Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 369 til 45 393 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
hei:)
Hei igjen:)
Lurer atter en gang om fuglekasser. Når jeg rengjører rugekassene til fluesnapper og kjøttmeis ser jeg en stor variasjon på hvordan fuglene har holdt reiret fri for fugleskit etter ungene. Har opplevd å finne reirkasser som er fulle av fugleskit, og noen som har vært flinke renholdere. Har dette noe med arv og miljø og gjøre, eller at det er unge fugler som ikke er rutinerte??
N.N (17.01.2010)
Svar:
Dette vet jeg ikke sikkert svar på! Det KAN tenkes at eldre fugler blir mer rutinerte med hensyn til å holde reiret rent, i alle fall ser en at store fugler som lever lenge, gjerne får bedre hekkesuksess med alderen. Men det KAN også være genetiske forskjeller, slik at noen har nedarvet anlegg for reirrensing, mens andre er mer "slurvete". det KAN også ha sammenheng med ernæringmessige forhold. Dersom det er vanskelig å finne nok mat til ungene, eller dersom f. eks. en av foreldrefuglene dør slik at den gjenlevende må finne all maten selv, så kan dette innvirke på hvor mye tid og krefter foreldrefuglen(e) har til å renske opp i reiret.
Roar Solheim (17.01.2010)
Snauhogging i hekketiden
Hei !
Jeg har et spørsmål vedrørende snauhogging i perioden arpil-juni.Her hvor jeg bor har det vært rikelig med fugler så lenge jeg kan huske.Jeg har foret med solsikkefrø og meisboller,og det har vært et yrende fugleliv ved fuglebrettet.
I 2008-ble det fra slutten av april til ca, midt i juni satt i gang snauhogd av store områder rett ved der jeg bor -vil anslå at det dreier seg om 70-100 mål.
Høsten 2008 og vinteren 2009,var det svært lite fugel å se.
Det var noen få kjøttmeiser ,blåmeiser og løvmeiser.Jeg tenkte at dette måtte ha sammenheng med så godt som alls skog ble borte sommeren 2008.Regner med at det var mange fuglereir med egg som ble offer for hogstmaskinene den våren.Også i høsten 2009 og nå i 2010 er det bare noen få fugler som kommer på besøk. Mitt spørsmål er derfor om det ikke finnes noen restriksjoner for å drive snauhogst av så store områder midt i hekketiden ?
N.N (16.01.2010)
Svar:
Godt spørsmål! Viltloven sier at alle fugler og pattedyrs reir, egg, bo og unger er fredet i yngletiden, men det gjelder tydeligvis ikke når det er snakk om næringsvirksomhet som skogsdrift! Det har også forundret meg at ikke dette har blitt bragt inn i en rettssal for lenge siden, for her er det åpenbart ulike lovverk som er på kollisjonskurs. All hogst burde være forbudt i mars-juli, når fugl har reir og unger i trær og busker!
Roar Solheim (17.01.2010)
Avstand mellom uglekasser og meisekasser
Hei. Vi planlegger å sette opp fuglekasser i hagen. Hvor stor avstand må det være mellom en uglekasse og andre meisekasser? Er det noen uglearter som vil være uheldig å ha i kasse i hagen fordi de vil skremme meiser/linerler og stær?
T. (17.01.2010)
Svar:
Mindre hullrugere kan ofte hekke veldig nær ugler og rovfugler, så i prinsippet gjør det ikke noe om du f. eks. henger en kattuglekasse 4-5 m oppe i et tre, og en meisekasse 2 m over bakken på samme trestamme. Dersom du får besøk av spurveugle om vinteren, kan den benytte stærkasser til å lagre mus og småfugler i. I slike tilfeller kan en spurveugle fange mange småfugler rundt en bestemt forplass, og lagre dem i en eller flerev stærkasser.
Roar Solheim (17.01.2010)
Snøugle i veikanten
Hei!
I kveld kjørte jeg på vestsiden av Mjøsa. Det var helt mørkt, men i lysene fra bilen skimtet jeg noe forholdsvis stort røre på seg i veikanten - gjerne høyere enn halvmeteren. Like før jeg kom fram, flakset fuglen opp - og vingespennet var SVÆRT! For meg så fuglen veldig hvit ut, men jeg kan ha blitt lurt av lysforholdene. Hva slags fugl kan jeg ha sett? Snøugler har vel ingenting i Skreifjella å gjøre - i hvert fall ikke i midten av januar???
