Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 595 til 45 619 av totalt 50 005 spørsmål


#Økologi og atferd

folkevond svane

heisan bor ved en liten dam hvor ett svanepar holder til. De har holdt til der i flere år men hannen har blitt mer og mer aggresiv for hvert år. Den angriper alt. Folk og biler som går eller kjører på veien. Knuste her om dagen en lampe på bilen min. Den nekter oss å gå i søppla eller hente posten dersom den sitter på land når den ser oss. Følger etter folk som har kommet seg forbi. Hva kan vi gjøre for å bedre denne sitvasjonen?

T.E. (09.07.2009)

Svar:

Ikke helt enkelt. Dersom det er mange folk som har problemer med svanene, så er det egentlig en oppgave for den kommunale viltnemnda å forsøke å finne løsninger. Dessverre har de fleste av disse avliving som vanligste alternativ, men det bør kunne gå an å forsøke å finne andre løsninger.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nærkontakt med Orrhøne.

Min stemor mener nå at det muligens er en røy, da hun har søkt på nettet. Jeg kom frem til Orrhøne, så du får hjelpe oss ut av tvilen!
Min far har dratt til Røros med digitalkameraet, men vi skal prøve å få sendt over noen bilder mellom PCer og mobiler.
Fuglen hadde et slags rødt bånd over øynene, og fjørdrakten kunne minne om tiger/leopard. Ved 'skulderen' var det også en hvit flekk på begge sider, men intet mer hvitt, og brystet til fuglen var bruntgultrødt-aktig. Fint om vi kunne fått klarhet i dette, for fuglen virket så og si tam der den lå i fanget vårt og fulgte etter oss over alt! Den var ei heller redd for lyder. I begynnelsen virket den litt var for bevegelser, men etterhvert kunne man bruke motorsag mens man danset rumba ved siden av den.

Jeg skal få sendt bilder så fort jeg har fått fatt i de. Både tydelige av selve fuglen, og av denne utypiske kosingen og kontaksøkingen.

S.H. (13.07.2009)

Svar:

Beskrivelsen din høres definitivt mest ut som at det har vært en røy.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis matet spurv

I treet utenfor vinduet mitt satt nylig en kjøttmeis og matet en spurvunge(hunn). Trodde knapt mine egne øyne og grep til kikkerten for å se på nært hold. Etter en stund kom spurvens bror - eller i hvert fall artsbror - og ga seg til å gape og blafre med vingene, han også. Men han ble snart lei av å vente på tur, og flakset ned på bakken og forsynte seg selv. Begge spurvungene var relativt store, fullt flyvedyktige. Syntes dette var et snodig syn. Kan legge til at det er et fargerikt fuglefellesskap i min hage. Jeg er raus med matingen, ser aldri noe kiving.

N.N (14.07.2009)

Svar:

Fugleunger har gjerne fargerike gap for å stimulere foreldene til å mate dem. Noen fugleungearter har så kraftig farge at de kan stimulere andre fugler som ikke er deres foreldre, til å mate dem. Denne kjøttmeisen kan f. eks. ha mistet sine egne unger, og dermed ha vært ekstra motivert til å drive mating. Men det er ikke vanlig å se noe slik som det du beskriver.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Økologi og atferd

Glente, en gribb?

Jeg leste i en gammel fuglebok at Glenta ble regnet som en nær slektning til Gribben, stemmer det?

A.C.T. (14.07.2009)

Svar:

Den er nok mer i slekt med de andre rovfuglene, men adferden kan nok være mer lik gribbenes, nemlig ved at den gjerne tar for seg av åtsler.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Økologi og atferd

Fiskeørn?

Utenfor Bodø i går (15. juli) såg jeg en fugl som forsøkte ta grågås unger på havet. Ungene er jo nesten fullvoksne og måtte dykke under hele tiden når rovfuglen forsøkte gripe de. Men jeg har aldri sett fuglen før, tipper den hadde vingespenn på 60-70 ca, var generelt mørk men med hvite flekker på undersiden av vingene. Vingene var brede. Hadde karakteristis rovfugl-hode og hals. Trodde med første øyekast det var gåsemammaen til jeg oppdaget at den faktisk angrep, da så jeg at det var en rovfugl. Kan dette være en fiskeørn?

