Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 284 til 45 308 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Spesiell fugl?
Lurer på hva slags fugl vi hadde på figlebrettet i dag? Den va litt stor, litt rød oppå hodet, svart og hvit på oversiden, men mest lys på undersiden. Vingene var på en måte "stripete".
N.N (19.10.2009)
Svar:
Dette er en flaggspett, og det ser ut til å være en ungfugl fra i sommer.
Roar Solheim (19.10.2009)
Hvor høyt over havet kan man finne skarv ?
Har observert Skarv flere steder i innlandet , bl.a. i Gudbrandsdalslågen nord for Lillehammer. Så for et par år siden også 2 stk fugler som satt på en stein ute i Urevassfjorden . Dette er et vann som ligger på 1000 moh.
Jeg mener selv at det var Skarv, men er ikke sikker.
Fins det dokumentasjon på om Skarven også trives i Høyfjellsvann?
B.H. (19.10.2009)
Svar:
Storskarvene trekker over innlandet, fra Oslofjorden opp til Trøndelagskysten, om våren. men de trekker også motsatt vei om høsten. Storskarv som lander i innlandsvann har blitt stadig vanligere de siste 30-40 år, og de kan også lande i vann opp mot fjellet (eller i små vann inne i barskogsområder for den saks skyld).
Roar Solheim (19.10.2009)
Prøver igjen!
Først, takk for ditt forrige svar Roar, da VET jeg at jeg har klart å "fange" en hegre i flukt.
Men så var det dette med Storskarven. Den satt og pusset fjærene i solskinnet i dag morges, litt langt unna - men jeg fikk zoomet den inn såpass at silhuetten er nokså klar. Kan du som er fugleekspert bekrefte om det virkelig ER Storskarv?
Hilsen fuglevenn fra Lørenskog
E.L. (18.10.2009)
Svar:
Ja, dette er en storskarv, og det ser ut til å være en ungfugl (lys i hele buken).
Roar Solheim (19.10.2009)
Hegre i flukt og Storskarv?
På min søndagstur i dag morges, observerte jeg 2 interessante fugler (har prøvd å legge ved 2 bilder). Tidligere mener jeg å ha sett ett par av Storskarv, nå var det bare en. Har aldri sett Hegre på dette stedet i Lørenskog, men jeg tror den flyvende fuglen kan ha vært det?
E.L. (18.10.2009)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (18.10.2009)
Fiender
Jeg lurer på hva som spiser brushaner. Har den noen naturlige fiender???
Ø.F. (15.10.2009)
Svar:
Ja, vandrefalk, jaktfalk og dvergfalk kan jakte brushaner, likeledes spurvehauk, hønsehauk og kanskje også noen av uglene. Mink, røyskatt og rødrev kan nok ta brushøns dersom de skulle få sjanse tildet, men for disse rovpattedyrene er nok brushøns sjelden kost.
Roar Solheim (18.10.2009)
Spørsmål:
hvordan fanger jaktfalken byttet sitt?
N.N (15.10.2009)
Svar:
Jaktfalken tar for det meste fugl, og det forsøker å slå disse i lufta. Ryper er viktig mat for jaktfalk på hekkeplassene, men ungfugler som flyr ut til kysten om høsten, jakter alle slags fugler.
Roar Solheim (18.10.2009)
Kolibri-fugler
Lurer på utbredlese av kolibriartene.
Wikipedia opplyser at de har utbredelse i Amerika.
Jeg tror imidlertid at jeg har sett eksemplarer både i søreuropa og i Afrika / Østen
På forhånd takk for svar.
Per Einar Bårde
N.N (15.10.2009)
Svar:
Du har garantert ikke sett kolibrier i Europa/Afrika. Men på disse kontinentene finnes en gruppe fugler som ligner - de kalles solfugler. De er også nektarspisere. I tillegg kan dagaktive tusmørkesvermere faktisk bli tatt for å være kolibrier når de står stille i lufta over eller foran en blomst og suger nektar. Kolibriene er rent amerikanske, og de er aldri funnet å ha kunnet krysse Atlanterhavet.
Roar Solheim (18.10.2009)
gråhegra
hvor mange år blir gråhegra?
H.L.H. (15.10.2009)
Svar:
Den eldste kjente gråhegre ringmerket i Norge, ble 19 år og 2 måneder. Det vil si at en gråhegre trolig kan bli 20-25 år gammel.
Roar Solheim (18.10.2009)
Albino-skarv ?
Hei !
For et par uker siden observerte vi en gråhvit fulg sammen med en flokk skarv i Hjeltefjorden ved Ågotnes. Den hadde lik fasong som de andre skarvene men var mer "tam" og nesten hvit med en svart stripe på halsen.
Lurer på om det kan være en albino ??
O.O. (16.10.2009)
Svar:
Det er neppe en albino, men det kan godt være en skarv med genfeil som gir lysere fjær (fjærene tar ikke til seg mørkt pigment under utveksten). Dette er ikke uvanlig hos fugl, mens rene albinoer med røde øyne er svært sjeldne.
