Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 517 til 45 541 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Gode kilder for identifisering av rovfugl
Jeg er fascinert av rovfugl jeg ser på fjellet, i skogen og langs veien, og skulle gjerne klart å artsidentifisere dem. Har dere noen tips om gode kilder (bøker/dvd/...)?
PS: Takker for alltid innsiktsfulle svar på de mangslungne spørsmålene som stilles. Imponerende!
J. (27.10.2009)
Svar:
Gyldendals store Fugleguide er vel den boken som flest ornitologer bruker som sin feltbok. Men det finnes også flere andre gode bøker, også som går mer direkte på rovfugl. Ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forenings egen butikk Natur og Fritid på telefon 38 39 35 75 eller se på nettsiden www.naturogfritid.no, så får du hjelp til ditt bokvalg.
Morten Ree (04.01.2010)
Hønsehauk eller spurvehauk??
Hei igjen. Har idag og igår sett at ei due og ei skjære har blitt tatt av en spurvehauk eller hønsehauk. Det jeg lurer på om er om spurvehauken tar så så store fugler som due og skjære, to dager på rad? Oberverte hauken og jeg mener at det må være en spurvehauk, men samt kan det kanskje være en liten/ung hønsehauk. Jeg mater småfuglene på hytta der spurvehauken er veldig aktiv ved forplassen, og nu hjemme midt på Tromsø-øya, har vi da fått en hauk ved forplassen til småfuglene. Uflaks eller?
N.N (03.01.2010)
Svar:
Spurvehauk forsøker seg faktisk på så store fugler som skjærer og duer, så dette kan godt være en spurvehauk. Men når spurvehauken slår skjære, kan det ende med at det er hauken som blir skadet eller drept. Spurvehaukene legger ofte jaktturen forbi forplassene i tettbebygde strøk. Der småfuglene konsentreres, blir det lettere mulighet til å knipe en som er litt seinere i reaksjonsevnen enn de andre. Vær oppmerksom på den store størrelsesforskjellen på hunn og hann hos de to nevnte haukeartene. En spurvehauk hann (rustrøde kroppssider og tverrstriper) har kroppslengde 29-34 cm, mens målene på hunner (brunaktige tverrstriper, lyse kroppssider) er 35-41 cm. Hos hønsehauk er målene 49-56 cm (hann) og 58-64 cm (hunn).
Roar Solheim og Morten Ree (03.01.2010)
Hva er dette?
Hvem er de to oppe i høyre hjørne?
N.N (03.01.2010)
Svar:
Dette er to stillits. ned til venstre en sidensvans.
Roar Solheim (03.01.2010)
Fuglekongesanger
Vi har nå flere ganger sett fugler i hagen vår i Bergen, som ser ut som fuglekongesanger. Kan dette stemme? Jeg leser overalt at det er en sjelden fugl. Vi har desverre ikke klart å ta et bilde av den. Men alle bilder vi har funnet er lik disse vi har sett.
S.W. (03.01.2010)
Svar:
Fuglekongesanger er en trekkfugl som er uvanlig høstgjest i Norge. De opptrer bare enkeltvis, aldri mange sammen. De blir ikke sett her om vinteren, så jeg mistenker at dere kanskje har sett flokker med grønnsisik. Grønnsisikene har vingebånd og farger som kanskje kan mnne noe om de mønstrene en finner på fuglekongesanger.
Roar Solheim (03.01.2010)
hvordan fugl?
vi hadde en litt stor(som en due?) lysebrun fugl på fuglebrettet i dag,med et sort/hvit stripete felt tvers over nedre del av vingene.. mulig den var litt "oppblåst" pga kulden da! hvordan fugl kan det være?
N. (02.01.2010)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen. Det kan ha vært en forvillet "brevdue" (dvs tamdue/bydue), og de forekommer i mange ulike farger og mønstre.
Roar Solheim (03.01.2010)
til roar solheim igjen
hei jeg skriver til deg igjen fordi du svarte på to av mine tiligere spørsmål. bildet har jeg ikke tatt selv noe jeg fant på google det, men tilbake til saken det var en middels stor fugl litt større enn en kråke .hvit farge det kan ha vært rype fikk bare så vidt sett fuglen men de svarte prikkene eller litt avlange flekkene så jeg .fuglen har i det siste kunne vært hørt av mange i dette området så jeg vet ikke om andre har sett den. jeg skal prøve å se igjen ute om jeg finner den.
L. (03.01.2010)
Svar:
Det er ikke mulig å si hva slags fugl dette er, men jeg mistenker at det ikke dreier seg om snøugle. Hvis noen klarer å fotografere fuglen, så vil det kunne hjelpe på med artsbestemmelsen.
