Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 708 til 45 732 av totalt 50 194 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Har observert ei due hos oss på hytta har kode beskrivelse: norge 2009 10539. Den har holdt seg rolig rundt hyttene i ei uke. Hvordan finner vi ut hvor den kommer fra? Er det en plass på nettet eller en tlf vi kan kontakte?
N.N (13.08.2009)
Svar:
Søk opp brevdueforbundets egen nettside.
Roar Solheim (14.08.2009)
Hva slags fugl?
Hva slags fugl er dette? Observert ved Kristiansand tirsdag 11. august.
K.E. (14.08.2009)
Svar:
Dette er to unge heiloer.
Roar Solheim (14.08.2009)
Hva slags fugl?
Fuglen på bildet landet på en veranda i Fauske i Nordland heromdagen, og jeg ble litt nysgjerrig på hva slags fugl det er? Takk for svar :)
J. (12.08.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung hønsehauk, klekket i år.
Roar Solheim (12.08.2009)
Reir i luftelyre
Hei, I vår flyttet et fuglepar inn i luftelyra på soveromsveggen vår, etter en stund med stor trafikk ble det tydeligvis fugle unger og kvitter døgnet rundt. En morgen lå den ene voksne fuglen død nedenfor lyren, mens den andre forsatte å fly frem og tilbake og mate de små, etter en god stund ble det endelig stilt i veggen og vi fant ut at nå hadde de små flydd fra redet.
Men nå, etter ca 3 uker er det på nytt blitt fullt leven der inne, og det høres ut som det er klekket nye unger (tynn sped kvittring som øker veldig i omfang når vi ser en voksen fugl fly inn) :-) Hvordan fugl kan dette være og er det vanlig med to kull på en sesong. Vi bor i Trondheim og flere av husene i samme gate har varslet om hekking i vegglyre.
N.N (12.08.2009)
Svar:
Dette høres ut som et kull med meiser, trolig kjøttmeis (men det KAN også være gråspurv - de kan ha flere kull i løpet av sommeren). Jeg vil anbefale at når ungene fra dette siste kullet har flydd ut, så rensker dere ut de gamle reirrestene og tetter hullet med fluenetting av metall. Dette fordi det ikke bør være fuglereir inne i luftekanaler.
Roar Solheim (12.08.2009)
Oppdrett
Hei.:) Jeg tengte å begynne med et dvergpapegøye oppddrett.:)
Når ungene kommer ut av eggene hvor mange ganger skal jeg gi dem mat i timen.? Og hvor varmt skal de ha d.:)? Plis svar utfyllende
H.P. (12.08.2009)
Svar:
Dette må du søke svar hos i burfuglmiljøet - jeg går ut i fra at papegøyefolket også har sine nettsider, men jeg kjenner dessverre ikke adressene til disse.
Roar Solheim (12.08.2009)
Hva slags fugl kan dette være?
Hei, Så denne fuglen på Golsfjellet for 6 år siden, men fant aldri ut hva slags fugl det var. Det som ikke kommer frem av det dårlige bildet var det knall gule brystet/strupen. Fant ikke noe som lignet i fugleboka vår. Tipper den var ca 15 cm lang.
K.K. (11.08.2009)
Svar:
Dette bildet har fot lav oppløsning til at fuglen kan forstørres for å se detaljer bedre. Beklager - et bedre bilde med høyere oppløsning ber påkrevet. (Roar)
Dette kan være en bjørkefink hann, men som Roar skriver bør vi få et bilde i større oppløsning for å være sikre. (Frode)Roar Solheim og Frode Falkenberg (11.08.2009)
kattuglen
hei jeg lurer på hva føden til kattuglen kan den for eks ta nøtteskrike eller skjære. og hva er fienden dens er mår og hønsehauk noen av dem
M.H.H. (27.07.2009)
Svar:
Ja på alle spørsmålene dine! Kattugler spiser det meste fra meitemark til mus og fugler, helt opp mot skjære og nøtteskrike. Den er selv utsatt for å bli tatt og spist av hønsehauk. Måren spiser gjerne eggene til kattugla om våren.
Roar Solheim (10.08.2009)
Fugl på verandaen
I dag oppdaget vi en liten spurvefugl som satt på gulvet på verandaen. Hunden gikk forbi den, og fuglen satt helt rolig. Vi antok at den hadde fløyet bort i ruta og vært litt i "svima". Jeg løftet den rolig opp og satte den ned i hagen ved siden av et fuglebasseng. Da fløy den forsiktig opp i busken ved siden av. Jeg gikk inn for å fortsette med middagen da min mann ropte på meg igjen. Fuglen hadde kommet tilbake på samme plassen utenfor verandadøren. Der ble den sittende en stund før den fløy sin vei.
