Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 511 til 45 535 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Hvilken falk er dette??
Trenger hjelp til og artsbestemme denne falken. heller selv mot lerkefalk. Observert i Sarpsborg og sitter ofte på kraftlinjen. Opptil 4 individer obsv. samtidig. Ses ofte flyende etter musvåk i området. Skrikende låt skji-skji-skji.
Hekking har skjedd i området.
T.P. (24.08.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være lerkefalk, ja. Legg merke til den kraftige skjeggstripa/flekken. Fuglen er en ungfugl, klekket i sommer.
Roar Solheim (24.08.2009)
Fargen på hønseegg
Vi var på ferie i Danmmark og fikk en diskusjon om hvorfor noen egg er hvite og andre brune. Vi hevdet at det skyldes at brune høns legger brune egg og hvite legger hvite egg. Andre hevdet at det var typen av for som bestemmer. Hva er riktig ?
J.L. (23.08.2009)
Svar:
Eggfargen bestemmes så vidt jeg vet ikke av foret, men er bestemt gjennom fuglens arveanlegg. Noen hønseraser legger hvite egg, mens andre legger mørkere egg. Noen har mørkt brunfargede egg.
Roar Solheim (24.08.2009)
Hvor gammel blir anda?
Hei.
jeg lurer på hvor gammel anda blir?
svar med en gang helst, skoleprosjekt...
M.K.G. (24.08.2009)
Svar:
Det finnes mer enn 20 andearter i Norge, så spørsmålet ditt avhenger av hvilken art en tenker på. Små krikkender lever neppe så lenge som f. eks. store ærfugler. Den eldste ringmerkede stokkand i Norge ble nesten 11 år, mens både en ringmerket krikkand og en ringmerket ærfugl ble 21 år og 6 måneder (!). Dette betyr at mange ender nok kan leve til de blir 20-30 år gamle!
Roar Solheim (24.08.2009)
Skadet due
Hei det står en skadet due på min terasse, flyr ikke når vi går ut, hva gjør vi??????????+
G.S.G. (24.08.2009)
Svar:
La den sitte for seg selv. Dette høres ut til å kunne være en tamdue (brevdue), og da er den ikke nødvendigvis redd for folk. men hvis den ikke får noe mat, så vil den nok fly avsted av seg selv til slutt.
Roar Solheim (24.08.2009)
småfugl til plage i heste stall.
Hei. Vi har en stall med 8 bokser, og dessverre så har en koloni på 30-40 småfulg flyttet inn. De skiter ned alt som er, og hestene får infeksjoner. Hvordan kan vi bli kvitt disse på en bra måte? På forhånd takk for svar og råd.
M.P. (24.08.2009)
Svar:
Det høres ut som at dere har fått gråspurver på besøk. Hvis de ikke skal inn i stallen, må alle åpninger og glipper tettes med finmasket kyllingnetting. Men det høres litt underlig ut at hestene får infeksjoner på grunn av fuglene? Da ville jeg i utgangspunktet spørre meg om hestene har sår og skader de egentlig ikke skulle ha?
Roar Solheim (24.08.2009)
Dvergfalk?
Hei! =)
Kan du fortelle meg hvilken art dette er? Observert i Dalarna, Svergie
Takk på forhånd! MvH Martin
M. (24.08.2009)
Svar:
Nei, dette ser ut til å være en tårnfalk. Merk den lange stjerten, og den tydelige skjeggstripa under øyet.
Roar Solheim (24.08.2009)
Musvåk?
Hei! Kan dere bekrefte om dette er en Musvåk eller ikke?
Takk på forhånd! mvh Martin!
M. (24.08.2009)
Svar:
Ja, dette er en musvåk, som sannsynligvis er på jakt etter noe spiselig på bakken.
Roar Solheim (24.08.2009)
Små fuglers levealder
Hvor lenge lever f.eks grønnfink og kjøttmeis m.fl.?
J.R. (22.08.2009)
Svar:
Små spurvefugler kan i beste fall leve opp mot 8-10 års alder, hvis de overlever sitt første år.