V.L. (16.07.2009)

Svar:

Det spørs om dette ikke var en ungfugl av havørn. Fiskeørn tar nesten bare fisk, og den forsøker aldri å ta så store fugler som dette. havørna derimot, jakter sjøfugl som ligger på vannet. De kan utmatte dem ved å tvinge dem til å dykke mange ganger, inntil de blir såpass utslitt at ørna klarer å gripe fatt i dem.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

spiser fugl frosker?

eg har 3 små frosker eg har funnet og passer på dem men eg lurer å¨om fugler spiser små frosker?

K. (16.07.2009)

Svar:

Ja, mange fugler spiser frosk. Hegrer, storker, måker, kråker, ugler og rovfugler er noen av disse.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

lang fotet veps

Bilde vedlagt spørsmålet

...sender ett dårlig bilde av en ekstremt lang fotet veps jeg ikke finner noe navn på...på størrelse med en vanlig veps men ingen brodd....

B.F. (16.07.2009)

Svar:

Hvor er den fotografert? Den ligner på en slekt av veps som kalles Polistes, men de finnes ikke i Norge.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

en hvit due

Hei! på tirsdag ca. kl 21:00 så jeg en fin hvit due på min veranda (adresse Peter Jebsens vei 109 5265 Ytre Arna) han var ikke redd meg, men lat ikke å berøre seg, han hadde et grønt merke på beinet sitt der stodet på: DFK 2008 012 tller noe liknende. Han fikk en neve med bokhvete, som han gjerne spiste opp. Han var på verandaen ganske lenge og jeg så ikke når han forsvant. Gjerne skriv meg hva slags fugl var det! Takk!

V.P. (16.07.2009)

Svar:

Dette må ha vært en tamdue (brevdue). Ta kontakt med Norges brevdueforbund (søk på nettet, så finner du adresser og kontaktpersoner).

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Svale reder

Vi har et lite problem med lus.
vi tror det kommer fra et gammelt svalereir.
hva gjør vi?

M.R. (17.07.2009)

Svar:

Ta kontakt med folkehelsa og få først bestemt hva slags lus eller smådyr det dreier seg om. Hvis de kommer fra fugl, bør de gamle reirene fjernes og stedet behandles av skadedyrspesialist. Er det andre typer smådyr, så er det folkehelsa som best kan svare på hvilke tiltak som bør foretas.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Munkegribb?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok dette bilde i Palma De Mallorca og lurer på om det kan vera ein munkegribbunge? Han var så liten at han ikkje kunne fly enda.

J.H. (17.07.2009)

Svar:

Nei, dettet er en ungfugl av en måke.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Fuglekasser

Spurveugle

Hei.
har nettopp kjøpt Hytte Og hørt at det er Spurveugler i nærheten.Kjempe kult å sett om dei kom i en kasse.
Så jeg tenkte på å prøve å lage en kasse for dem, Men bør jeg Lage en Stær kasse eller en Liten hakkespett kasse.
Hvilken kasse Størelse Skal dei ha? :)?

J.A. (17.07.2009)

Svar:

Du kan lage en litt stor stærkasse, med et innflyvingshull på 4,5 cm i diameter. Men det viktigste er at du lager fronten av kassa minst 6-7 cm tykk der du borer hullet. Da blir hullet som en liten "tunnell", og dette etterligner reirhullene som de små hakkespettene lager. Spurveugla ser ut til å foretrekke slike inngangshull. Husk også å legge et tykt lag med oppsmuldret treflis (stubbeflis) i bunnen av kassa. Heng den opp 4-5 meter over bakken i et granholt, gjerne nær kulturlandskap.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Trekkfugler