I etterkant har vi tenkt litt på hvorfor fuglen kom tilbake. Har du noen formening om dette?
K.S.P. (29.07.2009)
Svar:
Trolig var dette en ren tilfeldighet. Den har nok kollidert med vinduet og fått en hjernerystelse. da trenger fuglen ro og hvile for å komme til hektene igjen. Hvis denne fremdeles var litt forvirret, så kan den ha flydd tilbake uten noen målsetting om at det var akkurat DER den ønsket å være.
Roar Solheim (10.08.2009)
Røya har kommet tilbake!?
Heisann,
Sendte for en liten tid tilbake inn en historie og noen bilder om en røy som var meget vennlig. Vi klappet, koste og hadde henne på fanget. Fikk vite at Røyer kunne legge seg ned foran folk i april/mai, dette var vel i juli.
Min far er på hytta nå, og har ringt meg og fortalt at Røya faktisk har kommet tilbake! Hun har fortsatt oppførselen sin, og er i hytta, og blir klappet osv. De har med kamera nå og driver og filmer i tillegg til bilder.
Jeg er inderlig nysgjerrig, og lurer på hva i all verden denne røya egentlig driver med?
I tillegg - vi har nå en haug nærbilder av Røy både i natur og med mennesker, i tillegg til video, har disse noen slags verdi? Kan det tenkes at noen er interresert i disse bildene til bøker/sider osv.
S. (29.07.2009)
Svar:
Dette er høyst uvanlig oppførsel på denne tiden av året. Jeg kjenner ikke til andre tilfeller hvor røyer har gjort dette om sommeren, etter ordinær parringstid!
Roar Solheim (10.08.2009)
svaneunger
Hei.jeg stilte deg ett spørsmål ang svaneungene og jeg lurer på når kan jeg prøve å sette di ut?? og hvis de blir hos meg i vinter hva gjør jeg da?? bassenget vil jo frosse til?? bør jeg prøve å sette de ut sammen andre svaner??
M. (31.07.2009)
Svar:
Du kan kanskje forsøke å sette dem ut der det finnes mange svaner, men dette er ikke lett. Svaneunger holder seg helst sammen med sine foreldre helt til neste vår, og ungfugler som er alene blir gjene jaget vekk av de andre svanene. Ungene trenger sine foreldre til å beskytte seg hele vinteren. Hvis svanene ikke vil forlate deg og legge ut på egen hånd, må de trolig fores og passes helt til neste vår.
Roar Solheim (10.08.2009)
Spørsmål:
Jeg fant en fugl som jeg tror er skadet i den ene vingen, så den kan ikke fly. så jeg tok den med meg hjem og passer på den til den blir bedre. men er det noe spesielt jeg bør gjøre for at den skal komme seg?
jeg fikk beskjed av en annen som har greie på fugler når jeg sendte bilde, at det var en gjøk.
E. (06.08.2009)
Svar:
Ja, dette er en gjøk ungfugl, klekket i sommer. Gjøken er en insektspiser, og det er nok vanskelig å fore denne fuglen dersom den har brukket vingen og må holdes i pleie i flere uker.
Roar Solheim (10.08.2009)
Svaler
Vi har et svalerede under mønet på en hytte ved sjøen. Før den store stormen i slutten av juli forsvant svalene og kom først tilbake etter at stormen var over. Det er veldig værhardt der vi bor, og vi lurer nå på om svalene flyttet midlertidig ut fordi de kjente at stormen kom?
Når flytter svaler ut av redet, og hvor reiser de om vinteren? - og hvor gammel er det vanlig at en svale blir?
P. (05.08.2009)
Svar:
Svalene trekker til Afrika i september-oktober. Når ungene er flyvedyktige, flyr de ut fra reiret, men de kan komme tilbake og overnatte i eller ved reiret i noen uker framover, før de endelig forlater reirplassen. Svaler kan merke lavtrykk før vi legger merke til dem, og det kan hende at det var dette som fikk svalene til å forlate reiret for en stund.
Roar Solheim (10.08.2009)
Vikeplikt fugler imellom.
