Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 988 til 1 012 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Rype
Hei. Jeg fant en død rype uten hode i hagen. Hvilken fugel kan ha gjort dette?
N.N (07.08.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere, spesielt når du ikke sier hvor i landet dette er, samt har bilde av rypa slik den lå da du fant den.
Roar Solheim (07.08.2024)
Hva slags fugl er dette
Denne fuglen lå på plattingen sist uke. Virket skadd eller sliten, men kviknet til etter noen timer og fløy av gårde. Kan den ha falt ned fra reir under takstein?
T. (06.08.2024)
Svar:
Tårnseiler ungfugl. Kan ha krashlandet under første flyvetur.
Roar Solheim (07.08.2024)
Musvåk?
Hei, er dette musvåk? På forhånd takk.
R.A.S. (06.08.2024)
Svar:
Ja, musvåk.
Roar Solheim (07.08.2024)
Slosskamp
Jeg henger ut mat til fuglene, sommer som vinter. Nå er årets kull blitt så gamle at de blir med bort til matfatet. Det er i perioder mellom 50 og 60 fugler på det meste. Det blir veldig mange slosskamper, og det plager meg litt. Kanskje mest på vei av de små. Hvordan kan jeg begrense dette?
R.O. (06.08.2024)
Svar:
Det kan du ikke. Du må la fuglene orfne sine interne forhold selv.
Roar Solheim (06.08.2024)
Fiskeørn
Fulgt med på hekking, to unger som forlot reiret 23-25. juli. Reiret nytt av året, ca 500 m fra hytta vår nord i Värmland, på holme i innsjø. Villmark . Etter to uker er nå de to voksne fiskeørnene tilbake i reiret, kommer stadig med nye greiner. Forbereder de neste år? Innsjøene her fryser helt til om vinteren.
I.H. (06.08.2024)
Svar:
Det kan hende, også mulig markering av at reiret er opptatt.
Roar Solheim (06.08.2024)
Tårnseiler som ikke vil fly
Hei, jeg fant denne på bakken, vi har prøvd å kaste den forsiktig opp i luften men den vil ikke fly. Kan det være en baby eller?
N.N (06.08.2024)
Svar:
Kanskje svekket eller skadet. Ser ut til å være utviklet nok til å kunne fly.
Roar Solheim (06.08.2024)
Nattpåfugløye
Er dette
larve til nattpåfugløye?
Finner bare nesten likt mønster i oppslagsverk. Er det variasjoner innen samme art?
G. (06.08.2024)
Svar:
Ja, tror det stemmer.
Roar Solheim (06.08.2024)
Svarttrost
Hei
Har en svarttrost i nabolaget, som absolutt ikkje synger. Den skriker hele tiden, med en slik diskant at det er slitsomt. Trass i at vi jager den vekk, kjem den igjen. Mistenker at den er syk. Korleis skal man forholde seg til dette?
M. (06.08.2024)
Svar:
Vanskelig å kunne gjøre noe i et slikt tilfelle.
Roar Solheim (06.08.2024)
Ugle fulgte med i treet i hagen
Har nettopp flyttet inn i hus som har et kjempe gammelt tre (bøk) foran. Det viste seg det bor en ugle høyt oppe i treet.
Vi har hørt på alle uglelyder på nettet, er usikre på hva slag det er og blir ikke enige :). Det kan høres ut som en hubro, med myke ho-ho.
Vi hører den tidlig tidlig på morgenen og sent på kvelden. Plutselig hører vi den litt unna i et annet (tre) om natten- sikkert på jakt, men den kommer tilbake.
Kan en hubro bosette seg i boligstrøk i Stavern? eller hva kan det være?
(Det er lenge siden -sikkert 1 år siden noen har bodd i huset og brukt eiendommen). Pleier ugler og flytte rundt?
På forhånd takk for svar.
Vi skal prøve å få et opptak av den om mulig, for vi blir jo veldig nysgjerrig på hva slags art dette er.
E.T. (06.08.2024)
Svar:
Nei, dette er nok snakk om kattugler. Det kan være noen ungfugler fra i sommer som prøver å finne et eget levested.
Roar Solheim (06.08.2024)
Er gjøken allergisk mot ansvar ?
Hvorfor vil gjøkemor ikke fostre opp egne unger?
To gjøker møtes og de legger ti-tjue egg
her og der. Snakk om å HA LAGT EGGET !! Om og om igjen !
Vil de ikke bli bli voksne? Ta ansvar, ha et hjem og bli besteforeldre? Har de en genfeil, eller er det psykisk?
