Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 663 til 687 av totalt 50 330 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And/gås hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Kom over denne fuglen i Strusshamn på Askøy 21. august. Trodde først det var en gås på grunn av størrelsen, men fjærdrakten minnet mer om en stokkand. Er dette en hybrid av noe slag?

N. (17.09.2024)

Svar:

Dette er en rømt tamand med mye stokkandgenetikk i seg.

Roar Solheim (17.09.2024)


#Diverse

BirdNet nyttig?

Jeg har satt opp en permanent lyttestasjon med BirdNet og har fanget lyden av en hubro som også er observert visuelt. Brukes disse dataene (publisert på Birdweather) av ornitologer eller forskere i det hele tatt? Eller er det bare et leketøy?

E. (17.09.2024)

Svar:

Slike registreringer er veldig nyttige. Vanligvis legges observasjoner inn på Artdatabankens artsregistreringer. Jeg er dessverre ikke kjent med BirdNet, og vet da ikke om det som legges inn der automatisk også blir registrert i Artdatabankens register (men vil tro at dette blir fanget opp).

Roar Solheim (17.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har i det siste hadd besøk av en ukjent fugl. Ser ut for at den kommer sammen med grønnfink eller bjørkefink. Lys gul/beige farge. Tok bilder gjennom vindu, så ikke den beste kvalitet. Sted : 8430 Myre, Øksnes kommune, Vesterålen

V.J. (17.09.2024)

Svar:

Dette er nok en leucistisk grønnfink, dvs en fugl med en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge under utvekst og blir lyse eller hvite.

Roar Solheim (17.09.2024)


#Spor og sportegn

Hodeløs fugl i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne lå i hagen i går. Lengde uten hode ca 20 cm. Vet noen hva det er?

N.J.B. (16.09.2024)

Svar:

Død rugde.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Ligner en Orrfugl, men lurte litt på om det kan være krysning mellom orrfugl og lirype. Skutt på Ringvassøy i Troms. Hovedsakelig mørk brun, nesten svart, men endel spraglete fjær innimellom på hele kroppen spesielt på hals og hode. Stjert som en orrfugl, men relativt kort. Veier ganske nøyaktig 1kg og er ca 49-50cm lang inkl stjert.

S. (16.09.2024)

Svar:

Ung orrhane som skifter fra ungfugldrakt til voksendrakt, dessverre rene "barnerovet".

Roar Solheim (16.09.2024)


#Ringmerker

Merket due, klippedue?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag 16.09. 24
Ser pjusk ut. Har en gul ring med nr 0835
Kan det være noen som eier den? Er utenfor huset vårt.

N.N (16.09.2024)

Svar:

Du må kontakte brevdueforbundet angående slike tamduer/brevduer.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Diverse

Ravn som husdyr/kjæledyr

Hey. Jeg lurer på hvorfor det ikke er lov å ha ravn som kjæledyr når det er lov å drive jakt på fuglen. Trodde faktisk at den var på rødlisten, men fant nettopp ut at det er lov å jakte på ravner. Så derfor synes jeg det er ganske rart at det er lov å jakte på en rødlistet fugl, mens å temme en vill eller avle på en fugl eller oppdra en fugl som har mistet begge foreldrene med mer er ulovlig. Hvorfor er det sånn? Jeg skjønner selfølgelig hvorfor det ikke er lov til å ta ville fugler ute i norsk fauna, men man har jo avlspogram på alt fra hunder til kanarifugler så hvorfor kan man ikke drive avl på ravner og andre dyr og fugler som fins i norsk natur. Har sett at en av grunnene til at det ikke et lov til å ha ravn som kjæledyr eller temme en vill er fordi de lever lenge og kan bli avhengig av folk, men dette gjelder da alle kjæledyr i verden. Men er jo lov å eie både hund og hest. Hvorfor kan man ikke avle fram ravner om folk ønsker å ha de til kjæledyr sånn som man gjøre på alle andre

N.N (16.09.2024)

Svar:

Dette må du faktisk spørre Miljødirektoratet og forvaltningsapparatet om. Generelt har det lenge vært lovbestemt at man ikke får lov til å holde noen arter av virveldyr som lever i Norge, som fangenskapsdyr i privat hold. Unntaket er noen få dyreparker.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Diverse

En ensom and

Her i Glomfjord var det en stor andefamilie, mor, far og 4 barn. Nå er familien borte men det er igjen en ensom and.