Ø.J. (16.01.2010)
Svar:
Det er ikke mulig å si sikkert hva slags fugl du kan ha sett. I utgangspunktet er det svært lite sannsynlig at du har sett en snøugle langs Mjøsa, selv om det ikke er umulig at enkeltindivider KAN streife slik ned i lavlandet om vinteren. Hornugle og jordugle kan også overvintre hos oss, og de ser nesten helt hvite ut når du får undersiden av dem i billys om natta.
Roar Solheim (17.01.2010)
fugler 123
hvor mange km i timen kan verden raskeste fugl fly ret fram
M. (14.01.2010)
Svar:
Dette kan jeg ikke svare deg på, men jeg vil anta at det er omkring 100 km/t. Har selv fulgt ender og skogshøns med bil når de flyr langs vei, og de kan komme opp mot 80-90 km/t. Tårnseiler og vandrefalk kan nok fly raskere rett fram enn dette. Jeg anbefaler at du forsøker å lete i Guinnes rekordoversikter for å finne svar på dette.
Roar Solheim (16.01.2010)
Gråspett
Vedlegger 2 bilder av gråspett hann. Kan man ut fra dette si om det dreier seg om en ungfugl?
F.M. (12.01.2010)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men jeg TROR dette er en ung hann. Nebbet virker litt kort, og fuglen har bare antydning til sort skjeggstripe. Disse fargene er mye skarpere og klarere hos en voksen hann. Farget på iris i øyet ser mørk ut. hos voksne hanner er den tydelig rødbrun. Til sammenligning har grønnspetten gråhvit øyenfarge.
Roar Solheim (16.01.2010)
Spettmeis
Vedlegger bilde av en spettmeis. Er det ut fra bildet mulig å si noe om hvilket kjønn det dreier seg om?
F.M. (12.01.2010)
Svar:
Ikke ut i fra dette bildet. Man kan av og til se forskjell ved å se på mengde og styrke på rødfargen under stjerten og på siden under og bak beinet, men dette er ikke alltid så lett. På et bilde kan lyset påvirke fargen i forhold til når en holder fuglen i hånda ute i dagslyset.
Roar Solheim (16.01.2010)
Preparering av fugl/dyr
Hei! Vet du hva som benyttes i dag til konservering av skinnet på fugl slik at det ikke råtner eller surner? Har hørt at man før benyttet maursyre eller arsenikk, men dette sies å være på vei ut?
L. (13.01.2010)
Svar:
Det går selvfølgelig an å bruke arsenikk fremdeles, men fordi stoffet er farlig dersom en utsettes for det gjennom mange år, så brukes det sjeldent. Trolig er det også vanskeligere å få kjøpt i dag (man må ha polititillatelse). Mange taksidermister/preparanter bruker boraks (hvitt pulver). Det brukes også et stoff som kalles Eulan. Det er et syntetisk kjemikalium som brukes til å preparere møbelstoff slik at det blir uspiselig for skadeinsekter. Eulan "maskerer" proteiner slik at insekter ikke kan/vil spise dem. Ta kontakt med en autorisert preparant dersom du vil lære mer (kontakt nærmeste miljøvernavdeling hos Fylkesmannen for en oversikt over slike preparanter i ditt fylke).
Roar Solheim (16.01.2010)
Forsvar mot kulda-her må det være mange forskjellige måter.
Hvilke fugler er det som kan bruse med fjøra. Så ca 6,7 svaner stå i samlet ring (som kveget når de danne en forsvarsring) midt ute på et islagt vann, nå i kulda.
Neste dag var det noen (troster fikk jeg høre senere) ugjenkjennelige sorte runde fugler med gult nebb, som "plyndret" trærne i gågata for bær. (det lignet rognebær, men er det ikke.) Tenkte på Sidensvansen, men det var langt i fra. Dette var et flott syn, det å se hvordan fuglene beskytter seg mot kulda-uten at de reiser til syden
F.B. (14.01.2010)
Svar:
De har nok sett en liten flokk med svarttroster. Noen av dem forsøker seg på å overvintre i Norge, selv om mange nok trekker sydover vekk fra snøen. Svarttrostene søker næring på bakken, derfor er de det vi kan kalle "snøflyktere". De fleste fugler klarer å takle nokså streng kulde hvis de bare finner nok mat. Hvis maten blir vanskelig å få tak i (gjemt under mye snø, tomt for bær), så får trostene problemer, og mange kan dø va kulde og matmangel. Alle fugler bruser med fjærene når det er kaldt. Da fanger de mer luft mellom fjærene. Lufta blir stillestående, varmes litt opp, og fungerer som isolerende lag mot kulda (samme funksjon som luft inne i glava-isolasjon i våre husvegger).