Roar Solheim (23.08.2009)
Hjelpe en spurv.
Hei. Katten min tok en spurv for to uker siden. Den mistet de fleste fjæra på vingene og hele stjerten. Nå har vi den inne i et bur, men håper på å kunne slippe den ut når den klarer å fly ordentelig igjen. Nå lurer jeg på når de pleier å begynne og forberede seg til vinteren. Ligger den eventuelt på etterskudd hvis vi slipper den ut om en ukes tid? Gjør vi vondt verre for spurven?
G.B. (22.08.2009)
Svar:
Nei, overhodet ikke! Det beste du kan gjøre er å holde den i et tilstrekkelig bur, og fore den med mat og vann, inntil fjærene er såpass utvokst at den kan fly normalt igjen. Hvis du i tillegg legger ut fuglemat til småfuglene, vil spurven raskt finne fram til denne maten. Spurver (gråspurv og pilfink) er standfugler, og gjør ingen langsiktige forberedelser for vinteren.
Roar Solheim (23.08.2009)
ørn
er flodørn de samme som afrikahavørn???
S. (22.08.2009)
Svar:
Norsk navnekommite for fugl under NOF har navnsatt alle verdens fuglearter med norske navn. Der er det kun flodørn som finnes som navn, mens afrikahavørn ikke er brukt på noen ørnearter. Men siden flodørna er en svært utbredt ørn i Afrika i havørnslekten, så er det godt mulig at den i enkelte tidligere bokverk har blitt kalt for afrikahavørn, så trolig er dette snakk om samme fugl (Haliaetus vociferus) "havørn med kraftig stemme".
Roar Solheim (23.08.2009)
Kattugle
Hei. Bergen sntrum har et stort problem med mange rotter. Kan det være en ide å sette ut flere fuglekasser for Kattugle? Vil dette ha en nevneverdig effekt?
E. (22.08.2009)
Svar:
Selv om ugler spiser mus og rotter, så vil nok ikke kattugler kunne klare å ha noen stor effekt på forekomsten av rotter inne i en by. En viss desimering kan kanskje finne sted, men uglene vil ikke klare å fjerne rottene totalt. I tillegg vil det være en fare for at kattuglene kan dø av å spise rotter som i sin tur har spist rottegift. Da vil kattuglene selv dø, for utlegging av rottegift er dessverre en svært vanlig brukt metode for å bekjempe rotter i byer og tettsteder.
Roar Solheim (23.08.2009)
Hva var dette?
Hei. Ser og kjenner mange av fuglene våre, men i går ble jeg stående som et spørsmålstegn. Jeg tror jeg har sett noe spesielt. Ved første øyekast så det ut som en Svarttrost i størrelse, men den hadde for korte bein til dette, det så ut som om den lå på bakken etter at den hadde gjorde et utfall mot et insekt. Den var mindre enn en Gjøk så det tror jeg det ikke var. Da jeg prøvde å liste meg innpå var den relativt uredd inntil 10-15 meter. Prøvde å knipse den med et mobilkamera. Dessverre ikke godt nok til å kunne bestemme den senere. Da jeg kom på denne avstanden flyktet den inn blandt furutrær i området og ble borte. Flukten var meget lett og vingene store. Det minnet da om en natteravn, men den var mørk grå i fargen, og klokken var bare 17:00. Det kunne også se ut som om vingene var litt lysere helt ytterst, så jeg tenkte på om det kunne være en rovfugl. Grunnen til dette var at småfuglene varslet da den tok til vingene. Kan det være en Aftenfalk. Jeg vet ikke! Er det noen som gjør? Legger ved et dårlig bilde av flukten. (Lokalitet: Voss. Langs elv. Dato 22.08.09. Tid 17:00. Lett overskyet, spredte byger
Ø. (23.08.2009)
Svar:
Bildet kommer desverre ikke opp her, så jeg kan ikke vurdere ut i fra bildet (prøv å sende et JPEG-bilde til meg direkte). Men lokaliteten og adferden du beskriver høres mest ut som at dette kan ha vært en nattravn. Hannene har hvite flekker ytterst på vingespissene, så det kan også stemme med din beskrivelse. Oppførselen stemmer ikke med noen rovfugl, og definitivt ikke med aftenfalk.
