Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 912 til 4 936 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Kråke
Hva betyr det når en kråke senker hode mot brystet og lager en knatrelyd?
Vibrere nebbet.
B.H. (12.06.2023)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (12.06.2023)
Hva feiler det denne fuglen
Hallo
Hva er det som feiler denne flaggspetten. Den ble funnet, veldig tam gående eller sittende på bakken og etter en liten stund også død. Var den rammet av sykdom eller skyldes merkene på ryggen skader fra andre dyr eller parasitter?
K.B. (12.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite, men det ser mest ut som fjærtap etter at den har blitt angrepet, kanskje av kråkefugl (?).
Roar Solheim (12.06.2023)
Å ta en titt ned i fuglekassen.
Hei! Jeg deltar i en diskusjon vedr. om man kan ta en titt ned i fuglekassene etter at fuglene har fått unger. Jeg gjorde det i helgen da jeg trodde at det ikke var noe hekking i fuglekassen ved hyttedøren i år. Dette er en fuglekasse som kjøttmeis har brukt i flere år. Men da jeg så ned i den, oppdaget jeg at den var i bruk og det var 4 kjøttmeisunger i den. Jeg tok et bilde av dem med mobilen og lukket fuglekassen igjen. Like etter var foreldrene på plass og matet ungene. Nå får jeg kjeft av en person på nett som mener at man aldri skal sjekke fuglekassene når det kan være unger i dem. Etter det jeg har blitt fortalt, er dette noe man fint kan gjøre, også i hekketiden, men at man ikke bør gjøre det for ofte. Jeg har jobbet som lærer i barneskolen og har latt elevene ta en titt ned i en fuglekasse. Men bare EN gang i løpet av våren. Jeg har mange fuglekasser i hyttehagen. Nå har stæren fløyet videre og spettmeisen har fått tilbake favorittstærekassen. I skogen og hagen har jeg vel til sammen rundt 20 ulike fuglekasser. 5 av disse er i hyttehagen.
L.B.H. (12.06.2023)
Svar:
Det er bare sludder. Du kan gjerne sjekke en fuglekasse med en kort kikk hver dag når fuglene har unger. Det er litt av visen med å henge opp fuglekasser at du kan studere fuglenes liv.
Roar Solheim (12.06.2023)
Skadet skjæreunge
Har observert en skjæreunge som har holdt seg på bakken utenfor huset vårt i 2 dager nå. Etter å ha kommet hjem fra en tur på butikken fant vi den kavende rundt på bakken i nærheten av der vi har observert den fra før. Den kan flakse med vingene og hoppe rundt men klarer nesten ikke å reise seg. Det er mye katt der vi bor og vi hadde rett og slett ikke hjerte til å la den være lenger. Lagt den i en eske med en liten skål vann og noen brødsmuler men er usikker på hva vi skal gjøre nå. Noe hjelp å få?
M. (11.06.2023)
Svar:
Prøv å fore den med f. Eks. Kattemat eller lignende. Skjærereraltetere.
Roar Solheim (12.06.2023)
Skjære funnet
Jeg fant en skjære liggende i solsteken utenfor huset. Den var relativt bevisstløs men lå med halen opp akkurat som den prøvde å gå på do. Dette fortsatte den med inne.
Siden det er tørke har jeg tatt den med inn og gitt vann med pipette. Jeg lurte på om den hadde forstoppelse fra vannmangel og ga derfor en dråpe olje sammen med vannet for å få fart på tarmsystemet.
Etter halvannen time kom det en bæsj, men den er fortsatt mest bevisstløs og svak. Jeg er redd for at noe av vannet kom i vrangstrupen siden den ikke ville drikke og den lager litt lyd fra brystet. Veldig redd jeg har skadet den med å tvinge den til å drikke, men var så redd den skulle dø av forstoppelse eller dehydrering.
Noen tips i denne situasjonen?
C. (11.06.2023)
Svar:
Ikke gi den vann inn i nebbet. Hold evt vanndråpe på fingeren bortil nebbet slik at fuglen kan styre drikkingen selv.