Roar Solheim (16.01.2010)
Tårnfalk
Jeg og klassen min holder på med et prosjekt om Tårnfalken. Og jeg lurer på hva "stiller" er. Vær så snill å svar fortest mulig.
Mvh. Jente 12
N.N (14.01.2010)
Svar:
Når en tårnfalk "stiller", flakser den med vingene og holder seg på samme punkt i lufta (=den står stille, dvs "stiller"). Når det er lite vind må falken slå med vingene. Når det blåser, kan den "henge" på vinden på ett punkt uten å slå med vingene. Da er det lufthastigheten som gir oppløftet til fuglen. Også fjellvåken kan jakte på denne måten, men ikke så ofte som tårnfalken, fordi musvåken er mye større og tyngre. Slik jakt krever mye energi, og det er nesten bare tårnfalken som gjør dette regelmessig. Når den stiller i lufta, kan den speide rett ned mot bakken under seg, og den oppdager da lett bevegelser fra mus, firfisler og store insekter.
Roar Solheim (16.01.2010)
svarthvit fluesnapper og kjøttmeis
Hei hei :)
Har ni/ti kasser til fluesnapper og kjøttmeis. Jeg rengjører kassene hvert år, og er like spent på om de har klart å få ut alle ungene. På alle disse årene har jeg opplevd at det er to kjøttmeisunger som ikke har klart seg. Da må vel området og miljøet passe disse fuglene perfekt, siden det er bare to små som ikke har klart seg på alle disse årene, eller?. Har lest tidligere innlegg hvor noen har opplevd å finne mange døde fugleunger.
Sonja:)
N.N (14.01.2010)
Svar:
Kjøttmeis og svarthvitfluesnapper er svært avhengige av gode værforhold under hekketiden, slik at de finner nok insekter og sommerfugllarver til ungene. Dersom det blir kaldt og mye regn under ungeperioden, kan noen eller alle ungene dø av matmangel. Dette er nok en av grunnene til at det varierer mye fra år til år hvor mange unger som vokser opp. Spesielt kjøttmeisene ser ut til å være sårbare for slike variasjoner. Det er sjeldnere å finne døde, store unger av svarthvitfluesnapper eller blåmeis i kassene.
Roar Solheim (16.01.2010)
Salta kjøtt til fuglemat ?
hei..
lurte på om det er farlig for fuglene å spise rester etter julematen. pinnekjøtt, spikkekjøtt etc. får de i seg for mye salt?
B. (14.01.2010)
Svar:
Dersom pinnekjøtt har vært vannet ut og dampet, så kan nok kanskje kråkefugler spise det, men generellt skal man ikke gi saltet mat til fugler. Av forsiktighetsgrunner bør man derfor la være å legge ut rester av slikt salt kjøtt til fuglene.
Roar Solheim (16.01.2010)
Hvilket år ?
Har hjemme et tøymerke og et par klistremerker som det står : Aksjon Rovfugl Fredet - Men ikke reddet. Hvilket år skjedde den aksjonen ?
J. (14.01.2010)
Svar:
Jeg husker desverre ikke nøyaktig år (da må jeg lete i litteraturen), men jeg husker i alle fall såpass at dette var midt på 1970-tallet!
Roar Solheim (16.01.2010)
hei:)
Lurer på hvorfor fuglene fjerner eggeskallet etter at fuglungene er klekket ut, da tenker jeg på de som hekker i fuglekasser. Skulle tru at det var trygt i en fuglekasse og at det var ingen rovfugler/ dyr som kan oppdage eggeskalle i en kasse.Det er vel kanskje det naturlige for fuglene at skallet skal bort.