Roar Solheim (03.01.2010)
ugler
hvordan fordøyer ugler maten sin? Stemmer det at den sluker byttet helt for deretter å gulpe opp det den ikke fordøyer?
N.N (02.01.2010)
Svar:
Ugler spiser byttedyr med hud, bein, fjær og hår. Store ugler sluker mus hele, mens mindre ugler river dem opp i mindre stykker. I magen til ugla pakkes hår, fjær og knokler sammen til en bolle, som så gulpes opp igjen. Rovfugler gulper også opp slike boller, det samme gjør til en viss grad også kråke- og måkefugler (fiskebeinsboller).
Roar Solheim (02.01.2010)
Hvilke fugler
Vi har 6 av disse fuglene utenfor husveggen - i fjor var de tre. Hva slags fugl er det?
T.E. (02.01.2010)
Svar:
Dette er to nøtteskriker.
Roar Solheim (02.01.2010)
til roar solheim
hei jeg skriver til ham fordi han svarte på mitt tidligere spørsmål om dette .vel fuglen oppførte seg slik:da den lettet kom den slik at det var som den sto i luften først men så rettet den seg opp og forsvant inn i mørket jeg bor i kongsvik i tjeldsund komune nord i nordland nesten i troms det har vært snøugle på tjeld øya rett over sundet her så jeg tror det kan være det.
L. (01.01.2010)
Svar:
Bildet som du har sendt med, er tydeligvis av en snøugle, men jeg ser ikke av innlegget ditt om du har fotografert denne fuglen, og at det er den du refererer til, eller om bildet bare er plukket fra et annet sted. Beskrivelsen din er fremdeles ikke nok til at jeg kan vurdere om du har sett en snøugle eller en annen art.
Roar Solheim (01.01.2010)
fugler som ikke kan fly
fugler som ikke kan fly, har de hule bein?
eks, pingvin, kiwi og emu.
M. (01.01.2010)
Svar:
Dette vet jeg ikke, men på et TV-program fra New Zealand for noen få dager siden ble det sagt at kiwiene hadde svært kompakte og kraftige bein, så det kan hende at de har margfylte bein lik pattedyr, og ikke hule bein lik flyvende fugler.
Roar Solheim (01.01.2010)
fly
hvordan finner fuglene hjem om våren?
F. (16.12.2009)
Svar:
Det finnes det mange ulike teorier om, og svaret avhenger også av hva slags fugler det er snakk om. Store fugler som lever lenge kan lære trekkveier av sine foreldre, og kjenne igjen ruta fra år til år. Andre finner veien ved hjelp av stjernebilder, jordmagnetisme og muligens andre hjelpemåter. Det er også en mulighet at fugler og dyr kan være utviklet med en form for "GPS" som knytter dem direkte opp mot sitt fødested? Men dette med fugletrekk er et av naturens mysterier som ingen har en helt god forklaring på. Ta for eksempel gjøken. Den legger som kjent egg i andres reder og de voksne gjøkene trekker ut av landet lenge før sine barn. Men likevel flyr ungene til det tropiske Afrika, akkurat der hvor de voksne gjøkene dro en månded tidligere!!
Roar Solheim og Morten Ree (31.12.2009)
Takker for svar
Hei takker for svaret ang spurvehauk. Kommer IKKE til å slutte å mate småfuglene. Stusser over at spurvehauken tar ca en småfugl om dagen, det er mye...
SID
N.N (01.12.2009)
Svar:
Husk at vi selv på vinteren har millioner av småfugl i landet, og det er derfor muligheter for en matbit for spurvehauken og spurveugla, som begge ofte jakter ved foringsplassene. Men svært mange av de unge rovfuglene møter døden i vinterkulda nettopp for at de ikke klarer den krevende jakten på byttedyr.
Om du har en predator ved din foringsplass, så vil du ikke merke dette på antallet fugl. Meiser og finkefugl streifer omkring hele vinteren, og selv om du tilsynelatende har noen titalls fugl på foringsplassen daglig, så vil du sikkert i løpet av foringssesongen hatt besøk av mange hundre, kanskje tusen forskjellige individer.Morten Ree (31.12.2009)
Fuglekasse med web kamera
Har dere noen erfaring med web kamera som kan brukes til vanlige fuglekasser. Kanskje dere også har skisser til sådanne. Det kunne vært moro å følgemed i livet inne i kassa.
