Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 840 til 4 864 av totalt 50 299 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl?
Hei!
Er det noen som vet hva slags fugleunge dette er? Ble sett på tunet til min mor i Grimstad i dag.
R. (05.07.2023)
Svar:
Vendehals.
Roar Solheim (06.07.2023)
Fra en totalt amatør
Tror (gjeter villt) atdette er steinskvett, hunnfugl og ungfugl. Har observert den samme, hvertfall samme art, flere år på rad der jeg bader. Hvis det er steinskvett som jeg tror. Kommer de tilbake til hekkeplassen "år etter år"?
K. (06.07.2023)
Svar:
Ser ut til å være steinskvett, dette.
Roar Solheim (06.07.2023)
Kråke oppførsel.
Hver morgen mellom 05 og 07 kommer ei stor kråke på min lille altan .Hun skriker fler ganger og så hakker den på kjøkkenvinduet ,og på altandøren min.Dette har pågått hver morgen siden mai.Jeg mater aldri fugler på altanen ,så nå lurer jeg på om det fins en forklaring på denne oppførselen .Det er vanskelig å komme så nær at jeg får tatt biilde .Er talknemmelig for svar
L.B.R. (05.07.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite. Kanskje den har hatt positive opplevelser med mennesker tidligere og har blitt matet.
Roar Solheim (05.07.2023)
Gjøk
Er det vanlig at gjøken galer i begynnelsen av juli?
T. (05.07.2023)
Svar:
Kanskje i fjellet og i nord.
Roar Solheim (05.07.2023)
Fugl som fløy på vindusrutene ble liggende påryggen
Jeg trodde den var død men snudde den plukket den opp nå sitter den på balkong bordet men flyr ikke. Hva bør jeg gjøre? Den ser på meg og beveger hode. Vet ikke om noe er brukket
N.N (05.07.2023)
Svar:
Den har nok fått en hjernerystelse. Kan komme seg om noen timer.
Roar Solheim (05.07.2023)
Fuglemat på bakken II
Takk for svar med gode tips! Det er særlig fra beholderne med solsikkekjerner det faller ned mye. Her er det for det meste grønnfink og grønnsisik som forsyner seg, og de søler ikke mye. (Virker som DE ikke er så interessert i meiseboller og jordnøtter.) Men så kommer spettmeis og flaggspett (med unge), og de roter og søler fælt! Kan kanskje prøve å lage et bur der hvertfall flaggspetten ikke kommer inn.
Kan forresten nevne at jeg setter ut oppbløtte melorm i en skål i et eget bur. Det er visst delikatesse for kjøttmeisen! Har observert at de flyr av gårde med nebbet fullt :)
E.G. (05.07.2023)
Svar:
Melormer er supermat for mange!
Roar Solheim (05.07.2023)
Fuglemat på bakken
Takk igjen for en flott side!
Vi fortsetter å mate fuglene. -Hvertfall til de er ferdige med å mate årets unger - og vel så det. Vi bruker hengende matere, med knuste peanøtter, meiseboller og solsikkekjerner. Noen roter fryktelig i matfatet, og det faller masse mat ned på bakken, der de plukker og spiser. Jeg frykter at dette ikke er særlig bra med tanke på smitte av salmonella etc. Jeg laget en karm med netting på, slik at de ikke kom til maten på bakken, men da går det store mengder til spille. Et dilemma. Hva tror du?
E.G. (05.07.2023)
Svar:
Dette er neppe noe stort problem. Dersom det faller ned mye mat, kan det lønne seg bare å henge ut meiseboller i metallnett, og kanskje jordnøtter i metallnett som fuglene må hakke løs biter fra. Da blir det ikke så mye nedfall.
Roar Solheim (05.07.2023)
Kråkeunge
Sett en kråkeunge sitte i hagen ett pr. uker, kan ikke fly ennå, tydelig vondt i foten, foreldrene er av og til på hustaket men kan ikke gjøre noe , bør jeg fange den inn og levere den til veterinær ?
H. (04.07.2023)
Svar:
Neri, la kråkene klare dette på egen hånd. Så lenge foreldrene er i nærheten og mater ungen sin, er det best at de klarer seg på egen hånd.
Roar Solheim (05.07.2023)
Mater jeg for mye?
Jeg har nylig begynt å mate fuglene i hagen min. Jeg satt først opp en fuglemater og den ble tømt fort. Det ble rimelig populært. Jeg satt så opp en til som var litt større i tillegg. De tømmer den største på under 24t. Jeg ser at noen av de er rimelig runde og store. Det har dukket opp ekstremt mange av de. Jeg lurer vel egentlig på om småfuglene kan spise for mye? Eller regulere de det fint selv? Redd jeg gir de så mye mat at de spiser til de sprekker.
Legger til en video hvor man kan se hvor store enkelte av de er.
I. (04.07.2023)
Svar:
Fuglene spiser seg ikke overvektige slik vi mennesker dessverre lett gjør. Derfor kan du legge ut spå mye mat til dem som du selv ønsker.
