Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 473 til 45 497 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Hvor mange fugler kan det være?
Vi lurer på hvor mange fugler det er på foringsbrettet. Det er de vanlige stamfuglene som er på besøk.Vi forer med solsikke, jordnøtter og meiseboller.
Det går med 7,5 kg solsikke, 12 meiseboller og 3 hg jord nøtter på ei uke (7dager). Kan man si noe om antallet ut fra matmengden?
L.G.R. (21.12.2009)
Svar:
Jeg vet ikke hvor mye en enkelt fugl spiser i løpet av dagen, men det kan være adskillig flere individer av en art enn de du klarer å telle samtidig på forplassen. Spettmeisene flyr avsted med mange flere frø enn de kan spise, for de lagrer mat for kommende hekkesesong. På en bra forplass kan det være 30-50 forskjellige kjøttmeis, og mange hundre grønnfink som kommer innom i løpet av en dag.
Roar Solheim (26.12.2009)
Gråhegre
Hvilke naturlige fiender har gråhegre?
S. (19.12.2009)
Svar:
Gråhegrer kan nok bli tatt av kongeørn, havørn, kanskje hønsehauk, og eventuellt villmink dersom den klarer å snike seg inn på en gråhegre. Rødrev vil nok også ta en hegre dersom den får mulgheten, men det er nok sjeldent den klarer dette.
Roar Solheim (26.12.2009)
Er det sant at ørnen kan fornye seg , eller er det bare en myte?
Jeg leste for en stund siden at ørnen kunne fornye seg når den har nådd en viss alder. Da skulle den vissnok rive av seg klør og hakke bort nebbet,også ligge på en hylle og vente til det har vokst ut igjen. Da ble den så god som ny igjen og kunne leve i mange år etter det. Nå husker jeg ikke hvor jeg leste det (om det var en slags sagn bok eller en fantasy bok),men jeg lurer på om dette er en myte, eller om det faktisk er tilfelle at den kan på en måte bli ny igjen? Hilsen nysgjerrig
T.M. (25.12.2009)
Svar:
Nei, dette er like mye mytestoff som mytene om Fugl Føniks, eller historier om flyvende elefanter for den slags skyld. Alle levende dyr og planter eldes og dør, og ingen klarer å bli yngre med årene. Slik er de harde fakta. Ingen slipper unna biologisk, biokjemisk og fysisk lovmessighet.
Roar Solheim (26.12.2009)
Vinterjunko?
Hei!
Observerte denne fuglen på fuglebrettet 1.juledag 2009 i Grimstad. Har aldri sett den før, og lurer på om det kan være en Vinerjunko.
Bildet er uskarpt da det er zoomet inn, men håper det er mulig å trekke konklusjon ut i fra dette.
R. (26.12.2009)
Svar:
Denne fuglen ligner uhyggelig mye på vinterjunko slik den er avbildet i fuglebøkene, men jeg kjenner ikke denne arten eller hvor ofte den kan opptre i Europa (den er Nord-Amerikaner). Derfor hadde det vært bedre med et skarpere bilde. Kan du ta direkte kontakt med undertegnede, siden jeg også bor i Grimstad? RS
Dette ER en vinterjunko, og det foreligger bare to funn fra 80-tallet i Norge. Dette er en uhyre sjelden fugl i Europa, og det er nok mange som ønsker å ta en titt på den. FFRoar Solheim og Frode Falkenberg (26.12.2009)
Gjest på fuglebrettet
Her om dagen hadde jeg en "gjest" på fuglebrettet som jeg aldri før har sett. Nå i ettertid er det vanskelig å huske nøyaktig hvordan den så ut, og jeg rakk ikke å ta bilde. Den hadde imidlertid en markert rød ring rundt hodet og jeg mener issen var sort. Den hadde en gul stripe ytterst langs vingene og et slags magebelte (rustrødt) som gikk fra under den ene vingen, under magen og opp under den andre vingen. Mener å huske at den var rustrød (rødbrun) på ryggen og lys på undersiden. Når jeg slår opp i min fuglebok er Sibirspurv det nærmeste jeg kommer, men føler ikke at bildet er helt likt den jeg så. Jeg bor på Sør-Vestlandet. Hva kan det ha vært for en fugl? Den var nok på størrelse med kjøttmeisene - som absolutt er i flertall blant våre "fuglegjester" :-)
K.S.S. (20.12.2009)
Svar:
Det høres ut som at du kan ha hatt besøk av en stillits - det er den mest sannsynlige arten. Den er ordinær i Sør-Norge, men ikke en vanlig brettgjest.
