Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 122 til 45 146 av totalt 49 924 spørsmål


#Økologi og atferd

Trekkfugler

Hvorfor er det noen fugler som trekker og andre som ikke gjør det?

P.K.J. (17.12.2009)

Svar:

De som trekker er gjerne arter som spiser mat som ikke er tilgjengelig i vinterhalvåret (insekter, mus på bakken, fisk i vann som fryser til osv.), mens de som er standfugler finner mat også om vinteren (frø, plantekost, noen få i insekter, noen rovfugler og ugler som ikke fanger byttedyr på bakken etc.)

Roar Solheim (19.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit fugl

Så en helt hvit fugl på Akslafjellet i Ålesud Idag.Den lignet på en skjære ,men var helt hvit,og svart i ansiktet.
Hvilken fugl er dette?

K.H.K. (17.12.2009)

Svar:

Høres mest ut som at du kan ha sett ei rype i hvit vinterdrakt, men litt beskrivelse av adferd, avstand til observasjonen og form på fuglen, ville ha hjulpet.

Roar Solheim (19.12.2009)


#Fugleforing

Rødstrupe

Vi har de siste somrene hatt et par rødstruper i hagen, og i sommer fikk vi til vår store glede også unger som kom til fôrplassen sammen med de voksne - vi mater fuglene hele året.
Men: en av rødstrupene overvintrer tydeligvis; senest i dag hadde vi den på fôrplassen, og vi er svært bekymret for hvordan den vil klare seg over vinteren hos oss. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe - i tillegg til fôring?
Vi bor i Skaun i Sør-Trøndelag, og det var nede i -15 denne uka og kan bli kaldere enn det utover vinteren.

M.O.Ø. (19.12.2009)

Svar:

Det viktigste dere kan gjøre, er å sikre at rødstrupen(e) har jevn tilgang til mat. Mat er den mest kritiske faktoren for fuglene. Har de nok mat, kan de klare streng kulde, men er det for lite mat, fryser de raskt ihjel. Rødstruper kan hakke fett fra meiseboller, men findelte smuler fra brød, kjeks o.l. som strøs på bakken eller på et brett, er flott rødstrupemat (de liker helst å plukke mat på bakken). Myke epler og pærer (litt overmodne) kan deles opp i havl/kvart- deler og spiddes fast på kvister. dette er fin mat både for rødstruper, troster og meiser, men når det er kaldt må slik mat tilbys på nytt hver dag. Når frukten fryser, er det helst de fuglene med kraftigst nebb som kan klare å hakke løs noe fra den. På Agderkysten sang masse rødstruper sist helg, men i kveld 19.12. falt det 20 cm snø, så nå trenger de mathjelp her også.

Roar Solheim (19.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sangfugl i desember

Hei.
I to døgn nå har jeg hørt en fugl utenfor der jeg bor... jeg har ikke greid å se den enda, men på dagtid synger den nesten som en svarttrost, men med en litt annen melodi enn den har på vår og sommer. Om natta, i mørket sitter den og små piper og små pludrer. Er noe av dette normalt? Jeg har iallefall aldri opplevd det før. Jeg bor i Molde og har bodd i samme leilighet i fem år nå. Jeg syns dette virker så unormalt, spesielt nå når vi har fire grader og kjempesurt, vått og kaldt vær.
Det hadde vært fint om noen kunne hjelpe meg å forstå dette.

N.G. (15.12.2009)

Svar:

Ikke helt lett å si hvilken art du hører, men både rødstrupe og gjerdesmett er aktuelle kandidater til slik vintersang. De markerer vinterterritorier når det er snøbart og varmegrader. selv om du opplever det som surt og kaldt, så er snøbar bakke med fravær av frost helt topp for disse fuglene. Her langs Agder-kysten synger disse to artene nesten hver dag, spesielt i grålysningen, men også midt på dagen av og til.

