Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 994 til 1 018 av totalt 50 065 spørsmål «forrige neste»
Rødt nebb
Så en sort fugl som jeg trodde var trost som fløy rett mot meg nå ved hytta i Drøbak. Den hadde ripsrødt nebb, men finner ingen bilder som viser dette....Hva kan det ha vært mon tro?
T. (19.07.2024)
Svar:
Kan være en svarttrost som har spist røde bær og fått rødfarge på nebbet.
Roar Solheim (19.07.2024)
Er det bare å avslutte Kjøttmeisekassa?
Hei! Har hatt et kamera i en kasse som et kjøttmeispar tok over etter et fluesnapperpar gjorde et halvhjertet forsøk. De har 9 egg, og det siste ble lagt senest 6.juli, mulig det var noen dager før. Da var det ruging på mor, mens far var innom med mat. Morgenen til 15.juli klokken 04 var siste livstegn vi har fra mor, mens mulig far er observert èn gang å kun stikke nebbet inn, for så å fly av sted. Den natta var mor først ute fra ca midnatt til 04, før hun da forlot for godt etter et rugebesøk på noen få minutter siste gang. Tenker da at rugeforsøket var mislykket, eller at det skjedde noe med mor. Når kan man fjerne eggene og rydde kassa til neste år?
N.N (19.07.2024)
Svar:
Vent en uke for sikkerhets skyld, deretter kan du rense kassa.
Roar Solheim (19.07.2024)
Er det lov å ha en tukan som kjæledyr i norge?
Heisann. Lurer på om det er lov å eie en tukan i norge som kjæledyr?
E.K.H. (18.07.2024)
Svar:
Neppe, siden disse ikke avles i fangenskap.
Roar Solheim (19.07.2024)
Hvilken vader
Hvilken vader er dette. Bildet er tatt nå i juli på Nord-Island.
N.N (18.07.2024)
Svar:
Kanskje fjæreplytt i sommerdrakt.
Roar Solheim (18.07.2024)
Fugl med strupesekk
Stor fugl observert på den svenske vestkysten. Sort og hvit med strupesekk
F. (18.07.2024)
Svar:
Ung storskarv??
Roar Solheim (18.07.2024)
En hauk vel, men hvilken art?
Lista 18. juli. I strandsonen.
O.E.E. (18.07.2024)
Svar:
Fiskeørn.
Roar Solheim (18.07.2024)
Måkeunger
Hei
Hvor lenge går måkeunger på bakken etter at de er ute av reiret og før de lærer å fly?
I. (18.07.2024)
Svar:
Har ikke sikker tidsangivelse på det, men tror måkeunger kanskje kan fly 4-5 uker etter at de er klekket.
Roar Solheim (18.07.2024)
Tårnseiler?
Vi har blitt jaget vekk av en mørk fugl, litt mindre enn ei kråke, med spisse vinger og en stjert som ligner svalens, mens vi har plukket multer på ei myr på ei lita øy i Hadsel kommune. Kan det ha vært en tårnseiler? Den var litt lys under vingene og stupte i et ganske raskt tempo.
N. (18.07.2024)
Svar:
Hvis du lar deg JAGE vekk av en tårnseiler, bør du kanskje søke hjelp... Det er ikke en art som pleier å jage folk! Kan det ha vært en lerkefalk med reir i nærheten??
Roar Solheim (18.07.2024)
Fuglunge på betongplatting
Hei.
Alltid like rådlaus når det gjeld desse små stakkarane. Såg ein liten munk? - unge sittande i bakgården på søndag. Det er betong, men iallefall tørt rundt den. Skjulte seg bak vannkanna, går litt rundt, men sakte, flaksar litt med vengene. Ved siden av låg ein død samme sort.
Ein av foreldra/begge? kjem med kvinande/litt jamrande lydar oppi buskane like bak. Den/dei flyg ned til fuglungen, men har ikkje sett dei har hatt mat i nebbet.
Det er ingen reir å sjå, men muligens heilt i toppen av nokon kjempehøge bjørketrær som er uråd å komma opp i. Kva gjer vi? ( Har vatn på skål, men finn ikkje utav det).
N.N (18.07.2024)
Svar:
Ung munk, men har nok nå hoppet ut fra reiret, og blir matet av foreldrene. La den være i fred.
