Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 702 til 1 726 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Ørn og frekvens på lyder
Hei, lurer på om det for ørna er slik det er for noen andre dyr, at den har lyder av visse frekvenser som den ikke liker/tåler? F.eks. slik det finnes maskiner som lager lyder av visse frekvenser for at hunder skal slutte å bjeffe. Lurer da på om det er lyder av visse frekvenser som kan skremme ørn?
N.N (24.05.2024)
Svar:
Har aldri hørt om slikt, og tviler på at lyd vil kunne skremme ørner. Det er menneskelig aktivitet ørner helst unngår.
Roar Solheim (24.05.2024)
Ugle på rigg i Barenshavet
Hva slags ugle er det vi har fått besøk av?
M.N.H. (23.05.2024)
Svar:
Dette er en jordugle.
Roar Solheim (23.05.2024)
Nytt hull i kassen til blåmeisa - Vil den tåle det?
Takk for svar på tidligere spørsmål 🙂
Jeg har noen kasser i en løvskog 1-2 km fra der jeg bor. Kaller den bare for blåmeisskogen fordi det stort sett bare er blåmeis som ruger i kassene der. I år er det så langt også ei spettmeis og ei kjøttmeis. Men, i den ene kassen har flaggspetten laget et stort hull og i den har en blåmeis slått seg til. Det er den hissigste blåmeisa jeg har truffet så det tyder kanskje på at andre vesen også har kikket inn og den er beredt. Jeg tenker å skru et nytt hull (22 mm) på kassen slik at det ikke bare blir en foringsplass for flaggspett og/eller ekorn. Tror du blåmeisa vil akseptere den forstyrrelsen og det nye hullet? Eller tenker du at den da sannsynligvis vil forlate kassen?
H.R. (23.05.2024)
Svar:
Det er nok en fordel dersom du kan redusere hullstørrelsen til 28 mm (ikke mindre). Hvis ikke, er det stor fare for at flaggspetten kan forsyne seg med blåmeisens små unger og spise dem.
Roar Solheim (23.05.2024)
Skjære med misfarging
Hei!
Den siste tiden har en skjære holdt til i hagen vår. Den en alene og har en gråhvit flekk på ansiktet. Flekken dekker området rundt øyne og ned mot nebbet. Skjæra har nebbet åpent hele tiden, også når den flyr. Den har også forvillet seg inn i huset. Noe vi ikke har opplevd her før, selv om det tidvis er mye fugleliv i hagen.
Jeg lurer på om skjæra er syk, og i så fall, om det er noe vi bør være oppmerksomme på. Vi har f.eks. et plaskebasseng til barna som kan utgjøre en smitterisiko i så fall.
Mvh Kathrine
Ære.
K. (23.05.2024)
Svar:
Det kan hende at den har en slags hudsykdom/infeksjon, men dette er ikke noe som betyr noe for dere. Dessverre vanskelig å vurdere noen ganger hva som kan være i veien.
Roar Solheim (23.05.2024)
Spurv
Hei. Hvorfor gjør spurven seg "liten" og rister med vingene? Så en hann gjøre det nettopp, men har sett det mange ganger.
M. (23.05.2024)
Svar:
Det vet jeg ikke. Men en slik kroppsholdning sender nok et signal om noe til andre spurver. HVA fuglene signaliserer til hverandre, er det derimot ofte vanskelig for oss pattedyr å forstå.
Roar Solheim (23.05.2024)
Rødsrupe. Er det bare hunnen som ruger??
N.N (23.05.2024)
Svar:
Det vet jeg ikke sikkert, men antar at hannen også kan delta under rugingen. Trolig ruger nok hunnen mest.
Roar Solheim (23.05.2024)
Er kiwi fuglen en hønsefugl
Hei! Er kiwi fuglen en type hønsefugl på "orden" i et systematikk kjema? Og har den luftsekker i respirasjonssystemet slik som andre fugler?
T. (23.05.2024)
Svar:
Kiwiene er nærmere beslektet med strutsefugler, og har ingen nær linje til hønsefuglene. Om de har luftsekker i knoklene slik flyvende fugler har, vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (23.05.2024)
Venner til gås
Jeg skal skive særoppgave om gåsen. Jeg har lært at mennesket og havørnen er gåsens naturlige fiender. Men hvem er gåsens venner?
G.1.Å. (23.05.2024)
Svar:
Gjess har nok ikke noe du kan kalle "venner" i naturen, annet enn sine egne artsfrender.
Roar Solheim (23.05.2024)
Buldring etter hønseuka
Hei har nå vært ute endel kvelder
Og det er endel buldring av orrfugl på kveld,
Ikveld ble det observert en midt i myrulla utpå ei stor og åpen
Midt i den nye E6 traseen som nå skal graves i.(alt er hugget ut for 3 år siden)
Den ble var meg så den stakk 100 meter lenger unna litt oppå
Et slags platå i traseen,der dreiv den og buldra og bruste med fjærene .