Roar Solheim (12.06.2023)
Løvsanger eller en annen sanger
Hei. Så denne på Dovre i helga. Nebbet er svart og ellers ligner den løvsanger. Er det en løvsanger, selv om nebbet ikke er lyst?
S.V.H. (11.06.2023)
Svar:
Umulig å artsbestemme, bildet er ikke godt nok.
Roar Solheim (12.06.2023)
Rydde ut av kassen nå?
Jeg har en kasse med kamera i. Kjøttmeisene har flydd ut av kassa for ca 2 uker siden, så nå ligger bare det gamle reiret igjen (med et uklekket egg) Men jeg får stadig varsler fra bevegelsessensoren på kameraet om at det er noen innom.
Burde jeg rydde ut av kassa allerede slik at den er klar til feks. kull nr 2?
B. (12.06.2023)
Svar:
Ja, bare rens ut nå.
Roar Solheim (12.06.2023)
Gråspurv
Hei. Gulper gråspurven opp mat til ungene sine, eller mater den kun med det den bærer i nebbet?
F.J. (12.06.2023)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Men den kan kanskje ha noe i strupen, dvs lenger ned enn i selve nebbet.
Roar Solheim (12.06.2023)
Når flytter kjøttmeisen ut?
For tredje år på rad har vi leieboere i fuglekassen på balkongen (først blåmeis, og så i fjor og i år, kjøttmeis). Vi gikk glipp av utflyttingen de første to årene, men nå håper vi å kunne få det med oss. Flere ganger nå har de små tittet ut av kassa og får flere ganger mat av foreldrene i åpningen. Regner med at det betyr at de snart hopper ut. Finnes det noen sikre tegn på at de er i ferd med å hoppe ut? Jeg mener å huske at blåmeisen hadde flere testrunder med vingene inne i kassa, men har bare hørt tilsvarende en gang hos kjøttmeisen i år. Vil vi høre mer av det når det nærmer seg utflytting? Foreldrene sitter ofte og synger i en stor syrin som står drøye meteren fra kasseåpningen. Forsøker de kanskje å lokke ungene ut?
G. (12.06.2023)
Svar:
Har ingen tegn som er mer veiledende enn det dere ser, nemlig at ungene sitter i hullet og tigger om mat. Da hopper de ut om 1-2 dager tenker jeg.
Roar Solheim (12.06.2023)
Fuglelyd
På tur i Kjekstamarka i Asker i ettermiddag hørte jeg en fugl som hørtes til forveksling ut som en gammeldags spinnrokk. Hva slags fugl kan det ha vært?
N.N (11.06.2023)
Svar:
Nattravn.
Roar Solheim (12.06.2023)
Hvilken fugl er dette?
Denne lå flat på en sti. Ingen tegn til reir i nærheten. Det var mye gråtrost i buskene rundt, så jeg mistenker det. Hva kan ha skjedd?
H. (12.06.2023)
Svar:
Vanskelig å artsbestemme på dette stadiet, men ser ut som en trost.
Roar Solheim (12.06.2023)
Vern av fugler?
Etter at naboen begynte å ale opp bengalkatter, begynte døde ekorn og fugler å dukke opp i hagen vår. Her er bilde av nattens offer, som vel er en kjernebiter?
Naboens hage er dels omfattet av arealplan med formål grønnstruktur. Fins det noe regelverk for dyrehold nær biologisk mangfold?
M.G. (12.06.2023)
Svar:
Det bør du spørre kommuneadministrasjon eller Statsforvalter om.
Roar Solheim (12.06.2023)
Egg i skogsterreng mot fjell
Hvilken fugl har lagt disse eggene? Er det Rugde?
R. (11.06.2023)
Svar:
Kanskje. Har dessverre ikke litteratur for hånden for sjekk.
Roar Solheim (11.06.2023)
Mat under ruging
Hvordan får hunnsvanen som ruger mat. Vi har et svanepar rett i nærheten av hytta og det alltid hannen som kommer på besøk til oss under ruging. Den er ringmerket. Så tam at den spiser av hånden også. Har blitt skikkelig kompiser.
