Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 485 til 45 509 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Gås?
Så en fugl som antagelig er en type gås. Den hadde rød/brunt hode og hals. Var hvit i bryste og til midt på kroppen. resten svart.
B.N. (01.06.2009)
Svar:
Synes ikke dette minner om noen av våre ville gås- eller andearter. Jeg tror dette er en moskusand, dvs. en rømt fangeskapsfugl. Arten er populær hos mange som driver oppdrett av ender og gjess, og krysninger gjør at den kan opptre i forskjellige fargevariasjoner. Den er en svært stor and og kan forveksles med ei gås.
Les mer om moskusand og se bilder her:
http://www.safari.til1000.net/ender/moskus.htmMorten Ree (06.08.2009)
Ljanselvdalen
Har veldig ofte vært på tur i Ljanselvdalen, men har aldri sett Vendehals, selv om det sies at den hekker der...har du noen stedsnavn om hvor Vendehalsen hekker langs elva?
S. (03.06.2009)
Svar:
Vendehalsen finnes i løv- og blandingsskog og i tillegg i ren furuskog helt opp til fjellregionen. Den liker seg også nær hus, rundt gårder og i åpent landsskap.
Den er spesialist på å ta maur og mauregg, og søker helst til områder hvor det er mye maur. Vendehalsen har gått sterkt tilbake i flere deler av landet og er vanskelig å se. På våren kan den lokaliseres på lyden.
Vendehalsen hekker også i fuglekasser. Lag et hull på 5 cm i diameter, høyde på kassen ca.35cm. Husk å fyll bunnen av kassen med et lag med grov flis.
Hør lyd av arten her: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
Les om vendehals her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=6873Morten Ree (06.08.2009)
Help?
Hvordan forbereder fugler seg til ungekull og hjelper dem de første ukene?
M. (28.05.2009)
Svar:
Forberedelsen hos fuglene består i å holde eggene varme slik at de klekkes. Hos de fleste fugler bytter hannen og hunnen på ruging, hos andre er det kun hunnen som ruger (ender), og hos enkelte vadefugler er det kun hannen som har ansvar for ruging.
Når ungene er klekket handler det om både å gi nok varme og mat til ungene. Hos hønsefugler, ender og vadefugler så forlater ungene redet etter få timer/ett døgn og blir da med foreldrene ut for å lære seg å spise og finne mat. De blir altså ikke matet av foreldre. Hos de fleste arter foregår det en intens foring av begge foreldre og ungene hos småfugler er ca. 2 uker i redet, mens hos store arter som ørnene er ungene i redet i ca. 2,5 måneder. Foringen fortsetter også etter at ungene har forlatt redet.Morten Ree (06.08.2009)
Lokking med MP-3 spiller Fuglekongen
Hei Fuglevennen. Meget gode sider og fin anledn til å stille spørsmål i denne fantastiske hobby.
Jeg har ved flere anl lokket til meg Fuglekongen med å spille dens sang via en medbrakt MP-3 m/innbygd høytaler. Jeg lar lyden gå kontinuerlig og hele sangen er på ca 35 sek. Jeg legger spilleren ifra meg på en stubbe, grenkløft ol men jeg er klar med kamera. Hver gang får jeg full uttelling. Det kommer mange fugler og jeg skjønner at det dreier seg om Fuglekongen både hann og hunn. De kommer helt innpå 1-3 meter, sitter på en grein og skjelver/rister med vingene. Hannen er jo grei med sin gule flekk på hoden, men hunnen er vel uten. Jeg tror jammen jeg også har lokket til meg både gransanger og løvsanger som i grunnen ligner på fuglekongehunnen ? Jeg ser også at andre fugler reagerer med overflyging frem og tilbake.
På samme måte lokker jeg fram Blåstrupe, gulerle og rødstrupe. Helt fantstisk, men er dette helt bra etisk ?
Kan jeg på noen som helst måte forstyrre naturens gang og stresse fuglene. Veldig fint for fotografering da selvfølgelig. Dette er vel en utbredt metode som er veldig spennende.
Mitt spørsmål er om andre fugler reagerer på Fuglekongens sang og om dette er på kanten..
