Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 216 til 2 240 av totalt 50 174 spørsmål «forrige neste»
Fuglekasse
Hvorfor slutter fuglene å bygge videre på rede? Antakelig kjøttmeis eller blåmeis. Vet de kan ha pause i etpar dager, men nå har det ikke blitt bygget videre på kanskje ti-tolv dager?
Kanskje funnet et bedre sted?
L.G. (02.05.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite, men det er mulig de bygger for å legge beslag på hekkeplasser, og deretter venter med å fullføre til det er riktig mattilgang og vårutvikling.
Roar Solheim (02.05.2024)
Grunner til at det er bra å mate fugler
Hei, vi bor i Trondheim og har matet fugler, hovedsakelig småfugler, i tre år nå. Vi har hørt fra ulike kilder at fugler og andre økosystemer har godt av dette, men har ikke sett mye litteratur om dette. Noen av naboene våre klager på at vi mater fugler. Kan du fortelle oss hvor vi kan finne litteratur som vi kan vise våre naboer hvor det er forklarer fordelene med fuglefôring? Vi vil gjerne vise dem litt fakta om dette.
M.A.G.G. (02.05.2024)
Svar:
Det eneste gode, holdbare argumentet for å mate fuglene er at det er til glede og gir nærkontakt og naturglede for svært mange, ikke minst syke, gamle og enslige mennesker.
Roar Solheim (02.05.2024)
Kunne dette være en Bergirisk?
Kunne dette være en Bergirisk? Fotografert på Isles of Scilly 010524.
A.S. (02.05.2024)
Svar:
Nei. Jernspurv.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvilken fugl er dette
Hei,
En uheldig bitte liten fugl traff vinduet vårt i Bergen sentrum i dag, ble forsiktig plukket opp uten for mye håndtering og kom seg heldigvis etter en halvtime og fløy videre. Men vi lurer på hvilken art denne er.
C. (02.05.2024)
Svar:
Trolig løvsanger.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvilken fugl er dette
Har ikke klart å finne hvilken fugl dette er. Den satt å spiste på et bytte.
Observert på Filefjell
T.H. (02.05.2024)
Svar:
Tårnfalk.
Roar Solheim (02.05.2024)
Blåmeis i fuglekasse
Et blåmeispar har i flere uker gjort klar i en av fuglekassene våre. Men den siste uken har de ikke gått inn i kassen. De oppholder seg fortsatt utenfor og spiser av fuglematere i hagen. Vil de flytte inn etterhvert, eller har de forlatt kassen for å finne et annet sted?
G.L.F. (02.05.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite sikkert, så i slike tilfeller er det ikke annet å gjøre enn å følge med og se hva som skjer.
Roar Solheim (02.05.2024)
Rødstrupe reir
Hei! En rødstrupe (tror jeg) har bygget reir over inngangen til en hytta som blir renovert - derfor går det folk inn og ut veldig mye rett under reiret. Vi trodde først at reiret var bare mose som hadde grodd under taket, men det viste seg (dessverre) at det var et reir med tre egg (ett ble knust 😔). Vi satt reiret på plass igjen, men nå lurer vi på om fuglen tørr å dra tilbake mens vi går inn og ut. Er det best å flytte det eller la det være? Vi jobber ikke hver dag - kanskje halve uka…
N.N (02.05.2024)
Svar:
Nei, dette vil nok fuglen oppfatte som predatert og tapt, så den vender sannsynligvis ikke tilbake, men la reiret være i tilfelle det motsatte skulle skje. Hvis det er tomt en hel uke, kan dere bare fjerne det.
Roar Solheim (02.05.2024)
Speil
Har en meis som er så opptatt av speilen i vinterhagen. Når det står åpent, er den der «hele tiden» og tapper borti det. Hvorfor gjør den dette? Koser den seg med å se seg selv, eller er det frustrerende og «plagsomt» for den ? Takk for hjelpen :-)
L. (02.05.2024)
Svar:
Den ser sitt eget speilbilde, og oppfatter nok det som en rival. Et gjentagende problem hvert år.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvordan tilpasser fugler seg til miljøendringer?
N.N (02.05.2024)
Svar:
Dette er alt for omfattende til å kunne besvares her. Dessuten utfører vi ikke skolearbeid, slik dette ser ut til å være. Det må du søke opp og lese om selv.
Roar Solheim (02.05.2024)
Hvilken fugl?