Roar Solheim (23.08.2009)
lurer på hvilken fulg jeg så.
var i Tydal, sør-trøndelag idag. var i fjellet på ca 950m.o.h. da det letter 4 fugler fra en gress-slette i blokkmarka. Disse er helt grå på oversiden(mulig annen farge på hodet, rakk jeg ikke å se), nokså spisse vinger. antar størrelsen til å være ikke langt unna størrelsen på en skjære.
de stupte seg utover første skrent å ble borte.
har du noen formening om hvilke fulger det var jeg så?
O.E.T. (19.08.2009)
Svar:
Mistenker at du kan ha sett fire unge heiloer. De beiter gjerne krekling og andre bær i fjellet nå om høsten. På avstand ser de unge heiloene nokså grå ut, selv om de har en del gult i ryggfjærene.
Roar Solheim (20.08.2009)
svart-hvit kråke
Hvordan er denne svart-hvite kråka blitt til?
T.M.F. (20.08.2009)
Svar:
Dette er en ren kråke, med en skavank som ikke er helt uvanlig å se hos unge kråker. Mange unge kråker får utviklet svingfjær med manglende pigment, slik at de blir helt eller delvis hvite. Jeg er ikke helt sikker på årsaken, men mener at dette har sammenheng med mangelfull ernæring under oppveksten. Det KAN også hende at dette er en genetisk betinget svakhet, men dette er jeg ikke helt sikker på. Jeg kan heller ikke si om kråka ved neste fjærskifte får utviklet normale fjær, men jeg mistenker at det er slik, for jeg har aldri sett voksne kråker med slike hvitflekkete fjær.
Roar Solheim (20.08.2009)
Pussig trost...
Hallo!
Jeg har en trost på altanen, - av alle steder!
Jeg har holdt på å bygge inn altanen i vår, og uten at jeg merket det klarte en brun frøken (frue?) å lage reir øverst i det inderste hjørnet. Jeg merket ingen ting før hun strøk over hodet på meg, satte seg på fjøla og hoppet deretter ned bak fjøla. Jeg benyttet anledningen til å kikke, mens hun var ute, og fant fire egg...
Disse ungene fløy ut rett før fellesferien.
For ca tre uker siden var hun tilbake i hjørnet, og jeg fant fire nye egg... Nå er disse så store at de sikkert snart flytter ut, de også. Både mamma og pappa flyr i skytteltrafikk med mat.
Er dette vanlig for en trost??
Hun er litt vel tam, men han er litt mer reservert.
Jeg er forresten ikke ferdig med altanen enda... :-)
R.H. (18.08.2009)
Svar:
Ja, enkelte troster kan velge å legge reiret tett inntil våre hus, og akseptere våre daglige aktiviteter. Vi skremmer unna enkelte andre, farlige eggspisere som kråker, skjærer, og kanskje også fremmede katter, så troster som velger å hekke slik kan ha større suksess enn mange andre.
Roar Solheim (19.08.2009)
Foring av hønsehauk
Hei:-) Jeg har funnet en hønsehauk og har vært til dyrlegen med den og det viser seg at den er fryktlig underernært. Hva kan jeg fore den opp med?
Mvh Elin
E.F. (19.08.2009)
Svar:
Gi den vann først, og deretter kjøtt. Til å begynne med må den kanskje fores med små kjøttbiter i nebbet slik at den kommer seg, men når den har kommet over det verste (2-3 dager), kan den nok klare å spise selv. Da bør den helst få hele dyr (trafikkdrepte småfugler går helt fint), slik at den kan få i seg mer enn bare rent kjøtt. Hvis ikke dette er tilgjengelig, går det an å fore den med kyllingkjøtt.
