Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 453 til 2 477 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Måke
Er på Kreta. Ligger en måke på stranden. Pratet med dyrehjelp der. Fikk råd om vann og ha fuglen i en boks over natten. Gjorde det. Virker noe piggere men klarer ikke fly. Bruker vingene og kan stå på beina men virker kraftlag. Hva kan man gjøre?
L.L.B. (27.04.2024)
Svar:
Ikke stort annet enn det du gjør/har gjort.
Roar Solheim (27.04.2024)
Kløe, undulat
Har en 1års undulat som klør seg villt. Alt ser greit ut(ikke noe tegn på sykdom), men i de siste dagene så har hun hatt det veldig ubehagelig. Hva kan jeg gjør?
S. (26.04.2024)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere om.
Roar Solheim (26.04.2024)
Mus og foring
Heisann
Jeg bor i borettslag og har stor glede av å fore småfuglene året rundt. Har to små matere i en hekk 6,5 m fra husveggen. Nå vil det settes en stopper for dette, fordi de påstår at mus går inn i veggene pga matingen. Det har vært mus i dette borettslaget siden det var nytt, 10 år før jeg flyttet inn, så jeg ser ikke sammenhengen med matingen og musene. Finnes det noen faglige argumenter jeg kan bruke for å fortsette ?
N.N (26.04.2024)
Svar:
Musene går ikke inn i hus på grunn av fuglemating.
Roar Solheim (26.04.2024)
Hvorfor er kjønnene hos noen arter forskjellige mens andre er like.
Hei,
Jeg har tidligere hørt en forklaring på hvorfor kjønnene hos noen fuglearter ser forskjellige ut, mens de er nokså like hos andre (Jan Lifjell som fortalte dette). Jeg finner ikke noe om det på nettet. Slik jeg husker det, hadde det med kjønnsroller og omsorg for avkom og gjøre og var på en måte litt logisk. Er det rett og slett slik at der hvor hannene bidrar til å ruge ut eggene og passe på avkommet er fjerdrakten lite fargerik for å ha bedre beskyttelse, kamuflasje slik hunnene har? Husker jeg riktig?
Bildet er fra Bogstad i Oslo, tatt i går. Hunnen fikk jeg først øye på da jeg ville forstørre opp motivet. Fantastisk kamouflasje! Hvis det er slik som jeg skrev over, er stokkand-hannen neppe en ivrig ruger og barnepasser 😊
A.T.B. (26.04.2024)
Svar:
Et interessant spørsmål som det ikke kan gis noe kort eller enkelt svar på.
Roar Solheim (26.04.2024)
Hvilken fugl?
Hei,
Hvilken fugl er det som har disse fjærene? De ble funnet i utmark oppå en stor stein på Østhusvik på Rennesøy i dag. Fuglen er blitt spist av en rovfugl.
I.N. (26.04.2024)
Svar:
Krikkand.
Roar Solheim (26.04.2024)
Hekketiden for storlom og svartand i Nord-Østerdalen
På hvilket tidspunkt hekker storlom og svartand på fjellvatna i Nord-Østerdalen? Isen kan mange år ligge til langt uti juni, venter de til etter dette? Hvor lenge bør man unngå båttrafikk for å unngå forstyrrelser?
B.E.A. (26.04.2024)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke noen opplysninger om.
Roar Solheim (26.04.2024)
Lytte til fugler?
Hvor er det mest sannsynlig at man kan dra for å finne flest fugler å høre på? I terreng osv
J. (26.04.2024)
Svar:
I løvskog.
Roar Solheim (26.04.2024)
SKREMMEFUGL I PLAST
Kjære Fuglevennen, takk for det fine arbeidet dere gjør! Jeg bor på Sinsen og her har vi mange trær og et OK fugleliv. Ila de siste årene har det kommet flere og flere måker, og jeg har fryktet at de fortrenger småfuglene. Nå har naboblokka imidlertid satt opp en skremmefugl. En stor, skummel "rovfugl" svever over blokka, og det er ikke lenger en måke å se. Nå er savner jeg måkene og frykter at skremmefuglen skremmer vekk den andre fuglene også. Skremmefuglen kom opp for ca. 23. april, og da var vel måkene igang med å hekke. Er det lov å sette opp skremmefugl (da)? Sinsenbyen, som området heter, er utsatt for støy og annen forurensning, og fuglene er veldig kjærkomne her. Antall fugler og arter har gått ned siden jeg flyttet hit for 14 år siden, og nå er jeg redd for at skremmefuglen skal skremme vekk enda flere. Blokka som har satt opp skremmefuglen ligger nederst i Båhusveien. Er også redd for at flere i området skal sette opp skremmefugler. Hva kan jeg gjøre med det? Beste hilsen, T
T.F. (26.04.2024)
Svar:
Vet ikke om dette omfattes av lover, men det er et veldig dårlig signal å skremme vekk fugler!