Roar Solheim (21.12.2009)
Havørn
Hei! Jeg bor i Lunde i Telemark, like ved Telemarkskanalen. Her har vi nettopp sett en havørn. Den satt ganske lenge i en tretopp nedenfor huset vårt. Vi har fulgt ganske godt med på fuglelivet her, men aldri sett havørn før. Hvor vanlig er dette. Er det registrert havørn i området før?
S.H. (20.12.2009)
Svar:
Ja, havørna er på vei til å etablere seg langs kysten av SØ-Norge, og det hekker nok noen par langs Telemarkskysten allerede. Men det er likevel ikke så ofte en ser dem i innlandet, så observ asjonen er både spesiell og interessant. Vet ikke om havørn er sett akkurat på stedet hvor du bor.
Roar Solheim (21.12.2009)
plagsom nøtteskrike
jeg har masse småfugel på forbrette men det bli til stdighet raida av nøtteskrike,hva kan jeg gjør for å bli kvitt den
R. (20.12.2009)
Svar:
Du kan ikke bli kvitt nøtteswkriker og skjærer, men du kan lage et forbur som stenger kråkefuglene ute og slipper småfuglene inn. Gå inn på NOF´s hjemmeside www.birdlife.no og søk opp tidsskrifter. Der finner du PDF sokumenter av eldre nummer av Fuglevennen. I hefte nr 2 fra 2007 (side 8-9) finner du beskrivelse og bilder av hvordan du kan lage et slikt forbur. Dette løser problemet!
Roar Solheim (21.12.2009)
Svane på isen
Hei!
Det ligger en svane på isen ganske langt inne mot Skøyen i Frognerkilen (Oslo). Min umiddelbare reaksjon var å kontakte viltnemda, men så så jeg at den beveget seg litt forsiktig og drakk litt overflatevann oppe på isen. Det var noen brødsmuler rundt den, så noen har tydeligvis kastet ut mat til den. Gikk hjem og leste på nettet at svaner ofte ligger på isen og hviler. Stemmer dette? Klarer svaner og ta av og fly når de står på is? Eller må de i vann eller på land? Bør man gjøre noe når man finner svaner slikt? Det er vann ca 30 m. fra der det er nå, men isen er tynn og jeg er redd den går gjennom flere plasser.
H. (20.12.2009)
Svar:
Hvis svanen selv beveger seg, bør den få være i fred dersom det ikke er åpenbart at den er skadet (brukket vinge etc.). Svaner kan løpe bortover is og lette, men vil trolig helst gå til vannet, og så lette fra vannflaten ved å løpe bortover vannet. Svaner KAN fryse fast i is dersom det plutselig blir veldig kaldt. Da må de hogges løs, hvis ikke omkommer de. Men slike redningsaksjoner kan være livsfarlige dersom isen ikke er sikker, og en bør ikke forsøke seg på slike aksjoner uten hjelp og støtte fra flere.
Roar Solheim (21.12.2009)
Minste avstand mellom fuglekasser
Jeg har 4 fuglekasser for spurveugle ( med ekstra dyp inngang til kassen ) og 4 kasser jeg har tiltenkt perleugle. Hvor stor avstand bør det være mellom kassene og kan jeg henge opp fuglekasse for spurveugle og perleugle i samme område ?
H. (20.12.2009)
Svar:
Du kan henge perleugle- og spurveuglekasser i nærheten av hverandre, men det kan gjerne være 100-200 meter mellom disse kassene. Mellom kassene for den enkelte arten, bør det være 1 km eller mer dersom du vil unngå at uglene utelukker hverandre på grunn av territorieoverlapping.
Roar Solheim (21.12.2009)
Trekkfugler
Hvorfor er det noen fugler som trekker og andre som ikke gjør det?
P.K.J. (17.12.2009)
Svar:
De som trekker er gjerne arter som spiser mat som ikke er tilgjengelig i vinterhalvåret (insekter, mus på bakken, fisk i vann som fryser til osv.), mens de som er standfugler finner mat også om vinteren (frø, plantekost, noen få i insekter, noen rovfugler og ugler som ikke fanger byttedyr på bakken etc.)
Roar Solheim (19.12.2009)
Hvit fugl
Så en helt hvit fugl på Akslafjellet i Ålesud Idag.Den lignet på en skjære ,men var helt hvit,og svart i ansiktet.
Hvilken fugl er dette?
