Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 066 til 45 090 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
kurv til hornugle
Las i boka til Vedum og Solheim at det kan vere fordelaktig å nytte ei peddig kurv til hornugle. De refererte vidare til eit prosjekt i England. Det eg lurar på er om De veit om utenlandske nettstader som vise korleis desse vert hengt opp? Har dette vore gjort med hell i Noreg?
K.J.S. (04.01.2010)
Svar:
Slike kurver har vært brukt i Norge, men bare i lite omfang. Fest kurven 5-6 m oppe i et grantre, inn til trestammen. Dette kan gjerne være i et tett tre i en granklynge som står på kulturmark, eller nær enger/fuktenger og lignende åpne jaktområder for hornugle.
Roar Solheim (06.01.2010)
Trosteflokk
Jeg bor i Ringsaker på hedmark og har mye skog og jorder rundt meg. Jeg så en flokk troster med ca 14 dagers mellomrom like før jul.Kan ikke si hvilke det var, kan ha vært gråtrost, men også duetrost. Så de ganske tydelig og er helt sikker på at det var troster og ikke sidensvans.
Dette forundrer meg, aldri sett flokk med trost på denne tiden av året før, bare en og annen streiffugl. Leste i avisen at de var oppservert på Gjøviksiden også. Er dette normalt? Er det noen måte jeg kan hjelpe dem i gjennom vinteren på? Legge ut bær, solbær og rips fra frysern feks? Om de kommer igjen mener jeg. De var ikke i nærheten av foringsplassen min de gangene jeg observerte dem. De bare sjekket busker og trær for bær.På forhånd takk for svar :)
T.L. (06.01.2010)
Svar:
Denne høsten var det i store deler av landet veldig mye bær, både blåbær, krekling, tyttebær samt bra med rogn- og heggebær. Dette i kombinasjon med at det også var snøfattig helt til jul gjør at bærspisende fugler som trost velger å bli så lenge det er mat. De har en fjærdrakt som tåler mye kulde, bare de får mat nok.
Ettersom vi har fått mildere vintre de siste årene så har stadig mer av gråtrost og rødvingetrostene valgt å bli. Det samme gjelder svarttrost, men hos den arten har alltid noen individer forsøkt overvintring. Det du så kan jeg tenkte meg var en gråtrostflokk, kanskje med noe innblanding av rødvinge.
De vil nok trekke ut av landet så fort bærene er oppspist eller blitt utilgjenglig på grunn av snøforholdene.Morten Ree (06.01.2010)
Skadet svarttrost
En svarttrosthunn gikk i rottefella idag. Det gikk greit å få den løs, og foruten at den venstre foten er skadet - henger strakt ut bakover - virker den frisk og rask.
Da jeg åpnet hendene, forsøkte fuglen å fly, men hektet foten fast slik at den ble hengende fast opp-ned. Løsnet fuglen forsiktig igjen, og har nå satt den i en kasse med høy i bunnen.
Spørsmålet er: hva gjør vi nå?
B. (06.01.2010)
Svar:
Hvis det er kun beinet som har kommet i klem i rottefella og fuglen ellers er uskadd, så kan svarttrosten klare seg med en brukket/skadet fot. Det kan gjøre godt at den får hvile litt i sikre omgivelser. Den kan mates med brødsmuler og epler. Det er viktig at ikke fuglen står for varmt, nå som den er vant til vinterkulde. Gi den gjerne 2-3 dager i et bur evt. en eske med litt størrelse på.
En ødelagt fot vil selvsagt hemme fuglen i dens adferd. Det gjelder å sparke fra i oppflukt, ved landing og ellers i matsøk på bakken. Den kan derfor lettere bli et offer for rovfugl/rovdyr og katt enn helt friske fugler. Jeg har opplevd en linerle som hadde ett bein og kom tilbake tre sommere, noe som beviser at fugler kan klare seg relativt bra.
En rottefelle er en ganske kraftig slagfelle og bør plasseres slik at både fugler, dyr og barn ikke kommer i berøring med den.Morten Ree (06.01.2010)
dyre hørsel
hvordan kan slangene, fiskene og fuglene høre
E.K.S. (06.01.2010)
Svar:
FUGLENE har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.
