Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 739 til 2 763 av totalt 49 726 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet/syk hegre

Det dukket plutselig opp en skadet/syk utmattet hegre her på plenen. Her er det full vinter,med kraftig vind i kastene,og den virker til å ha svært vanskelig for å sette bena under seg,samtidig som den delvis ligger på siden,og prøver å bevege vingene for å fly,men klarer det ikkje. Gikk bort til fuglen,og løftet den opp for å hjelpe den,uten at den viste motstand eller aggresivitet… Tok den med inn i et verkstedbygg,og satte på noe varme,for å se om den kunne komme seg litt etter å ha vært litt tydelig dekket av litt frossent is på seg.
Men så kommer spørsmålet jeg sitter med,og det er,hva gjør jeg nå med fuglen om den ikkje klarer å komme seg til hektene igjen?

K.E. (02.01.2024)

Svar:

Mistenker at dette kan være en utsultet gråhegre ungfugl. Den bør få tilgang på vann, og kanskje fores med fisk eller annet (gråhegrer kan spise mye forskjellig, bare det er ukrydret mat). Hvis den da kommer seg, kan den slippes ut igjen når uværet har gitt seg.

Roar Solheim (02.01.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bjørk eller bokfink

Det er vanskelig å se forskjell på avstand.

M. (02.01.2024)

Svar:

Ja, men HER har du filmen en bjørkefink og kjøttmeis.

Roar Solheim (02.01.2024)


#Diverse

Tranedans?

Hei!
Er det mulig å oppleve tranedaansen om våren nokon stad her i Noreg?
Eg veit det finnast tilbod i Sverige, men kjenner du til noko organisert tilbod her, f.eks Fokstumyra eller andre stader?
PS! Eg har sett traner (eit par) her i nærleiken av Florø, vestlegaste byen.

M.B. (02.01.2024)

Svar:

Ingen kjente organiserte turer her i Norge, men det er selvfølgelig steder der tranene kan samles en periode om våren også her i landet, og da ser en samme oppførsel. På Starene ved Ilseng øst for Hamar er det ofte traner om våren. Også mange steder på jorder oppover Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Roar Solheim (02.01.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bjørkefink

Jeg har studert og studert. Jeg landet på at det var en bjørkefink.

M. (01.01.2024)

Svar:

Nei, det er en kjernebiter midt i bildet.

Roar Solheim (01.01.2024)


#Diverse

Kråke

Jeg har to kråker som følger meg tett når jeg er ute med hunden på tur. De sitter å venter på meg på morgenen og når de ser meg. Så varsler de meg. Akurat som de hilser. De er vant med meg og er tett intil når de flyr og går. Her kommer spørsmålet. Hvorfor bruser kråka ned hodefjærene og nikker når den ser meg? Har ikke funnet svar på dette noen plass.

P. (01.01.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke enkelt å finne riktig tolkning på.

Roar Solheim (01.01.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis spiser i mørket.

Har fått en kjøttmeis som hver kveld kommer og spiser etter at det er blitt mørkt, setter deg på antenna og hakker solsikkefrø, er det normalt?

V.D. (01.01.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke om dette er spesielt eller litt utenom. Kanskje det er rovfugl som er aktive i området på dagtid, som får denne meisen til å bli mer kveldaktiv.

Roar Solheim (01.01.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, det dukket opp en liten flokk av disse her i går, altså 31.12.23, på/ved fôrbrettet. Dette er på Averøy, Nordmøre. Kan ikke finne denne i noen bøker? Har dere noen anelse?

M.B. (01.01.2024)

Svar:

Dette er stjertmeis.

Roar Solheim (01.01.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And? Gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne fuglen har bosatt seg i strusshamn på Askøy sammen med andre stokkender som lever i havnen her. Lurer på om det er en fugl som har forvillet seg fra andre strøk? Har vært her minst et år.

K. (31.12.2023)

Svar:

Dette er en slags tamand.

Roar Solheim (31.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunspettet skarv ?

Hei
Jeg bor i Loddefjord i Bergen, der det er en liten poll der stokkender og ærfugl er et vanlig syn. Her er også hegre, og av og til et par svaner. For tiden har også en skarv slått seg til her . Her om dagen så jeg en and jeg ikke har sett før; Den var noen meter unna, så jeg fikk sikkert ikke med alle detaljer; den var på størrelse med en skarv, hadde et ‘flatt’ nebb , og var brunspraglet med et mørkere felt rundt øynene. Den dykket like lenge som en skarv, og kom opp igjen flere meter bortenfor. Men skarven er jo svart…? Hva slags fugl kan det være ?
Mvh Hanne

H.N. (31.12.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å finne ut av uten et foto av denne fuglen.

Roar Solheim (31.12.2023)


#Fugleforing

Fugler i kulden

Takk for svar. Jeg synes synd på fuglene i kulden. Jeg har hengt opp meiseboller i hagen ,men vil de klare hakke løs hvis bollene blir frosne ?

H. (30.12.2023)

Svar:

Ja, det klarer de.

