Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 983 til 5 007 av totalt 50 250 spørsmål «forrige neste»
Skjære rød/rosa og svart
Hei-
Såg Skjære i dag med farge rød/rosa og svart i stede for hvit og svart.Sted:Hermansverk/Sogndal
Fikk ikke tatt bilde,håper jeg får en ny anledning.
Har forsøkt og Google uten resultat.
Har dere noe svar?
K.H. (21.06.2023)
Svar:
Har sett noen andre bilder også av slike, samt av kråker med rødlig skjær der de ellers skal være grå. Jeg vet dessverre ikke hva disse fargeavvikene skyldes.
Roar Solheim (21.06.2023)
Sort, hvit og kjapp liten and
Hei, observerte en liten andelignende fugl som nærmest løp over vannet. Trodde det var en liten andunge først, stokkandunger var mye større. Sort med hvite kinn. Observert i Nittedal nå i juni.
C.M. (21.06.2023)
Svar:
Mistenker en kvinandunge.
Roar Solheim (21.06.2023)
Summende lyd
Hei. Jeg har vært 10 dager i Anjavassdalen i Dividalen nasjonalpark. Observert brushaner, lappspurv, mange andefugler og sniper. Hørte flere ganger en merkelig summelyd, som en hel bisverm eller drone. Kortere og lengre støt. Klarte ikke registrere hvilken fugl det var. Håper du har en ide.
Hilsen Jeanette Rørvik.
J.R. (21.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig uten opptak av lyden.
Roar Solheim (21.06.2023)
Kommer kråkene tilbake?
Jeg matet ett kråke par hver dag igjennom vinteren, og hver dag til ca tid kom de. Jeg syns dette var veldig hyggelig. Uten å tenke over det, la jeg plutselig merke til etter en stund, at i restavfall til borettslaget hadde det nå stoppet å bli hakket på søppelposer, og rotet søppel utover plassen. Da tenkte jeg at det må ha vært kråken jeg matet, som hadde gjort dette. Så jeg bestemte meg for å mate de igjennom sommeren også, da maten jeg ga de ville gi bedre næring en restavfallet vårt. Våren kom, å plutselig en dag var det fult av måker som tok maten med en gang jeg la den ut. Det var så mange måker og støy utover borettslaget, at jeg måtte stoppe å legge ut mat. Jeg tenkte at nå var snøen borte, så kråkene vil klare seg, og finne mat selv utover sommeren. Jeg har ikke lagt ut mat siden jeg stoppet, og nå er kråke paret borte. Vil de komme tilbake når vinteren kommer? Vil de komme tilbake om jeg legger ut mat igjen? Det har nå dukket opp noen nye kråker, som sitter på de samme lyktestolpene, og i de samme trærne som kråke paret gjorde, men disse kråkene er mye mindre.
K.V. (21.06.2023)
Svar:
Det er umulig å vite om de samme kråkene dukker opp igjen eller ikke. Kanskje er det andre individer som dukker opp.
Roar Solheim (21.06.2023)
Spørsmål om rødstilk
Jeg bor utpå landet cirka 30 min kjøring utfor tromsø sentrum. Og har jeg blitt plaget av en rødstilk. Den piper hele dagen og natten lang, og den har gjort slikt de siste 4 ukene. den har kåmmet tilbake år etter år, kun for og bråke noe inn i helvette. Jeg er drita lei, og er klar åver at det er ikke låv med den mest praktiske løsningen, altså avlivning.
Har du noe tips til hvordan jeg kan bli kvitt denne plageånden av en fuggel. Den er faktisk værre en måker.
B. (21.06.2023)
Svar:
Nei, dessverre ikke. Fuglene er faktisk en del av naturen vi må leve med, og ikke har lov til å jage vekk etter eget forgodtbefinnende.
Roar Solheim (21.06.2023)
Kråkeunge
Hei, når jeg kom hjem i går ettermiddag tråkket jeg nesten på en kråkeunge som lå å sov i gresset, tenkte ikke så stort over det, men sjekket den med intervaller utovet ettermiddagen og kvelden siden vi bor i ett område med mange katter og hunder. Når den ikke hadde rørt seg fra stedet på 7 imer og kvelden nærmet seg tok jeg den i et lite reisebur i hagen og slapp den ut nå i dag, problemet er at den ikke vil gå ut av buret, jeg har satt buret på samme sted jeg fant den i går
Jeg leste i dag at man ikke skal ta med den in og det er feil. Jeg så ingen foreldre rundt fuglen i går kveld heller, derfor ble jeg bekymret, skal jeg bare dytte den ut og la den være?
M. (21.06.2023)
Svar:
Dette er en ung kaie, og den er stor nok til å kunne klare å spise dersom du gir den mat. Det beste vil deretter være å sette den tilbake der du fant den.
Roar Solheim (21.06.2023)
Kan moren flytte ungene sine
Vi fant et reir under taksteinen når vi skulle bytte takstein når vi så fugleungene lot vi steinen ligge der og hopet på at hun kunne bygge et nytt reir å flytte ungene, noen dager seinere skulle vi sjekke om de hadde flyttet å da var det ingenting der spørsmålet er om hun har klart å flytte de eller spist de opp?