N.N (14.01.2010)
Svar:
Godt spørsmål! Dette kan være adferd som ligger så fastspikret i fuglenes genetiske arv at de ikke har sluttet med det selv om de har utviklet seg til å bli hullrugere. Dersom fjerning av eggeskallene ikke medfører noe negativt for hullrugerne, så kan det forklare hvorfor de ikke sluttet med det etter å ha blitt hullrugere. De fleste hullrugerne fjerner ekskrementene fra sine unger, så de har "innbakt" en adferd for å fjerne det meste av etterlatenskaper. Dette er fornuftig, siden reiret da holdes rent, og det ville kanskje bli veldig spesielt dersom de adferdsmessig skulle la eggeskallene ligge, men fjerne alt annet av avfall.
Roar Solheim (16.01.2010)
Fuglemat
Kan man gi fuglemat av den typen man gir "stuefugler" til frie fugler i Norge; alså undulatfrø, papegøyeblanding, pellets?
N.N (14.01.2010)
Svar:
All burfuglmat som er frø og frøblandinger kan du trygt fore til villfugler også (mange av de samme frøtypene inngår i poser med villfuglblanding). Men ikke gi pellets til ville fugler. Pellets sveller når de blir fuktige, og de blir da en grisete masse som stopper til frøautomater eller klisser til forbrett. Slikt forkliss kan kanskje være negativt med tanke på fare for smittespredning (salmonella).
Roar Solheim (16.01.2010)
Variasjon på foringsplassen
Hei. Vi har flyttet til et hus i Østfold og har nettopp satt opp tre foringsplasser i hagen vår. Den første uken var det utrolig mange fugler der - mest blåmeis, kjøttmeis, og gulspurv, men også nøtteskrike og flaggspett. Vi måtte fylle opp foringsautomatene tre ganger om dagen fordi de spiste opp alt. Så ble det plutselig mye stillere. De er her og spiser innimellom, , men det er utrolig mye mindre enn det var. Kan det være at foringsplassen er oppdaget av en spurvehauk som vi ikke ser? Vi mener vi har oversikt over katter og annet i nabolaget, tror ikke det er derfor de holder seg unna. Noen ide om hvorfor antallet fugler på foringsplassen varierer slik?
T.O.F. (15.01.2010)
Svar:
Dette er ett av de fenomenene som fugleforere før eller siden oppdager, og som det kan være svært vanskelig å se årsaken til. Dersom det blir mildere eller snøbart, blir det ofte færre fugler på forplassen, fordi fuglene finner mat andre steder. Men det er neppe tilfellet nå, så i dette tilfellet er det vanskelig å gi noen god forklaring. Besøk av spurvehauk eller ugler har sjelden virkning lenger enn akkurat kort etter at rovfuglen har vært på besøk. Fuglene kommer da raskt tilbake til forplassen når jegeren har forsvunnet (de sitter aldri og venter en hel dag på ett og samme sted). Noen ganger kan fugleantallsvariasjonene være ulike hvis en sammenligner forplasser med få kilometers avstand, så derfor er det sjeldent mulig å finne en åpenbar forklaring til slike variasjoner.
Roar Solheim (16.01.2010)
hvilken fugl er dette?
vi har hatt besøk av små flokker med en liten fugl som jeg ikke har funnet i noen fuglebøker. den har mørk hette, mørk stripe over øyet og en mørk flekk under haken. Bryst og underside er lys i fargen, vingene har mørke og hvite striper. Men det mest iøyenfallende er de flotte markeringene nedover ryggen - spragler / striper.
L.L. (15.01.2010)
Svar:
Sannsynligvis har du sett flokker med gråsisik - en liten finkefugl. De spiser ofte bjørkefrø, eller andre frøsorter.
Roar Solheim (16.01.2010)
Ugle
Da jeg kjørte til jobb i går morges var det fremdeles mørkt (rett før kl.8) Plutselig flyr det en ugle ut over bilen i billysene. Den var sånn omtrent på størrelse med ei kråke. Hvilken ugle kan det ha vært? Aust-Agder, et par mil fra kysten.
A. (16.01.2010)
Svar:
Du har høyst sannsynlig sett en kattugle. det er den mest alminnelige arten i Agder, og den finnes nesten over alt langs kysten av Sørlandet. Kattuglene jakter i mørke og skumring, og de flyr ofte 1/2 til 2 meter over bakken. Derfor er de svært utsatt for å kunne bli påkjørt av biler, og de blir ofte sett fra bil når en kjører i mørket.