K.T.L. (03.08.2009)
Svar:
Fuglekonge hunnen har gul kalott, mens hannens kalott er gul med en oransje flekk i midten! Du reiser et meget interessant spørsmål, og det vil nok være mange ulike syn og svar på dette. Det viktige er kanskje at en alltid bør være bevisst på at mange ulike former for kontakt med fuglene kan være en større eller mindre belastning for dem. Ved å spille av fuglesang i et fugleterritorium, gir du egentlig et signal om at det har kommet en utfordrende konkurrent i territoriet. Når fugler nærmer seg en slik lyd, er det som regel for å jage vekk inntrengeren. Det vil opplagt være nokså forvirrende, og kanskje stressende, for en fugl å høre sang til en artsfrende som den ikke klarer å finne eller se slik at den kan jage vekk forstyrreren. Derfor bør en alltid begrense slike lydlokkinger i tid. Dette har også noe å gjøre med mengden av folk som kan foreta slike lydavspillinger. Her i Norge er det lite sannsynlig at en bestemt fugl vil bli utsatt for et vedvarende "press" av slike falske fuglelyder fra fuglevenner eller fotografer, men i England vil kanskje problemet være helt annerledes, fordi det er så mange fugleinteresserte mennesker. Det beste rådet er derfor å tenke seg om, og å ikke spille av lokkesang for lenge av gangen. Men det er en fantastisk effektiv metode for både å observere og å fotografere de fleste spurvefugler.
Roar Solheim (04.08.2009)
kråke
Hei .
vi fikk en skadet kråkunge fra naboen i våres. den har vi matet og passet på etter alle kunstens regler. kråka klarer seg fint,har blitt stor og dessverre for den helt tam. den elsker kontakt og dilter etter oss hele tiden.mulig at den har blitt litt vel tung i skroget,i forhold til vingenes bærekraft. hvor tid pleier kråker å lære og fly ? vi har sommersted på nesodden og han har blitt passet på 24 timer i døgnet.nå skal vi snart tilbake til oslo og ser alle farene som lurer der. vi kan ikke ha han inne, og på verandaen klager han høylytt fordi han vil være sammen oss.det er jo en gave å få hjelpe et lite dyr i nød,men vi vil jo gjerne at den skal begynne å fly. så hvor tid begyner de flotte fuglene og fly,har jeg skjemt helt bort kreket,så han får problemer med å klare seg selv? ønsker deg som leser det,en flott dag :)
H. (01.08.2009)
Svar:
Dette er dessverre det klassiske problemet når en tar til seg (skadde) fugleunger. De blir preget på oss mennesker, og det kan være vanskelig å få dem til å bli selvstendige. Kråka bør kunne fly nå snart, men det betyr ikke at den ønsker å fly vekk fra dere med det første.
Roar Solheim (03.08.2009)
Stor svart fugl.
hei! Jeg så en stor svart fugl fly over veien mellom Bjørkelangen og Fetsund. Den var helt ravnsvart med (orange-)gult nebb. men større enn ravn vil jeg si. Hva kan det være?
N.N (02.08.2009)
Svar:
Ikke lett å si - det er ikke noen umiddelbare kandidater som passer til denne beskrivelsen, så vidt jeg kan se.
Roar Solheim (03.08.2009)
Svaler
Hei, vi har et svalerede under mønet på hytta (syd på Hvaler), og to spørsmål i forbindelse med dette: 1) Det er fire svaler som ser voksne ut som flyr inn og ut. Lever det ikke bare ett par i hvert rede? 2) Før den store stormen i slutten av juli forsvant svalene og kom først tilbake etter at stormen var over. Det er veldig værhardt der vi bor, og vi lurer nå på om svalene flyttet midlertidig ut fordi de kjente at stormen kom?
Vi er veldig takknemlige for svar!
P. (02.08.2009)
Svar:
Trolig er det de voksne fuglene sammen med sine utflydde unger som har kommet tilbake til reiret. Svaleunger kan overnatte på/i reiret en stund etter at de har begynt å fly. Det er riktig at det bare er ett par i hvert reir.
Roar Solheim (03.08.2009)
Svartkråke eller kornkråke?
Er akkurat kommet hjem fra Danmark. Der så vi store flokker med svarte kråker, mange steder. Jeg var sikker på at det var svartkråke, men etter å ha sett i fugleboka er jeg i tvil. Er det mer sannsynlig at vi har sett kornkråker? Hva er vanligest i Danmark? De har jo store kornåkrer...