Har et Rudgetrekk rett over hytta. En kveld så jeg noe som lignet en kollisjon mellom Rudga og ei svale. Rudga ser jo veldig målbevisst ut når den flyr i trekket sitt og Svala er vel mest opptatt med å jakte fluer så det kan vel ha vert et uhell. Er det kjent om fuglene har måter å unngå kollisjon på eller viker begge i tilfeldig retning?
K.S. (31.07.2009)
Svar:
Fugler har en mye raskere reaksjonsevne enn oss mennesker, så de pleier vanligvis ikke å kollidere i lufta. Fugler av samme art i en flokk holder alltid avstand til hverandre. Her er det snakk om to ulike arter som ikke har noe med hverandre å gjøre. Det kan hende at begge "holdt på sitt", og egentlig ikke ville vike før i siste øyeblikk.
Roar Solheim (10.08.2009)
Blåmeisunger
Hei vi har i de siste 5-6 åra hatt et blåmeispar hekkende i fuglekassa vår. I sommer har vi observert to ganger at ca 10 blåmeisunger har otrådd i flokk. Er dette vanlig og vet du hvorfor?
N.N (04.08.2009)
Svar:
Etter at meiseungene flyr ut fra kassa, blir de matet av sine foreldre en stund. Da vil hele familien kunne opptre samlet i et område. ungene avslører seg med hese, hissige tiggelyder.
Roar Solheim (10.08.2009)
Flugesnapper og myggplager
Har høyrt at nokon har satt opp fuglekassar som tiltak for å redusere myggplager. Dette skal vert vellykket. Det er her snakk om områder der myggen er ei plage.Kan dette bekreftes å vere eit godt tiltak. Til hjelp for flugesnapparen og oss.
V.M. (04.08.2009)
Svar:
Det kan hjelpe å sette opp fuglekasser, men du vil neppe bli fullstendig kvitt myggene. Flaggermus er også svært gode insektjegere, og det kan være gunstig å sette opp spesialkasser til dem. Slike kasser finnes i Tyskland, og vi er nå i ferd med de første forsøkene med slike kasser også her i Norge.
Roar Solheim (10.08.2009)
Havørn
Hva er forskjellen på den norske og amerikanske hvithodete havørnen? Er vår større?
O. (10.08.2009)
Svar:
De to ørneartene er nokså like i størrelse, men den amerikanske skal ha litt slankere vinger. Kanskje er den en bedre flyger mht manøvrering enn vår havørn. Jeg har aldri sett hvithodehavørnen i levende live selv, så derfor er det litt vanskelig å gi noe mer presis vurdering.
Roar Solheim (10.08.2009)
Hakkeloven
Finnes det en hakkelov blant skjor?
Har sett en del skjor med pjusket og fjærløst hode og manglende halefjær. Ligner på høns som blir hakket på. Finnes det en hakkelov blant skjor?
S.Å. (08.08.2009)
Svar:
Hos de fleste dyrearter som lever i flokker eller familiegrupper, vil individene innrette seg i en rangorden. Noen havner da alltid nederst, og slik er det nok også i en stor skjærefamilie. De mest mobbete fuglene kan bli "puffet" avsted slik at de flyr for å finne sitt eget territorium.
Roar Solheim (10.08.2009)
Skadet fugl
Jeg fant en fugl med brukket vinge hos min kusine og jeg vil hjerne finne ut hvaslaks fugl det er før jeg slipper den løs den er: gråbrun, jeg kan holde den i hånden min og jeg fant denn i Risør
A.A.J. (07.08.2009)
Svar:
Dette er for lite informasjon til å si hvilken art det dreier seg om. Send et foto av fuglen, så går det lettere.
Roar Solheim (10.08.2009)
Trost unge!
Hei.
Katten vår hadde fanget en trost unge her om kvelden, vi tok den inn, ettersom den levde. Etter hvert som vi studerte den så vi at den ene vingen hadde mistet en del fjær, jeg satte den i hånden og tok hånden min fort opp og ned i lufta, for å se om den hadde skadet vingen, den brukte begge vingene, men brukte den ene litt mindre enn den andre. Det som bekymrer meg mest er at den vingen ligger lengre ned enn den andre!! Hva skal vi gjøre med den, vi har satt den inn på badet i dusj kabinettet, med en hånduk som underlag og gitt den vann og prøvd å foret den med mark! Må den avlives eller kan den bli bra igjen, med litt hjelp??