Oransje rundt øyene!
N.N (02.05.2024)
Svar:
Dette er ei røy. Åpenbart spillegal fugl ut i fra stedet den er fotografert på. Hvor i landet er dette?
Roar Solheim (02.05.2024)
Beskytte fuglekasse
Vi har laget et fuglematebur der vi kan mate fugler trygt. Dette var viktig da vi selv har katter og ikke ville "servere" småfugl til kattene våre. Nå lurer vi på om det også er mulig å bygge bur til fuglekasser? Eller vil småfuglene få problemer når de første gang skal ut og fly? Da må de jo finne veien ut av gitteret, eller man må åpne opp når man forstår at det nærmer seg utflyvning.
C. (02.05.2024)
Svar:
Det er absolutt mulig, og ikke problem for fuglene.
Roar Solheim (02.05.2024)
Fugleegg
Hei! Eg fant eit kvitt fugleegg på ca. 10 cm. på bakken i granskog på Jæren (Bryne, Njåskogen ). Såg ikkje noko reir. Egget var litt knust og utan innhald. Lurer på kva for ein fugl som kan ha lagt dette egget?
H.E. (01.05.2024)
Svar:
Umulig å si uten bilde.
Roar Solheim (02.05.2024)
Ukjent rovfugl observert på Tynset
Vi observerte en rustrød fugl med gråaktig stjert med sorte flekker. Knall gule føtter og spisse klør. I lufta «hang» liksom kroppen mens vingene gikk. Fuglen sto helt stille i luften i opp til et helt minutt før den flyttet på seg ved å bruke stjernen. Den «hang» med både stjerten og hodet hengende nedover.
Det så litt ut som at den hadde et kort nebb.
Observert nord for Tynset, i et område med mye myr, elv og skog.
Hva slags fugl kan dette være?
(Legger også ved et veldig dårlig bilde. Fargene kommer ikke frem her.)
M. (01.05.2024)
Svar:
Litt dårlig bilde, men sannsynligvis er dette en tårnfalk.
Roar Solheim (01.05.2024)
Tømming av takrenner
Jeg har en 8-10 gråspurvereder under taksteinen. Takrennen under er blitt tett av bla «byggematerialene». Vannet renner når over takrennen og lager div problemer. Kan jeg tømme rennen for organiske masser uten at fuglene forlater ungene?
T.F. (01.05.2024)
Svar:
Ja, burde være helt uproblematisk.
Roar Solheim (01.05.2024)
Kattugle og katt
Da det begynte å mørkne i går kveld fikk vi besøk av en nabokatt. Men den ble jaget, av en kattugle. Den fløy i lav høyde over katten, satte seg deretter i et tre på tomta vår. Stor tomt med mange løv- og bartrær. Aldri sett den her før. Imidlertid, jeg hang opp en uglekasse i ei stor gran for et par/tre år siden. Kan det være en sammenheng. Den ble sittende og følge med på katten fra ei stor isp en stund etterpå.
B.S. (01.05.2024)
Svar:
Absolutt mulig. En katt er et potensielt farlig rovdyr.
Roar Solheim (01.05.2024)
Kan laksand drukne under isen
Vi følger med på ender mens isen går på Granerudsjøen i Stange kommune. En laksand hunn svømte inn i en smal råk midt over brygga på bildet. Så dykket den, og vi klarte ikke å se at den dukket opp igjen - og vi hadde god oversikt. For to dager siden var det et par her, men så forsvant hannen. Er drukning under isen rapportert?
R.E. (01.05.2024)
Svar:
Har ikke hørt om det, men kan nok skje i sjeldne tilfeller.
Roar Solheim (01.05.2024)
Quinoa og havregryn
Hei.
Jeg lurte på om det er farlig å gi kråker og småfugler ukokt quinoa og havregryn?
R. (01.05.2024)
Svar:
Nei, helt ok.
Roar Solheim (01.05.2024)
Fjør
Hei :) Fann to fjør i Tønsberg-området i dag. Er det mogleg å skå kva fuglar dei kjem frå? På førehand takk for svar
I.K.H. (01.05.2024)
Svar:
Hønsehauk til venstre, og kattugle.
Roar Solheim (01.05.2024)
Riving av reder
Naboen rev ned et skjærerede med gråspurv som hekket i det i tillegg.
Jeg ønsker å vite om det er straffbart å rive ned et skjærerede i hekketiden.