Roar Solheim (18.10.2009)
Egg
Jeg har en datter på 6 år som i dag kom hjem med et egg hun hadde funnet i en grøft og ville ruge det frem. Det er nok ikke mulig og hun skulle selvsagt latt det ligge. Det hadde imidlertid vært interessant å vite hvilken fugl dette er. Egget er ca 8,5 cm høyt og ca 5 cm bredt. Se bilde
H.E. (16.10.2009)
Svar:
Får dessverre ikke opp bildet, så det er umulig å svare.
Roar Solheim (18.10.2009)
Spørsmål:
hei. jeg tok bilde av en fugl, og er litt usikker på hva det kan være. er det en heipiplerke/trepiplerke ??
S. (18.10.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være en trepiplerke. Flekkene langt bak på siden av brystet er mye tynnere enn lenger fram mot brystet.
Roar Solheim (18.10.2009)
Skarven og måka
Hei. Dette bilde er tatt på Årnes i akershus. Midt ute i Glomma på et skjær sitter disse to hver dag. Er det mulig å artsbedømme disse ut i fra bildet.
Mvh Pål Amundsen
P.A. (15.10.2009)
Svar:
Ja, det er mulig å bestemme de når bildet er såpass godt. Måken er en årsunge av gråmåke, mens skarven er en årsunge av storskarv.
Frode Falkenberg (18.10.2009)
ornitolog
Hei! Jeg er en gutt på 11år som vil bli ornitolog. Hvilken utdanning kreves til dette?
J. (15.10.2009)
Svar:
Du finner svar på ditt spørsmål ved å følge denne lenka: http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q=8&antall=50&offset=1&term=utdanne&send=S%F8k%21
Frode Falkenberg (18.10.2009)
Ukjent fugl
Hvilken fugl er dette?
Aldri sett før. Virket ganske tam.
Sett på Ekne 17.oktober.
M.L. (17.10.2009)
Svar:
Dette er en gullfasan. Arten forekommer ikke spontant i Norge, og denne fuglen har helt sikkert rømt fra fangenskap. En virkelig flott fugl er det!
Frode Falkenberg (18.10.2009)
Spørsmål:
hvilken art er dette?
R. (12.10.2009)
Svar:
Dette er en svarthvitfluesnapper hann.
Roar Solheim (12.10.2009)
Brun fugl i hagen
Så denne fuglen i dag, i hag4en, på Gjøvik, 12.10.09.
Den var spettet på "overkroppen", stjerten var så bred som en hånd ytterst, med en hvit stripe på ca en drøy cm, stjerten smalnet inn mot kroppen. Nebbet var som på en vanlig fugl, den var nok større enn en trost.Pen fugl
V.B. (12.10.2009)
Svar:
Det høres ut som at du kan ha sett en nøttekråke, men det er ikke helt lett å være sikker ut i fra beskrivelsen - den er litt mangelfull. Sjekk med en fuglebok og se om nøttekråke kan stemme.
Roar Solheim (12.10.2009)
Ravn-lyder
Hei,så flere flotte ravner på Mugnetind i helga.Det som var spesielt var lyden den ene kom med.Har prøvd på nett,men ingen var like..Det var den vanlige;krrå krrå,men avsluttet ropet med en slags lyd som når vår tunge smeller fra ganen og ned etterfulgt av en slags plystrelyd som ga ekko i fjellveggen!Helt rått!Første gang jg har hørt denne.Har du hørt noe liknende?(hvis du skjønte hvilken lyd jeg hørte da:))
Mvh Fredrik Eidesen
S.O. (12.10.2009)
Svar:
Du har nok hørt ravne-klunkelydene. De er helt spesielle i fugleverdenen, og jeg er helt enig - ravnens lyder er både fantastiske og flotte å lytte til. Ravnelydene kan variere mye, med klunking, roping, og hujing nesten som en hund eller ulv!
Roar Solheim (12.10.2009)
Snøugle
Er snøugla hvit hele året??
Eller skifter den fatge?
M. (12.10.2009)
Svar:
Snøugle ungfugler er hvite med mye sorte tverrstreker. Når de blir eldre, får hannen en hvitere drakt. Etter 3-4 år kan han bli helt hvit, uten sorte flekker. Gamle hunner har som regel en del sorte tverrstreker, men mye færre enn unge hunner.
Roar Solheim (12.10.2009)
Spørsmål:
er dette en brunnakke?
N.N (11.10.2009)
Svar:
Nei, dette er en rødhodeand. Hvor har du fotografert den?