Roar Solheim (19.08.2009)
Låvesvale langt nord
Hei. I dag har en låvesvane søkt tilflukt i vindfanget vårt,det er liten kulig ute så den likte vel ikke værforholdene. Jeg lurer på hvor stor svalen blir (er det en ungsvale eller voksen) Og er det normalt at den er så langt nord? Vi bor i Honningsvåg i Nordkapp kommune, og lengere nord i Norge kommer du ikke :)
V. (17.08.2009)
Svar:
Denne kan nok kanskje ha fløyet litt lenger nord enn hva som er vanlig utbredelse, ja. Men hvert år dukker det opp enkelte låvesvaler så langt nord som på Svalbard. Selv har jeg sett låvesvaler på Bjørnøya - godt utenfor normale levesteder!
Roar Solheim (19.08.2009)
ørn
er det en ørn som heter flodørn?
S.F. (18.08.2009)
Svar:
Ja, det er en afrikansk havørnart.
Roar Solheim (19.08.2009)
123
har dere navn på ale fugler i hele verden
N.N (16.08.2009)
Svar:
Alle fuglearter som er vitenskapelig beskrevet, har et latinsk navn. De har også engelske navn. Nylig er alle disse også navnsatt på norsk. Gå inn på nettsiden tilo NOF:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
der kan du søke på norske navn dersom latinsk eller engelsk navn er kjent.Roar Solheim (16.08.2009)
hvilke fugler kan bli tamme
hvile slaks fugler kan bli tamme ??
kan kjøtt meis eller blå meis bli tamme?
K. (14.08.2009)
Svar:
De fleste fugler kan venne seg til at mennesker er ufarlige, og kanskje også fordelaktige å ha nærkontakt med. Meiser kan bli håndtamme ved foring, og kan lære å komme og ta mat i en åpen hånd. Knekte hasselnøttkjerner er ypperlig lokkemat for å få til dette, samt en god posjon tålmodighet.
Roar Solheim (14.08.2009)
Due
Tidligere idag så jeg en due som sto helt stille rett nedenfor asfaltkanten ved en ikke så veldig trafikkert bilvei, men likevel. Jeg klarte å løfte den over et gjerde så den heller kunne være i en hage, trygg fra biler og andre farer. Den så ikke skadd ut, men fløy ikke vekk da jeg nærmet meg. Den prøvde å gå vekk fra meg, men virket egentlig ganske gammel, fordi den var ganske pjuskete i fjærene, og treg. Var det riktig av meg å sette han på den andre siden av gjerdet?
N.N (14.08.2009)
Svar:
Ja, det var helt riktig! Det er ikke godt å vite hvorfor fuglen ikke reagerte mer normalt og fløy vekk, og dersom den var svekket av en eller annen grunn, så var bdet helt riktig å sette den lenger unna en vei hvor den fort kunne ha blitt overkjørt.
Roar Solheim (14.08.2009)
Jacopapegøyer
Hei.:) Hvordan ser man på en jacopapegøye at det er gutt eller jente.?
H.P. (13.08.2009)
Svar:
Søk etter papegøyefolkets nettsider.
Roar Solheim (14.08.2009)
Spørsmål:
Har observert ei due hos oss på hytta har kode beskrivelse: norge 2009 10539. Den har holdt seg rolig rundt hyttene i ei uke. Hvordan finner vi ut hvor den kommer fra? Er det en plass på nettet eller en tlf vi kan kontakte?
N.N (13.08.2009)
Svar:
Søk opp brevdueforbundets egen nettside.
Roar Solheim (14.08.2009)
Hva slags fugl?
Hva slags fugl er dette? Observert ved Kristiansand tirsdag 11. august.
K.E. (14.08.2009)
Svar:
Dette er to unge heiloer.
Roar Solheim (14.08.2009)
Hva slags fugl?
Fuglen på bildet landet på en veranda i Fauske i Nordland heromdagen, og jeg ble litt nysgjerrig på hva slags fugl det er? Takk for svar :)
J. (12.08.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung hønsehauk, klekket i år.
Roar Solheim (12.08.2009)