K.H.K. (17.12.2009)
Svar:
Høres mest ut som at du kan ha sett ei rype i hvit vinterdrakt, men litt beskrivelse av adferd, avstand til observasjonen og form på fuglen, ville ha hjulpet.
Roar Solheim (19.12.2009)
Rødstrupe
Vi har de siste somrene hatt et par rødstruper i hagen, og i sommer fikk vi til vår store glede også unger som kom til fôrplassen sammen med de voksne - vi mater fuglene hele året.
Men: en av rødstrupene overvintrer tydeligvis; senest i dag hadde vi den på fôrplassen, og vi er svært bekymret for hvordan den vil klare seg over vinteren hos oss. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe - i tillegg til fôring?
Vi bor i Skaun i Sør-Trøndelag, og det var nede i -15 denne uka og kan bli kaldere enn det utover vinteren.
M.O.Ø. (19.12.2009)
Svar:
Det viktigste dere kan gjøre, er å sikre at rødstrupen(e) har jevn tilgang til mat. Mat er den mest kritiske faktoren for fuglene. Har de nok mat, kan de klare streng kulde, men er det for lite mat, fryser de raskt ihjel. Rødstruper kan hakke fett fra meiseboller, men findelte smuler fra brød, kjeks o.l. som strøs på bakken eller på et brett, er flott rødstrupemat (de liker helst å plukke mat på bakken). Myke epler og pærer (litt overmodne) kan deles opp i havl/kvart- deler og spiddes fast på kvister. dette er fin mat både for rødstruper, troster og meiser, men når det er kaldt må slik mat tilbys på nytt hver dag. Når frukten fryser, er det helst de fuglene med kraftigst nebb som kan klare å hakke løs noe fra den. På Agderkysten sang masse rødstruper sist helg, men i kveld 19.12. falt det 20 cm snø, så nå trenger de mathjelp her også.
Roar Solheim (19.12.2009)
Sangfugl i desember
Hei.
I to døgn nå har jeg hørt en fugl utenfor der jeg bor... jeg har ikke greid å se den enda, men på dagtid synger den nesten som en svarttrost, men med en litt annen melodi enn den har på vår og sommer. Om natta, i mørket sitter den og små piper og små pludrer. Er noe av dette normalt? Jeg har iallefall aldri opplevd det før. Jeg bor i Molde og har bodd i samme leilighet i fem år nå. Jeg syns dette virker så unormalt, spesielt nå når vi har fire grader og kjempesurt, vått og kaldt vær.
Det hadde vært fint om noen kunne hjelpe meg å forstå dette.
N.G. (15.12.2009)
Svar:
Ikke helt lett å si hvilken art du hører, men både rødstrupe og gjerdesmett er aktuelle kandidater til slik vintersang. De markerer vinterterritorier når det er snøbart og varmegrader. selv om du opplever det som surt og kaldt, så er snøbar bakke med fravær av frost helt topp for disse fuglene. Her langs Agder-kysten synger disse to artene nesten hver dag, spesielt i grålysningen, men også midt på dagen av og til.
Roar Solheim (15.12.2009)
Fuglekasser
Jeg har et par kasser liggende som jeg tok over etter en nabogutt .Han hadde sett for seg at de kunne brukes til kattugle . Jeg har tenkt å henge de opp , men ser for meg at de er noe knappe i målene . Etter hva jeg har lest meg til , så vil kattugla gjerne ha noe tilsvarende plass som foreks. laks / kvinand . Disse kassene mine har et innvendig mål på ca. 15x20 cm , hullåpning på 11 cm , og dybde på ca 50-60 cm. Er det forsøket verdt mener du , og hvor høyt bør jeg henge kassene ?. Glad for svar. Mvh Per Beverfjord, Tingvoll
N.N (13.12.2009)
Svar:
Hullåpningen i denne kassen er stor nok for kattugle, men bunnmålet er litt snaut (bør nok være minst 20 x 20 cm på en snekret kasse). Men det forhindrer ikke at kattugle kan komme til å hekke i denne kassen, for kattugler kan hekke i temmelig trange hull i naturen. Svartspetten hakker reirhull som er snauere i tverrmål i bunnen enn denne kassen, og kattugla kan velge å hekke i svartspetthull dersom inngangsåpningen er stor nok. Uglekasser kan henges 4-5 meter over bakken.
Roar Solheim (15.12.2009)
Skarv
Har Skarven bra syn?? Har den fargesyn??? Høyrer den godt?