Roar Solheim (18.07.2024)
Måkeunger på anleggsområde
Vi har funnet 3 måkeunge som valser rundt på et annleggsområde. Foreldrene er i nærheten og gor klar beskjed hver gang vi nermer oss ungene. Vi vil helst flytte de 3 ungene siden de er i fare for å bli knust av maskiner og annet tungt, men er redde for at foreldrene vil regne dem som fortapt og stikke av viss vi rører ved ungene. Er det trygt å flytte ungene, hva er en bra plass å flytte dem til eller skal vi berre la den være i fred og håpe at alt går greit?
E. (18.07.2024)
Svar:
Hvis du skal flytte ungene, må du gjøre det gradvis (kanskje 10 m av gangen), og se at foreldrene følger etter.
Roar Solheim (18.07.2024)
Fiskemåke mislykket fuging.
Hei,
Vi har en fiskemåke som har ruget i takrennen over gaten nå i mer enn
tretti dager. Hva skal til før den skjønner at dette ikke går? Og hvor lenge kan det gå før de gir seg?
Hilsen Inger Johanne
I.J.M. (18.07.2024)
Svar:
Et par uker over normal rugetid vil den nok gi opp.
Roar Solheim (18.07.2024)
Måke som skal settes fri
Fant en skadd måke i et industriområde. Har nok vært borti en bil da den blødde litt på et bein. Nå har jeg hatt den i 9 dager og den ser helt bra ut nå. Da lurer jeg på om det er best å slippe den der jeg fant den. Den hadde en «venn» som ikke ville forlate den der den lå. Det leita etter den så det ut som etter jeg hadde tatt den inn i bilen. Vil de finne hverandre igjen tror du? Det er et finere område å slippe den her ved kysten men vil helst gjenforene den med kompisen. Og er dumt å merke den med litt konditorfarge e.l på en fjær. Hadde vært moro å sett etter den igjen snart.
L.A. (17.07.2024)
Svar:
Slipp den der du fant den. Du kan evt. sette sort tusjmerke på et par stjertfjær - det gjør neppe noe. Fjærene skiftes neste år, og da forsvinner merkene. Ellers er det mulig å få noen til å ringmerke fuglen profesjonelt dersom du finner fuglefolk nær der du bor.
Roar Solheim (18.07.2024)
Kjøttmeis
Kjøttmeisen har reir under taksteinen på huset. Nå i midten av juli kommer paret med mat i nebbet og skal inn til sine små. Men jeg forstyrrer de med å være i nærheten. De flyr desperate frem og tilbake på tunet og vil ikke røpe hvor reiret er. Er det vanlig å ha reir så tett på mennesker?
Kan jeg forvente at de gjør det neste år også?
N.N (17.07.2024)
Svar:
Ja, mange fugler hekker tett på oss. Selv om de kan bli forstyrret, så gir nærheten til oss mennesker en del beskyttelse mot andre som kan spise egg eller unger.
Roar Solheim (18.07.2024)
Fuglelyder
Hei! Jeg befinner meg i Slovakia, og det er særlig to fuglelyder jeg lurer på. Den ene vet jeg at jeg har hørt mange ganger også i Norge, men nå klarer jeg virkelig ikke å huske arten! Det må jo være en av de vanlige hagefuglene? Den sier noe sånt som "tvi-tvi-tvi" *pause* "tvi-tvi" *pause*, osv. Når den tar pause er det en annen fugl som lager en slags "dirrelyd", av mangel på bedre ord. Ikke god til å beskrive lyder med bokstaver, men videoen er forhåpentligvis tilstrekkelig. Kan du hjelpe meg med å identifisere fuglene (fortell gjerne om du hører noen andre også)?
V. (17.07.2024)
Svar:
Mistenker at dette er en bokfink.
Roar Solheim (18.07.2024)
Skremt fuglemor
Vi oppdaget et rede 2 m fra trappa til hytta vår etter å ha vært her i to dager. Det er godt skjult og jeg oppdaget det ved et uhell da jeg skulle se hvorfor det alltid raslet i gresset da jeg åpnet døra. Til min store forferdelse så jeg rett ned i et rede med to små gapende, nakne fugleunger og et uklekket egg. Nå er fuglemor skremt, og vi har ikke merket noe til henne hele dagen. Vi har stengt døra, og holdt oss unna siden vi så redet.
Jeg er så redd fuglemamma ikke kommer tilbake til ungene (fort nok), og har så vondt for de små. Lysegrønne egg med prikker - dersom det har betydning. Varmt med 32 i skyggen.