Roar Solheim (15.12.2009)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg har et par kasser liggende som jeg tok over etter en nabogutt .Han hadde sett for seg at de kunne brukes til kattugle . Jeg har tenkt å henge de opp , men ser for meg at de er noe knappe i målene . Etter hva jeg har lest meg til , så vil kattugla gjerne ha noe tilsvarende plass som foreks. laks / kvinand . Disse kassene mine har et innvendig mål på ca. 15x20 cm , hullåpning på 11 cm , og dybde på ca 50-60 cm. Er det forsøket verdt mener du , og hvor høyt bør jeg henge kassene ?. Glad for svar. Mvh Per Beverfjord, Tingvoll

N.N (13.12.2009)

Svar:

Hullåpningen i denne kassen er stor nok for kattugle, men bunnmålet er litt snaut (bør nok være minst 20 x 20 cm på en snekret kasse). Men det forhindrer ikke at kattugle kan komme til å hekke i denne kassen, for kattugler kan hekke i temmelig trange hull i naturen. Svartspetten hakker reirhull som er snauere i tverrmål i bunnen enn denne kassen, og kattugla kan velge å hekke i svartspetthull dersom inngangsåpningen er stor nok. Uglekasser kan henges 4-5 meter over bakken.

Roar Solheim (15.12.2009)


#Diverse

Skarv

Har Skarven bra syn?? Har den fargesyn??? Høyrer den godt?
Mvh Nils

N.N (13.12.2009)

Svar:

Skarvene har sannsynligvis fargesyn, lik de andre dagaktive fuglene. Hvor gpdt den hører vet jeg ikke, men de fleste fugler bruker lyd som kommunikasjon, og de hører trolig vel så godt som oss mennesker.

Roar Solheim (15.12.2009)


#Økologi og atferd

fuglekongen

hva spiser fuglekongen?

M. (14.12.2009)

Svar:

Den spiser insekter og edderkopper som den plukker mellom bartrærnes nåler.

Roar Solheim (15.12.2009)


Sommerfugl i desember!

Hei.. Eg opdaget en sommerfugl på gulvet på rommet mitt for 2 dager siden.. i desember? er dette vanlig? Syns så synd i den.. Vil ikke drepe den. men den bare går rundt her på gulvet ... ser ikke ut til at den kan fly heller..:(

A. (14.12.2009)

Svar:

Flere sommerfuglarter overvintrer som voksne. Det er vanligvis neslesommerfugler og dagpåfugløye som oppdages inne i hus. De forsøker å gjemme seg bort på loft eller i sprekker hvor det er noen få varmegrader. Hvis temperaturen stiger, kan de våkne opp og begynne å fly. Dette er det ikke så mye du kan gjøre med, annet enn kanskje å flytte sommerfuglen til en kjølig og fuktig kjeller, slik at den kan gå i dvale igjen. Hvis den flyr omkring inne i huset, bruker den opp all opplagsnæringen, og vil dø etter kort tid. Du kan forsøke å gi den vannblandet honning, eller sukkervann på en skål.

Roar Solheim (15.12.2009)


#Økologi og atferd

Frekvens på hakkespetthakking?

Hvor mange hakk i sekundet gjør en hakkespett?

E. (14.12.2009)

Svar:

Dette avhenger av om spetten trommer (dvs. lager territorielle markeringslyder), eller om den hakker løs på treverk for å hakke ut et reirhull, eller hakke løs insektlarver. I de to siste tilfellene hakker fuglen enkelthakk som kanskje kan være så raske som 1-2 per sekund, til flere sekund mellom hvert hakk. Men når en spett trommer, går det mye raskere. Hastigheten avhenger av hvilken spetteart som trommer. Variasjonen ligger grovt mellom 10 og 25 hakk per sekund, så dette er mye raskere enn ved næringshakking og hullhakking. Lengden på trommevirvelen varierer også fra art til art.

Roar Solheim (15.12.2009)


#Økologi og atferd

Apetitt hos kjøttmeis

Forleden dag hadde jeg besøk av en god venninne. Vi spiste lunsj da vi oppdaget en stor kjøttmeis, som spiste på to fuglematkuler som henger ute på verandaen. Etter en god titt oppdaget vi at kjøttmeisens kroppsform var helt rund og vi holdt på å ta feil av den og maten:-)Spm.1: Har aldri sett en så matglad kjøttmeis og vi begge lurte på om dette er et kjent fenomen eller om dette kan ses på som noe litt mer sjeldent? Den spiste kontinuerlig over flere timer uten pause.
Spm 2: Hvorfor spiser fuglen hengende opp-ned fremfor å stå på toppen av kulen? Takk for svar

M.O.C. (12.12.2009)

Svar:

Hvorfor meisen henger opp ned er ikke godt å si, annet enn at meiser er svært akrobatiske. De har utviklet denne evnen for å kunne plukke og hakke fram matbiter nær sagt fra alle deler av trær, både over og under greinene, og derfor har de ikke problemer med slike øvelser. Kanskje er det lettere for meisen å henge under enn å sitte oppå meisebollen, kanskje var det enklere å hakke løs mat på undersiden, eller kanskje var det bedre godbiter der. Meiser spiser nesten hele dagen ved en forplass, men det at fuglen ser rund ut, skyldes at den sprer ut fjærene for å fange luft mellom dem - da isolerer den innestengte lufta mot kulden. Meisene trenger mye mat for å holde varmen gjennom en lang vinternatt.

Roar Solheim (12.12.2009)


#Diverse

ANDEEGG

kor mange egg legg anda i året

S. (12.12.2009)

Svar:

Går ut i fra at du tenker på tamme ender, og da må du spørre folk i fjærfebransjen (høns- eller burfuglmiljøer). Ville ender legger 8-15 (20) egg om våren.

Roar Solheim (12.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn i Kjose

hei! Jeg var i Kjose v. Larvik her om dagen og så utti skoglandskapet hvor det er flere berg. Dypt inni disse bergene var det en stor fugl som jeg med korte glimt, fikk se. Den minnet om en ørn pga størrelsen, men var langt borte. Majestetisk var den! Jeg prøver å finne ut hvilken ørnetype det er. Den hadde veldig bredt vingespenn, flakset ikke med vingene, bare seilte. Den var lysebrun/minnet om mørkeoransj. Håper du kan hjelpe!

K. (12.12.2009)

Svar:

Det er ikke mulig å si sikkert hva du har sett ut i fra beskrivelsen, til det er den litt for mangelfull. Men det er godt mulig at du kan ha sett en ørn. På denne tiden av året kan det dukke opp både kongeørn og havørn på et sted som Larvik. Unge kongeørner trekker ofte ut mot kysten om høsten og vinteren. Havørnene er i ferd med å etablere seg langs de siste delene av kystren av Sør-Norge, fra Østfold til Agder, og det observeres både voksne og ungfugler mange steder. Fargekarakteristikken lysebrun/mørk oransje kan kanskje peke mest mot kongeørn, men er ikke helt treffende, så lenger enn til en slik gjetning er det ikke mulig å komme.

Roar Solheim (12.12.2009)


#Fuglekasser

Male fuglehus

Hei
Jeg har hørt at fuglehus ikke skal males, men husker ikke begrunnelsen. Hvilke grunner kan dere se til å ikke male fuglehus, henholdsvis å male dem? De ser jo pene ut i rødt, blått, gult og alle mulige farger, og det er kommet en masse slike designede fuglehus på markedet i det siste.

N.N (10.12.2009)

Svar:

Fuglekasser av planker bør behandles utvendig, enten med beis, eller med malig, for da varer de lenger. Det lønner seg trolig ikke å male dem blå, for det sies at fuglene holder seg unna blåfargen. Men andre farger kan gå uten problemer.

Roar Solheim (11.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spetter

Hei,
Vi har satt opp (flere år nå)på vinterstid - et par
bokser med solsikkefrø utefor vårt kjøkkenvindu.nå har vi
sett et par ganger noen fugler med et noe spesielt utseende-
rødt hode med sorte tverrstriper på stjerten.iflg vår fuglebok er de veldig lik - mellomspett- kan dette stemme?
for ordens skyld - jeg er ren amatør-

J.E.H. (11.12.2009)

Svar:

Hei,
Nei, du har ganske sikkert IKKE sett mellomspett - den arten er nemlig ALDRI rapportert fra Norge. Det skyldes at den er knyttet til store områder med gammel eik- og bøkeskog, og vi har ikke slike skogområder i Norge. I Sverige døde arten ut i 1984, og nå må du til Polen eller de baltiske landene for å finne mellomspetten. Derimot er det sannsynlig at du har sett ungfugl av flaggspett, for den har rødt over hele hodet. Hos de voksne har hannen en rød flekk i nakken, mens hunnen bare har sort hodekalott uten noe rødt på. Ungfuglen har altså mer rødt (men svakere farge) enn en gammel hann, og dette kan kanskje minne om mellomspett hannens hodefarge.

Roar Solheim (11.12.2009)


#Økologi og atferd

Flyr i plog

Hvorfor flyr fugler i plog?