Tilbake

En venn spurte meg om , i dette tilfelle taksvalene ,alltid vender tilbake til sin faste gamle redeplass . Og at slekt følger slekters gang , for å bruke uttrykk fra salmen. Ikke mere enn jeg vet om fugler , så ville jeg tro at de fleste fugler er ganske stedbundne og vender tilbake år etter år ?Glad for svar . Mvh Per Beverfjord , Tingvoll

N.N (18.07.2009)

Svar:

Både ja og nei. Taksvaler hekker i kolonier, og slike kolonihekkere kan plutselig flytte til et nytt sted fra ett år til et annet. Taksvaler, sandsvaler og terner kan gjøre dette, og det kan ha sammenheng med at det er positivt å komme vekk fra gamle reirparasitter (lopper og lusfluer) som gjemmer seg i reirene, samt at et nytt kolonisted er tryggere mot egg- og ungespisere. Hos mange trekkfugler vender hanne oftest tilbake til det gamle hekkestedet, mens hunnene flytter mer på seg. hos andre arter er det motsatt (f. eks. hos ender er det hunnene som er mest stedtro). Ringmerking og satelitttelemetri er de beste hjelpemidlene til å gi svar på disse spørsmålene.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl..

Såg to fugler jeg ikke har sett før, merket at det var så mye støy ute trodde først at det var noen skjorer som skrattet, men lyden var ikke helt lik di heller så jeg tok en nærere kikk, da satt der to fugler på størelse med en skjor "skjere" brunt hode med rø stripe grå kropp sorte vinger med hvitt parti sort vøle med langsgående hvit stripe i ytterkant begge sider, den ene hadde en mus i nebbet, det var ikke lenge jeg fikk se på dem når de såg meg fløy de litt lenger inn å satte seg men jeg kunne skimte dem, de fløy litt tre til tre å inne imelom trærne, de fulgte hver andre tett, fløy den ene så fløy den andre tett bak,
idag var de her igjenn, nesten som de plaget kattene når de oppdaget oss stakk de, men de fløy samme rute som gangen før, har kikket i fuglebok men kan ikke se dem? håper du kan vite mer... bor i Volda tett inn i stor skogen barskog/hassel med fritt tiløp til stor fjellet som næreste nabo..

J. (18.07.2009)

Svar:

Du har nok sett to nøtteskriker. De er skoglevende kråkefugler med allsidig næringsvalg. De mobber gjerne katter hvis de ser dem, for katter er farlige rovdyr for dem.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Varsler duer regn?

Noen påstår at når duene kurrer så blir det regn.
Jeg kan ikke få meg til å tro annet enn at det er bare sludder og pølsevev... :-)
-Tror du noen dyr kan varsle folk om noe?

L.U. (18.07.2009)

Svar:

Dette er nok helt sikkert noe som mest hører til i begrepet overtro eller folketro. Men fugler KAN registrere værforandringer raskere enn oss mennesker, og endre oppførsel deretter. Det mest kjente er svalenes endrede flukthøyde i forhold til om det er lavtrykk eller høytrykk. Når svalene flyr lavt, blir det regn. Regn kommer helst sammen med lavtrykk, og lavtrykk får insektene til å fly lavere ned mot bakken. Dermed følger svalene etter, og dette har folk observert gjennom lange tider. Noen ganger stemmer slike utsagn, men andre ganger er de rett og slett bare "tull", fordi de ikke bygger på et stort antall observasjoner, eller fordi folk bare ser deler av virkeligheten.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bydue?

De 2-3 siste dagene har det vært fire, for meg, helt ukjente fugler utenfor huset mitt på Dombås. Det er tydelig at det er en slags due. Det er hverken ringdue, tyrkerdue, skogsdue eller den vanlige gråblå bydua. Denne her er svart og hvit (mest hvit med sosrte flekker), og ca. 30 cm lang. Denne har aldri vært her i området tidligere, og jeg lurer på om det er en slags bydue?

L.T.H. (18.07.2009)

Svar:

Dette høres mest ut til å dreie seg om tamduer, trolig rømte såkalte "brevduer". De kan ha svært mange ulike farger og mønstre.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Økologi og atferd

kråker

noen kråker driver å hakker hull i taksjingene (pappen) slik at vi har fått lekkasje. Hve er dette for adferd?

