Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 3 537 til 3 561 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
Hva slags fugl er dette?
Hei!
Jeg reddet/tok med en fugl på vei hjem idag fordi den lå hjelpesløs på en parkeringsplass. Men jeg vet ikke hva slags fugl det er! Kanskje dere kan hjelpe meg?
S.K.H. (15.10.2023)
Svar:
Dette er en lomvi. Bør ut på sjøen igjen.
Roar Solheim (15.10.2023)
Åssen fugl er dette?
På gåtur i Helgeroas kyst i Larvik, oppdaget vi denne. Har ikke sett en slik før her.
Er den vanlig her?
N.N. (15.10.2023)
Svar:
Dette er en voksen havsule.
Roar Solheim (15.10.2023)
Rovfugl langs E-18
Det står ofte fugl på støyskjermen langs E-18 gjennom Sandefjord. Særlig gjelder det på strekningen Sørby til Ramsum, og her har jeg også mange ganger sett rovfugl (mest sannsynlig), som står og speider. Hva slags rovfugl er det som har tilhold her? Hønsehauk?
E.W.B. (15.10.2023)
Svar:
Nei, det er nok helst snakk om musvåk som speider etter mus i gresskantene langs veien.
Roar Solheim (15.10.2023)
Duer om høsten
Jeg ser duer som trykker seg sammen fire fem
Og lurer på om det er en slags kurtisering i oktober?
N.N (14.10.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å si. kommer også an på hvilken dueart dette er.
Roar Solheim (15.10.2023)
Lomvi på ville veier?
Hei. Dårlig bilde tatt kl. 18.10 i dag øverst i Akerselva i Oslo, ca. 80 - 100 meter nedenfor demningen ved utløpet av Maridalsvannet. Kan det være en ung lomvi som har drevet litt ut av kurs. Ligner ikke på de fuglene vi pleier å se i elva her.
A.B. (14.10.2023)
Svar:
Ja, dette er en lomvi, og den har nok blåst inn fra kysten.
Roar Solheim (15.10.2023)
Spørsmål:
Hvorfor legger fugler egg bare en gang i året
N.N (15.10.2023)
Svar:
De legger egg når det er mat nok til å kunne fostre opp ungene sine, og noen legger flere kull i løpet av sommeren. Altså ikke bare EN gang om året.
Roar Solheim (15.10.2023)
Berghøne?
Hei, jeg bor i Grimstad og så en fuglevenn i hagen. Jeg lurer på om dette er en berghøne eller om det kan være en annen fugleart.
N. (15.10.2023)
Svar:
Hei,
Ja, det er en berghøne, og den har nok rømt fra undertegnede, som hentet den i Kristiansand i går. Uheldigvis klarte den å rømme fra buret jeg satte den i i løpet av natta.Roar Solheim (15.10.2023)
Kolibri
Er det kolibrier i Tyrkia, Alania?
C.3. (14.10.2023)
Svar:
Nei. Kolibrier finnes bare på det amerikanske kontinentet. Men i Tyrkia finner du kanskje solfugler, som kan minne litt om kolibrier - med langt, tynt nebb og som spiser blomsternektar.
Roar Solheim (14.10.2023)
Felling av tre i hagen, med skjærereir!
Heisann! Jeg har tanke om å felle ei edelfuru i hagen, som begynner å bli altfor stor. Utfordringa mi er at det er et skjærereir i treet, og vil nødig ødelegge for skjæra. Har skjærer i hagen hele tida og trur derfor at reiret brukes. Lurer på om skjæra bor der året rundt, eller kan treet hugges nå på høsten? Mvh Jarle Holmen
J.H. (14.10.2023)
Svar:
Skjærene bruker ikke reiret nå, selv om de kanskje kan bygge på en pinne nå og da hele året. Utover nå vil nok derfor være den beste tiden for å felle dette treet.
Roar Solheim (14.10.2023)
Hærfugl
Hei, jeg har nå sett en hærfugl her hos oss i over en uke, holder til på sør helgeland, hvor vanlig er det å se den her?
M. (14.10.2023)
Svar:
Hærfugl er aldri vanlig noen steder i Norge, men de blir sett flere steder rundt omkring i Norge hvert eneste år. De er tilfeldige gjester fra sydligere trakter.