K.H. (17.12.2009)
Svar:
Det er mange ornitologer som bruker slikt kamera både til overvåking inne i meisekasser, men også til overvåking av rovfuglreder. Vi i Norsk Ornitologisk Forening ønsker gjerne tilbakemelding fra folk som bruker slike web-løsninger. Derfor laget vi i sommeren 2009 et opprop om dette. Se under denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=448
Vi vil også gjøre oppmerksom på at man griper inn i fuglenes hverdag på en måte som kan være et forstyrrende element. Derfor har Direktoratet for naturforvaltning laget noen retningslinjer om bruken av web-kamera i forhold til overvåking av fugl. Se retningslinjene under denne linken: http://www.dirnat.no/content.ap?thisId=500034462&language=0Morten Ree (31.12.2009)
Pilfink
Vi har stadig vekk pilfinker på besøk ved fôringsplassen vår. Det virker som de bor i området. Jeg har lest noen steder at den er meget sjelden i Trøndelag. Stemmer dette? Vi bor utenfor tettbygd strøk ved fjorden i Trondheim kommune.
E.S. (26.11.2009)
Svar:
Pilfinken har hatt en markant økning og spredning i sin utbredelse de siste 15 årene. Fra å være en fugl med hovedutbedelse rundt Oslofjorden opp til Mjøstraktene og rundt om på Sørlandet, er den nå en forholdsvis vanlig fugl i lavlandet i Midt-Norge. Sørpå har den i flere områder blitt vanligere enn gråspurven, som i samme tidsperiode har hatt tilbakegang mange steder i landet. Om pilfinken på et vis utkonkurerer gråspurv, eller om dette skyldes naturlige svingninger er vanskelig å si. Pilfinken er mer frigjort i forhold til bebyggelse enn gråspurven, som nesten utelukkende er avhengig av tilgang til reirplasser i hus eller fuglekasser.
Morten Ree (31.12.2009)
Skadet spurv
Hei, idag fant jeg en spurv i hagen ( antagelig blitt angrepet av en katt).
Den klarer ikke å fly med den ene vingen men klarer å bevege den. har lagt den i garasjen med noen brødsmuler, vann og et lite teppe. Hva må jeg gjøre ?
R. (31.12.2009)
Svar:
Du bør ta den inn i huset i en pappeske, la den få sitte i ro i esken. Legg en evis i bunnen av kassa. Gi den en skål med vann samt brødsmuler, oppsmuldret fett eller annen fuglemat. Hvis den ikke er for sterkt skadet, kan den komme seg etter noen uker. Hvis den har indre skader (noe som ofte kan skje når katter har fått herje), kan den dø etter 1-2 dager, selv om du ikke ser skadene. Du må bare ta tiden til hjelp og håpe på det beste.
Roar Solheim (31.12.2009)
Hva slags ugle?
Uglen ble funnet død ved låveveggen hos min søster i dag, egentlig ganske trist. Jeg tenkte litt på hornugle men får ikke alt til å stemme, liksom heller ikke kattugle... Har lest å sett på noen bilder, men har ikke blitt helt klok på dette. Det hadde vært fint med hjelp, så evt takk :)
V.W. (31.12.2009)
Svar:
Dette er en jordugle. Jeg vil gjerne overta den til Agder Naturmuseum i Kristiansand, hvor jeg jobber, hvis det er mulig. Ta direkte kontakt. Legg fuglen i en plastpose og i fryseboks, slik at den blir ivaretatt.
mvh Roar SolheimRoar Solheim (31.12.2009)
Trost eller stær?
Er dette en trost eller stær i vinterdrakt? Bor i samme kristtornbusken hver vinter.
D.I.R. (31.12.2009)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (31.12.2009)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette?
T.F. (31.12.2009)
Svar:
Dette er en ung storskarv.
Roar Solheim (31.12.2009)
Hvilken fugl?
Denne finken (?) var på besøk hos oss i sommer. Hva heter denne fuglen?
T.F. (31.12.2009)
Svar:
Dette er en ung grønnfink.
Roar Solheim (31.12.2009)
lurer på hva dette er
var en tur ved lensene i fetsund og ble ovetasket av en flokk småfuler og lurer på hva dette er
N.N (30.12.2009)
Svar:
Dette er en flokk gråsisik.
Roar Solheim (31.12.2009)
Hvilken fugl? 3
Jeg tror du har rett med bjørkefinkene. Jeg er nå sikker på at fuglen til venstre på bildet er en av de samme som vi har besøk av... De fleste sitter på bakken og plukker frø...
