Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 746 til 4 770 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Kjøttmeis
Kjøttmeisungene har fløyet. Ligger igjen en unge. Vil tro den erforlatt. Sjekket da jeg ikke så foreldrene og ingen piping. I fjor lå det en blåmeisunge igjen. Den var død. Kommer foreldrene tilbake? Elker tar de nå seg av de sterkeste ungene. Noe å gjøre?
E. (19.06.2023)
Svar:
Vanskelig å gjøre noe. Du kan sette ungen ut og satse på at foreldrene forer den når de hører ungens tiggerop.
Roar Solheim (19.06.2023)
Kjøttmeisen på runde 2 i kassa?
Hei! Vi har en kasse med kamera i. 1.juni fløy de siste kjøttmeisungene ut av kassen, og siden har det vært stille. Vi rakk ikke å rydde ut av kassa, hvor det blant annet lå et uklekket egg fra dette kullet.
Men de siste dagene har noen kjøttmeiser besøkt kassa. De (den ene) roter litt rundt og ser litt ut som om den forsøker å bygge reir på nytt. Så da har jeg et par spørsmål til dere:
1: Er det sannsynlig at dette er samme paret som sist - eller et nytt kjøttmeispar?
2: Hvis det er et nytt par, er ikke disse litt sent ute?
3: Tror du at det kommer et nytt kull i kassa?
4: Bør vi tømme innholdet i kassa nå?
H. (19.06.2023)
Svar:
Umulig å si om dette er de samme eller nytt par. De KAN klare et kull såpass sent som nå
Roar Solheim (19.06.2023)
Skjærer og kråker
Hei. Har et Skjærerede rett utforbi huset hvor det ser ut til at samme par kommer igjenn og igjenn. I år har de funnet ut de kan få mat fra matbrettet på vinduet mitt, de har blitt vandt med at jeg er i nærheten og jeg har begynnt å gi de kattemat sammen med frøa. Nylig har ei av kråkene i nabolaget også funnet ut at det var god mat her. Jeg vil jo mate de fleste, men er redd det kan skape problemer for Skjærefamilien. Kan de komme over enns rundt matskåla eller burde de skjermes fra hverandre?
E. (19.06.2023)
Svar:
La dem ordne opp på egen hånd.
Roar Solheim (19.06.2023)
Rødstjert
For første gang hekker flere par med rødstjert i haven min i Aust Agder. De oppfører seg så helt forskjellig fra andre hekkende småfugl. Finnes det en som kan fortelle meg om rødstjertenes liv og levnet? En som kan fortelle meg hvorfor de flakser og flyr og varsler uavbrutt rundt kassene der de åpenbart nå har rede. Andre småfugler flyr rolig inn og ut mens de hekker. Når ungene er klekket, fores de av kjappe men sindige foreldre
B.B. (19.06.2023)
Svar:
Har ikke noen navn, dessverre.
Roar Solheim (19.06.2023)
Kan det være grønnstilk?
Hei,
Denne fuglen ble sett innlands, sør på Nesodden 18. juni 2023. Ikke lett å skille på vadefugler, men holder en knapp på grønnstilk, med myrsnipe som andre gjett. Er jeg på riktig spor?
K. (19.06.2023)
Svar:
Ja. Grønnstilk.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hva slags fugl?
Hei denne ble med katten inn og lurer på hvilken fugl det er?
C.S. (19.06.2023)
Svar:
Ser ut som en tjeldunge.
Roar Solheim (19.06.2023)
Liten ugle på flukt
Ca kl 08.00 var jeg på tur fra hytten som ligger i Sandnes kommune. Det var en del skrik og skrål fra småfugler. Plutslig flyr en ugle i full fart etterfulgt av en svart trost. Uglen søkte tilflukt i en pipe med stein på toppen. Sto der ca 1 minutt og fløy så tilbake sikkert for å fange fuglunger fra reiret til trosten? Er det vanlig at småfugl forsøker å beskytte reiret så godt uglen var jo mye større enn trosten?
T. (19.06.2023)
Svar:
Ja. Mange fugler mobber både ugler og rovfugler som kan være en trussel. Dette er et signal til dem om at de er oppdaget og ikke kan komme med et overraskelsesangrep.
Roar Solheim (19.06.2023)
Røy fugl
Hvorfor får jeg jeg ta på en røy fugl
O.E. (19.06.2023)
Svar:
Du har kanskje støtt på en spillegal røy - de oppfører seg slik i parringstiden i begynnelsen av mai, men vanligvis ikke så sent som nå.