I såfall er det eksempler på at folk har blitt straffet for å gjøre det?
N.N (01.05.2024)
Svar:
Ja, det er ulovlig. Sak for Statens Naturoppsyn.
Roar Solheim (01.05.2024)
Svarttrost
Hvor lenge kan en svarttrost være borte fra eggene før de tar skade?
L.K. (01.05.2024)
Svar:
Dessverre umulig å gi noen eksakt tid for, da det avhenger både av utetemperatur og stadiet i rugingen.
Roar Solheim (01.05.2024)
Svalereir
Vi har fått et svalereir under møene på hytta. I fjor bæsjet de ned hele sittegruppa ute, så vi lurer på hvor tidlig det er mulig å fjerne reiret/stenge av uten å skade fuglene. Hytta ligger ved kysten i Øst-Norge, og eggene har så vidt vi kan forstå allerede klekket
N.N (01.05.2024)
Svar:
Nei, Det kan ikke være mulig, siden svaler bare såvidt har begynt å ankomme. Hvis du ikke vil at svalene skal hekke på stedet, må du stenge av med netting.
Roar Solheim (01.05.2024)
Vipe
Jeg er pensjonist, og har i alle år kunnet observere hekkende vipe på ei myr, ca. 700 moh. - dvs. fram til 2016 - da forsvant den, og har vært borte de 8 årene siden. Kanskje umulige spørsmål, men allikevel...: Er det sannsynlig at den noensinne dukker opp igjen? Hva skal i så fall til - f.eks. at bestanden tar seg vesentlig opp igjen, eller andre forhold? Dette er langt inn og opp i landet. Vil det av den grunn også være blant de siste stedene den evt. dukker opp?
N.N (01.05.2024)
Svar:
Dessverre umulig å ha svar på.
Roar Solheim (01.05.2024)
Perleugle hekking
Jeg observerte for halvannen uke siden hukrende perleugle i sen og mørk kveldstime ved en holk der den har hekket flere ganger tidligere. En annen samtidig lyd samme sted - litt vanskelig å beskrive, kanskje litt mjaueliknende - fikk meg til å tenke at det kunne være hunnen som svarte, og at det nå var parring og nært forestående egglegging på gang. Sjekk av holk flere dager senere viste imidlertid ingen tegn til hekking. Spørsmål: Kan det ha vært hunnen jeg hørte, som svarte den hukrende hannen? Dersom ingen tegn til hekking nå: betyr det at tiden er ute for i år? Dette er i fjellbjørkeskogen, og fremdeles en god del snø.
N.N (01.05.2024)
Svar:
Veldig vanskelig å vite uten lydopptak. Det Er også mulig at det kan ha blitt lagt egg i kassa, og at de kan være tatt av mår før din kasse sjekk.
Roar Solheim (01.05.2024)
Hva gjør disse skjærene? Spørsmål om adferd.
Hei :) Ble nysgjerrig på adferden til skjærene i denne videoen. Det er noen teorier, men jeg er litt uenig i dem. Kan du forklare? Hvorfor lager de de lydene som de gjør? 0:30 i denne videoen.
Strange Behaviour: why are these magpie staring at the sky?
https://www.youtube.com/watch?v=OgrQeCKOlJs
M.S.R. (01.05.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hvorfor skjærene gjør dette - noe uvanlig. Det er neppe varsling på noe farlig, da ville de ha flyktet og laget andre lyder. Kanskje en sosial sak som vi ikke forstår.
Roar Solheim (01.05.2024)
Mate skjære
Hei! Vi har en del skjærer her vi bor. Jeg er veldig glad i skjærer og i det siste har jeg lagt ut usaltede nøtter og fuglefrø (solsikkefrø med skall) på terrassegelenderet. Hver dag kommer en skjære og spiser der, og det er veldig hyggelig. Men jeg er litt bekymret for om det er trygt. Det er ikke mye katter i nabolaget, men de dukker opp innimellom. Tar katter skjærer? Det er bare skjærene som spiser maten jeg legger ut, ikke småfugler. Lurer også på om det er dimt mtp smitte, altså at skjærene kan legge igjen smittsomme sykdommer når de spiser, som vi kan få i oss når vi bruker terrassen. På forhånd takk for svar! Hilsen Julianne
J. (30.04.2024)
Svar:
Tror ikke dette du spør om er noe å bekymre seg for.
Roar Solheim (01.05.2024)