Jeg trodde de var ferdige med spilling nå ? Og er det mulig å få lokket den til seg nå?
Skjønner jo at jeg bør få tak i camotelt hvertfal.
M. (23.05.2024)
Svar:
Orrhaner kan spille langt ut i juni.
Roar Solheim (23.05.2024)
Hvilken fugl er dette?
Vi har fått så mange forskjellige fugler i hagen etter vi startet med fuglemating for noen måneder siden. De fleste klarer vi å finne ut av selv, men denne klarte jeg ikke å finne ut av selv
N.N (23.05.2024)
Svar:
Litt uklart bilde, men ser ut til å være en låvesvale.
Roar Solheim (23.05.2024)
Hvilke fugler/dyr kan komme seg langt nok inn i en stær-kasse og ta unger?
Ref Forlater stær-unger reiret før de kan fly?
Ja, jeg er sikker på at det var en stær-unge og ikke en vendehals. Den typiske gule randen rundt nebbet var lett å se. Den lå helt i ro med lukkede øyne. Ville en vendehals ha ligget så rolig da jeg tok av lokket? Det var ingen vendehals eller spor av vendehals oppi kassen i dag. I nabokassen så jeg i dag 4 unger som var klart voksnere enn den jeg så 13 mai. De hadde heller ikke en gul synlig rand rundt nebbet lenger.
Så nå begynner jeg heller å helle til at det er noen som kommer seg inn i den kassen og tar ungene. Kassene er hengt opp på samme måte som kassen vist i videoen «Tid for rensing av fuglekassene». Kan en skjære klare å feste klørne sine i tauet og få hodet inn i hullet ved en viss avstand mellom hull og tau? For denne fuglekassen er avstand fra gulv til hull 18 cm. For den andre kassen er denne avstanden 23 cm. Kortere fra reirbunn og opp. Hvilke fugler/dyr kan komme seg langt nok inn i en stær-kasse og ta unger?
H.R. (22.05.2024)
Svar:
Flaggspett, røyskatt og snømus kan være mulige stærungespisere.
Roar Solheim (22.05.2024)
Identifisere fugl i fuglekasse
Hei, jeg har en stor fuglekasse som opprinnelig var tiltenkt ugle. Har fått en annen fugl nå som jeg ønsker å identifisere. Hvilken fugl er dette?
O. (22.05.2024)
Svar:
Kvinand hunn ruger her.
Roar Solheim (22.05.2024)
Funnet en stærbaby(?)
Vi fant en stærbaby(?) midt på veien, redet er langt oppe under taket på nabohuset og umulig å legge ungen tilbake.
Vi er klar over at sannsynligheten for overlevelse er liten, en av oss er hjemme hele dagen så vi kan mate regelmessig.
Hvilke tips har du som kan gi størst sannsynlighet for overlevelse ? Den får makk og melorm dyppet i litt vann.
H. (22.05.2024)
Svar:
Maten høres riktig ut, så hvis dere klarer å følge opp foringen, kan den kanskje klare seg.
Roar Solheim (22.05.2024)
Når får endene unger i Trøndelag
22. Mai oppdager jeg en andemor med
8 unger i en dam ved Utleir i Trondheim. Det
Må da være veldig tidlig?
S.H. (22.05.2024)
Svar:
Ikke nødvendigvis dersom dette er en stokkand - de KAN være tidlig ute.
Roar Solheim (22.05.2024)
Kaie med korset nebb.
I hagen her hjemme i Levanger har vi en Kaie med korset nebb, er det vanlig at fugler kan ha slike "defekter"? Den er en ivrig gjest på foringsplassen og ser ellers frisk ut.
Har også tatt noen bilder av den.
T.S. (22.05.2024)
Svar:
Ja, dette ser en nå og da hos en del spurvefugler. Ikke spesielt vanlig, men heller ikke eksepsjonelt. Hvis ikke korsingen er for ekstrem, klarer fuglene å leve med slike handicap.
Roar Solheim (22.05.2024)
Søker denne kråka hjelp?
En kråke har holdt til i nærheten det siste. Nebbet er åpent hele tiden. Den flyr ikke av sted, den hopper rundt på bakken. Jeg lurer på om den søker hjelp.
H.A. (22.05.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite hva som ligger bak oppførselen uten å observere fuglen selv.
