

Hei, eg skriv ei barnebok om fuglar som overvintrar. Den skal vere både underhaldande og lærerik, og litt dramatisk. Handlinga går føre seg i eit fiskevær, og tilgongen på mat går opp og ned. Spørsmål: Vil vanlege småfugler ete fisk som siste utveg ved matmangel (og streng kulde)? Kanskje med litt opplæring frå ein fossekall? 😅

J.V. (22.03.2023)

Svar:

Ja, noen (meiser f. eks.) kan nok det.

Roar Solheim (03.04.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle?

Hei. Vi holder til på Toftøysund i Tysvær. Har en fugl som holder på om kveld og natt i skogen bak oss. Det er nok en ugle som lager en lyd med tre korte og ett langt støt. Lydopptak vedlagt. Kan dere hjelpe med hva dette er?

A.H. (18.03.2023)

Svar:

Dette er lyd fra en kattugle.

Roar Solheim (03.04.2023)

««første 6 131 - 6 155 av 50 176 siste»»