J.P.H. (11.06.2023)
Svar:
Er muligens av reiret i korte perioder for å spise
Roar Solheim (11.06.2023)
Ørn
Hei. Gjekk tur i går på Vigra. Her er rikeleg med havørn, men har aldri sett med kvite hovud før. Dette paret heldt seg i ro i ein tretopp lenge. Holdt meg på god avstand, så litt uklart bilete. Er dette havørn?
A. (11.06.2023)
Svar:
Ja. Norske havørner.
Roar Solheim (11.06.2023)
Kjøttmeis
Hei! Vi fant det vi tror er en liten kjøttmeisunge idag, fulgte med den i flere timer- valgte til slutt å ta den med i en eske da vi ikke fant redet. Er heller ikke trygt her mtp andre dyr. Hva gjør vi nå, den har ikke åpnet øynene enda.
M. (11.06.2023)
Svar:
Dette er en bokfinkunge. Må fores med insekter. Melbillelarver fra dyrebutikk kan brukes.
Roar Solheim (11.06.2023)
Hvorfor sitter skjærungene ved kummen?
Tror vi har en nybakt skjærefamilie utenfor blokka med to unger. De sitter i gata og da nesten alltid ved to kummer, hvorfor akkurat der?
Å.M. (11.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig å vite.
Roar Solheim (11.06.2023)
Hvilke måke er dette?..
Lurer på hvilken måke dette er..?..Stor måke, med sort nebb .Den kommer daglig på besøk og begynner å bli husvarm...virker som den følger med oss når vi er i hagen..da kommer den og tripper rundt oss.
L.O. (11.06.2023)
Svar:
Trolig ung gråmåke.
Roar Solheim (11.06.2023)
Hvilken art
Denne fuglen dukket opp ved hytten. Ved havet lengst vest utenfor Bergen . Den virket pjusk. Svane eller Teist kanskje?
Å. (11.06.2023)
Svar:
Grågåsunge kanskje.
Roar Solheim (11.06.2023)
Fugleegg på bakken
Legger ved et bilde av fugleegg som eg kom over på en skogstur i går. Fikk ikkje sett fuglen ordentlig og lurer på hvilken fugl som legger slike egg.
E. (11.06.2023)
Svar:
Mistenker piplerke, kanskje heipiplerke.
Roar Solheim (11.06.2023)
Hønsehauk som hekker
Hei, jeg er ganske sikker på at jeg har et hønsehauk par som hekker ved huset mitt. Er det noe som er interessant å få rapportert og registrert?
C. (11.06.2023)
Svar:
Hvor i landet, og hvor nært huset???
Roar Solheim (11.06.2023)
App for å identifisere fuglesanger
Hei, hvilken app kan dere anbefale for å identifisere fuglesanger.
Hilsen Hartmut Liste
H.L. (11.06.2023)
Svar:
Ta kontakt med Natur og Fritid for råd om dette.
Roar Solheim (11.06.2023)
Fuglesang
Hei! Jeg har muligens et dumt spørsmål, men jeg må spørre fordi dette er faktisk viktig for meg. Jeg skal flytte inn til en lelilighet som ligger i 9. etasje snart. Jeg har aldri bodd så høyt, og det jeg lurer på er om jeg skal fortsatt høre noe av fuglesang. Jeg skjønner at det blir ikke så mye som om jeg bodde på tredje etasje, men har jeg en sjanse å høre noe i det hele tatt? Takk på forhånd :)
K. (11.06.2023)
Svar:
Ja, dersom du ikke har nedsatt hørsel.
Roar Solheim (11.06.2023)
Hva slags fugl har slik fjær?
Hva slags fugl har slik fjær?
A.B. (10.06.2023)
Svar:
Fjær fra en tårnfalk.
Roar Solheim (11.06.2023)
Tortur av svane
Vi har svaner som kommer og besøker oss på hytten.den ene er merket på begge føtter noe som plager den voldsomt.den biter på merkingen igjen og igjen ...dette gjentar seg med alle de merket svanene..er det en grunn for at vi torturerer dem med metall ringer som uten tvil gnager mot føttene??og hvem kan jeg ta dette opp med???
H.W. (10.06.2023)
Svar:
Den kan ha blitt merket nylig. Vanligvis bryr de seg ikke med slike merker med tiden. Send evt. kommentar til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (10.06.2023)