Roar Solheim (30.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Så en for meg ukjent fugl på fuglebrettet. Søkte på Artsorakelet og fikk svar stillits. Ser at den ikke skal finnes her. Jeg bor i Snåsa. Jeg så ikke noe rødt på fuglen.

S. (30.12.2023)

Svar:

Jo, da, dette er en stillits. Dern finnes nord til og med Nordland - har økt kraftig i utbredelse de siste tiårene.

Roar Solheim (30.12.2023)


#Økologi og atferd

Fugler i kulden

Hei, vil alle småfuglene dø når det er meldt over 40 års kulderekord i Norge over nyttår ?

H. (30.12.2023)

Svar:

Nei. KULDE kan de fleste klare, bare de finner nok mat.

Roar Solheim (30.12.2023)


#Økologi og atferd

Kråke varslet oss om ørn

Hei, På skitur i dag, i åpent lende, kom en kråke og varslet oss. Den sirklet nær oss, «skrek» et par ganger og fløy videre. Rett etter kom en ørn (tror vi ) over hunden som vi tok i bånd ved varselet. Vi opplevde kråka som veldig snill - er det tilfelle at den varslet oss tror su?

U.O.N. (30.12.2023)

Svar:

Nei, den varslet generelt på ørna. Kråkefugler flyr etter og mobber større rovfugler, og dette hadde nok ikke noe med dere å gjøre - dere var bare tilfeldige tilstedeværende, ikke relevante dyr i denne sammenheng.

Roar Solheim (30.12.2023)


#Diverse

Søker råd og kunnskap

Rett på sak: Hei! Mitt navn er Kristian Stensland og bor i Stavanger.


– Og det var der jeg kanskje har funnet en forsteinet and. Først litt om Forkisling/forsteining: Objektet må bli raskt begravet og permanent dekket til slik at oksygen og nedbrytende organismer ikke slipper til. Det opprinnelige materialet må gjennomstrømmes av vann med mineraler som gradvis kan erstatte den opprinnelige biomassen. Vann med ørsmå kvartspartikler er det vanligste fossiliseringsmediet. Det vil si at molekylene i den opprinnelige planten over lang tid har blitt byttet ut med mikroskopiske kvartspartikler som har trengt inn i alle strukturer ved hjelp av grunnvannet.

Det hele starter med at jeg finner noe som ser ut som forsteinet tre. Jeg sender dette til Universitetet i Oslo. Og av neste oppdagelse jeg gjør, blir det tatt tynnprøver, slik at de kan se etter trestrukturer. Denne saken pågår fortsatt. I mellomtiden sporer jeg ytterligere funn ned til et vann like i nærheten (Store Stokkavatn). En innsjø som har drikkevann siden femtitallet og som senere ble reservert som det samme. Jeg tror ikke denne innsjøen har i noen særlig grad blitt undersøkt, siden den var fredet. Trær jeg har funnet har ofte noe som ser ut som brannstrukturer, men virveldyr, som også har blitt begravd og utsatt for press, er tettpakket og ute av sin opprinnelige form. Derfor blir de kanskje ikke gjenkjent. Det kan godt sies å være et kriterium for et forsteinet eller forkislet virveldyr: Det kommer til å være i det minste litt ut av sin opprinnelige form. Anda ligger i kjent sovestilling. Nebbet er flatt eller ligger delvis nede i fjærpryden.

Fuglen er litt kort i forhold til hodet, men på undersiden kan det se ut halestjerten ligger brettet rundt på undersiden. Uansett har den rynkete fjær på halsen. Det er også her den kan ha motstått det meste av trykket fra den andre siden, hvor jordmasser har presset den ene vingen nesten opp bak hodet. At den ene vingen er presset opp, mens den andre er presset ned, kan også ses på oversiden. Det er imidlertid vanskelig å vise hva jeg ser gjennom bilder og bokstaver. Man kan kanskje få en mistanke ved å studere bilder, mens en subjektiv overbevisning kommer av å studere objektet selv. Fra alle vinkler må den se ut som en and, noe jeg tror den gjør. Men jeg er ingen ekspert. Til å begynne med var anda dekket med et beskyttende lag med jord. Det er vanlig at steiner fra denne innsjøen har minst en side dekket med denne. Det tok meg utallige timer å pusse dette forsiktig av.

Steiner ligner sjelden på dyr mer enn kanskje bare litt. I Japan samler de steiner (suiseki) som ligner dyr og landskap. Jeg har sett gjennom tusenvis av disse uten å finne noe så komplett som noen av de jeg har. Et alternativ er å sage anda i to på jakt etter indre strukturer, men da vil den bli ødelagt og bør ikke være nødvendig, hvis det er en and. Dette har jeg også vist til geologer, arkeologer, botanikere og bergartskonservatorer, men ingen av dem kunne ta noen avgjørelser fordi de manglet utdanning og kompetanse på området. Her er det dere kommer inn i bildet. Spisskompetanse kan imidlertid åpne for et større funn, siden jeg bare har utforsket noen få kvadratmeter av denne 2,12 km² store innsjøen.

Mvh

Kristian Stensland

NB: Har bedre dokumentasjon ved bruk av bilder, ved siden begrenser vedlegg.