Er dette normalt? Er den syk? Hva kan jeg evt gjøre. Kan ingenting om fugler. Men jeg er bekymret for denne ensomme anda.

N.N (16.09.2024)

Svar:

Dessverre umulig å vurdere om noe er "galt" eller ikke. Som regel klarer fuglene seg godt dersom de ikke har mistet evnen til å fly.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Diverse

småfuglene er borte, ingen kvitter å høre.

For 4-5 år siden var det masse fugler og fuglekvitter kunne høres hver eneste dag, men de 2 siste år har det knapt nok vært et eneste pip. Kan dette være en direkte konsekvens av en kraftig økning av oppførte telekom-master og antenner? Det er tydelige skader på trær i omerådet som ikke er av naturlige årsaker.

K.E. (16.09.2024)

Svar:

Nei, absolutt ikke, men mer sannsynlig et resultat av en generell nedgang i mengden av insekter, og langsiktige trender for minskede mengder spurvefugler, dessverre.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Underart av gransanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Artsorakelet kommer opp med forslag om at dette er en underart av gransanger - tristis.
Bildet er nok ikke helt skarpt, men jeg ser at denne er en del mørkere og har jevnere farge enn en annen gransanger som jeg tok bilde av i dag (i Ålesund). Kan artsorakel ha rett ang dette? Er det flere underarter av gransanger?

G.U. (15.09.2024)

Svar:

Beklager - å forsøke å bestemme underarter av gransanger ut i fra bilder, er dessverre ikke noe vi forsøker å gjøre på denne spørresiden - det er ikke noe enkelt.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due?

Hadde 2 fugler på en strømledningen inn til huset i morges. Det liknet på due, men manglet den hvite ringen som er typisk for ringdue. Kraftig og rett nebb.
Det var en bred hvit stripe på oversiden og på tvers av vingen.

L. (15.09.2024)

Svar:

Unge ringduer mangler ringen på halsen.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småfugl i flokk

Hvilken småfugl kan det være som flyr i flokk over kornåkeren (havre)? De er veldig kjappe og flytter seg raskt fra et område til et annet. Det er vanskelig å få sett dem med kikkert da de er i bevegelse hele tida. De ser ut som de er lyse under vingene.

R.L. (15.09.2024)

Svar:

KAN være bjørkefink, men umulig å si sikkert uten bilde.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sykdom og skader

Rødstrupe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi fant en liten fugl som lå på ryggen og flakset utenfor verandadøren. Tror den har flydd i vinduet. Kom seg etterhvert på føttene men klarer ikke fly ordentlig. La den i en eske med noe mykt i bunnen og lot den ligge ei stund. Har kommet seg litt. Klarte å hoppe ut av esken og litt bortover gulvet. Tror vingen er skadet, men det synes ikke da den holdes inntil i naturlig stilling. Er redd den blir tatt av katt e.l. om vi slipper den ut slik den er nå. Usikker på hva vi gjør.

M.D. (14.09.2024)

Svar:

Hold den i fangenskap noen dager. Det kan være en muskelstrekk. Prøv å gi den finsmuldrete kakesmuler, eller bær og overmodne epler/pærer.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Økologi og atferd

Kan katter drepe skjærer?

