Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 353 til 45 377 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Mer identifisering
Har 2 ribbeplasser like ved huset mitt. De har kommet de siste dagene. Er det mulig å se hvem som er spist og eventuelt hvem som har spist de? Det er mye spurvehauk, musvåk og kattugle i området. Lenge siden jeg så hønsehauk her.
T. (20.09.2009)
Svar:
Det er vanskelig å avgjøre hvem som har brukt en ribbeplass bare ut i fra selve plassen. Her er det imidlertid mulig å se at det er fjær av ringdue på plassen. Da er det høyst sannsynlig en hønsehauk som har brukt denne ribbeplassen, for ringdue er i største laget som bytte for både kattugle og spurvehauk.
Roar Solheim (20.09.2009)
Linerla
20. SEPT. 2009 Det er framleis to linerler i tunet her. ( Skei i Jølster) Når er det vanleg at linerlene flyg mot sør?
E.N.H.N. (20.09.2009)
Svar:
De trekker på denne tiden, men trekket foregår over lengere tid. det vil si at linerlene starter ikke samtidig over hele Norge. Drfor kan enkelte individer drøye mye lenger ut på høsten enn andre før de starter. Noen kan faktisk være så sene at de opplever frost før de skjønner at "nå er det alvor!".
Roar Solheim (20.09.2009)
Grågås over Biristrand ved Lillehammer?
Har alltid hørt at det er grågås som terekker sørover Biristrand på denne tida om høsten. Stemmer det at det er grågås, eller som noen mener kortnebbgåsa som kommer fra Svalbard??
N.N (20.09.2009)
Svar:
Nei, dette er ikke grågås, men kortnebbgjess. I august-september flyr tusener av kortnebbgjess sørover fra Svalbard, og da ser en ofte disse flokkene over innlandet. Noen ganger lander de og hviler på Mjøsa om natta, eller på andre innlandssjøer. Kortnebbgjessene har veldig karakterristiske, tostavelses kaklelyder.
Roar Solheim (20.09.2009)
Hektisk
Jeg opplever jo selvfølgelig at et kjøttmeispar tar fatt på andre runden med egg og unger. På en av mine inspeksjons-runder forleden , kunne jeg konstantere at i en av kassene var meisungene fløyet ut av redet. En uke senere var det kommet 4 nye egg i samme kasse. (Jeg har som regel ca en uke mellom hver kontroll)Dersom det er det samme paret som nettopp har fostret opp et kull og allerede en uke senere er i full gang med neste , vil jeg tro de har det rimelig travelt .Det første kullet er jo fremdeles avhengig av at foreldrene bringer tilveie mat. Da er det jeg stiller spørsmålet . Kan det være at et annet par har tatt over "leiligheten"? Det er kanskje ikke noen sikre indikasjoner på at samme par benytter den samme kassen til kull nr 2 (3)? Kona spurte meg om så var tilfelle. Jeg ble selvsagt svar skyldig. Så da overlater jeg spørsmålet til panelet i Fuglevennen . Mvh Per Beverfjord
N.N (06.06.2009)
Svar:
Det er godt mulig at kassa er overtatt av et annet meisepar. Det er som regel mangel på reirhull og gode hekkeplasser, så dermed er dette en sannsynlig forklaring på den korte tiden mellom første og annet kull. Jeg tror ikke det samme meiseparet ville kunne klare å legge egg så raskt etter at de første ungene har hoppet ut. Det KAN tenkes at det er samme hannfugl som har fått kull nr 2 med en ny hunn, men mest sannsyn lig er det snakk om et nytt par. For å vite dette sikkert, må en fargemerke de voksne fuglene.
Roar Solheim (20.09.2009)
Frosk
Hordan ser man forsjell på hunn og hann frosk og hvor lenge kan de leve? Kan de spise tissemaur, og hva spiser de når de er bittesmå frosker?
M. (27.07.2009)
Svar:
Frosker ser du ikke forskjell på kjønn hos. Froskene kan nok leve til de blir 5-8 år kanskje også lenger). Jeg vet ikke om de spiser maur, men forskjellige insekter er viktig kost. Kanskje tar de også snegler og meitemark. Froskeunger spiser små insekter (fluer, mygg, insektlarver osv.).
Roar Solheim (20.09.2009)
Albino svarttrost
Så i dag en hvit svarttrost i hagen vår. Hoppet på bakken sammen med andre sorte. Har forstått at det er ganske vanlig med albino fulger. Prøvde å ta bilde med mob.tlf. men det ble ikke helt vellykket. Håper at den dukker opp igjen slik at jeg får benyttet fotoapparatet.