Roar Solheim (22.05.2024)
Andefugl
Nylig, ved et ferskvann i Trondheims Bymark, så jeg en andefugl jeg ikke har sett tidligere. Den var ikke så stor som en vanlig and, svart med oransje stripe på vingene. Den hadde nærmest en oransje «hanekam» som sto litt opp på hver side av hodet, svart nebb og røde øyne! Den var nesten like mye under vann som over. Den svarte fjærdrakten hadde også noen oransje flekker eller spetter. Dessverre hadde jeg kun kikkert, ikke kamera. Noen tips om hvilken andefugl det kan være?
K.E.Ø. (22.05.2024)
Svar:
Det er mange slags tamender på rømmen, og dette vanskeliggjør å finne ut av slike beskrivelser som dette, dessverre.
Roar Solheim (22.05.2024)
Beskytte småfuglkasser mot hakkespett
Hei. Et sted på denne siden leste jeg at selv om man reparerer inngangshullet til fuglekassen (etter hakkingen til hakkespetten) så kan den (hakkespetten) fortsette å hakke på sidene av fuglekassen for å komme seg til småfuglene. Finnes det noen lur måte å beskytte fuglekassene h e l t slik at hakkespetten lar den være i fred? På forhånd takk :)
N.V.D.B. (22.05.2024)
Svar:
Nei, det er nok heller vanskelig. Det er neppe gunstig å kle en hel fuglekasse inn med metallplater.
Roar Solheim (22.05.2024)
Stor jeger?
Beklager, ingen treff på søk etter «Hadde en relativt stor fugl svevende over her på indre østland. Tipper på størrelse med en av de største måkene. Den hadde høye «enstøts»skrik, seilte på vinden og stod til tider ganske stille i luften. Den var svart og hvit under på vingen, mørk inn mot kroppen, så et hvitt felt og helt svarte litt avrundede vingespisser. ».
S. (22.05.2024)
Svar:
Mistenker at du har sett og hørt en musvåk.
Roar Solheim (22.05.2024)
Tårnseiler
Hei. Jeg observerte med stor glede 6 tårnseilere over lademoen i Trondheim i går (21/5).
Ser enda flere idag, og jeg lurer på om de har kommet ekstra tidlig i år? Mener å huske at vi ikke så dem før midt i juni i fjor..? Og er det litt sent isåfall å henge opp kasser til dem? Har en høy mønevegg som kunne fungert til boligformål for dem..
Mvh Frode
F. (22.05.2024)
Svar:
Tror ikke det - de pleier ofte å ankomme omkring 20. mai etter mine erfaringer, men varme vinder kan fremskynde ankomst.
Roar Solheim (22.05.2024)
Kobberfarget-hvit maske.
Under en ferietur på Øland observerte jeg en fugl jeg ikke kan identifisere. Stor som en spurv, helbrun kobberfarge, med en skarp hvit øyenmaske. Holdt til rundt en campingplass ved Byxelkrok.
E.O. (22.05.2024)
Svar:
Dessverre litt vanskelig uten bilde av fuglen.
Roar Solheim (22.05.2024)
Blåmeis
Det har ikke skjedd noe i fuglekassa siden April, tror du det kan ha vært en skilsmisse det eller kommer de senere, jeg har jo vært så heldig tidligere?
N.N (22.05.2024)
Svar:
.. eller en av fuglene i paret kan være død...
Roar Solheim (22.05.2024)
Myrrikse
Hei
Har ein fugl so spiller lyd hver kveld. Kan den ver ei myrrikse? Me bur i Austevoll den er ikkje særlig utbredt her
N.N (22.05.2024)
Svar:
Mulig, men umulig å vurdere uten opptak av lyden.
Roar Solheim (22.05.2024)
Hvilken fugl kan dette være?
Hei!
Vi har med sikkerhet kattugle i nærheten her, og har hørt mye av de karakteristiske lydene i noen år. Veldig koselig. Men i går kveld kom det så mange spesielle lyder jeg ikke kjenner igjen. Et dette også kattugle og hva betyr evt disse lydene? Legger ved video, lyden er noe langt vekke så en bør skru opp.
Takk på forhånd :)
N.N (21.05.2024)
Svar:
Ja, kattugle. Konversasjon mellom hann og hunn.
Roar Solheim (21.05.2024)
Redemateriale av «hybelkaniner»?
Heisan! Jeg har begynt å legge ut pels fra mine to katter til fuglene som redemateriale. Det virker som de liker det, og kommer og henter med en gang jeg har lagt ut mere. Det jeg lurer på nå er om jeg også kan legge ut den pelsen som jeg «raker av» møbler og tepper. Det jeg raker av er jo mye pels. Men sikkert også støv og annet som samler seg på tekstiler. Vil dette være negativt for fugleredene?
M.M. (21.05.2024)
Svar:
Bare pass på ikke å legge ut lange hår - de kan fuglene bli hengende fast i etter føttene. Støv er ikke noe problem. Hår kan klippes til kort lengre - 1-2 cm.
Roar Solheim (21.05.2024)