Roar Solheim (26.04.2024)
Tårnfalk/skjære
Vi har er par tårnfalk som nå er tilbake for 6.år på rad, de har reir i et hulrom på siden av låveveggen. Jeg antar at det er det samme paret( og ikke feks en av ungene) som er tilbake, men det vet jeg ikke. Det er til stadighet skjærer og kråker som plager dem, og jeg er usikker på om skjærene kan komme til og ødelegge eggene.Jeg lurte på å henge opp cd’er for å skremme vekk skjærene feks. Eller er det bedre å bare la naturen gå sin gang og satse på at tårnfalken klarer å passe på eggene og ungene? De første årene vet jeg at det fikk bra, for vi så ungene komme ut og var da store nok. I fjor så jeg bare en unge komme ut.
K.K. (26.04.2024)
Svar:
Trolig best å la fuglene ordne dette selv. Prøver du å skremme skjærene, kan du kanskje også skremme falkene.
Roar Solheim (26.04.2024)
Hva slags fugl er nå dette?
Jeg bor i Røyken nær sentrum og hører denne fuglen fra morgen til kveld. I opptaket kan den høres med tre ganger «tui tui tui». Den har også en raskere låt med 7-8 «tui» eller «ti». Venter spent på svar!
J.K. (26.04.2024)
Svar:
Jeg hører i alle fall spettmeis her.
Roar Solheim (26.04.2024)
Identifisering av liten fugl
Har ikke noe godt bilde av fuglen men de (2stk) er observert i Ringsaker. Den er ca på størrelse med en spurv, sort hode, hvit ring rundt halsen to sorte parallelle striper langs ryggen i tillegg til noe brunt på ryggen. Den ble observert ved Mjøsa hvor det var litt myraktig. Venter spent på svar.
A.G.S. (25.04.2024)
Svar:
Sivspurv.
Roar Solheim (26.04.2024)
Fugl som plystrer høyt om natta
Hei!
Har fått en ny fugl i nabolaget, den plystrer veldig fint og veldig høyt, gjerne til alle døgnets tider. Tror den er sort og ganske liten. Klarer ikke å finne ut hvilken type det er så fint om dere kan hjelpe😃
N.N (25.04.2024)
Svar:
Svarttrost.
Roar Solheim (26.04.2024)
Fuglelyder
Hvilken fugl sier: ti ti ti ti ta ti ta
N.N (25.04.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å få tak i ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (26.04.2024)
Størrelse på hullet til kassa
Hvor stort bør hullet være på fuglekassa for meiser?
O. (26.04.2024)
Svar:
Fra 28 til 32 mm.
Roar Solheim (26.04.2024)
Besteforeldregenerasjonen
Har «besteforeldrene» noen funksjon i fugleverdenen?
E. (25.04.2024)
Svar:
Ikke som vi vet om.
Roar Solheim (25.04.2024)
Avstand uglekasserl
Hei!
Hvor stor avstand skal det være mellom uglekasser?
D. (25.04.2024)
Svar:
500 m til 1 km.
Roar Solheim (25.04.2024)
Mobba ungdomsmåker
Jeg mater fuglene ute på tur med hunden, en god blanding av kråker, kaier, skjærer, fiskemåker og gråmåker. Det er tydelig at det er kråkene som regjerer. Det er et par ungdomsgråmåker som også følger etter, og de mobbes og jages av alle de andre - spesielt kråkene og fiskemåkene. De stuper etter dem og jager dem rundt, det er nesten hjerteskjærende! Merker de andre fuglene at dette er ungdommer, som er nederst på rangstigen?