Roar Solheim (05.07.2023)
Spiser måker lauvmakk ?
Er par dager har måkene samlet seg i flokk, først på bakken og så i tretoppene. Det er lauvmakkår i år. Første gang hadde det vært mye vind og det så ut som måkene «beitet» på bakken. Naturtomt med lyngbakke og høyt gress mellom. Skog. Bjørk og rogn. I dag svevde flokker i tretoppene og tydeligvis beitet på noe. Mvh Bodil
N.N (04.07.2023)
Svar:
Har ikke sett at måker plukker larver fra bladverk noen gang, derimot kan de fly opp i lufta og plukke svermende maur.
Roar Solheim (05.07.2023)
Fra Bergensavisen: Hvorfor liker fugler å sitte på toppen av statuer
Hei, jeg er journalist i BA og jobber med en artikkel om statuer i Bergen som jevnlig må renses for fugleskit.
Hvorfor liker fugler å sitte på toppen av disse statuene, og forsåvidt lyktestolper og andre høye menneskeskapte objekter?
For ordens skyld har jeg spurt ChatGPT. Er Ornitologisk forening enig i denne konklusjonen?
ChatGTP: Fugler kan finne det attraktivt å sitte på toppen av statuer av ulike grunner:
Utsiktspunkt: Statuer er ofte plassert på høye steder eller åpne områder, og dermed gir de fugler en flott utsikt over omgivelsene. Fugler liker å observere sitt territorium og være oppmerksomme på potensielle farer eller matkilder.
Trygghet: Statuer gir en viss beskyttelse mot rovdyr. Ved å sitte på toppen av en statue er fugler mindre utsatt for bakholdsangrep, da de kan få bedre oversikt over potensielle farer og flykte raskere hvis det er nødvendig.
Oppvarming: Statuer kan absorbere og holde på varme fra solen. Spesielt om vinteren eller på kjølige dager kan fugler sitte på toppen av statuer for å få litt ekstra varme gjennom føttene eller fjærene.
Prestisje og hevdelse av territorium: Noen fuglearter, spesielt fugler som hekker på høye steder som ravner og ørn, kan se på statuer som potensielle reir- eller territorieområder. Ved å sitte på toppen av statuer kan de markere sitt nærvær og hevde dominans over området.
Det er viktig å merke seg at årsakene kan variere avhengig av fuglearter og individuelle preferanser. Noen fugler kan også sitte på statuer av ren tilfeldighet eller som et midlertidig hvilested før de fortsetter reisen sin.
E.A.P. (04.07.2023)
Svar:
Helt riktig at mange fugler liker å sitte høyt med god utsikt. Da har de god oversikt over landskapet rundt seg, og kan fly vekk dersom en rovfugl dukker opp.
Roar Solheim (05.07.2023)
kjøttmeis
Fant en kjøttmeis unge på terrassen. Sett han flyr alene i noen dager og sover på treet ved huset. Idag så jeg han ved trappa svak og lett å ta. Var red for å bli spist da har jeg hen i en kasse med vann, masse fuglefrø og kjøttdeig. fikk litt vann av meg. Han er i sjokk og spiser ingentig. Jeg vil bare at hun blir sterk nok for å fly høyt og mate seg selv. Skal jeg mate han eller blir venner i løpet av noen dager? Hva må jeg gjøre? Vil ikke miste den egentlig.
N. (04.07.2023)
Svar:
Det er bare å gi den noe mat og se om den kommer seg, da kan du la den fly vekk..
Roar Solheim (05.07.2023)
Hva er dette ?
Et dårlig foto, men hva er dette ?
P.I.P. (04.07.2023)
Svar:
Kråke.
Roar Solheim (05.07.2023)
Hva er dette for en?
Bilde tatt på Linderud gård i dag
K.V. (04.07.2023)
Svar:
Sivhøne.
Roar Solheim (05.07.2023)
Fugl som synger når det er mørkt
Hei, jeg er i Kroatia (Vrsar, på Istria-halvøya) og hører det jeg tror må være en fugl. Den kommer med disse korte tutelydene når det er mørkt om kvelden (22-23-tida). Det høres nesten ut som det er to som svarer hverandre. Har lagt ved et lydopptak.
F. (04.07.2023)
Svar:
Dette er en dverghornugle.
Roar Solheim (05.07.2023)
Fiskemåke rødelistet
Hvor, når og hvordan teller dere fiskemåker for å komme frem til at de må rødelistes. I drabantbyene rundt Trondheim har vi dem i tusentalls, og jeg regner med at måkebestanden er like stor i andre norske byer.
A.M. (05.07.2023)
Svar:
Kan ikke angi dette, men det er totalbestand og nedgang i kolonier og hekkeforekomster som er grunnlaget. Paradokset som gjør dette litt uforståelig for mange bymennesker er at mens bestanden avtar, så flytter mange fiskemåker inn til hustak og hekker der. dette gir INNTRYKK av en økende bestand, men er bare en forflytning av en avtagende bestand.