K. (17.07.2024)
Svar:
Ikke noe bilde her, men fuglene forlater neppe reiret når det har klekket unger. De flyr nok dit selv om du ikke merker noe til fuglen - det er i alle fall det som er vanlig oppførsel.
Roar Solheim (18.07.2024)
Er dette en fugl som trenger hjelp?
Den lot meg komme ganske nært før den fløy noen meter unna et par ganger. Syntes den så litt pjuskete ut, men det så (for meg) ut som om den beveget vingene likt, så den var kanskje ikke skadet...? Bør den få hjelp av en fuglekyndig person? Eller er det en ungfugl som bare ikke er blitt helt flink til å fly?
M.E. (17.07.2024)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk som nok blir matet av sine foreldre.
Roar Solheim (18.07.2024)
Ekskrementer
Ganske mye i trappa til verandaen og nede i hagen. Hvilken fugl evt dyr kan det bre?
N.N (17.07.2024)
Svar:
Tror ikke dette er fra fugl, men kanskje piggsvin.
Roar Solheim (17.07.2024)
Tårnsiler
Kan det være flere en paret som har unger som mater ungene ser det er flere som flyr inn i kassen.
B. (17.07.2024)
Svar:
Ikke sikkert at de mater, bare er interessert i reirplassen.
Roar Solheim (17.07.2024)
Identifisering av fjør
Hei, lurer på hvilken fugl denne fjøra stammer fra
A.Ø. (17.07.2024)
Svar:
Umulig å si uten bilde, dessverre.
Roar Solheim (17.07.2024)
Rovfugl unge?
Denne fløy på vinduet på Rauland og ble sittende på terrassen en stund. Større enn spurv, og litt mindre enn f eks trost. Store, sorte øyne og stort, krumt svart nebb. Hvilken kan det være?
17. juli 2024
K. (17.07.2024)
Svar:
Ser ut til å være en ung korsnebb.
Roar Solheim (17.07.2024)
Kråke funnet langs vei
Hei! jeg fant en ung kråke langs veien, i det jeg så at den ikke fløy sin vei når min bil kom innså jeg at den muligens var skadet. Etter at jeg stoppet bilen og kråkenappet den innser jeg at det muligens er en ung kråke i sen utvikling - jeg observerte ingen andre kråker i området eller kråkeskrik så jeg antar at den har blitt forlatt av sine egne til å dø. Ingen fysiske skader har blitt observer utenom rufsete halefjær (ser ut som den har blitt angrepet og fjærene plukket litt).
Jeg skal ta den til veterinær for å undersøke nærmere. Hvordan går jeg frem for å evt. rehabilitere kråken og få den tilbake til naturen?
K. (17.07.2024)
Svar:
Da må den trolig mates i flere uker inntil den kan fly og finne mat selv.
Roar Solheim (17.07.2024)
Reir på bakken
Finnes det en oversikt over alle fugler som ofte har reir på bakken? (I Innlandet)
O. (17.07.2024)
Svar:
Nei. Da må du lage en ved å summere opp fra fuglebøker, og det har ingen gjort såvidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (17.07.2024)
Hva slags fugl?
En mørk brun fjærdrakt. Stjerten er delt i to vifter. Den løper fort over et tak ute i skjærgården. Veldig sky. Enstonig korte smatte/skrik. Ville ta bilde , men fløy av gårde. Jeg kan ikke huske å ha sett en slik fugl med den stjerten, akkurat som om man setter to hender ved siden av hverandre og tar de ut til hver sin side. Fuglen var litt større enn en stær
S. (16.07.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å se for seg hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (16.07.2024)
Fiskeørn
Er det slik at hunnen er hovedruger i rugeperioden, og etter klekking overtar hannen som forelder, mens fruen nokså raskt drar sydover?
N.N (16.07.2024)
Svar:
Har ikke hørt om at dette er generelt hos fiskeørn, men ikke umulig at det kan skje i enkelte tilfeller.
Roar Solheim (16.07.2024)
Fjærløse meiser
Siden i vinter har jeg observert blåmeis og kjøttmeis med merkelig forandring i fjærdrakt. Noen mister fjærene på hodet og halsen.
Det ser jo ikke bra ut.
Jeg har bilder av flere meiser, men fikk kun laste opp ett av de.
M.H. (16.07.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hva som er årsaken til dette.
Roar Solheim (16.07.2024)