SLANGENE mangler helt det ytre øret, mellomøret er redusert og mangler trommehinne. Slangene kan ikke høre luftbåren lyd, og er i vår oppfatning av hørsel døve. Men lyd forplanter seg også via bakken, og de kan "høre" lyden i form av vibrasjoner, gjelder spesielt lavfrekvente lyder.
Les mer om slangenes sanseorganer m.m. her:
http://www.nhm.uio.no/slanger/slangetekst.html
FISK har ører og er svært følsomme for lyd. De har ikke noe ytre øre, de mangler øregang, trommehinne og mellomørets knokler. Innerøret er sete for likevektssansen og hørselen.
Fiskens indre øre og sidelinjeorganet utgjør det hørsels-/lydsystemet, som til sammen registrerer både lyd, fiskens egenbevegelse, hodets stilling i tyngdefeltet, og små vannbevegelser
Morten Ree (31.03.2009) #Morten Ree (06.01.2010)
Spørsmål:
hvilken farge har svarttrosten paa nebbet?
N.N (06.01.2010)
Svar:
En svarttrost hann har et sterkt gult nebb om sommeren. På høsten og om vinteren blir nebbet litt mørkere i fargen. Hos unge hanner (1. vinter) er nebbet helt mørkt. Svarttrosthunnen har mørkt nebb hele året.
Morten Ree (06.01.2010)
Spørsmål:
hvor mye løfter en havørn ?
N.N (05.01.2010)
Svar:
Løfteevnen hos våre to ørnearter, kongeørn og havørn er nok ganske lik, og de frakter sjelden bort bytte på over 2 kg. Den høyeste vekt som er dokumentert tatt i luften av en havørn, var kontrollveid til 3,2 kg, og da med fallende flukt i utforbakke og med ideell løftevind.
Morten Ree (06.01.2010)
Spørsmål:
er ørn en trekkfugl
N.N (06.01.2010)
Svar:
De voksne havørner og kongeørner (minst 5-6 år gamle) holder seg stort sett i sine hekkeområder hele året. De unge fuglene streifer mye omkring og har et trekk i sørlig retning samt mot kysten. Sørlige deler av Sverige og delvis Norge har ganske mye unge ørner i vintersesongen som kommer fra både nordlige Finland, Sverige og Norge.
Fiskeørnen, som tilhører en annen familie enn de to nevnte ørnene våre, er trekkfugl og reiser i september til Afrika og er tilbake på hekkeplass i mai/juni.Morten Ree (06.01.2010)
Spørsmål:
Hei:)
Et spørsmål til fra meg...
Er nøttekråka skjelden?
Hadde den utenfor hos oss, på en nøttepose.
H. (05.01.2010)
Svar:
Nøttekråke hekker i Norge spredt rundt Oslofjorden, Sørlandet og opp til Sogn og Fjordane. Den er knyttet til hasselforekomster og er en sky fugl som lever anonymt inne i skogene på sommeren, men som kan vise seg i hager og foringsplasser vinterstid.
I enkelte år svikter frøsettingen på sibirfuru (sembra) i de store skogene i Sibir og Uralområdet og dette fører til stor utvandring av den SIBIRSKE nøttekråka, som er lik "vår" nøttekråke, men har smalere og lengre nebb. Den er dessuten ikke sky og forsiktig som nøttekråka sørpå, og opptrer i store antall i hager og parker hvor det først og fremst er plantet sembrafuru.
Etter siste større innvandring til Norge i 1995 så finnes det fortsatt igjen fugler i blant annet områdene rundt Trondheim. Det er også stor sannsynlighet for at arten hekker i Trondheimsområdet (minimum 100 par).
Les mer om nøttekråka fram til 1995 på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131
samt litt om de nye østlige hekkefuglene på http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.phpMorten Ree (06.01.2010)
Villfuglfrø
For et par år siden kjøpte jeg en pose med "villfuglfrø". Husker ikke nøyaktig hva som var oppi, men fuglene her ville ikke ha det. Var nesten ikke en fugl. Da jeg hadde ut solsikkefrø, kom de tilbake.
Hvem spiser egentlig "villfuglfrø"?
A. (05.01.2010)
Svar:
Har selv også dårlig erfaring med villfuglfrø. Det består blant annet av en del havre og hirse noe som er fin mat for blant annet gulspurven. Den foretrekker å spise fra bakken så det kunne vært en ide å strødd innholdet under et tre eller en busk.