N.N (08.12.2009)

Svar:

Når fugler flyr, får de motstand fra lufta. Bak vingetuppen på en flyvende fugl er denne luftmotstanden mindre. Derfor flyr mange fugler på skrå linje bak hverandre, med en fugl bak vingetuppen av den foran. Dersom det flyr fugler bak hver vinge på lederfuglen, dannes en plog, ellers kan det bare være en skrå rekke av fugler. Fuglene bytter på å ha lederposisjonen, fordi denne fuglen må bruke mer energi enn de andre. Også jagerfly som flyr på tokt, sparer drivstoff ved å fly i slike plogformasjoner. Det er spesielt store fugler som traner, gjess, svaner og storker som flyr på denne måten, men også mindre ender og skarver flyr i plogformasjon.

Roar Solheim (08.12.2009)


#Fugleforing

foring av fasaner

Har fått besøk av en han og tre hunfasaner i hagen.
Hva bør de fores med? Har god tilgang på havre,kan det brukes?

J.R. (08.12.2009)

Svar:

Fasaner kan fores med kornsorter, og havre bør være helt topp. Knust mais kan også gå an. Gi fuglene kornet via en forbøtte. Gå inn på NOF´s hjemmeside: www.birdlife.no og søk under tidsskrifter og Fuglevennen, der finner du PDF-dokumenter av eldre hefter av bladet Fuglevennen. I vårnummeret 2006 finner du en beskrivelse av en forbøtte for fasaner.

Roar Solheim (08.12.2009)


#Fugleforing

Brødsmuler til småfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har masse fugl på fuglematplassen min, nå er det mest meisefugler. Jeg forer med solsikkefrø, meiseballer og brødsmuler, og det er brødsmuler spørsmålet mitt gjelder nå.

Jeg pleier å male opp brødet i food prosessoren og fryse det i småporsjoner og det fungerer greit. Men nå har jeg fått en stor porsjon brød, og har ikke plass i fryseren til alt. Blir det bare liggende så mugner det og er ikke egnet til fuglemat. Det jeg lurer på er om jeg kan tørke brødsmulene og gi det til fuglene i tørket tilstand. Det jeg er engstlig for er om det kan skade fuglene på noen måte, om de kan bli såre i munn eller svelg, for smulene blir vel kanskje litt skarpe når de er tørre.

Et dumt spørsmål kanskje, men jeg synes at det er så koselig å ha alle fuglene rundt her jeg bor, og jeg vil jo ikke skade dem.

Håper på et snarlig svar

Med hilsen

Gerd Odberg

G.O. (07.12.2009)

Svar:

Hvis du kan tørke brødsmulene, så vil det være en fin måte å konservere dem på, for siden å gi dem til fuglene. Husk at de fleste fuglene hakker fram matbiter fra harde frøskall under bark, fra bakken, eller de knuser skall og skjell på insekter. derfor har de ikke noen problemer med å hakke i seg små oppmalte og tørre brødsmuler. Dette vil trolig være flott mat å gi til f. eks. rødstruper.

Roar Solheim (07.12.2009)


#Diverse

VINDMØLLER - FUGLEDØD

Hei!
Har sett i dagspresse og fagtidskrifter at det er foruroligende mange dødsfall bl. a. av Havørn som har crashet med vindmøllene. bl.a på Smøla på Mørekysten.
Har det vært vurdert å male rotorbladene på disse vindmøllene med en blåfarge. Jeg mener å ha lest noe om at
fugler generelt sett ikke liker blått!
Fuglekasser skal helst ikke være blå, og nettene som henges
rundt bærbusker er jo også blåfarget av samme grunn.

Vennlig hilsen
Rolf Skogstad
Brubakkhaugen 37
7224 Melhus

R.S. (07.12.2009)

Svar:

Kollisjon med vindmøller er en viktig dødsårsak for en del fuglearter, og havørn ser ut til å være ekstra utsatt når møllene står der fuglene hekker. Jeg har aldri hørt eller sett noen forslag om å forsøke å male møllene i andre farger, men det var en god tanke! Dette er absolutt noe som burde kunne prøves ut. Hvorvidt blå farge kan hjelpe ørnene til å holde seg unna vindmøllene, gjenstår å se.