N.N (19.07.2009)

Svar:

Kråkefugler er altetere og opportunister, og trolig er det noe som får dem til å tro at det kan være mat under denne pappen.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Toscana

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Så nettopp 2 store rovfugler da jeg var på ferie i Toscana. Fuglene holdt til i åssidene der de Apuanske alper starter, og var flotte å se i luften. Ingen i lokalmiljøet kunne fortelle noe om disse fuglene. Hva slags rovfugler er det?

R.D.S. (19.07.2009)

Svar:

Jeg får dessverre ikke opp bildet, så jeg klarer ikke å gi deg noen tips. Trolig har du sett rovfugler av ett eller annet slag, men bildet må opp. Forsøk å sende det direkte til meg som JPEG-vedlegg.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Fugleunger i reir

Hei. Har funnet et lite reir i en bærbuske. Det ser ut til at det er tre små unger der. Jeg luket ugress da jeg fant reiret og de er mere synlige nå. Er redd for at måse eller skjære skal ta de.Kan man dekke de til litt igjen eller skal man bare holde seg helt unna,for ikke å skremme foreldrene borte fra de? Er usikker på hvilken fugleart det er.Nebbet til barna har en oransj farge, og de lager en søt og behaglig piping.Har litt lodden pels, så mulig de er noen dager gamle da? Foreldrene er småfugler. Grå, kanskje litt brun og slanke. Tenker selv at det minner om løvsanger, hagesanger, men det er bare ut i fra bilder på nettet. Bor på gård i Trondheim, nært bymarka. Hva kan jeg gjøre for at de skal ha størst mulighet til å overleve, nå som jeg har gjort dem "synlige"? Hvor lenge kan jeg regne med at de blir liggende i reiret sitt? Hadde vært fint å fått et svar på dette. Vennlig hilsen Beate.

B.D. (19.07.2009)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha funnet et sangerreir, kanskje er det hagesanger. Løvsangeren bygger reir på bakken, så denne arten er det definitivt ikke. Tror ikke du skal forsøke å dekke til reiret igjen, men helst bare la fuglene få mest mulig ro. Hvis du oppholder deg for mye nær reiret, så kan dette lede kråker eller andre egg- og ungespisere til å finne reiret, og da blir bare galt værre, dessverre.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

afrikansk fugl

afrikansk fugl der synger om natten

N.N (20.07.2009)

Svar:

Det er altfor mange mulige arter, så dette spørsmålet lar seg dessverre ikke besvare med så lite informasjon.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette

Det ser ut som en sort rund fugl med hvitt nebb og panne. Kan se bilde av den og ungen her:

http://www.diskusjon.no/index.php?session=&showtopic=1127400&view=findpost&p=14087509

P.O. (21.07.2009)

Svar:

Du har lagt ut bilde av en sothøne - vannlevende riksefugl som er ganske vanlig i vann og tjern i kulturlandskap i Sør-Norge.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei! Lurer på en fugl som kræsjet i vinduet mitt og desverre døde.. Den var helt svart inkl. nebbet men med litt brunskjær i fargen. Størrelsen var litt mindre og "slankere" enn en skjære.

J. (21.07.2009)

Svar:

Kan dette ha vært en svarttrost hunn, eller ung hann? Send bilde av fuglen, så klarer vi det.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Kollisjon med vindu

Jeg har et problem med at småfugler flyr mot vindusrutene og blir drept. På bare en uke plukket jeg opp fire døde fugler på terrassen. Hva kan jeg gjøre for å hindre dette?

P.N. (21.07.2009)

Svar:

Du må forsøke å enten skjerme vinduet ved å henge opp en bærnot foran det, eller du kan forsøke å klistre opp svarte spurvehauk-silhuetter (fås kjøpt hos Natur og Fritid - NOF´s butikk på Lista). Sjekk også om fuglene ser tvers gjennom huset ditt ved dette vinduet, eller om det er så mørkt på innsiden at vinduet gir speilbilde (sett utenfra) av landskapet. Dette kan få fuglene til å tro at de flyr mot skog og busker. Får du fjernet denne illusjonen, så vil nok også kollisjonsraten gå ned.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Hybrid - kråke/skjære

Hei.
I dag så jeg en fugl på Rådhusplassen i Oslo som var halvt kråke og halvt skjære. Er det vanlig med hybrider av disse to?