Roar Solheim (12.10.2009)
Ukjent fugl på fuglebrettet
Hei. Idag fikk jeg se en fugl jeg ikke har sett før, og finner ikke ut av hva det er slags fugl. Det som gjorde meg oppmerksom var ar den var orange øverst på brystet, og gikk mer over til hvit eller grå under. Den hadde mye svart på vingene, og svarte "solbriller", og var i tillegg en slags 90 graders vinkel på bakhodet (fjærne går jeg ut ifra), i svart.Altså svart oppå hodet, så en lysere farge på "kinnene", og svarte striper rundt øynene. Når de (4 stk) gikk på bakken, fikk jeg se at de hadde et spesielt mønster på ryggen/nakken, mellom vingene. Det var lyse og mørke striper på tvers av fuglen, De er ikke så store, litt større enn kjøttmeisen, men mere slank og lang i fasongen. Jeg bor i nærheten av Molde, og observerte disse fuglene idag 11. oktober. Studerte dem lenge gjennom viduet, men da jeg gikk etter fotoapparatet, så jeg dem ikke igjen. Får håpe de kommer innom igjen i morgen!
T. (11.10.2009)
Svar:
Ikke helt lett å si hva du kan ha sett, men jeg mistenker at det har vært fire bjørkfinker. Sjekk fuglebøkene og se om det kan stemme. Fuglene er annerledes i vinterdrakt enn i sommerdrakt, så du må sjekke en bok som viser vinterdraktene hos hann og hunn.
Roar Solheim (11.10.2009)
Svart/Hvit Fluesnapper
Er det noe spesielt som har skjedd med bestanden av svart/hvit fluesnapper i år? Har av en eller annen grunn ikke sett en eneste en av arten på mine mange turer både her i landet og i Sverige i sommer.
MVH B. Helgesen
B.H. (11.10.2009)
Svar:
Det har vært dårlig med fluesnappere mange steder i lavlandet i Sør-Norge. Dette KAN ha sammenheng med klimatiske endringer. Hvis våren kommer tidligere, må fluesnapperne fly lenger mot nord, eller høyere mot fjellet, for å treffe akkurat riktig utviklingstrinn på trærnes bladspretting. Dette er avgjørende for at fluesnapperne skal finne insekter og sommerfugllarver til sine egne unger. Disse insektene lever på bladverket. Hvis våren har kommet for langt når fluesnapperne ankommer, klarer de ikke å finne nok mat til ungene sine. Derfor vil trolig fluesnapperbestanden gradvis forskyves lenger mot nord når klimaet blir mildere og våren kommer tidligere. I Nederland har fluesnapperen nesten forsvunnet som hekkefugl, så det er nok noe som skjer med denne arten for tiden.
Roar Solheim (11.10.2009)
Mate fra hånden.
Hei.Har en del forskjellige fugler i hagen: meiser, spettmeis,rødstrupe osv. Er det noen arter som er lettere enn andre å få til å spise fra hånden? Hvordan skal en gå frem?
J.R. (11.10.2009)
Svar:
Forsøk å holde fram hånden med frø (prøv knekte hasselnøttkjerner - de er svært populære) tett på forplassen din. sett dge gjerne stille på en stol, og sitt helt i ro. Legg maten helt ytterst på hånda, så vil noen meiser til slutt forsøke å snappe maten. Etter hvert vil de bli tillitsfulle og lande på hånda di og ta mat. Svartmeis, granmeis og lavskrike (i gammel barskog med lav) er de mest tillitsfulle artene, men mange andre kan også bli håndtamme.
Roar Solheim (11.10.2009)
Ukjent fugl
Hei.
Jeg har i lang tid studert en fugl ved Liavannet i Åsane utenfor Bergen, men klarer ikke å artsbestemme denne. Kanskje noen av dere kan hjelpe til ?
M.M. (11.10.2009)
Svar:
Dette er en stokkandvariant. Kanskje er det en vill fugl med genfeil som gir mange hvite fjær, kanskje er det også en krysning mellom vill stokkand og en hvit tamform av stokkand.
Roar Solheim (11.10.2009)
Hva slags spurv?
Beklager dårlig bildekvalitet, men jeg sliter litt med denne.Synes først det lignet på en dvergspurv, men kansje det er en sivspurv? den hadde nokså brede sorte bånd under øynene og hvitkantete vingebånd samt noe sotete bryst. Bildet er tatt på Herdla i Askøy kommune.
Takk, mvh Thomas:)
T. (11.10.2009)
Svar:
Det er ikke helt lett å si fordi bildet ikke kan forstørres noe særlig, men jeg mistenker at det dreier seg om en ungfugl av lappspurv.
Roar Solheim (11.10.2009)
Hva slags fugl?
Hei!
Her om dagen fløy det en liten fugl inn i vinduet hos meg og landet på balkongen, den ble litt tommelomsk og ble sittende 15 20 minutter før den fløy avsted.
Kan du si hva slags fugl det er?
O.G.H. (11.10.2009)
Svar:
Dette er en fuglekonge. Den fikk seg nok en liten hjernerystelse før den klarte å fly videre.
Roar Solheim (11.10.2009)