Roar Solheim (19.06.2023)
Liten Skjære som bare sto i veien
Jeg fant en liten skjære som sto midt i veien, og flytta seg ikke for verken vil eller buss. Den lagde ikke lyd, ser ikke ut til å ha kjempe vondt, men den flyr ikke, den satt rolig i hånden min påvei hjem og nå har jeg satt den i en liten eske med en skål vann og noe eple.
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den ? Hva spiser den helst, skal den mates eller spiser den selv?
R. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en skjæreunge. Den spiser mye forskjellig, men kattemat o.l. (fisk, kjøtt) er veldig bra. Må nok kanskje dyttes ned i nebbet på skjæra før den lærer å ta det direkte med nebbet selv.
Roar Solheim (19.06.2023)
Fulger i flukt over åker i Chile
Dette er kanskje vanskelig å svare på siden jeg bare har en kort filmsnutt og ikke noe nærbilde, men skulle gjerne visst hva slags fulger dette er. Det er ikke i vår del av verden , men I Chile, i nærheten av byen Puero Varas, altså ganske langt syd.
C. (18.06.2023)
Svar:
Beklager, klarer ikke å finne ut hvilken art dette er.
Roar Solheim (19.06.2023)
Fuglelyd eller vekkerklokke
Hei. Denne lyden høres fra et skogholt der vi bor. Jeg liker fugler generelt men denne tar nesten knekken på oss. Den starter tidlige om morgenen og holder på uavbrutt til langt utover kvelden. Kan noen fortelle meg hvilken fugl eller fugleunge dette er ?
I.S. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en varsellyd, ikke ulikt lyd fra rovfugler, men den er for tynn til å komme fra en slik. Ligner heller ikke spettenes varsellyder, så jeg er usikker på artstilhørighet her.
Roar Solheim (19.06.2023)
Har ender blinkhinne
Hei,
Leste på en privat nettside om andehold i hagemiljø at ender ikke har blinkhinne og derfor må dukke hodet under vann for å fukte øynene. Stemmer det?
Mvh Morten
M.L. (18.06.2023)
Svar:
Nei. ALLE fugler har blinkhinne.
Roar Solheim (19.06.2023)
Liten brun hissig fugl
Bor på Jessheim i Viken. Naboen har et fuglepar som bor i tujahekken. De er små og brune med lysere mage. De lager stadig hissige lyder som minner på når man knagger stein mot hverandre - kanskje litt mer hul lyd. Flyr etter og sitter og kjefter på Skjærene - virkelig en liten tøffing.
Vet du hvem det er?
E.N. (18.06.2023)
Svar:
Ikke uten bilde. Lyden kan stemme med flere arter.
Roar Solheim (19.06.2023)
Skadet småfugl
Hei, katten tok en liten fugl men den ser ut til å ha det greit utenom at den har mistet en del fjær på den ene vingen og klarer derfor ikke fly som normalt. Har hatt den inne inatt, vil fjærene vokse ut igjen etterhvert?
N.N (18.06.2023)
Svar:
Dette er en linerleunge - spiser insekter. Ja, fjærene vokser ut igjen.
Roar Solheim (19.06.2023)
Dvergsnipe?
Tror dette må være en dvergsnipe, men kan du bekrefte evt. avkrefte det? Det var i hvert fall ikke den karakteristiske sanglyden til temmincksnipa vi hørte når den satte seg ned. Bildet er tatt for et par dager siden på fjellet oppe på Sennalandet (Finnmark).
T.A.D. (18.06.2023)
Svar:
Nei, dette er en temmincksnipe.
Roar Solheim (19.06.2023)
Kråkebarn
Vi har et kråkepar på hytta som har reir i en furu på tomta. Barna er ute av reiret for to - tre uker siden. Men fremdeles virker det ikke som de «brødfør» seg selv, men sitter rundt om kring og tigger mat fra foreldrene. De får en del mat av oss og sitter trofast og venter å servering da de ser at vi er til syre. Denne familien på fem er totalt regjerende i området, ingen skjære, måke eller andre større fugler har tilgang til området. Men hvor lenge pågår oppfostringen av kråkebarna? - og hekker de flere ganger utover sommeren?
M.O.M.F. (18.06.2023)
Svar:
Kråkefugler klarer ikke å ha mer enn ett kull i løpet av sommeren. De forer ungene sine i mange uker etter at det har hoppet ut fra reiret. Ungene tigger og forsøker å forlenge denne perioden så mye de kan, mens foreldrene nok gradvis forsøker å få ungene til å klare seg selv.