Roar Solheim (14.10.2023)
Døde grønnfinker
Hei, jeg bor på Gran i Innlandet og har skog på alle sider av huset. I fjor begravde vi et par grønnfinker som døde på høsten. I år har vi begravd mer enn 10. Er det fordi de er gamle eller er ungfugler? Eller er det sykdom i bestanden?
S.W.G. (14.10.2023)
Svar:
Det KAN hende at det er sykdommen gulknop som slår ut grønnfink på nytt. De ble rammet av denne sykdommen for noen få år siden.
Roar Solheim (14.10.2023)
Mating av småfugler, men ikke hakkespett!!!
Jeg trenger hjelp/tips
På hytta har jeg matet fuglene fast med solsikkefrø i 10-15 år nå. Det går med ca 150kg pr vinter, så det er et populært tiltak 😊
Dessverre har jeg nå kommet til et punkt der jeg enten må stoppe, eller finne en bedre løsning.
Problemet er hakkespett(er). I våres talte jeg tre forskjellige hakkespetter (flaggspett) som jevnlig besøkte fuglemateren.
Jeg unner også disse mat, men de ødelegger nå så mye at jeg må si stopp.
Før så rotet de ut 10-15 frø, før de fant ett de var fornøyd med. Nå har de lært seg å hakke hull i selve materen. I verste fall kan 20 kg solsikkefrø renne ut på bakken.
Dette igjen er ideelt for mus (men ikke meg). Snør det rett etterpå har ingen fugler mat før neste gang jeg kommer på hytta.
Så til spørsmålet.
Hvis jeg bygger inn selve materen i stålnetting, med god sikt ut/inn. Og gjør enkelte åpninger større slik at fuglene kan smette inn i hullene.
Hva er størrelsen jeg må ha for at dompap skal presse seg inn, mens hakkespetten ikke kommer gjennom (og må klare seg med frøene på bakken).
Altså håper jeg hakkespetten er større enn dompap, og lurer på hvor store hull de trenger.
Jeg tenker prinsippet vist på bilde «Åpning for fugler». Her er det kun tatt høyde for de minste småfuglene.
Hadde håpet det gikk å utvide til også få inn dompap gjennom hullet.
Vedlegget «Etter hakkespett sin herjing» viser tørre/nye frø på bakken, sånn har det blitt oftere og oftere.
Jeg vet jo dere jobber for å hjelpe fuglene, ikke sperre de ute. Håper dere ser dette som et tiltak for at hverfall småfuglene fortsatt skal få mat 😊
N.R.H. (13.10.2023)
Svar:
Hvis du lager et forbur med maks 5 x 5 cm åpninger i netting, og henger fórautomatene inne i buret, kan du kanskje holde spettene ute men slkippe småfuglene inn. Dette er en veldig god løsning. Et eksempel er vist i høstens Fuglevenn-blad, som er i trykken nå.
Roar Solheim (14.10.2023)
Kattugle?
I løpet av det siste halve året har jeg blitt vekket av høye skrik om natta fra trærne utenfor soverommet. Det har etterhvert blitt mulig å gjenkjenne skriket som kattugle her: https://youtu.be/2PTX7OTX4nE?si=mkOThDYnGoA8rEy6
Jeg bor nær østmarka på Oppsal i et borettslag med mange gamle trær, furuer på vel 100 år, og har også hørt kattugle sang, ikke skrik, fra det jeg antar å være skogen.
Hvorfor skriker de? Kaller de på hverandre? Er det mulig at uglene kommer blokkbebyggelse for å jakte gnagere om natta, eller kan det hende de bor i de gamle trærne?
Da jeg bor innenfor Oslogrensa lurer jeg også på om kommunen bør varsles, om de har noe interesse av å få vite om disse observasjonene, om kattugle regnes som sjeldne her i byen.
Hilsen Sidsel Pape
S.P. (12.10.2023)
Svar:
Kattuglene roper en del på høsten for å gi beskjed til ungfugler på spredning om at dette området er besatt av et etablert kattuglepar. Det er ikke noe spesielt behov for å melde fra til kommunen om kattugler.
Roar Solheim (14.10.2023)
Brun rødstrupe?
Jeg er veldig forvirret. Har en fast gruppe vill fugler på matbrettet (rødstrupe,blå meis,kjøttmeis, spurver, trost, duer og skjærer..men nå nylig dukket det opp en liten krabat. Den er prikk lik en rødstrupe på størrelse og nebb, men en nydelig olivenbrun farge over hele fuglen. Er dette en ung hunn?