Morten Ree (06.01.2010)
Ukjent fugl
03.01.10 observerte jeg utenfor stuevinduet. En liten fugl den så ut som en gjerdesmett - men fargen stemte ikke. Den var svart eller koksgrå. Men ellers svært lik gjerdesmetten.
Veldig liten og spisst nebb.
A.S.E. (04.01.2010)
Svar:
Alt tyder på en gjerdesmett. Er det ikke de vinterlige omgivelsene og lyset som gjør at fuglene fremstår som mørkere enn i virkeligheten?
Morten Ree (06.01.2010)
Langt til nærmeste tre
Vi bor ganske åpent til, og ved fuglebrettet blåser det ganske så surt og kaldt om vinteren. Det er også ganske langt til nærmeste skogholt (100-200 meter)Kun et lite frukttre nærmere. Ser at fuglene som regel flyr mot skogholtet når de skal sitte å spise.
Gjør jeg dem en bjørnetjeneste med å "tvinge" dem til å fly så langt i kald vind, eller er det bedre å gjøre det og få mat? Er redd de bruker opp all energien fra maten på flying/holde varmen ved fuglebrettet.
Har ingen bedre plass ved huset. Da må de bli borte ved skogen, og da blir det ikke mat hver dag er jeg redd.. Kan jo gjøre det i tillegg, men bør jeg kutte ut det ved huset?
A. (05.01.2010)
Svar:
I disse harde vintertider så flyr gjerne fuglene en bit for å skaffe mat. Men når de beveger seg over åpne områder og samtidig har små muligheter for å komme i skjul ved foringsplassen, så blir de mer utsatt for angrep fra rovfugl.
Hva med å høre med skogeieren om du får kutte ned et lite grantre samt noen små busker å rett å slett sikke ned i snøen i nærheten av foringsplassen? Jeg pleier alltid å sette mitt juletre ved fuglebrettet når julen er over. På den måten får både jeg å fuglene mer glede av treet.Morten Ree (06.01.2010)
Uregelmessig foring
Nå har vi hatt en lang kuldeperiode her på sørlandet, og de melder like kaldt de neste 10 dagene (minst). Jeg mater fuglene her ved huset. Det er nesten bare kjøttmeis og blåmeis her iår. Lurer på om jeg skal lage en stor frøautomat å henge ut i skogen et sted, slik at de fuglene som ikke har trukket til husene også får litt. Kan ikke love regelmessig påfylling der. Vil det være dumt å gi litt innimellom, eller er litt av og til bedre enn ingenting?
Hva er best å fore med ute i skogen? Og hvor henger jeg selve automaten? I tett barskog, eller litt mer åpent?
A. (05.01.2010)
Svar:
Selvsagt er det best å fore regelmessig, men det er absolutt ingen krise om du ikke fyller på mat jevnlig. Fuglene streifer veldig mye omkring i vinterhalvåret og vil søke etter næring på andre foringsplasser eller i skogen hvis de ikke finner noe der de pleier. Ettersom ikke alle fuglene spiser solsikkefrø så er det viktig å bruke brødsmuler, havre, meiseboller i tillegg.
Fuglene liker å ha mulighet for å stikke seg bort både for å spise og for å gjemme seg for rovfugl. Derfor må det være en del tette busker/trær i nærheten av foringsplassen. En gran gir for eksempel godt skjul.Morten Ree (06.01.2010)
traner
HEI,jeg lurer på om traner trives bedre der det er fuktig,vi har ei vannvogn på jordet som de er ute etter?
H. (04.01.2010)
Svar:
Tranen er en typisk våtmarksfugl som trives på litt øde skogs- og fjellmyrer, helst med noen tjern og vann i nærheten. Både på vår og høsten er tranene hyppige gjester på store åkrer i jordbrukslandskapet.
Morten Ree (06.01.2010)
Fluefangere
Hei! Tenkte å henge opp kasser for å få fugler som kan ta for seg av fluene jeg plages med i hagen. Er det vesensforskjell på innsatsen til fluesnappere kontra f.eks blåmeis? Blåmeisen kan jeg jo fore alt nå på vinteren, og de vil sikkert slå seg til i kassene tidlig. Vil helst slippe at fluesnapperne jager dem.