E.H.S. (30.12.2009)
Svar:
Riktig. Fuglen til venstre er en bjørkefink, den oppe til høyre er en rødstrupe, og fuglen i midten er en grønnfink.
Roar Solheim (31.12.2009)
Hvilken fugl? 2
Hei igjen... Jeg fikk tatt et bilde... Nå når jeg ser en av dem på nært hold ligner de mer på rødstruper... Stemmer det?
E.H.S. (30.12.2009)
Svar:
Dette er en rødstrupe, men du finner sjeldent mer enn 2-3 stykker av dem på en og samme forplass - til det er rødstrupene for territorielle. De jager unna konkurrerende artsfrender.
Roar Solheim (30.12.2009)
Hvilken fugl?
Hei.
Jeg sitter og ser ut på foringsplassen i hagen, der ca 30 fugler koser seg... Alle har et rød-oransje bånd rundt halsen, hvit underside og svartlig fjærdrakt ellers, og er litt større enn gråspurver. Hvilken fugl er det snakk om?
Jeg har søkt rundt på nettet og finner ingen som ligner...
E.H.S. (30.12.2009)
Svar:
Jeg tipper at du har besøk av en flokk med bjørkefink - de kommer ofte på forplassene og plukker frø som ligger på bakken.
Roar Solheim (30.12.2009)
katten
hørte noelitt sprøt av naboen min idag. han kom og fortellteom at ein av de 4 voksne katt ungene hadde kommet in med en røyskatt i kjefften, naboen hadde kasta katten ut og sett på at katten lekte med den lille krabaten. men etter ei lita stund kom røyskatten som et lyn rett i strupen på katten. røyskatten han i halsen som et bånd og slapp ikke før bonden kom ut røyskatten løp i sikker het med stein røysa og nboen tok katten til legen der den måtte avlives p.g.a blod tap. vet dette er en fugle side men barne barnet mitt sa at dere kansje kunne formere meg litt on røyskatten. er jo så små er det mulig og drepe en katt? det må jo ver 10-12 gangers vekt forsjel. takk og godt nyttår
S.H. (30.12.2009)
Svar:
Røyskatter er kjent for å kunne drepe byttedyr som er mye større enn dem selv. BBC har filmet og vist røyskatt som innhenter og dreper villkanin med bitt i nakke/hode, og til og med sleper med seg det 10 ganger så tunge byttet i sikkerhet. Historien du forteller vitner mest om at den desperate røyskatten, som jo selv var i ferd med å bli drept av et mye større og vel så farlig rovdyr, plutselig fikk mulighet til å forsvare seg ved å bite katta i strupen. I motsetning til hva folketroen sier, så er det ingen rovpattedyr som biter i strupen for å "drikke" eller "suge" ut blod. Strupebittet er for å klemme over byttedyrets luftrør slik at det kveles. Men bittet kan selvfølgelig ha medført blodtap og skader på katta slik at det i dette tilfellet ble jegeren selv som fikk unngjelde. Slike omvendte historier er ikke så uvanlige i naturen når en jeger forsøker å ta en annen. Når spurvehauk slår skjære, hender det ikke så sjelden at det blir hauken som trekker det korteste strået, og blir liggende død tilbake på kampplassen, mens skjæra flyr vekk.
Roar Solheim (30.12.2009)
Gråspurvens julevask
Vil bare dele en morsom opplevelse: Med hjemmekontor har jeg mulighet til å servere drikkevann på foringsplassen. (Vann må skiftes hyppig for å unngå smitte.) Vannservering er kjempepopulært vinters tid, fuglene ser ut til å være ekstra tørste nå som andre pytter er tilfrosset. Lille julaften var det fem minusgrader i lufta. Da fant gråspurvene på at de skulle vaske seg til jul! Alle på én gang, som de flokkfugler de er. Fatet rommer ikke flere enn 7-8 spurver, så det ble en trengsel uten like. Badenymfene plasket og moret seg i halvannen time, jeg måtte ut og etterfylle vann flere ganger under seansen. Etterpå hoppet de livlig omkring på foringsplassen med god apetitt, kulda lot ikke til å plage dem det grann.
N.N (30.12.2009)
Svar:
Dette var en interessant iaktagelse og melding! Jeg har ikke hørt om noen som har tenkt på å sette ut vann til fuglene i kulda tidligere, og det var overraskende at fuglene også valgte å bade til tross for at det er minusgrader! Drikkevann kan nok være populært når annet vann er frosset, for snøspising koster mye energi (fuglene må tine snøen til vann inne i kroppen). Dette kan være en ide for andre å prøve ved forplasser nå om vinteren.
Roar Solheim (30.12.2009)