S. (12.10.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare uten bilde av fuglen. det KAN være en ungfugl som ikke har fått voksen fjærdrakt ennå.
Roar Solheim (14.10.2023)
Skadet skjære
Hei. Jeg fant en skadet skjære inatt, den virker frisk. Men den vil ikke fly. Den tar ikke ut vingene, og står ikke oppreist (den velter). Jeg kan se at den har ett lite sår på høyre fot. Har hatt den inne i varme inatt, og den har kviknet til noe. Den drikker vann, spiser minimalt. Den greier ikke å flytte seg noe særlig på egenhånd, selv om den prøver. Hva skal jeg gjøre? Den virker ikke til å være smertepreget
N.N (13.10.2023)
Svar:
Den KAN ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu, eller det kan være andre skader. Hold den inne noen dager og se om den kommer seg. dessverre ikke noe mer du kan gjøre enn det.
Roar Solheim (14.10.2023)
Spørsmål:
Hvorfor har ikke fugler og mennesker gjeller
N.N (13.10.2023)
Svar:
Fordi vi ikke lever under vann.
Roar Solheim (14.10.2023)
Hvilken fugl er dette?
Er dette en LOMVI i vinterdrakt eller er det en ALKEKONGE.
https://www.sb.no/alkefugler-pa-villspor.../s/5-73-1758552
J..J. (13.10.2023)
Svar:
Ung lomvi.
Roar Solheim (14.10.2023)
Luktesans
Har akkurat hengt opp en fuglemater med solsikkefrø og meiseboller. Har ikke sett så mye fugl før, men plutselig kommer både blåmeis, kjøttmeis og spurv. Kan de lukte slik mat på avstand eller er det synet som fører til tilstrømningen?
G.G. (13.10.2023)
Svar:
Det vet vi ikke. Men fugl har trolig mer luktesans enn tidligere antatt. I tillegg har de svært godt syn.
Roar Solheim (14.10.2023)
Stor fugl på matbrettet
Hei igjen.
Sendte inn spørsmål om art med denne overskriften. Fikk bilde av det jeg tror er voksen fugl av samme art. Har ikke sett disse tidligere her, og lurer på hvilken fugl dette er
A.S. (13.10.2023)
Svar:
En av turtelduene.
Roar Solheim (14.10.2023)
Stor fugl på matbrettet
Hei.
Hvilken fugl er dette? Har ikke observert en såpass stor fugl på fuglebrettet før. Den spiste litt solsikkefrø, men ser ikke helt ok ut.
A.S. (13.10.2023)
Svar:
Ser ut som en av turtelduene.
Roar Solheim (14.10.2023)
Hvilket for bør gies til Lomvi
Hvilket for bør gies til Lomvi? Har hørt at noen type fisk ikke er egnet til for. Kan f.eks. Sand Smelt benyttes?
H.K.L. (13.10.2023)
Svar:
Fet fisk. Biter av makrell f.eks.
Roar Solheim (14.10.2023)
Hva slags fugl
I HEIDAL
B.E.K. (13.10.2023)
Svar:
Lavskriker.
Roar Solheim (14.10.2023)
Hvilken fugl
Hvilken type fugl kan denne hodeskallen tilhøre? Fra Dividalen, Troms
H. (13.10.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere størrelsen, men kan være spurvehauk. Det er litt vanskelig å se om den har den såkalte "falketanna" i overnebbet. Har den det, er det enten dvergfalk eller tårnfalk.
Roar Solheim (14.10.2023)
Skjære-Per
Det er veldig mye skjære for tiden. Hvorfor det? Og de er glupske og spiser nesten hva som helst.
V.S. (12.10.2023)
Svar:
Umulig å svare på mengde av skjære for et ikke-angitt sted! Men skjærene lagrer mat for vinteren, lik de fleste andre kråkefugler. Derfor tømmer de raskt en fórplass for å gjemme maten ute i naturen.
Roar Solheim (12.10.2023)
Nøtteskrike
Når begynner nøtteskrikene og streife rundt…?
S. (11.10.2023)
Svar:
Det har jeg ikke noen sikker angivelse for, men det er nok en del fugler i bevegelse nå i oktober.
Roar Solheim (11.10.2023)