P.U. (02.09.2009)
Svar:
Trostefugler har ganske ofte noen eller flere hvite fjær, og enkelte ganger kan nesten hele fuglen være hvit. Men det skyldes svært sjelden albinisme. Det er snakk om en genetisk feil hvor fjærene ikke tar tar opp mørke fargestoffer under veksten. derfor kan noen fjær være hvite, mens andre er normalfargede. For at fuglen skal være en ekte albino (som er en annen genfeil), må den også ha røde øyne og lyst/hvitt nebb.
Roar Solheim (20.09.2009)
Skogsduer
Hva spiser skogsduer til vanlig?
M. (02.09.2009)
Svar:
Ringduer (som mange kaller for skogSduer) er frø- og plantespisere. Du tar svært gjerne korn på åkere, men også andre frø. Bøkenøtter er ettertraktet under bøketrær om høsten.
Roar Solheim (20.09.2009)
i hagen på Heimdal
Fuglen var stor som en liten skjære, hadde langt, veldig spisst nebb. Brun på issen og spettet i fjærene på siden, hvit under magen. Lange klør på beina, hørte ingen lyd, men så at den spiste rognbær. Har aldri sett fuglen før. Undres på om det kan være en dvergspett?
I.H.F. (03.09.2009)
Svar:
Det høres mer ut som at du kan ha sett en nøttekråke. Dvergspetten er ikke større enn en liten trost, og er ikke brun (sort og hvit).
Roar Solheim (20.09.2009)
Knoppsvaner kan dykke
Jeg observerte 2 svaner som sloss. Plutselig forsvant den ene. Etter en stund dukket den opp ca 40 -50 meter bortenfor. Den hadde svømt under vann dette stykket.
Er dette et kjent fenomen at svaner kan dykke?
N.N (09.09.2009)
Svar:
Har ikke hørt tidligere om svaner som dykker. Gressender kan dykke hvis de blir skremt og skal rømme unna f. eks. en rovfugl. Så det er kanskje en ekstrem måte å komme seg unna på for svaner. Men vanlig er det absolutt ikke!
Roar Solheim (20.09.2009)
linerle
Bor på sunnmøre.Lurer på hvor langt linerlene herfra drar om vintern.?Ser ut som de har dratt allerede,for har ikke sett noen på en stund.Synst forøvrig det er helt utrolig at så små skapninger kommer seg langt sør hvert år.Flyr de hele avstanden sammenhengende eller hvor lang tid bruker de ned dit de skal?Hvor gamle blir linerler?
J.G. (12.09.2009)
Svar:
Linerler trekker helt til Afrika, men det er ikke godt å si hvor langt sør fugler fra et bestemt distrikt flyr. De fleste trekker nok sør for Sahara. Linerlene flyr ikke i ett strekk - til det har de for lite opplagsnæring på kroppen. De flyr nok i etapper, og spiser seg opp på hvilestedene. Småfugler som linerler kan leve opp mot 8-10 års alder når de først har klart seg gjennom sitt første leveår.
Roar Solheim (20.09.2009)
Skiller fugler fra andre dyr
hva er det som skiller fugler fra andre dyr?
S. (17.09.2009)
Svar:
Fuglene er de eneste virveldyrene som har fjær! De kan fly aktivt, og legger egg.
Roar Solheim (20.09.2009)
Spørsmål:
er skjære og spurv samme art?
`. (17.09.2009)
Svar:
Nei!
Roar Solheim (20.09.2009)
hareunge ca 3-4 dager gammel
katten vår kom tuslende med en liten hareunge.. dunete pels. den var ikke skadet.. den er jo da tatt fra moren sin.. hva skal jeg gjøre..
N.N (18.09.2009)
Svar:
Hareunger blir forlatt av sin mor bare få dager etter at de er født, og er blant de dyreungene som tidligst må klare seg selv. Denne kan nok slippes ut i det fri. Det kan gå an å fore den med gress (og kløver) noen dager før den slippes.
Roar Solheim (20.09.2009)
Har havørnparet v Hurum fått unger i år?
Jeg er til stadighet ute med båt i området utenfor Hurum i Oslofjorden, og har ved flere anledninger fått besøk av en av havørnene som hekker der. Forrige helg faktisk av begge.
Fikk denne helgen et brukbart bilde av en av de da den satt i en trekrone og speidet.
Har lest et sted at ungfuglene har mørkt/sort nebb, mens de voksne har gule nebb. Betyr det at fuglen på det medsendte bildet er en ungfugl, har Oslofjordparet formert seg?
Det hadde vært hyggelig!
A.B. (19.09.2009)
Svar:
Detet er tydeligvis en ungfugl av havørn. Havørnene i Oslofjorden gjennomførte vellykket hekking sommeren 2009.
Roar Solheim (20.09.2009)
Hegre, trane eller stork?
Hei! Lurer litt på hvilken fugl dette er? I følge observatøren var den helt hvit, men svart ute i tuppen på vingene. Fuglen ble sett og knipset (se bilde) i Isfjorden i Romsdalen.
