Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 211 til 5 235 av totalt 50 241 spørsmål


#Diverse

Spettmeis

Kor lenge lever spettmeisen

E. (08.06.2023)

Svar:

Opp mot omkring 10 år hvis den er forsiktig.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvsanger

Eg gttar og jenter like?

D. (08.06.2023)

Svar:

Hanner og hunner er helt like - umulig å se forskjell for oss.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Due bæsj på murvegg og gulv

Vi flyttet inn i toppetasje i 9 sommer 2021. Balkongen har stått ubrukt og vi hadde store planer om å vaske og rigge ordentlig opp i år. Men så oppdaget vi to duer som har funnet ut at balkongen står tom. Det er tørka due avføring langs hele murveggen og neders på gulvet ved murveggen. Tett i tett tørket due bæsj. Hvordan kan jeg fjerne dette og være sikker på at det er bakteriefritt etter at jeg har vasket det bort? Jeg finner ikke noe svar på Google og håper dere har noen tips som funker? Er det noe spray eller lignende????

N. (08.06.2023)

Svar:

Vask med grønnsåpe og salmiakk - skrubb. Det er godt nok, og ikke noen bakteriefare etter dette. Generelt er det nok lite farlig med inntørket fugleskitt.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Kjøttmeisunger i kjøkkenvifta

Hei !
Lurer på hvor lang tid jeg må vente med å bruke kjøkkenvifta etterat ungene er klekket? Foreldrene flyr ut og inn med mat ustanselig!
Mvh Siri Harket, Lindesnes

N.N (08.06.2023)

Svar:

Ungene forlater reiret etter ca 15 dager. Da bør du kaste ut reiret og få stengt med finmasket metallnetting slik at ikke meisene kan bygge reir på dette stedet igjen.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Pilfink presser ut blåmeis?

Jeg var nok for optimistisk for et bra fugleår tidligere i vår, ting har ikke gått så på skinner likevel. Kjøttmeisen gikk fra 8 til 5 unger, disse 5 ser imidlertid friske og raske ut og straks klare for å forlate kassen.

Blåmeisen derimot, mistet 1 unge de første dagene, men har etter dette hatt 7 unger i live frem til mandag, som blir dag 9 etter klekking. Fra mandag morgen har det dødd en unge hver eneste natt, og det er nå igjen bare 3. Dette klarer jeg ikke helt å forstå, da det har gått veldig fint for blåmeisen til nå. Foreldrene ser ut til å komme med masse mat også. Den eneste åpenbare "forandringen" i omgivelsene jeg kan se er at det har kommet en haug med pilfinkunger som tydeligvis nettopp er ute av redet, disse og foreldrene er da overalt i hagen i flokker.

Er det en plausibel forklaring, at pilfinken kan ha spist opp all maten eller at de presser ut blåmeisen fra området på noe vis? Det er det eneste jeg kan komme på.

B.G. (08.06.2023)

Svar:

Nei, jeg tror ikke det. Selv om meisene kommer med mat, kan de5t likevel hende at det er for lite mat totalt i sommer. Først var det lenge kaldt, og deretter har det (i Sør-Norge) vært veldig tørt, noe som gradvis kan ha tynnet ut insekt/larvemengden. Det er mange som har rapportert om slik gradvis frafall av meiseunger nå, så dette gjenspeiler nok værforholdene og insektenes utvikling.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Kråke

Jeg og en venn fant et kråkebarn på rådhuset i Oslo. Det jeg lurer på er hvordan gi vann til krokebolla som vi har døpt henne/han. Krokebolla gauper når vi gir den mat tar vann som drypper fra fingeren. Bare et par dråper, men det er vel lite vann?

V. (08.06.2023)

Svar:

Nei, dette holder. Hvis du heller vann i gapet på en fugl, kan det havne i pusterøret som munner ut ved tungerota - og da kan fuglen drukne!

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Orrhanelyd

Hei.
Hvordan lager orrhanen lyden sin?
Skal ha dette med i romanen jeg skriver, og da må dette være riktig.
Mvh
Eldbjørg Brekke

N.N (07.06.2023)

Svar:

Det kan jeg ikke angi mer spesifikt enn at lyden lages i halsen på fuglen, trolig ved hjelp av stemmebåndene.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Økologi og atferd

Kommer skjæren til å huske meg?