E.K. (06.08.2024)
Svar:
Du stiller spørsmålet ut i fra menneskelige betraktninger, og da blir det helt feil. Det er mange fuglearter som har utviklet reirparasitisme som forplantningsstrategi. hvis du kan få en annen til å bruke energi på å fostre opp dine unger, så vinner du på det evolusjonært, fordi du da klan bruke mer ressurser på egen overlevelse og forplantning neste år! Hos de fleste fugler er det nok ingen kobling mellom foreldre og barnebarn, slik vi finner det hos sosiale pattedyr som oss selv.
Roar Solheim (06.08.2024)
Er det båndkorsnebb jeg har hørt?
Stilte også spm på Facebook men prøver her og.
Hadde lydopptak på Merlin bird ID gående da jeg var ute med ungene på fugletitting en dag, og den plukket opp en båndkorsnebb. Ser på artsobservasjoner den er forholdsvis sjelden i Rogaland med bare 3 observasjoner hittil i år på artsobservasjoner så vil høre med ekspertene. Er dette båndkorsnebb, og er det med så stor sikkerhet at jeg kan registrere den som det? Høres i alle fall ganske lik ut andre lyder jeg har avspilt av denne arten.
Gikk i skog så fikk ikke øye på den men innbiller meg at jeg så et glimt av en rød fugl som fløy over oss, men ikke helt sikker.
Store Stokkavannet, Rogaland, 2.august 2024
R.W. (06.08.2024)
Svar:
Kjenner ikke til at båndkorsnebb har så artsspesifikke lyder at du kan skille den fra de andre korsnebbene bare på lyd. Tror ikke dette er tilstrekkelig for identifisering her - det er helst bilde som viser det hvite vingebåndet som er påkrevet for å være sikker på at du har å gjøre med båndkorsnebb.
Roar Solheim (06.08.2024)
Fugleunger i kull 1 mater unger i kull 2
Har lest at unger i kull 1 hos Låvesvalen kan hjelpe til og mate ungene i kull 2. Har tatt mange bilder av dette, men det ser ut til at ungene er like gamle. I så fall mater de søsken!!??
S.O.T. (06.08.2024)
Svar:
Dette har jeg aldri hørt om, og tror ikke det er tilfelle hos låvesvaler. Det er nok bare foreldrefuglene som mater ungene sine.
Roar Solheim (06.08.2024)
Ørn I Degernes fjella?
Hei
Forrige dagen var vi langt inne i Degernes fjella og fikk lye på en diger fugl sittende i grøftekanten, tydelig observerende et bytte. Den ble nok skikkelig irritert da vi kom og tok til vingene, sakte og i lav høyde fløy den foran oss. Brun eller mørk fjærdrakt et vingespenn på 1,5? Meter stort krokete nebb og vekt ca 4 kg. Jeg har sett havørn på Helgeland og denne kunne minne om den. Men finnes det storørn i Indre Østfold?
E.I.H. (06.08.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite hvilken rovfugl du kan ha sett her, men både kongeørn og havørn kan streife over hele landet. Vet dessverre ikke hvor Degernesfjellene ligger.
Roar Solheim (06.08.2024)
Grågås som ikke vil fly
Hei! Vi fikk plutselig ei relativt tam grågås på plenen. Den flakser med vingene men flyr ikke. Hva gjør vi med den? Vi har hatt den inne i vedboden i natt, for å skjerme den fra nabokattene, men vi vil jo gjerne den skal finne flokken sin igjen.
U.S. (06.08.2024)
Svar:
Hvis den er fullt utvokst, bør dere kanskje prøve å få satt den ut et sted der det finnes flere grågjess.
Roar Solheim (06.08.2024)
Måker i Mallorca
Vi i Norge er jo vant til måker og hører de før du ser de og selvsagt er de også i Mallorca 😊 De høres ikke ut som måkene hjemme. De har en hes og et grovere toneleie enn hjemme. Er det en spesiell grunn til dette? Veldig merkelig å høre måkene på denne måten og er kanskje rart om de "snakker" annerledes?
J. (06.08.2024)
Svar:
Det kan være andre måkearter du hører enn de du er vant til å treffe på i Norge, og måkene har ulik lyd alt etter hvilken art det er snakk om.
Roar Solheim (06.08.2024)
Fjær og eksrementer
I et hjørne ute, ved hytteveggen, 1000 m over havet, fant vi dette. Hvite fjær og ekskrementer. Mulig rester etter et måltid?? Hvilken fugl??
L.R. (05.08.2024)
Svar:
Dessverre umulig å bestemme. Kan være hvilken som helst spurvefugl.
Roar Solheim (06.08.2024)
Navn
Hei
Hvilken kan dette være
P..M. (05.08.2024)
Svar:
Gråspurv hunn.
Roar Solheim (06.08.2024)
Kan ei kråke imitere gjøken?