L. (10.08.2009)
Svar:
Dette er en ung måltrost. Dere bør forsøke å finne fuglefolk nær der dere bor, som kan undersøke om vingen er brukket eller hel. dersom vingen ikke er brukket, vil fuglen trolig komme til hektene igjen forholdsvis raskt. Vingefjærene vil etter hvert vokse ut igjen. Den klarer nok å fly med vingen slik den ser ut på bildet, men stabiliteten er ikke så bra som når alle fjærene er på plass. En stor pappeske med vann og mat (myk frukt, bær, brødsmuler og mark er ba for en måltrost), kan være et godt sted å holde fuglen noen dager.
Roar Solheim (10.08.2009)
Ulver og andre rovdyr
Jeg ser jo helst at "de fire store" får fritt leide, så godt som mulig! Har du noen "rovdyrpolitisk" fientlige partier man bør la være å stemme på? (Uavhengig av diverse konstellasjoner som måtte komme etter valget...)
T.E.I. (10.08.2009)
Svar:
Disse fuglesidene befatter seg primært med fagbiologiske svar på spørsmål om fugl. Rent politiske spørsmål som det du stiller ligger utenfor hva vi befatter oss med. Likevel skulle det ikke være så vanskelig å finne ut hvilke partier som er mest rovdyrfientlige i sine programmer. Flere har uttrykt slike holdninger klart i sine partiprogrammer, og de bør det være mulig å finne ved søk på nettet.
Roar Solheim (10.08.2009)
Er det noen fugl som synger som om den blir strangulert?
Ved firetiden imorges hørte jeg (det var mørkt så jeg så ingen ting) en fugl som litt metallisk (ikke mykt som gjøken og uglen) som sang "o-e!", til å begynne med med oppimot et par sekunders hyppighet. Etterhvert ble oppholdene korter og kortere og til slutt låt det nesten desperat i ett. Så avsluttet den med "o-e-(og et langtrukket)-agh" som ble svakere og svakere (det hørtes nærmest ut som om den ble strangulert). Det låt riktig hjerteskjærende. Så, etter ca 3 minutters taushet kom det nok et "o-e", men svært dempet denne gangen. Og noen sekunder senere en gang til - men nå fra et annet sted, antagelig mens den fløy bort?
I og med at den tydeligvis ikke ble strangulert lurer jeg på om reiret ble plyndret - det låt som nevnt svært hjerteskjærende - eller er det noen fugl som "normalt" synger slik?
T.A. (10.08.2009)
Svar:
Det kan høres ut som at du har hørt lyder fra en kattugle hunn - de kan enkelte ganger bli trukket ut til slike lyder som du beskriver.
Roar Solheim (10.08.2009)
Måke som holder opp foten
Hei. Jeg har sett at flere måker står på en fot ofte. Er dette kun fordi det ikke er uvanlig med måker med en skadet fot. Eller kan det være at de skjønner at de får mat dersom de ser skadet ut?
K. (10.08.2009)
Svar:
Mange fugler sitter/står på en fot. Dette gjør de for å hvile den andre foten, eller hofteleddet på den siden. det er det samme vi gjør når vi står stille. Titter du på hester, så står også de ofte med den ene bakfoten litt bøyd med hoven nesten fri fra bakken.
Roar Solheim (10.08.2009)
Rype - fargeblind
Er ryper fargeblinde?
N.N (10.08.2009)
Svar:
Nei, det er det ingen grunn til å tro. de fleste dagaktive fugler har faktisk firefargers syn! I tillegg til de tre fargene vi oppfatter av lyset, så ser fuglene også ultrafiolett lys!
Roar Solheim (10.08.2009)
Due
Vi bor i Kragerø og har i det siste uken hatt regelmessig besøk av en due. Den er veldig tam og spiser rett fra hånden min. Vi lurer på om den kanskje kommer fra England, fordi det står GB90 x 13895 på den. Vet du noe om det?
E.H. (10.08.2009)
Svar:
Dette er nok en brevdue, og trolig fra England. Søk opp brevdueforbundet på nettet - de har en egen side hvor du kan legge inn melding om funnet.
Roar Solheim (10.08.2009)
Spørsmål:
En rødstrupe har fløyet inn på Ikea Åsane og finner tydeligvis ikke veien ut igjen. Har vært her nå i et par døgn. Hva kan man gjøre for å hjelpe fuglen ut igjen i det fri?
Takker for svar Laila Diana Molland
N.N (08.08.2009)
Svar:
Åpne store dører/vinduer, og å slå av alle lys inne i bygningen. Samtidig må en forsøke å jage på fuglen slik at den flyr mmot lyset i åpningen.
Roar Solheim (09.08.2009)