Hei, de siste 3 dagene har en skjære fløyet nært vinduet mitt og stoppet utenfor vinduet mitt som er åpent, nesten som om den skal studere meg eller vil komme inn. Og når jeg var på jobb idag (alene) så hadde det kommet inn en skjære på magisk vis, for den ene døren som var oppe var langt unna der den var. Og den drev å fløy inni vinduet så jeg fikk tatt den med en jakke og holdt rundt den for jeg trodde den var skadet.(etter så mange kræsj mot vinduer.) Så etter en stund så fløy den ut av seg selv etter den skrek høyt på meg så jeg ble skremt og slapp den med uhell. Så det store spørsmålet mitt er jo om den kommer til å huske på meg og eventuelt komme etter Meg senere? For jeg har jo hørt historier om det med kråker, og har alltid respektert de og jeg prøvde jo bare å hjelpe skjæren. Beklager hvis dette høres dumt ut:)

S. (07.06.2023)

Svar:

Den kommer neppe "etter deg", men kan huske deg som person. Spørsmålet er om den da forbinder deg med noe farlig eller mer som noe positivt fordi du fikk den ut...

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Hvor er duereirene?

Jeg syns det er spennende å observere fugler, spesielt nå i hekketiden. Jeg har funnet mange reir som tilhører både troster og mindre fugler.

Vi har ganske mange duer i boligområdet jeg bor (det er ganske grønt, mye skog/trær). Jeg tror det stort sett er ringduer.

Men hvor er det disse hekker? Jeg har sett flere duer som holder til akkurat rundt der hi bor, men aldri funnet noen reir. Det hadde vært moro å observere nå mot slutten av hekketiden.

J. (07.06.2023)

Svar:

Ringduene bygger spinkle kvistreir i trær og busker.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Spor og sportegn

Gulpebolle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Er dette gulpebolle frå kattugle?

Helsing
Frank Naas

F.N. (07.06.2023)

Svar:

Dessverre umulig å avgjøre.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Fuglekasser

Crocket-kølle

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan en crocket-kølle redde tusenvis av småfugl?
Alle fuglene trenger en trygg mellomlanding før de flyr i kassa.

J.P. (07.06.2023)

Svar:

Nei - dette er totalt bortkastet, og ugunstig fordi f. eks. en skjære kan sette seg på pinnen for å snappe fugleunger når de titter ut av hullet.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Forbud mot trefelling i hekkesesongen?

Jeg har hørt at det er et slikt forbud, men hvordan er det formulert og i hvilke lover?

O.M. (07.06.2023)

Svar:

Her må du kontakte forvaltningsapparatet for å få svar.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Kråker

Er det OK å jage bort kråker som angriper reir og fugleunger, eller bør man la naturen gå sin gang?

N.N (07.06.2023)

Svar:

Vanskelig tema. De fleste fugler og dyr spiser andre dyr, og det er egentlig ikke noe vi bør legge oss opp i. Dessverre har vi en tendens til å forbarme oss over "søte" og tiltalende dyr, mens mindre tiltalende ikke får samme oppmerksomhet. Det er faktisk like mye smerte forbundet med at ei mus skades i en musefelle som at en elg blir påkjørt av en bil!

Roar Solheim (07.06.2023)


#Spor og sportegn

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant disse ved en matestasjon for småfugl.. Hvilken fugl er det fra
Mvh Rita

N.N (07.06.2023)

Svar:

Fjær fra ringdue.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Spor og sportegn

Egg funnet på sandstrand

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl tilhører dette egget? Egget er på størrelse med et stort hønseegg, har en lysblå farge og brune prikker.
Egget ble funnet på Åkrasanden vest på Karmøy i Rogaland.

K.H.V. (07.06.2023)

Svar:

Mistenker at det er et lyst måkeegg - de kan variere ganske mye, men kan dessverre ikke si art sikkert.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Kjøttmeisunger forlatt?

Hei! Da vi skulle sette opp en blomsterkasse for to dager siden oppdaget vi at det er et kjøttmeisrede i en stor glipe på siden av balkongen min. Så kjøttmeis komme med mat, og fire-fem unger som gapte ivrig. Å sette opp kassen innebar litt bråk for å skru den fast med drill. Senere på kvelden tittet jeg raskt inn igjen, men da hadde en av foreldrene lagt seg på redet, hveste litt og flakset. Jeg skremte den åpenbart.. I går lot jeg dem være helt i fred og i dag også - men har ikke sett noen komme med mat som tidligere. Mener å høre ungene pipe. Har foreldrene forlatt ungene og hva kan jeg i såfall gjøre? Tusen takk for svar!