K.S. (30.12.2023)

Svar:

Dette ligger nok dessverre langt utenfor feltet for hva vi har kompetanse til å kunne besvare her.

Roar Solheim (30.12.2023)


#Økologi og atferd

Kråker, skjærer og måker

Hei hos oss kommer 2-4 stk. vær av Kråke, Skjære og Måke sammen vær dag mellom kl. 9-10 på morgen. Lander og krangler rundt terrassen også er de borte ila. 15 min
Hvorfor skjer det
Mvh. Svenn

S.H. (30.12.2023)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite en sikker forklaring til. Kanskje legger de merke til hverandre, og reagerer samtidig fordi en av dem har oppdaget at det finnes mat?

Roar Solheim (30.12.2023)


#Økologi og atferd

Svane på fjellet vinterstid

Hei. Jeg mener jeg så en enslig svane komme flygende over hytta i dag, 29.des. Hytta er på Lillehammer-fjellet 900moh. -10grader i dag, og har vært kaldt lenge.
Er dette sannsynlig? Kan det ha vært en annen fugl?

S. (29.12.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å si. Absolutt mulig at en svane som har holdt seg ved åpent vann i innlandet eller lenger nord, nå må fly sydover fordi kulda lukker vannene med islokk.

Roar Solheim (29.12.2023)


#Økologi og atferd

Ugle på vinter

Vi hørte en ugle her om kvelden. Er det vanlig å høre de nå på vinteren? Vi bor i Telemark.

J. (29.12.2023)

Svar:

Ja, mange ugler kan rope hele vinteren dersom det er bra næringstilgang, f. eks. i et museår. Trolig er det bra med mus der dere hører dem. Antar at det nok dreier seg om kattugler - de kan faktisk noen ganger starte egglegging nå midtvinters også, men oftest i mars-april.

Roar Solheim (29.12.2023)


#Økologi og atferd

Julenek

Vi har hengt opp julenek, men småfuglene har ikke mulighet til å nyte godene, da kråka regjerer over neket. Har rasert neket. Hvorfor gjør kråka dette?

A.J. (28.12.2023)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, dersom den ikke selv spiser kornene, så er det litt underlig.

Roar Solheim (28.12.2023)


#Diverse

Tam kråke

Hei!
Jeg lurer på om dere har noen tips til hvordan man kan temme en kråke?
Ikke for å han den boende hos deg som et kjæledyr, men slik at du kan rope på den eller mate den fra hånden. Jeg har lest og hørt om slike kråker før, men skjønner ikke helt hvordan man får kontakt med dem. Hvordan mate den uten at det kommer andre å tar maten? Burde man begynne på en spesiell årstid? Er det noe annet jeg burde tenke på?
Takk!

O. (27.12.2023)

Svar:

Dette handler om å forsøke å bli akseptert av en viltlevende fugl. Da er det kun mat og forsiktige bevegelser som KAN nytte, men det er ikke noen garanti for å få dette til, siden kråker ofte er veldig skeptiske til mennesker (med god grunn).

Roar Solheim (28.12.2023)


#Fugleforing

rosiner

Er det greit å legge ut rosiner til trostene? Vil de spise dem?

A. (27.12.2023)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (27.12.2023)


#Diverse

Ara papegøye trussel

Hva dyr er det som er en trussel til ara papegøyer ute i naturen? Og hvilke dyr er redde for ara papegøyene?

Z. (27.12.2023)

Svar:

Det er nok noen rovfugler som kan ta arapapegøyer, og eggspisende pattedyr som kan klatre opp i trær og spise egg, men jeg kjenner ikke til hvilke konkrete arter som er dokumentert å kunne gjøre dette.

Roar Solheim (27.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle på Refsnesstranda

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann! Fant denne ugla død ved et jorde ved Refsnesstranda, Hå kommune. Så også to høyst levende fly og leke (?) like i nærheten. Sett flere sammen samme sted tidligere. Kan set stemme at dette er jordugle?

I.V. (27.12.2023)

Svar:

Ja, dette er en jordugle. Ta vare på den og legg den i frys.

Roar Solheim (27.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås, i desember.?

I går 1.juledag så jeg det jeg mener var en grågåsplog (ca.20 fugler) i ganske lav høyde på veg nordvest.
Observasjonen gjort over Knarvik,Alver kommune Nordhordland. Er dette normalt? Om det ikke var grågås(litt mørkt i været) Hva annet kunne det være?

Håvard Giezendanner

H.G. (26.12.2023)

Svar:

Dette var nok lokale gjess. Det er mulig grågjess overvintrer i området, men kanadagjess kan også være en mulighet.

Roar Solheim (26.12.2023)


#Spor og sportegn

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken art tilhører denne fjæren?

S.F. (26.12.2023)

Svar:

Dette er en fjær fra ei kattugle.

Roar Solheim (26.12.2023)


#Diverse

Pilfink.

Er pilfink utbredt i Lofoten (Vestvågøy)?

L.M.K. (26.12.2023)

Svar:

Det er jeg dessverre ikke lokalkjent nok til å kunne gi deg svar på.

Roar Solheim (26.12.2023)

««første 2 739 - 2 763 av 49 726 siste»»