T.M. (21.06.2023)
Svar:
Fuglene kan ikke flytte reirunger på denne måten, Ikke spiser de dem opp heller. Derimot kan ungene ha blitt spist av andre dyr (røyskatt/snømus er mulige).
Roar Solheim (21.06.2023)
Kompatibilitet mellom and og gås
Er det mulig for en and og en gås å få barn sammen?
M. (21.06.2023)
Svar:
Nei, de er nok forskjellige, selv om flere ender kan krysse seg å få hybridavkom. det samme kan ulike gådearter.
Roar Solheim (21.06.2023)
Skjæreunger
«Har tre skjærebarn på tunet. Nå lurer vi på om de har falt ut av reiret, eller om de blir kasta ut når de er gamle nok? Hvordan bør vi forholde oss til ungene? Bør vi leite de opp å gi de mat, eller klarer de seg selv? ».
L.S. (21.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig å vurdere når du ikke har lagt ved bilde av ungene. Skjæreunger hopper ut fra reiret før de kan fly, og mates da av foreldrene på bakken.
Roar Solheim (21.06.2023)
Svaner
Vi er så heldig å ha utsikt til et vann. Der er det ender, toppdykkere og et svanepar. Svanemoren ligger på rede ennå, mens svanefar svømmer rundt. Han jager ender. Ofte mange hundre meter fra svaneredet. I går var vi vitne til at han drepte andunger! Etter flere dager med å jage andemor og fem andunger. Er svanefar gal? Eller hvor vanlig er dette?
Nora og Einar, Storetjern Jevnaker.
N.J. (21.06.2023)
Svar:
Kanskje litt i overkant territoriell. En del knoppsvaner er ganske hissige, men sjeldent så mye at de tar livet av andre fuglearter. Lignende er kjent mellom storlom og kvinand, der storlom har drept kvinandunger som dukker opp i samme vann som lommene.
Roar Solheim (21.06.2023)
forsinket gjøk?
for et par uker siden holdt to gjøker/gauker på med sine ko-ko i en bygd i nedre telemark - under en sykkeltur i kveld holdt jammen en gjøk på ennå. jeg trodde de måtte opp i bjørkeliene på fjellet- kan de finne et reir å lure sine egg oppi også ned mot kysten? eller er det en som ikke har funnet make?
O.B. (20.06.2023)
Svar:
Vanskelig å si, men dette er vel sent, ja. Ingen grunn til å gale når de fleste potensielle vertsfugler for det meste er ferdige med start av egglegging.
Roar Solheim (21.06.2023)
Stjertmeis - farge øyering
Ungfuglene har vel rødfarget øyering men når blir den gul?
T.B. (20.06.2023)
Svar:
Har ikke data for det, men det skjer nok i løpet av høsten (sept.-okt.).
Roar Solheim (21.06.2023)
Hvilken fugl
Er dette en Løvsanger eller Bøksanger?
K.J. (21.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig å avgjøre ut i fra vinkelen på fuglen mot bildet. Må ses fra siden.
Roar Solheim (21.06.2023)
Rosenfink?
Satt en småfugl utenfor vinduet som eg aldri har sett før. Etter litt søk på nett fann eg ut at det var ein rosenfink. Denne må da være sjelden ..? Rakk ikkje å ta bilde av den.....
L.B. (20.06.2023)
Svar:
Kommer an på HVOR i landet du så fuglen.
Roar Solheim (20.06.2023)
Linerle med hvitt hode
Fikk bare sett denne fuglen ca 1/2 min gjennom vinduet.
Den gikk som en linerle og så ut som en linerle, men den hadde hvitt hode. Usikker på om hele hodet var hvitt, men tror det.
Hodet var ikke grått, slik de unge linerlene er.
Hva kan dette være?
M.B. (20.06.2023)
Svar:
Det KAN være en linerle med pigmentfeil og fargeløse fjær på hodet. Dette er ikke uvanlig hos mange spurvefugler.
Roar Solheim (20.06.2023)
Ugler i nordnorge
Ugler er jo nattedyr, og det finnest ugler i nordnorge... Hva gjør de når mørketiden er over og det alltid er dag (midnattssol) Har de motsatt trekkmønster enn andre trekkfugler?
S. (20.06.2023)
Svar:
Nei, ugler er IKKE alle nattaktive - de fleste kan fint jakte på dagtid også. Men de som jakter smågnagere er mest aktive på nattestid fordi det er da gnagerne er aktive. Nord for polarsirkelen er musene mest aktive når sola er på det laveste (dvs "nattestid"), og da er også ugler som jordugle og snøugle mest aktive på jakt.
Roar Solheim (20.06.2023)
Ørner som ruger og regn
Hei
Følger med på Fru Rauer og mannens ruging på NRK, ett ørnepar. Spørsmålet mitt er som følger. Hvordan klarer ørnene som ligger på rede og ruger seg, om det plasker ned? Og det er mye regn. Vil ikke fjørdrakta bli for våt etterhvert eller er den laget slik at den tåler det uten stell i lengre tid?