Roar Solheim (05.07.2023)
Stork?
Hei. Sendte nettopp spr.mål om en fugl langs Trondheimsvn. Forklarte kansje litt dårlig. Lys brun,veldig lange ben,litt svart på den og. Første gang så det ut som et lite hjortedyr/rådyr
R. (05.07.2023)
Svar:
Temmelig sikkert traner.
Roar Solheim (05.07.2023)
Er det en stork?
Hei. Vi kjører langs Trondheimsveien idag og ser noen veldig store fugler stå på et jorde og spiser mark( vil æ tro)klarer ikke å få tatt bilde ,det er så lang avstand og det går fort,men første gang så det ut som en liten hjort faktisk,eller dådyr. Hva i alle dager er det?
Hilsen Randi
R.S. (05.07.2023)
Svar:
Dette er mest sannsynlig traner.
Roar Solheim (05.07.2023)
Svart Hvit Fluesnapper
Hei!
Vi har en hann med to hunner i samme fuglekasse. Nå er det unger og alle 3 mater, er det vanlig?
M. (05.07.2023)
Svar:
Nei, det er ikke vanlig, MEN det KAN hende at det er bare EN sortfarget hann, En hunn og en hann som har hunnfarge og er far til noen av ungene i kullet. Hvis han ligner en hunn, blir han akseptert av den andre dominante hannen.
Roar Solheim (05.07.2023)
Bjørkefink roper hele tiden
Hei. Ut fra ropene har jeg funnet ut at vi har en del bjørkefink rundt hytta. Men hvorfor roper den hele tiden, natt og dag?
N.H. (05.07.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite hvorfor, men mange spurvefugler synger gjennom hele hekketiden.
Roar Solheim (05.07.2023)
Due i sentrum av Oslo
Hei! Hva slags due er dette? Den virket nesten litt tam. Mvh Hanne Mette
H.M.R. (04.07.2023)
Svar:
Det ER en slags tamdue, kommer kanskje fra oppdrett.
Roar Solheim (05.07.2023)
Fiskemåkeunger på balkong
Hei! Vi hadde et reir på taket, og en unge har falt ned på balkongen. Den har vært der ca 1 uke. Den får mat av foreldrene som passer på den, og vi har satt ut vann. Det er ca 1.80 m ned til bakken. Den kommer seg under rekkverket nå som den er liten. Den er jo trygg på balkongen, men kan bli vanskeligere for den å komme seg ut når den blir større. Må da kanskje fly over rekkverket. Bør vi la den være der eller sette opp en rampe slik at den kommer seg ned?
A. (02.07.2023)
Svar:
Dersom foreldrene mater den der den befinner seg, kan dere la den være der. Den flyr vekk selv når vingefjærene er utvokst.
Roar Solheim (04.07.2023)
Flaggspettunge på bakken i hagen
Hei, Oppdaget en flaggspettunge som lå i hagen, Trodde først den hadde flydd i vinduet, men at foten viste seg at foten hadde satt seg fast i stein, pinne og gress i bakken. Den var veldig sliten og forsøkte bevege seg, men satt fast. Vi fikk løsnet benet, men fugleungen virker helt utslitt. Har hoppet litt rundt, men flyr ikke. Legger seg deretter ned på bakken igjen og sover etter å ha hoppet. Hva skal vi gjøre?
A. (01.07.2023)
Svar:
Forsøk å holde finger med vanndråper borttil fuglens nebb og se om den vil drikke noe vann. Deretter kanskje litt sukkervann.
Roar Solheim (04.07.2023)
Lerke med brukket vinge
Hår det Ann å redde en lerke som he brukket han?
Vi har kosa med fugelen, å no har den blitt veldig tam. Å vi lar den fare ut å gå litt rundt, men den prøve å flyge, men det blir bare til et hopp. Ka skal vi gjøre? Å når han er så skada tørr vi ikkje å ta sjansen på å gå fra den sann den fer ut i naturen alene
M.Å.J. (01.07.2023)
Svar:
Dette er en linerleunge. Den bør nok mates og holdes kanskje 1-2 uker til før den slippes.
Roar Solheim (04.07.2023)
Mating av linerler.
Kona begynte å mate linerler på terassen på ettersommeren i fjor. Knuser kornmokjeks. Så i år hadde ikke linerlene glemt det. De har kommet fra tidlig sommer og nå med unger, kanskje kull nummer to også.
Er det feil av oss å mate? Det er jo så koselig å følge med på. De store står og mater unga. Er veldig på vakt men kan godt komme på en meters avstand.
Men altså, ødelegger vi for linerlene når vi mater på denne måten?
L.L. (01.07.2023)
Svar:
Bare kos dere med linerlene og fortsett åmate.
Roar Solheim (04.07.2023)