Jeg hørte for et par dager siden noe som hørtes som gjentatte imitasjoner av lyden gjøken lager midt inne i et boligfelt. Det var en svakere og ikke så kraftig lyd sammenlignet med originalen. Jeg lurte på hvor lyden kom fra og fikk da øye på ei kråke som satt på et hustak. Jeg la merke til at den strakte på hodet hver gang jeg hørte imitasjonen og er ganske sikker på at det var den som laget den.
F. (06.08.2024)
Svar:
Kråkefugler KAN lage mange ulike lyder, og også imitere. Men jeg har aldri før hørt at de har imitert gjøk.
Roar Solheim (06.08.2024)
Skal jeg gi måkeunge vann?
Det er en måkeunge som har vært i parken hvor jeg bor siden fredag. Den kom bort til meg og nappet meg i fingeren. Skal jeg la den være i fred eller gi den mat og vann?
N.N (05.08.2024)
Svar:
La den være. Det er ikke bra å forsterke denne oppførselen medå gi den mat. Det kan til slutt bringe måka opp i konfliktsituasjoner som kan ende med at den blir avlivet.
Roar Solheim (05.08.2024)
Skadet måkeunge i sansehage (sykehjem)
Vi har måker som legger egg/ruger og de får måkeunger om sommeren, har innfunnet oss med at slik er det, selv om dette hindrer pasienter, pårørende og ansatte å være i sansehagen. Hagen er bygd opp med tanke på at pasienter skal kunne oppholde seg i hagen, enten sammen med andre eller alene.
Nå er det en måkeunge vi ser at har en skadet vinge, de voksne måkene er sluttet å komme med mat til den. Dette er vel en del av naturens gang at da vil den dø tilslutt. i denne "venteperioden" er det en belastning å høre på skrikene til måkeungen, dette plager spesielt pasienter, men også ansatte og pårørende. Hva kan vi gjøre?
A. (05.08.2024)
Svar:
Kanskje prøve å finne lokale fuglefolk som kan hjelpe til.
Roar Solheim (05.08.2024)
Hvilken fugl er dette?
Sett i slutten av juli ved Rakke i Stavern.
R.S. (05.08.2024)
Svar:
Ung rødstrupe.
Roar Solheim (05.08.2024)
Manglende Fuglekvitter
Hvorfor er det så stille i skogen nå i august. Kom på hytta og gledet meg til lydene av fugler, men her er det øredøvende stille og nesten ingen aktivitet på fuglebrettet. Er behovet for kommunikasjon borte?
J.S. (05.08.2024)
Svar:
Fuglesangen stilner ofte av når hekkingen er overstått. Derfor oppleves juli-august ofte som ganske stille måneder. Under trekktid i september-oktober kan det være mer lyd å høre fra ulike fugler på trekk.
Roar Solheim (05.08.2024)
Hubro fjær?
Hei! Jeg fant disse fjærene i de franske pyreneene i påsken. Kan det være fra hubro? Jeg vet at fjærene mest sannsynlig er fra ugle pga den pels-lignende teksturen på fjærene, sånn som ugle-fjær har. (Jeg tenker ikke på dunen). Er fjærene fra hubro? Hvilken fugl? Takk for svar på forhånd :)
N.N (05.08.2024)
Svar:
Dette er IKKE fra noen ugle, derimot kroppsfjær fra rugde.
Roar Solheim (05.08.2024)
Gammel telefon,stor fugl
Hørte i dag en for meg uvanlig fuglelyd. Hørtes ut som en gammel telefon, så en stor fugl (vingespenn omtrent som grågås) som fløy ivei da jeg kom ut. Vil tro lyden og fuglen hørte sammen da lyden opphørte samtidig som at denne fløy. Nærmeste jeg kommer lyden i min leting på nett er jordugle,men den er allikevel ikke helt lik. Fuglen satt på en kornåker og vi bor i spredt landbruksområde på 300 moh med nærhet til blandingsskog og høyder opp til 750 moh.
H.K. (05.08.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hvordan lyden du assosierer med kan høres ut. Jordugle ville nok ikke ha laget noe lyd under en slik situasjon, men en annen rovfugl kan kanskje ha skreket opp hvis den ble skremt. Både ung hønsehauk og kanskje musvåk kan muligens være alternativer her.
Roar Solheim (05.08.2024)
Trepipelerke eller heipipelerke?
Hva er dette slags fugl?
Møtte på den i Lambertseterskogen i Oslo.
G.A.T. (05.08.2024)
Svar:
Dette er en trepiplerke- Veldig smale, sorte flekker langs kroppssidene. Hos heipiplerke er flekkene kraftigere. men det kan ofte være vanskelig å skille disse artene ut i fra bare et bilde.
Roar Solheim (05.08.2024)