Mvh Nils
N.N (13.12.2009)
Svar:
Skarvene har sannsynligvis fargesyn, lik de andre dagaktive fuglene. Hvor gpdt den hører vet jeg ikke, men de fleste fugler bruker lyd som kommunikasjon, og de hører trolig vel så godt som oss mennesker.
Roar Solheim (15.12.2009)
fuglekongen
hva spiser fuglekongen?
M. (14.12.2009)
Svar:
Den spiser insekter og edderkopper som den plukker mellom bartrærnes nåler.
Roar Solheim (15.12.2009)
Sommerfugl i desember!
Hei.. Eg opdaget en sommerfugl på gulvet på rommet mitt for 2 dager siden.. i desember? er dette vanlig? Syns så synd i den.. Vil ikke drepe den. men den bare går rundt her på gulvet ... ser ikke ut til at den kan fly heller..:(
A. (14.12.2009)
Svar:
Flere sommerfuglarter overvintrer som voksne. Det er vanligvis neslesommerfugler og dagpåfugløye som oppdages inne i hus. De forsøker å gjemme seg bort på loft eller i sprekker hvor det er noen få varmegrader. Hvis temperaturen stiger, kan de våkne opp og begynne å fly. Dette er det ikke så mye du kan gjøre med, annet enn kanskje å flytte sommerfuglen til en kjølig og fuktig kjeller, slik at den kan gå i dvale igjen. Hvis den flyr omkring inne i huset, bruker den opp all opplagsnæringen, og vil dø etter kort tid. Du kan forsøke å gi den vannblandet honning, eller sukkervann på en skål.
Roar Solheim (15.12.2009)
Frekvens på hakkespetthakking?
Hvor mange hakk i sekundet gjør en hakkespett?
E. (14.12.2009)
Svar:
Dette avhenger av om spetten trommer (dvs. lager territorielle markeringslyder), eller om den hakker løs på treverk for å hakke ut et reirhull, eller hakke løs insektlarver. I de to siste tilfellene hakker fuglen enkelthakk som kanskje kan være så raske som 1-2 per sekund, til flere sekund mellom hvert hakk. Men når en spett trommer, går det mye raskere. Hastigheten avhenger av hvilken spetteart som trommer. Variasjonen ligger grovt mellom 10 og 25 hakk per sekund, så dette er mye raskere enn ved næringshakking og hullhakking. Lengden på trommevirvelen varierer også fra art til art.
Roar Solheim (15.12.2009)
Apetitt hos kjøttmeis
Forleden dag hadde jeg besøk av en god venninne. Vi spiste lunsj da vi oppdaget en stor kjøttmeis, som spiste på to fuglematkuler som henger ute på verandaen. Etter en god titt oppdaget vi at kjøttmeisens kroppsform var helt rund og vi holdt på å ta feil av den og maten:-)Spm.1: Har aldri sett en så matglad kjøttmeis og vi begge lurte på om dette er et kjent fenomen eller om dette kan ses på som noe litt mer sjeldent? Den spiste kontinuerlig over flere timer uten pause.
Spm 2: Hvorfor spiser fuglen hengende opp-ned fremfor å stå på toppen av kulen? Takk for svar
M.O.C. (12.12.2009)
Svar:
Hvorfor meisen henger opp ned er ikke godt å si, annet enn at meiser er svært akrobatiske. De har utviklet denne evnen for å kunne plukke og hakke fram matbiter nær sagt fra alle deler av trær, både over og under greinene, og derfor har de ikke problemer med slike øvelser. Kanskje er det lettere for meisen å henge under enn å sitte oppå meisebollen, kanskje var det enklere å hakke løs mat på undersiden, eller kanskje var det bedre godbiter der. Meiser spiser nesten hele dagen ved en forplass, men det at fuglen ser rund ut, skyldes at den sprer ut fjærene for å fange luft mellom dem - da isolerer den innestengte lufta mot kulden. Meisene trenger mye mat for å holde varmen gjennom en lang vinternatt.
Roar Solheim (12.12.2009)
ANDEEGG
kor mange egg legg anda i året
S. (12.12.2009)
Svar:
Går ut i fra at du tenker på tamme ender, og da må du spørre folk i fjærfebransjen (høns- eller burfuglmiljøer). Ville ender legger 8-15 (20) egg om våren.
Roar Solheim (12.12.2009)
Ørn i Kjose
hei! Jeg var i Kjose v. Larvik her om dagen og så utti skoglandskapet hvor det er flere berg. Dypt inni disse bergene var det en stor fugl som jeg med korte glimt, fikk se. Den minnet om en ørn pga størrelsen, men var langt borte. Majestetisk var den! Jeg prøver å finne ut hvilken ørnetype det er. Den hadde veldig bredt vingespenn, flakset ikke med vingene, bare seilte. Den var lysebrun/minnet om mørkeoransj. Håper du kan hjelpe!