A. (03.08.2009)
Svar:
I Danmark finnes det mange kolonier med kornkråker, så det kan godt hende det er disse dere har sett. Unge kornkråker mangler bart hudfelt rundt nebbroa, og kan lett forveksles med svartkråker.
Roar Solheim (03.08.2009)
brukket vinge
Katten min kom med en fulg i munnen i dag. Jeg klarte å redde den før katten drepte den men jeg tror den har en brukket vinge. Jeg har satt den i et bur med mat, drikke og en kvist den kan sitte på. Hva skal jeg gjøre med den?
N.N (03.08.2009)
Svar:
Dersom bruddet sitter i underarmen, og det ikke er for komplisert, kan det kanskje gro slik at fuglen kan klare seg. Fuglen bør sjekkes av en fuglekyndig person. Det hadde også vært bra med et bilde, slik at den kunne artsbestemmes - da kunne du få riktige råd om foring.
Roar Solheim (03.08.2009)
Musvåk
Er dette en musvåk? Bildet er tatt ved Sanderstølen-
A.L. (03.08.2009)
Svar:
Nei, dette er en tårnfalk. Merk de tydelige skjeggstripene, samt lengdeflekkene i brystet, og spisse vinger og svært lang stjert med bredt, mørkt ytre tverrbånd. Du kan også ane orangefargen på oversiden av hode/rygg og vinger.
Roar Solheim (03.08.2009)
hva er dette for et vesen
denne skapningen fant jeg mens vi spiste middag for noen mnd siden.. den låg godt inni en brokkoli dusk som holdt på å havne i munnen
mulig den er av utenlandsk opprinnelse?
G.Y. (02.08.2009)
Svar:
... ikke akkurat et fuglespørsmål...., men.
Dette er en puppe av en eller annen sommerfugl, kanskje en nattsvermer. Det hender en finner larvene innimellom brokkolistilker (har funnet store larver selv på denne måten). Legg den i en eske i kjøleskapet og ta den opp etter et par måneder, så klekker den kanskje til en sommerfugl som kan artsbestemmes (dvs. dersom den ikke har blitt kokt sammen med brokkolien, da...)?Roar Solheim (02.08.2009)
Turdus chrysolaus
Hei Kan dere hjelpe meg. Finner ikke det norske navnet på Turdus chrysolaus ?
N.N (24.07.2009)
Svar:
Fuglen kalles brunhodetrost på norsk.
Roar Solheim (02.08.2009)
Hva slags fugl?
Hei
Kom over denne fuglen på Finnskogen for noen dager siden. Den var helt hvit og var derfor ikke så vanskelig å få øye på i den mørke skogen, selv om den var på størrelse med en liten spurv.
Lurte på hva slags fugl det var?
B.H. (01.08.2009)
Svar:
Dette ser ut som en helt hvit utgave av en piplerke - sannsynligvis trepiplerke. Det er ikke ofte en ser hvite individer av disse fuglene, så dette var et høyst uvanlig bilde!
Roar Solheim (02.08.2009)
Hva slags fugl er dette?
Hei, er det noen som vet hva slags fugl detter er? Den har bosatt seg på taket mitt på Hauketo i Oslo. Den er ganske tam og er ringmerket, men kan ikke se hva det er da.
J.E.N. (27.07.2009)
Svar:
Dette er en tamdue. Den har typisk "brevdue"-ring på den ene foten.
Roar Solheim (02.08.2009)
Fugl med røde bein
På Tyin, ca,1100m over havet , ser jeg en fugl på størrelse med en trost, tydelige røde bein, mørkt hode, spraglede vinger, lys underside og ganske langt nebb. Distinkt varsellyd, trillende toner i flukt. Rede på bakken. Finner ingen som likner i noen fuglebok, kan du hjelpe?
H.L. (29.07.2009)
Svar:
Prøv å se etter rødstilk - det høres ut som om dette kan være denne vadefuglen.