Roar Solheim (16.01.2010)
Rovfugl
Ser at en har spurt hvilken av rovfuglene som er minst.
Han fikk til svar at Dvergfalk var vår minste rovfugl.
Jeg trodde Spurvugla var vår minste. Regnes ikke Spurvugle som rovfugl ?
B.H. (13.01.2010)
Svar:
Spurveugla er systematisk sett ikke en rovfugl, men en ugle (to ulike fugleordner). Økologisk sett fugrerer den som en "rovfugl", så spørsmålet er mer hva spørreren spør om (!).
Roar Solheim (16.01.2010)
Hjemmelaget fuglefor
Kan man bruke smult, eller er det delfiafett som brukes som "bindemiddel " i hjemmelagede meiseboller ?
E.L.H. (15.01.2010)
Svar:
Ja, det kan du! En oppskrift på meiseboller finner du nederst på denne siden: http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/land/natur/ln9/mat.php
Frode Falkenberg (15.01.2010)
Hei
Har et utall ulike småfugler i hagen, da jeg forsøker å fôre variert for å tilfredstille de fleste :-)
I dag dukket en flokk på 5 av denne opp, den har jeg ikke sett føt... nydelig er den i allefall... Beklager dårlig bildekvalitet, bildet er tatt med mye zoom gjenom vinduet i 2 etg.
H.L. (15.01.2010)
Svar:
Dette er en stillits. En flott fargerik finkefugl som gjerne besøker foringsplasser der den finnes.
Frode Falkenberg (15.01.2010)
Kattugla på speiderhyttas pipe
Hei! Vi har ei kattugle som er i pipa på speiderhytta her.På dagtid.Har lyst til å se m fuglekikkert når tida er inne for at de små titter frem.Lønner d seg da å sette opp ei ugleksse i nærheten av speiderhytta,tenker da på avstanden mellom hytta og uglekassa,hvor lang skal den helst være?Og hvor langt unna må jeg stå m kikkerten da uten å stresse el.forstyrre ugla? Og til slutt,er d forsent å sette den kassa opp nå?eller må jeg heller vente til neste år.
A.K.G. (13.01.2010)
Svar:
Det haster med å få satt opp uglekasser. De etablerer seg ofte rundt juletider og starter ofte tidlig med hekkingen. Når kattugla har fått unger kan den være ganske aggressiv, derfor må beskyttelsesutstyr for øyne, nakke og hode brukes. Ikke bruk hjelm, den kan skade ugla.
Kassen bør ha en høyde på ca. 55-60 cm og være fra 20-25 cm i bredde. Innflyvningshull settes til ca. 12 cm i diameter. Husk å fylle grov flis i et ca. 10-15 cm tykt lag i bunnen av kassen.
Hvis ovnen i hytta brukes enkelte ganger vil jeg anbefale at dere støyper fast en grovmasket netting over pipehullet for å hindre at kattugla kan bli brannskadd eller kullosforgiftet. Dette er en hyppig dødsårsak for kattugle.Morten Ree (13.01.2010)
Ravn i Bergensområdet
Hei jeg har planer om å filme samt studere ravn og tenkte å gjøre det i bergensområdet(nordhordaland). Lurer på hvilke områder det er lurt å oppsøke for å få dette til? Noen andre tips eller hensyn som må tas?
E. (25.10.2009)
Svar:
Ravnen hekker oftest i bergvegger i ulendt terreng og er en sky fugl. Den starter parringsspill allerede i starten på mars. For å få best mulig tips til hvilke områder du bør oppsøke kan du samarbeide/bli en del av NOF Bergen lokallag (bergen@fuglar.no). Ellers viser vi til NOF Hordaland sine nettsider http://fuglar.no/ .
Morten Ree (13.01.2010)
næringskjede
hva er nærinskjede
T.S. (13.01.2010)
Svar:
Les om hva en næringskjede er på http://no.wikipedia.org/wiki/N%C3%A6ringskjede.
Frode Falkenberg (13.01.2010)
liten
hvilken rovfugl er minst?
J.H. (12.01.2010)
Svar:
Norges minste rovfugl er dvergfalken. Les mer om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3873
Frode Falkenberg (13.01.2010)