Roar Solheim (19.06.2023)
Fargerike fugler
Hei, har ofte lurt på hvorforfor fuglene i Norden har så mye mindre fargeprakt enn fugler fra sydlige områder?
T.S. (18.06.2023)
Svar:
Ikke lett å besvare, men ikke HELT riktig heller. Det finnes en del fargerike fugler hos oss, men likevel finnes nok de mest fargesterke fuglene i tropiske områder.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hva slags fuglelyd er dette fra?
Jeg bor på dokka i nordre land komune og var en tur i åsen da det satt en ganske så liten fugl på toppen av et gran tre. Jeg har aldri hørt denne lyden før. Beklager at man kan høre oss i bakrunnen
O.W. (18.06.2023)
Svar:
Dette er lyd fra en grønnfink.
Roar Solheim (19.06.2023)
Måker som oppfører seg rart
Heisann:-)!
Vi vanner blomster på altanen vår om morgenen og på kvelden. Da samler det seg masse vann i «tallerkenen» på krukkene.
Det går ikke langt tid, og så kommer det en haug med måker og setter seg på gjerdet på terassen vår.
De skriker og bærer seg og etter en stund, så stuper de ner i vannfatet og drikker.
De oppfører seg egentlig som om det er mat?
Hva er årsaken til dette?
Nå skal det sies at det er supervarmt og tørke, men er måker tørste?
Naboer klager, så vi ser oss nødt til å slutte å vanne blomstene. Kjempesynd! Men ser ingen annen mulighet… Nå har vi ikke vannet ikveld og ingen måker er kommet!
(Kun litt skrik og noen flyvende måker)
Er dette normalt oppførsel av måker?
Håper du vet noe om dette og hvorfor det er sånt.
Mvh Vibeke.
V.S. (18.06.2023)
Svar:
Kanskje en litt uvanlig hendelse. Fugler både drikker ferskvann og bader i det, så kanskje er det nå så tørt at måkene virkelig gleder seg over vannet de finner hos dere.
Roar Solheim (19.06.2023)
Stroskarv
Jeg mener bestemt at etter at storskarven kom til Iddefjorden forsvant fiskemåken, eller den trakk inn i landet til fyllingen og byen.
Har også lest at skarven tar over flere områder oppover Glomma. Hvorfor gjør vi ikke noe med denne situasjonen ? Dette har jeg observert helt siden slutten av 90 tallet.
P.L. (18.06.2023)
Svar:
Ja, endringer skjer hele tiden i naturen. Den ER ikke statisk, og vi verken trenger eller skal gjøre noe med det.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hvilken fugl er dette?
Hei, denne fuglen har vi mange av langs bekken vår. Den hekker i sivet og er en ivrig sanger. Men jeg klarer ikke finne ut hvilken fugl det er. Den oppfører seg litt som en eller annen lerketype, - "hopper" opp i luften og tar en trilletur for så å lande igjen, men flyr ikke høyt... Kan dere hjelpe?
A.I.W. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en sivsanger.
Roar Solheim (19.06.2023)
Usikker på hvilken art dette er
Jeg er usikker på hvilken art dette kan være. Bildet er tatt 16/6 på Sandøyna i Gulen kommune (Vestland).
A. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en gråsisik hann.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hvilken
Hvilken fugl er dette? Aldri sett denne på foringsplassen før!
G.V. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (19.06.2023)
Rype egg
Hei.
En rype har laget reir, og lagt 9 egg "helt opp i hytteveggen" vår. Hvordan forholder vi oss? Vi er jo i aktivitet rundt hele hytta: snekrer, maler, radio osv. Er det noen måte å ta hensyn på? Oppdaget det nylig, og det var fordi jeg nesten gikk rett på, da fløy rypemor bort. Kommer hun tilbake?
Takk for svar😊
T.K.E. (18.06.2023)
Svar:
Bare la rypa takle dette på egen hånd. Hun kan venne seg til at dere er i nærheten, men også gi opp reiret, Da legger hun kanskje et nytt eggkull et annet sted.
Roar Solheim (19.06.2023)
Fuglereir
Jeg lurer på hvilken fugl som har bygget dette reiret (se bildene). Det lå på en vedstabel med et lite overbygd tak. Fikk bare lagt til ett bilde, men utsiden av reiret ser ut som om det er bygget av tynne kvister, kanskje bjørk og røsslyng, i tillegg til
mose. Funnet i Slevik 18. juni.
M. (18.06.2023)
Svar:
Vanskelig å si sikkert ut i fra bildet. Troster, gråfluesnapper, linerle og rødstjert kan bygge reir på en slik plass.
Roar Solheim (19.06.2023)