Ø. (20.06.2023)
Svar:
Nei, fjærene er vannavstøtende og dette klarer de fint.
Roar Solheim (20.06.2023)
Gjøk i hagen?
Hei, jeg har i flere dager trodd det har vært en spurvehauk som henger rundt her, siden jeg har sett den før tatt svart trost. Men i går kom det en gjøk flyvende over her mens den sa ko ko...
Nå henger den rundt her hele tiden og forflytter seg mellom trær og busker til å oppholde seg på bakken...aldri sett før...blir litt usikker på om det er hauk eller gjøk? Hvordan se forskjell?
S.O. (20.06.2023)
Svar:
En spurvehauk har lange bein, gulke, mens en gjøk har svært korte føtter. Sier fuglen "ko-ko", ER det en gjøk!
Roar Solheim (20.06.2023)
Rødnebbternebalett
Vakkert. Fanget det i går 19.06.23 på Sleneset, Helgelandskysten - men hva et det vi ser på vedlagt bilde. De to rødnebbternene har nebb-kontakt de få sekundene denne seansen varer - som er vist på bilder nedenfor. Er det voksne som kurtiserer, en unge som søker etter måt...?
O.F. (20.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å tolke om dette er et par, eller om det er to individer som faktisk sloss.
Roar Solheim (20.06.2023)
Mating av unger ute?
Jeg kan så lite om fuglenes levesett. I dag forlot tre av svartmeisungene kamerakassa vår. I kassa er det igjen 5 unger (i noe forskjellig størrelse) som blir matet av begge foreldrene. Klarer foreldrene å ivareta både de som har flydd ut og de som er tilbake (til de også kommer seg ut)?
E.G. (20.06.2023)
Svar:
Vanligvis gjør de det, men noen ganger kan en etterslenger bli etterlatt og dø i kassa/reirhullet. Kanskje skyldes dette at foreldrene da ikke finner nok mat til alle, og etterlater den minste/svakeste.
Roar Solheim (20.06.2023)
Svarttrost
På hytta har jeg et par store tujabusker. Her har jeg oppdaget at svarttrosten har laget seg rede, og det har vært aktivitet hver sommer i noen år nå. I disse dager, juni måned, ser jeg at det jobbes på; frem og tilbake, frem og tilbake fra busken. Spørsmålet mitt er : kan det være det samme trosteparet som kommer igjen hvert år ? Veldig interessant, dette, synes jeg !
N.N (20.06.2023)
Svar:
Det er en stor mulighet, men som regel må en ringmerke fuglene for å kunne fastslå dette sikkert. Noen ganger kan du ha begrunnet mistanke om at det er de samme fuglene dersom de f. eks. er spesielt tillitsfulle overfor deg som person. Har selv opplevd slike svarttroster, men de velger ulike reirplasser fra år til år.
Roar Solheim (20.06.2023)
Gråtrost i Hammerfest
Hei, her er flere gråtroster. Ett par hekker oppunder min veranda(noe de gjorde i fjor også) nå når ungene har forlatt reiret(etter ca 2 uker ruging og 2 uker mating) er det ett egg igjen. Trosten er innom reiret av og til. Hvorfor?
R.W. (20.06.2023)
Svar:
Det vet jeg ikke. Vanligvis har de ikke noen bruk av eller interesse for reiret etter at ungene har forlatt det.
Roar Solheim (20.06.2023)
Rødt bryst rød isse
Hei, på fuglemateren i Nord-Troms har vi mange fugler. Vi har satt opp fuglekasser for å bli kvitt myggplager (og det funker helt utrolig bra). På materen har vi bjørkemeis, granmeis, kjøttmeis, gråspurv, dompap, en milliard grønnfink og bjørkefink (nylig ankommet) for å nevne noen. I dag observerte jeg i tillegg en fugl jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en grønnfink-hun (kanskje litt mindre) og hadde blodrød bryst og krage, og blodrød isse. Jeg klarer ikke finne ut hvilken art dette er. Den virker veldig sky. Legger ved bilde.
T.V.K. (20.06.2023)
Svar:
Dette er en gråsisik hann.
Roar Solheim (20.06.2023)
Andunger blir spist
Beklager, ingen treff på søk etter «Andunger blir hvert år spist av katter og rev ved vannet vårt. Vil det være en god ide å sette ut en liten flåte de kan sove på om natta?».
K. (20.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite, men det er jo mulig å gjøre forsøket og se hvilken virkning det har.
Roar Solheim (20.06.2023)
kråkeunge
sitter en kråkeunge i hagen som ikke flyr enda, er mye busker den kan gjemme seg i , den virker ok og foreldrene er like ved, jeg la ut litt mat og bare trakk meg unna, det er riktig ikke sant ?
M. (19.06.2023)
Svar:
Høres fornuftig ut.
Roar Solheim (20.06.2023)