Roar Solheim (02.08.2009)
har funnet en stor, kraftig og mørk sommerfugl larve uten hår
jeg har som sagt funnet en larve og min gutt på 4 år insisterer på at vi må ta den inn i huset og la den bli der til den blir en sommerfugl....
lar det seg gjøre?.. isåfall hvordan. jeg er instillt på det og gjør det som skal til
G.Y. (02.08.2009)
Svar:
Dette er en elpenorsvermerlarve. Det er en av tusmørkesvermerne. Dersom larven krøp omkring på bakken, kan dere legge den i en stor eske/kasse med løs jord, torv og barkbiter i. Larven vil da grave seg ned og forpuppe seg inne i en kokong. Hvis den ikke er ferdig utvokst, må den ha mer mat. Forsøk å legge inn blader av geitrams - det er en av denne artens viktigste forplanter. Når larven har gravd seg ned, kan dere vente ca 1 uke til dere forsiktig snur jorda med fingrene for å finne kokongen med puppen inni. Ta puppen ut av silkekokongen, og legg den så i en ligen eske med noe kreppapir rundt, og sett denne i kjøleskapet til neste vår. Ta den ut og legg den i en eske med jord og pinner, og den vil etterhvert klekkes til en ferdig tusmørkesvermer dersom larven ikke er angrepet av paradittveps. I så fall død den inne i puppen, og det klekkes små parasittveps i stedet.
Roar Solheim (02.08.2009)
Mellomspett
Ser at Mellomspetten er utryddet, men dette bilde er hva jeg tok i sommer og jeg lurer på om det er Mellomspett.
S.G. (30.07.2009)
Svar:
Bildet viser en ung flaggspett. Mer info om flaggspetten finner du på http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=539.
Frode Falkenberg (31.07.2009)
Hva slags fugl?
Hei. Fotograferte denne fuglen idag i bjerkeskogbelte på ca 900 moh i Sør-Fron. Har sett etter i fuglebøker, men ser ikke hvilken fugl det er. Den virket "tam" og fløy kun korte strekk da jeg fulgte etter med kameraet. Hva slags fulg, evt kjønn er dette?
S.L. (24.07.2009)
Svar:
Dette er ei lavskrike. Les mer om arten på http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3974.
Frode Falkenberg (31.07.2009)
skjære
Hei.
Det holder til et skærepar i et reir rett utenfor døra. Moren prøver nå å få ungene til å fly, men den ene ungen fikk det ikke helt til den falt og greide ikke å fly opp igjen. er det noe jeg kan gjøre for den?
Z.E. (24.07.2009)
Svar:
Det beste er sannsynligvis å la den sitte på bakken. Skjæreunger hopper omkring en stund før de kan fly skikkelig, og i denne tiden blir de passet og foret av sine foreldre.
Roar Solheim (24.07.2009)
skjære
Vil en skjæremor ta tilbake en skjærunge etter at den har blitt berørt av mennesker??? Ser frem til et svar så fort som mulig.
N.N (24.07.2009)
Svar:
Ja - fugler reagerer ikke på lukt, så berøring av fugleunger og reir får ikke foreldrene til å forlate dem. Men hvis en oppholder seg nær fuglereir, så kan andre eggspisere oppdage reiret. DET er den viktigste grunnen til at man helst ikke skal håndtere fugleunger eller fuglereir, men holde seg på avstand.
Roar Solheim (24.07.2009)
Nærkontakt med orrhøne/røy - bilder.
Heisann!
Jeg sendte for en liten stund tilbake inn spørsmål ang. en orrhøne/røy vi hadde på besøk. Fikk svar av Roar Solheim som etterlyste bilder for å finne ut hvilken av disse fulgene det var, da oppførselen var veldig unormal.
Historien i korte trekk er at vi ble forfulgt av en røy/orrhøne. Denne lå på fanget vårt, vi fikk klappe den, og den var med inn i hytta. Ikke var for lyder eller bevegelser. Veldig selskapssyk fugl med andre ord.
Sender ved noen linker med bilder av fuglen og dens merkelige oppførsel.
Bilder:
http://i29.tinypic.com/2cmssps.jpg
http://i26.tinypic.com/2my0m14.jpg
http://i26.tinypic.com/23lfmo0.jpg
http://i26.tinypic.com/v6lyyt.jpg
Håper dere kan finne ut hvor unormalt dette eventuelt var, og hvilken fugleart det er :)
S.H. (23.07.2009)
Svar:
Dette er helt tydelig en røy. Det røde brystet og den hvite flekken foran vingen er typiske for røy. Orrhøner er mer jevnt brunspraglete.