M. (25.04.2024)
Svar:
Vanskelig å vite hva som ligger bak her, dessverre, men der det er kamp om mat vil noen individer/arter lett bli jaget vekk av andre.
Roar Solheim (25.04.2024)
Stær som har oppdaget fettpølse
Meisebollen ( veldig stor) har stått uberørt i hele høst og vinter, men til vår stor glede kommer stær og spiser og spiser. Det er alltid bare en stær med stor apetitt som kommer dag etter dag. Lurer på om det er samme stær? Eller kan det være flere forskjellige som kommer? Tar stær skade av å få mattilskudd på våren eller bør de lete etter eget mat
N.N (24.04.2024)
Svar:
Vanskelig å avgjøre om det er samme stær eller ulike individer, uten å ringmerke dem. De tar ikke skade av ekstra kosttilskudd.
Roar Solheim (24.04.2024)
Redebygging/overnatting i kasser?
Hvilke mekanismer er det som styrer når fuglene starter reirbygging?
Helt siden 10 oktober har en blåmeis overnattet i kamerakassa, hver natt. Den 17 mars fikk den selskap av en blåmeis til, som også kom hver natt. Vi var sikre på at det var en hann, selv om fargen på hodet er veldig lik.
I begynnelsen av april begynte "hun" å dra inn litt mose, men etter det har det ikke skjedd noe mer bygging. Fremdeles deler de to husrom hver natt. Kan det være to hunner? Feks søsken fra i fjor, og at de er fornøyd med å bruke kassa som nattlosji i stedet for å stifte familie?
N.N (24.04.2024)
Svar:
Blåmeis klarer ikke vi å skille på kjønn ut i fra utseende, såp umulig å vite relasjonen mellom disse to. Meisene starter gjerne reirbygging etter 20.4. i de sydligste delene av Norge langs kysten, senere nordover og i innlandet.
Roar Solheim (24.04.2024)
Skjæreunge i april
I dag, 24. april, fant jeg en død skjærunge i hagen. Den hadde fått litt fjær og var kanskje 10-15 cm fra nebb til bakpart. Den hadde nok falt ut av reiret i treet det vi vet skjærene hekker. Vi observerte mye aktivitet av skjærer i treet før funnet og ungen var blodig og hakket i. Spørsmål: er ikke tidspunktet tidlig for å ha fått fram en såpass stor unge? Og kan foreldrene selv ha forårsaket at den døde, dvs kan de bli aggressive mot egne unger?
N.N (24.04.2024)
Svar:
Dette hørtes veldig tidlig ut, ja. Umulig å spekulere i dødsårsak.
Roar Solheim (24.04.2024)
Bevare skjærgård for tjeld og andre fugler
Hei, der jeg bor er det må planer om å fylle ut noen naturell svaberg for industri. Dette er ett godt fiskeområde og tjeld on andre fuglearter holder til i området også. Jeg føler fuglemiljøet ikke er vurdert når planer er godkjent. Har dere noen informasjon om hvordan dette gjøres i slike tilfeller? Tjeld er en fugl vi ser mindre av. Er dette en art som det minker av på Norges kyst?
S..O. (24.04.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å stoppe slike utbygginger selv med observasjoner av fugler. Norge er ikke akkurat noen miljønasjon på dette feltet, dessverre...
Roar Solheim (24.04.2024)
Æ
Jeg har en 3 dager gammel undulatunge der søsken ikke fikk mat og døde to unger. Moren er bra flink men faren har unormal oppførsel. Jeg har matet ungen selv og den er ifin form. Fikk en liten skade av hardt frø blodutredelse på halsen. Derfor gitt hardkokt egg. Håper jeg får svar
H.M. (24.04.2024)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere om.
Roar Solheim (24.04.2024)
Skjærereir
Bygger skjæra to reir, et lure reir?
H. (24.04.2024)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (24.04.2024)
Ukjent fugl
Har observert 2 fugler som sitter i strandkanten i dag i Namsos. De har orange nebb og føtter. Har lit spraglete fjær, og hvit i brystet. Noen sa det var Tjeld??
R. (24.04.2024)
Svar:
Fuglene på bildet er to grågjess.
Roar Solheim (24.04.2024)
Bergand
Hei er dette Bergand
J. (24.04.2024)
Svar:
Nei, kvinand hunn.
Roar Solheim (24.04.2024)