S.H. (07.06.2023)

Svar:

Det er liten grunn til at de skal ha forlatt ungene siden de lå nede i reiret ETTER at du var ferdig med bråkingen. Vent og se.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken due er dette?

K.M.A.T. (07.06.2023)

Svar:

Dette er ei ringdue.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Sykdom og skader

Skjæreunge med dårlig fot

Hei! Vi måtte idag hjelpe en skjæreunge som satt fast inni veggen hos naboen , stor redningsaksjon med alle naboer tilstede for å hjelpe den ut. I kampen om å komme seg løs har nok foten fått seg en smell, usikker på om den er brekt eller forstua/forslått. Skjæreungen er ikke altfor ung, den har fått full fjætdrakt men usikker på om den har lært seg å fly. Pigg ellers utenom foten, spiser fra pinsett og drikker mann selv fra skål. Klarer denne seg med noen få dagers pleie? Står nå i et stort bur med vagler og har hatt inn en del busker og blader og slikt så den kan gjemme seg og hvis den vil prøve å fly opp på vaglene. Prøvde med mark å pinsett først men det ville den ikke ha, eneste den vil spise er kylling.

M.U. (06.06.2023)

Svar:

Gi den noen dager, så kanskje den er klar for frislepp.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Hønsehauk med varsling

Hei, nærmet meg et hønsehaukreir under store trosteprotester, like før hauken flaug opp fra reiret. Kan hauken ha ordnet med ekstra varsling ved å la gråtrost etablere seg like i nærheten? Trost er vel vanlig byttefugl for hønsehauken?

A.M. (07.06.2023)

Svar:

Det er motsatt. Trostene hekker ofte nær haukereiret. Hauken gir beskyttelse mot eggspisere som kråkefugler, samtidig som at haukene ofte ikke jakter helt innpå sitt eget reir (vet dessverre ikke hvorfor det er slik).

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Linerle

Vi har et linerlereir under mønet og nå er det relativt stor aktivitet. Når kan vi forvente å se ungene fly? Vi bor øst for Oslo. Vi har lest at foreldrene fortsetter å mate ungene i en 14 dager etter at de er flyvedyktige. Hvor skjer matingen, lurer vi på. De kommer vel ikke tilbake til reiret?

M.S. (07.06.2023)

Svar:

Ungene forlater reiret etter ca 15 dager. Etter dette marter foreldrene hver unge der den befinner seg - de hører ungenes tiggelyder.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer angrep babyskjære

La merke til et voldsomt leven utenfor vinduet mitt i dag og oppdaget at det var en gjeng skjærer som drev å flakset og bråkte. Når de fløy bort så lå det igjen en liten skjærebaby livløs på bakken, de hadde hakket den ihjel. Er det noe spesiell grunn til at de gjorde det?

L.S. (06.06.2023)

Svar:

Kanskje dersom skjærene som angrep kom fra en nabofamilie, eller dersom det var noe galt med ungen (sykdom el. l.).

Roar Solheim (07.06.2023)


#Økologi og atferd

Belønning fra måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg forer en enslig måke på min veranda, på tredje året nå. I dag kom den med en mosedott i nebbet, som den la ned ved fôringsbollen. Betaling?
Gøy, uansett 😊

L.Ø.S. (06.06.2023)

Svar:

Vanskelig å vite. Vanligvis samler de mose til reirmateriale. Kanskje den hadde samlet mose, men så oppdaget maten, ble mer interessert i den og glemte mosen??

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Egg funnet på sandstrand

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl tilhører dette egget? Egget er på størrelse med et stort hønseegg, har en lysblå farge og brune prikker.

K.H.V. (07.06.2023)

Svar:

Dessverre ikke helt enkelt å finne ut når du ikke oppgir hvor og hvordan det er funnet.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken fugl er dette? Bildet er tatt den 27. mai langs Varangerfjorden. På forhånd takk for svar.

L. (07.06.2023)

Svar:

Dette er en brushane.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Blåmeis unger og syn.

Hvordan utvikles synet på blåmeisunger.

R. (07.06.2023)

Svar:

Det har jeg ikke noen informasjon om.

Roar Solheim (07.06.2023)

««første 5 211 - 5 235 av 50 241 siste»»