N.N (04.01.2010)
Svar:
Hvis du lager et innflyvningshull med diameter 28 mm så vil du mest sannsynlig unngå at svart-hvit fluesnapper "hiver ut blåmeisen" når den kommer til sommeren. Fluesnapper og kjøtmeis foretrekker et hull på 32 mm for å komme seg inn i fuglekassen. Når det gjelder mat så lever meisene nesten utelukkende av larver og insekter på sommeren. Husk at det bør være ca. 30 m mellom småfuglkassene.
Morten Ree (06.01.2010)
Hvilken fugl?
Hei. Jeg var på vei ut og hørte noen skjærer/kråker som drev å maste veldig. Jeg så hvor det kom fra, og så en fugl som så ut som en ugle, trodde jeg. Jeg løp inn og hentet kamera og fikk tatt noen bilder. Kjempe fornøyd skrøt jeg av at jeg hadde sett en ugle rett utenfor huset, men da jeg kom hjem igjen og somte litt inn på bildet så jeg at fuglen ikke hadde helt flatt ansikt. Jeg fant fram fugleboka, og begynte å lure på om det kunne være en rovfugl av no slag siden den hadde litt stort nebb. Kan du hjelpe meg med å si hvordan fugl dette er? PS. se nøye på nebbet.
H. (05.01.2010)
Svar:
Bildet viser en årsunge av hønsehauk. Les mer om hønsehauken her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=82
Frode Falkenberg (06.01.2010)
ukjent lyd
Hei hører stadig et tynt lite pip ... Først trodde jeg det var gransanger, men siden det er så hyppig (det minker jo på gransangeren nå) så tror jeg det må være rødstrupe. Har rødstrupa et tynt lite pip, det er ikke den vanlige lokkelyden som høres ut som en klokke, bare et tynt lite pip, (omtrent som gråflusnapper men den er det ikke).... Det er bare om høsten jeg hører det
C. (22.10.2009)
Svar:
Du er inne på riktig løsning her, rødstrupen har et slik tynt pip eller fløytetone som du beskriver.
Morten Ree (04.01.2010)
Gode kilder for identifisering av rovfugl
Jeg er fascinert av rovfugl jeg ser på fjellet, i skogen og langs veien, og skulle gjerne klart å artsidentifisere dem. Har dere noen tips om gode kilder (bøker/dvd/...)?
PS: Takker for alltid innsiktsfulle svar på de mangslungne spørsmålene som stilles. Imponerende!
J. (27.10.2009)
Svar:
Gyldendals store Fugleguide er vel den boken som flest ornitologer bruker som sin feltbok. Men det finnes også flere andre gode bøker, også som går mer direkte på rovfugl. Ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forenings egen butikk Natur og Fritid på telefon 38 39 35 75 eller se på nettsiden www.naturogfritid.no, så får du hjelp til ditt bokvalg.
Morten Ree (04.01.2010)
Hønsehauk eller spurvehauk??
Hei igjen. Har idag og igår sett at ei due og ei skjære har blitt tatt av en spurvehauk eller hønsehauk. Det jeg lurer på om er om spurvehauken tar så så store fugler som due og skjære, to dager på rad? Oberverte hauken og jeg mener at det må være en spurvehauk, men samt kan det kanskje være en liten/ung hønsehauk. Jeg mater småfuglene på hytta der spurvehauken er veldig aktiv ved forplassen, og nu hjemme midt på Tromsø-øya, har vi da fått en hauk ved forplassen til småfuglene. Uflaks eller?
N.N (03.01.2010)
Svar:
Spurvehauk forsøker seg faktisk på så store fugler som skjærer og duer, så dette kan godt være en spurvehauk. Men når spurvehauken slår skjære, kan det ende med at det er hauken som blir skadet eller drept. Spurvehaukene legger ofte jaktturen forbi forplassene i tettbebygde strøk. Der småfuglene konsentreres, blir det lettere mulighet til å knipe en som er litt seinere i reaksjonsevnen enn de andre. Vær oppmerksom på den store størrelsesforskjellen på hunn og hann hos de to nevnte haukeartene. En spurvehauk hann (rustrøde kroppssider og tverrstriper) har kroppslengde 29-34 cm, mens målene på hunner (brunaktige tverrstriper, lyse kroppssider) er 35-41 cm. Hos hønsehauk er målene 49-56 cm (hann) og 58-64 cm (hunn).