C. (19.09.2009)
Svar:
Dette er en gråhegre som letter. Den er tydelig IKKE helt hvit, selv på dette bildet, så her har observatøren gjort en feilvurdering.
Roar Solheim (20.09.2009)
MANDARINAND
Var på tur rundt Kvasnesstemma i Knarvik i dag 19.09.09.
Da så jeg en and som jeg tror er en Mandarinand.
Sp.Hekker denne i Norge og i så tilfelle hvor?
A.H. (19.09.2009)
Svar:
Dette er en mandarinand hann. Mandarinand er en forvillet park/burfugl, og av og til kan enkelte forsøke å hekke i Norge. De har ikke noe avgrenset "hekkeområde" i landet.
Roar Solheim (20.09.2009)
Har havørnparet på Hurumlandet fått unger
Supplerer mitt innlegg med ca samme tittel med dette bilde, om det kan være til hjelp
A.B. (19.09.2009)
Svar:
Ja, havørnene i Oslofjorden har fått fram unge(r?) også i år. De har dermed hekket vellykket to år på rad, en liten bragd i seg selv siden hunnfuglen i paret bare var 4 år gammel da den hekket for første gang!
Roar Solheim (19.09.2009)
hvilken fugl er dette
fuglen har hvit ring rundt øyne og nebb, på størrelse med en stor kråke , brun / grå buk og halefjær grå , litt rødskjær i bryst
J.R.W.E. (19.09.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være en ringdue.
Roar Solheim (19.09.2009)
taksvaler
Vi har i mange år hatt taksvaler på hytta, vanligvis 6 - 10 par. I år kom svalene som vanlig i mai, men etter en ukes tid var alle, unntatt ett par forsvunnet. Det var kaldt og blåsende vær i perioden. Kan det være slik at de ikke har hekket sommeren 2009, og at de kommer tilbake neste sommer?
N.N (16.09.2009)
Svar:
Svalene har sannsynligvis forsøkt å hekke i sommer, men har da valgt å gjøre det et annet sted. Taksvaler og sandsvaler er kolonihekkere, og mange slike kolonihekkende arter kan flytte hekkeplass fra ett år til et annet. Dette kan skyldes flere forhold. Flyttingen kan hjelpe fuglene til å unngå parasitter i gamle reir. Den kan også redusere faren for at egg og unger skal bli spist av andre fugler og pattedyr. Skjærer kan f. eks. forsøke seg på å ta egg eller unger fra taksvalereir oppunder tak. Når kolonier flytter, må "fiendene" finne den nye kolonien, og det gir svalene et forsprang. Kanskje kan taksvalene komme tilbake til hytta neste år, men det kan en ikke vite sikkert. Det er bare å følge med og vente.
Roar Solheim (17.09.2009)
Hva slags fugl?
Observerte en stor fugl ca. 20 m. over hodet mitt. Den var svært mørk,nokså jevnt brunsvart med ørnelignede utseende. Vingespenn er usikkert ,men 120 - 150ca. fliker yttert på vingene. Halsen var litt slank. Fuglen seilte sakte, og liksom observerte meg.Stedet var bynært,men med store trær, i Arendal.
T.J. (16.09.2009)
Svar:
Sannsynligvis har du sett en musvåk. De er ganske tallrike på denne kanten av landet, og nå på høsten er ungfuglene nokså lite sky.
Roar Solheim (16.09.2009)
Q
Har fugler og pattedyr noe til felles?
K.U. (16.09.2009)
Svar:
Ja, massevis! De er virveldyr, puster med lunger, har fire lemmer osv. Masse felles trekk innen virveldyrgruppa.
Roar Solheim (16.09.2009)
Spørsmål:
hvilken art er dette?
H. (01.09.2009)
Svar:
Bildet viser en steinskvett.
Frode Falkenberg (16.09.2009)
navn på alle falkefugler i slekten
finnes det en falkefugl som heter rosenfalk? Er det stor forskjell på en falk og en fink (der finnes jo en rosenfink)
M.C.J. (16.09.2009)
Svar:
Det er nok ingen falker som heter rosenfalk på norsk. Alle fuglearter (i verden) som har ordet "falk" i seg kan du se på denne listen: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=falk&submit=S%F8k.
Frode Falkenberg (16.09.2009)
perleuglekasse
og i bunnen ser det sann ut... er det 100%sjangse å få nokke i den??med den flisen??
F. (06.09.2009)
Svar:
Ja, kjempeflott flis!!!
Roar Solheim (15.09.2009)
hvilken fugl er dette?
Diskuterer hvilken ful dette er . Kan du hjelpe?
Bildet er fra Vesterålen.
Er det grønnstilk eller rødstilk eller en slags snipe?
S.J. (03.09.2009)
Svar:
Dette er en brushane i høst/vinterdrakt.
Roar Solheim (15.09.2009)