Roar Solheim (24.07.2009)
Hvilken fugl er dette?
Tok noen bilder av en fugl i fjellet, ca. 800 moh, i Hordaland. Det kryr av disse fuglene der oppe. Trodde kanskje det var en steinskvettunge, men jeg ut fra andre bilder jeg har sett er jeg ikke sikker på dette.
S.S. (23.07.2009)
Svar:
Nei, dette er en heipiperke. Den er vanlig i treløse områder, fra kysten og opp i høyfjellet.
Roar Solheim (24.07.2009)
kjøttmeis uten halefjær
Mine to katter fanget en liten fugl(kjøttmeis?) og den har ingen halefjær, den prøver å fly men klarer ikke. den ser ikke skadet ut bortsett fra det med halefjæra, skal jeg bare vente å se om den begynner å fly? hva skal jeg gi den å spise? veit du om det er et sted på østlandet som kanskje tar i mot ville fugler og passer på de til de er friske igjen?
N. (23.07.2009)
Svar:
Fugl har som regel ikke problemer med å fly selv om de har mistet alle stjertfjærene, men de mister litt av sin manøvreringsdyktighet. Katteskader er alltid vanbskelige å vurdere, for selv om en fugl ser uskadd ut på utsiden, så kan den ha klostikk inn i kroppen fra katteklørne. Dette kan være grunnen til at fuglen ikke klarer å fly. Spørsmålet er om dette er en fugleunge som nettopp har hoppet ut fra reiret - da kan det være at vingefjærene ikke er helt utvokst ennå. Hvis den er fullt utvokst, så er det en skade som gjør at den ikke kan fly. Gi fuglen litt vann fra dråper på fingeren din (hold den bort til nebbet på fuglen). Hvis den er stor nok, kan den spise brødsmuler og finhakkede hasselnøtter (meisebolle er også bra) av seg selv. Hvis den er nylig utfløyet, må den faktisk mates en stund. da vil den eventuellt sitte og tigge med hese meiselyder.
Roar Solheim (23.07.2009)
stokkand uten mor, vil den klare seg?
vi bor ved et vann. har tidligere sett andemor med unger, men nå svømmer det rundt en unge i vannet, men ingen mor er å se.vannet er sammenhengende med en liten elv, så mora kan ha reist med resten av ungene nedover i elva.eller kan ha bli tatt av rovdyr/fugl.vil denne ungen klare seg selv eller burde vi sette ut noe mat en vei til den??Jeg vet det ikke er lov å ta ville dyr i fangenskap, det er ikke planen heller.men om den ikke klarer seg uten moren, så vil jeg sette ut noe mat til den.dato i dag er 12.07.09 så ungen er ikke så gammel. den kan ikke fly ser det ut til.
S. (13.07.2009)
Svar:
Andunger kan klare seg selv hvis de bae har lært å finne riktig mat (noe de lærer raskt). Men en enslig andunge vil være mer utsatt for å kunne bli tatt av rovfugl/rovpattedyr, siden den ikke har en mor som kan overlates til seg selv.
Roar Solheim (23.07.2009)
Svaleunger
En svalerede var faldet på jorden hjemme hos os og i reden sad 6 unger. De havde alle fjerdragt omend pjusket. Tog dem med hjem og har nu haft dem knap to uger. Der er nu kun to tilbage som virker ret kvikke. Flotte fjer, sidder på pind og basker med vinger. De kan drikke af et kar. Giver dem foder fra dyrehandleren. Mit spørgsmål går nu på. Hvornår kan jeg forvente, at de bliver klar til at blive sat ud i naturen og hvordan bør jeg gøre? Vil deres instinkt være stærkt nok til selv at fange insekter?
V. (16.07.2009)
Svar:
Disse låvesvalene ser ut til å ha det fint. Det beste er nok at du holder dem slik at de selv kan velge når de vil forlate buret eller oppholdsstedet hvor du har dem. Svaleunger flyr gjerne fra og til redet en stund etter at de har blitt flyvedyktige. de mates av sine foreldre mens de lærer seg å fange insekter, og sover gjerne nær det gamle redet. Derfor bør du ikke sette dem fri og overlate dem helt til seg selv fra en dag til den neste, men gi dem muligheten til å forlate deg gradvis.
Roar Solheim (23.07.2009)