Roar Solheim og Morten Ree (03.01.2010)
Hva er dette?
Hvem er de to oppe i høyre hjørne?
N.N (03.01.2010)
Svar:
Dette er to stillits. ned til venstre en sidensvans.
Roar Solheim (03.01.2010)
Fuglekongesanger
Vi har nå flere ganger sett fugler i hagen vår i Bergen, som ser ut som fuglekongesanger. Kan dette stemme? Jeg leser overalt at det er en sjelden fugl. Vi har desverre ikke klart å ta et bilde av den. Men alle bilder vi har funnet er lik disse vi har sett.
S.W. (03.01.2010)
Svar:
Fuglekongesanger er en trekkfugl som er uvanlig høstgjest i Norge. De opptrer bare enkeltvis, aldri mange sammen. De blir ikke sett her om vinteren, så jeg mistenker at dere kanskje har sett flokker med grønnsisik. Grønnsisikene har vingebånd og farger som kanskje kan mnne noe om de mønstrene en finner på fuglekongesanger.
Roar Solheim (03.01.2010)
hvordan fugl?
vi hadde en litt stor(som en due?) lysebrun fugl på fuglebrettet i dag,med et sort/hvit stripete felt tvers over nedre del av vingene.. mulig den var litt "oppblåst" pga kulden da! hvordan fugl kan det være?
N. (02.01.2010)
Svar:
Vanskelig å si ut i fra denne beskrivelsen. Det kan ha vært en forvillet "brevdue" (dvs tamdue/bydue), og de forekommer i mange ulike farger og mønstre.
Roar Solheim (03.01.2010)
til roar solheim igjen
hei jeg skriver til deg igjen fordi du svarte på to av mine tiligere spørsmål. bildet har jeg ikke tatt selv noe jeg fant på google det, men tilbake til saken det var en middels stor fugl litt større enn en kråke .hvit farge det kan ha vært rype fikk bare så vidt sett fuglen men de svarte prikkene eller litt avlange flekkene så jeg .fuglen har i det siste kunne vært hørt av mange i dette området så jeg vet ikke om andre har sett den. jeg skal prøve å se igjen ute om jeg finner den.
L. (03.01.2010)
Svar:
Det er ikke mulig å si hva slags fugl dette er, men jeg mistenker at det ikke dreier seg om snøugle. Hvis noen klarer å fotografere fuglen, så vil det kunne hjelpe på med artsbestemmelsen.
Roar Solheim (03.01.2010)
ugler
hvordan fordøyer ugler maten sin? Stemmer det at den sluker byttet helt for deretter å gulpe opp det den ikke fordøyer?
N.N (02.01.2010)
Svar:
Ugler spiser byttedyr med hud, bein, fjær og hår. Store ugler sluker mus hele, mens mindre ugler river dem opp i mindre stykker. I magen til ugla pakkes hår, fjær og knokler sammen til en bolle, som så gulpes opp igjen. Rovfugler gulper også opp slike boller, det samme gjør til en viss grad også kråke- og måkefugler (fiskebeinsboller).
Roar Solheim (02.01.2010)
Hvilke fugler
Vi har 6 av disse fuglene utenfor husveggen - i fjor var de tre. Hva slags fugl er det?
T.E. (02.01.2010)
Svar:
Dette er to nøtteskriker.
Roar Solheim (02.01.2010)
til roar solheim
hei jeg skriver til ham fordi han svarte på mitt tidligere spørsmål om dette .vel fuglen oppførte seg slik:da den lettet kom den slik at det var som den sto i luften først men så rettet den seg opp og forsvant inn i mørket jeg bor i kongsvik i tjeldsund komune nord i nordland nesten i troms det har vært snøugle på tjeld øya rett over sundet her så jeg tror det kan være det.
L. (01.01.2010)
Svar:
Bildet som du har sendt med, er tydeligvis av en snøugle, men jeg ser ikke av innlegget ditt om du har fotografert denne fuglen, og at det er den du refererer til, eller om bildet bare er plukket fra et annet sted. Beskrivelsen din er fremdeles ikke nok til at jeg kan vurdere om du har sett en snøugle eller en annen art.
Roar Solheim (01.01.2010)