Roar Solheim (07.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Polarsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Såg ein flokk på fleire hundre av denne arten i fjellbjørkebeltet, er det ein Polarsisik?

G.J. (06.12.2009)

Svar:

Dette er i alle fall "grå" sisiker, men det er ikke lett å avgjøre ut i fra bildet om det er polarsisiker eller gråsisiker. De ser imidlertid veldig lyse ut, så det kan godt hende at dette er polarsisiker.

Roar Solheim (07.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du si meg hvilken fugl dette er?

E.S. (07.12.2009)

Svar:

Dette er en gråspurv hunn med mange hvite fjær. Dette skyldes en genetisk "feil" som gjør at enkelte fjær under utveksten ikke tar til seg fargestoffer.

Roar Solheim (07.12.2009)


#Diverse

standfugl

hei, jeg ønsker å vite hva en standfugl er?

S.B. (07.12.2009)

Svar:

Det er en fugl som holder seg i samme område året rundt.

Roar Solheim (07.12.2009)


#Diverse

Fugleinteresse

Jeg er en "fugledame" på 47 år som elsker våre små fjærkledde venner, og forer dem jevnt året rundt. Jeg har et litt uvanlig spåørsmål for å si det sånn, men som jeg har tenkt en del på. Hvorfor er interessen for fugler stort sett en guttegreie? Jenter driver mer med hester, hunder og katter. De to sistnevnte er også vanlig blant gutter, mens hest er typisk jente. Når det kommer til gugler derimot ser en større interesse blant gutter enn jenter . I barnehage og barneskoleaøder er interessen oftest delt blant kjønnene, men i ungdom og voksenalder overtar guttene. Disse er oftest også interessert i jakt og friluftsliv ser jeg. Har dere noen tanker rundt hvorfor det er slik ? Jeg har ellers få kvinnelige venner å dele min fugleintersse med, men desto flere mannlige, inklusive min 14 årige nevø.Mine 3 døtre har ikke noen nevneverdig interesse, selv om jeg prøver å inspirere dem. Det kan jo komme senere. Må forøvrig nevne at jeg ikke er jaktinteressert, men derimot katte og hunde elsker foruten fuglene.

L.U.N. (07.12.2009)

Svar:

Dette er du ikke alene om å lure på, og det er nok ingen som har et godt svar. Jeg tror det er koblet til hva som er "vanlig" interessemønster i den kulturen vi er en del av, og i Norge er det tilfeldigvis slik at interesse for jakt, fiske, friluftsliv og fugler ofte er svært mannsdominert. I England er det for eksempel like mange kvinnelige fuglekikkere, og Sverige har også langt større andel kvinnelige fugleinteresserte enn vi i Norge. Kanskje kan vi endre dette over tid - det er i alle fall initiativ i NOF til å gjøre noe med dette.

Roar Solheim (07.12.2009)


#Fuglekasser

fuglekasser

Hva må diameteren vere på hullet i en fuglekasse ,beregnet på kjøttmeis og blåmeis?

A.S. (07.12.2009)

Svar:

For disse artene er 32 mm anbefalt hulldiameter (men kjøttmeisen kan godt hekke i stærkasser med 4,5 - 5 cm diameters hull også).

Roar Solheim (07.12.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

har sett en Hœrfugl

på Husvik, Tønsberg så jeg en Hœrfugl som minnet meg om en fugl jeg så da vi bodde i Dubai, som der heter Hoopoe, er det samme fugl og er det noe sted jeg burde rapportere det jeg har sett?

T.T. (06.12.2009)

Svar:

Ja, dette er samme art. De dukker opp hvert år i Norge, selv om dette er langt nord for artens hekkeområder. Funnet bør rapporteres til ornitologisk forening i Vestfold. Gå inn på NOF´s hjemmeside: www.birdlife.no, og søk etter lokallag under organisasjon.

Roar Solheim (06.12.2009)


#Diverse

fugleart med penis

har hørt at av alle verdens fuglearter er det kun én art der hannen har penis. hvilken art er dette?

C. (04.12.2009)

Svar:

Mange andefugler har en utkrengpar penislignende parringsstruktur. Det har også struts, og trolig en del andre fugler og (men jeg kjenner ikke dette i detalj slik at du kan få et eksakt antall arter/grupper).

Roar Solheim (06.12.2009)

««første 45 122 - 45 146 av 49 924 siste»»