K. (12.12.2009)
Svar:
Det er ikke mulig å si sikkert hva du har sett ut i fra beskrivelsen, til det er den litt for mangelfull. Men det er godt mulig at du kan ha sett en ørn. På denne tiden av året kan det dukke opp både kongeørn og havørn på et sted som Larvik. Unge kongeørner trekker ofte ut mot kysten om høsten og vinteren. Havørnene er i ferd med å etablere seg langs de siste delene av kystren av Sør-Norge, fra Østfold til Agder, og det observeres både voksne og ungfugler mange steder. Fargekarakteristikken lysebrun/mørk oransje kan kanskje peke mest mot kongeørn, men er ikke helt treffende, så lenger enn til en slik gjetning er det ikke mulig å komme.
Roar Solheim (12.12.2009)
Male fuglehus
Hei
Jeg har hørt at fuglehus ikke skal males, men husker ikke begrunnelsen. Hvilke grunner kan dere se til å ikke male fuglehus, henholdsvis å male dem? De ser jo pene ut i rødt, blått, gult og alle mulige farger, og det er kommet en masse slike designede fuglehus på markedet i det siste.
N.N (10.12.2009)
Svar:
Fuglekasser av planker bør behandles utvendig, enten med beis, eller med malig, for da varer de lenger. Det lønner seg trolig ikke å male dem blå, for det sies at fuglene holder seg unna blåfargen. Men andre farger kan gå uten problemer.
Roar Solheim (11.12.2009)
spetter
Hei,
Vi har satt opp (flere år nå)på vinterstid - et par
bokser med solsikkefrø utefor vårt kjøkkenvindu.nå har vi
sett et par ganger noen fugler med et noe spesielt utseende-
rødt hode med sorte tverrstriper på stjerten.iflg vår fuglebok er de veldig lik - mellomspett- kan dette stemme?
for ordens skyld - jeg er ren amatør-
J.E.H. (11.12.2009)
Svar:
Hei,
Nei, du har ganske sikkert IKKE sett mellomspett - den arten er nemlig ALDRI rapportert fra Norge. Det skyldes at den er knyttet til store områder med gammel eik- og bøkeskog, og vi har ikke slike skogområder i Norge. I Sverige døde arten ut i 1984, og nå må du til Polen eller de baltiske landene for å finne mellomspetten. Derimot er det sannsynlig at du har sett ungfugl av flaggspett, for den har rødt over hele hodet. Hos de voksne har hannen en rød flekk i nakken, mens hunnen bare har sort hodekalott uten noe rødt på. Ungfuglen har altså mer rødt (men svakere farge) enn en gammel hann, og dette kan kanskje minne om mellomspett hannens hodefarge.Roar Solheim (11.12.2009)
Flyr i plog
Hvorfor flyr fugler i plog?
N.N (08.12.2009)
Svar:
Når fugler flyr, får de motstand fra lufta. Bak vingetuppen på en flyvende fugl er denne luftmotstanden mindre. Derfor flyr mange fugler på skrå linje bak hverandre, med en fugl bak vingetuppen av den foran. Dersom det flyr fugler bak hver vinge på lederfuglen, dannes en plog, ellers kan det bare være en skrå rekke av fugler. Fuglene bytter på å ha lederposisjonen, fordi denne fuglen må bruke mer energi enn de andre. Også jagerfly som flyr på tokt, sparer drivstoff ved å fly i slike plogformasjoner. Det er spesielt store fugler som traner, gjess, svaner og storker som flyr på denne måten, men også mindre ender og skarver flyr i plogformasjon.
Roar Solheim (08.12.2009)
foring av fasaner
Har fått besøk av en han og tre hunfasaner i hagen.
Hva bør de fores med? Har god tilgang på havre,kan det brukes?
J.R. (08.12.2009)
Svar:
Fasaner kan fores med kornsorter, og havre bør være helt topp. Knust mais kan også gå an. Gi fuglene kornet via en forbøtte. Gå inn på NOF´s hjemmeside: www.birdlife.no og søk under tidsskrifter og Fuglevennen, der finner du PDF-dokumenter av eldre hefter av bladet Fuglevennen. I vårnummeret 2006 finner du en beskrivelse av en forbøtte for fasaner.
Roar Solheim (08.12.2009)