T.D.M. (21.07.2009)

Svar:

Nei, det er så langt jeg vet ikke dokumentert kryssninger mellom disse to kråkefuglartene. Derimot hender det ofte at kråkeunger som får lite eller dårlig mat gjennom reirperioden, utvikler fjær med manglende pigment. Da blir deler av vingene og stjerten hvite, og slike fugler kan kanskje minne litt om skjærer på grunn av de hvite feltene. jeg tror det er en slik fugl du har sett, og som har bragt tankene dine mot kryssning mellom kråke og skjære.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl ?

Hei. Har observert en fugl jeg ikke klarer å bestemme arten på. Den dukket opp en morgen ved 5-6 tiden over tunet på et småbruk som ligger på vestsiden av Randsfjorden og hadde en underlig litt tung, langsom måte å fly på. Den slo et par tunge slag med vingene og så seilte den et par sekunder før sekvensen ble gjentatt. Den tok en runde over huset i ca 10 meters høyde før den forsvant til skogs igjen. Den var mørk i farge, vanskelig å anslå størrelsen men større enn en kråke og mindre enn en gås.

P.W. (15.07.2009)

Svar:

Dette er dessverre for lite informasjon til å kunne si sikkert hva du har sett. Fluktmåten og den størrelsen du angir, kan imidlertid tyde på at du har sett f. eks. en musvåk. Hønsehauk har gjerne raskere vingeslag. Dersom du ikke har klart å anslå størrelsen riktig, så kan også kongeørn og havørn falle inn under fluktbeskrivelsen din.

Roar Solheim (15.07.2009)


#Diverse

Ustø måkeunge

Jeg må beklage å si at for ca halv annen uke siden,dumpet noen en måkeunge i fanget mitt,de hadde tatt ungen hjem til seg,da de mente med sikkerhet at den var forlatt.Den hadde ramlet ned fra et veldig høyt tak og foreldrene hadde skreket og kretset rundt der i et par dager,men så ble det helt stille.Nå har jeg den hjemme,fordi brannvesenet ville ta livet av den. Jeg har foret den med fiskeavkapp fra fiskebrygga,og fisk jeg har kjøpt i butikken og den har vært livlig å fin.Har også fått sjekket om den har fett på kroppen og om vingene er iorden,av en fugletitter jeg kjenner,som kunne bekrefte at den var sunn og frisk.De 2 siste dagene har den vært ustø på bena,og legger knærne nedi bakken når den går og samtidig strekker den ut vingene.Kan du fortelle meg hva som er galt? Den begynner å miste duna på kroppen og disse rørene eller hva de blir kalt,som fjerene kommer med har begynt å vises,og jeg lurer på hvor gammel denne måkeungen er.Den svømmer fint og spiser godt,men er ikke oppe å går noe særlig lenger.Jeg er veldig engstelig for den lille krabaten,så jeg håper på et raskt svar.

M.S. (12.07.2009)

Svar:

Slike unger feller den første dundrakten, og får skikkelige fjær. Når de begynner å vokse, er de bare et blodfyllt rør, omtrent som en pigg ut fra kroppen. Etter hvert som fjæra vokser, sprekker "piggen" i tuppen, og selve fjæra folder seg gradvis ut. Men dersom fuglen virker ustø, så kan det ha flere årsaker. Den KAN ha fått skader under fallet som liten, som gjør at den har problemer. Ville fugler kan bli forgiftet av ting de spiser, men det er neppe årsaken når du har foret den med fisk og tilsvarende, som er riktig mat for en måke. bDu må bare se om den kommer seg etter hvert.

Roar Solheim (13.07.2009)

««første 45 595 - 45 619 av 50 005 siste»»