Kan katter drepe skjærer eller er skjærene for store? Jeg forer en liten gjeng på ca fire skjærer som jeg har blitt begeistret for, men ofte står de på plenen utenfor borettslaget. Jeg er redd for at katter skal ta dem. Jeg håper skjærene er for store i størrelse til at katter tar dem

N.N (14.09.2024)

Svar:

Katter kan nok teoretisk ta skjærer, men jeg tror nok skjærer vanligvis er såpass påpasselige at katter ikke får sjansen til dette. Skjærene vil mobbe katter når de ser dem og forsøke å jage dem vekk.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Økologi og atferd

Ugle angriper huset på natten

Nå 3 netter denne uken har en ugle kommet på natten å satt seg på toppen av huske/klatrestativet. Derifra flyr den med jevne mellomrom i veggen og lager noen syke lyder. Det er høylytt! Der flyr bort når vi åpner vinduett, men kommer tilbake. Hvorfor driver den med det? Og hvordan stopper vi det? Den er ellers veldig fin å se på da.

S. (14.09.2024)

Svar:

Trolig kattugle. Dessverre vanskelig å vite hvorfor den gjør dette her. Fugler flyr vanligvis mot vinduer fordi de ser sitt speilbilde og tror det er en rival som de prøver å jage vekk.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Linerle med kul på ryggen

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en linerle som har en utvekst, kul på ryggen.
Hva kan det være?

N.N. (15.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å si ut i fra bildet.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Gulpebolle fra kråker

Hei
Jeg har en kråkefamile her i nærheten , som jeg mater . Ikke hver dag, men ser ut som de setter seg på hverandaen min når de ikke finner mat . Da får de knuste nøtter og frø, kokosbiter osv
Av og til kommer de og legge fra seg stener, som jeg ser på som gaver . Og av og til legger de fra seg noe som ser ut som gulpebolle , på altanrekkverket mitt. Innholdet ser ut til å være frø og bær 🤔 er dette også gave eller er gulpeboller bare noe de legger fra seg alle plasser ?

M. (13.09.2024)

Svar:

Det er nok bare gulpeboller tilfeldig kastet der du finner dem.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Flaggermus

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har en flaggermus som bare henger på en betongvegg ute på en driftsbygning. 2 dagen den henger der og jeg lurer på hvorfor den gjør dette?

N.N (13.09.2024)

Svar:

De kan være avkreftede ungdyr fra i sommer. Hvor i landet er dette? Du kan prøve å holde en pinne med litt vann på bort til munnen dere så de får vann å drikke.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (13.09.2024)

Svar:

Rømt tamand.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Tjøme, juli 2009

T. (13.09.2024)

Svar:

Musvåk.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Jordugle

Vi fikk besøk av 2 jordugler om kvelden 13.09.24 på 1050 moh i Øystre Slidre. Vi har aldri opplevd at de kommer 2 samtidig. Hva er vanlig for disse på denne tida av året? Kan det være et par, to ungfugler, eller mor og barn?

N.N (14.09.2024)

Svar:

Trolig to søsken fra samme kull.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tatt ved Tørstadvannet, Indre Fosen.

T. (14.09.2024)

Svar:

Trepiplerke.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent and.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg trenger hjelp til å artsbestemme denne anda. Bildet er tatt 15.09.2024 Sted. Mosjøen Nordland

K.B. (15.09.2024)

Svar:

Dette er en mandarinand i fjærskifte.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem hadde vi på besøk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde denne på besøk i går.
Bor i Harstad
Trudde vi viste arten, men ble usikker.
Hva er den?

S. (15.09.2024)

Svar:

Dette er en årsunge av en orrhane, i ferd med å skifter fra kyllingdrakt til voksen hanndrakt.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Fuglekasser

Utefuglene

Kan utefuglene sove i fugle kassa om Vinteren, hvis det blir for Kaldt?

T.E.B. (14.09.2024)

Svar:

Ja, hullrugere som meiser, gråspurv, pilfink og spetyter gjør gjerne dette.

Roar Solheim (15.09.2024)

««første 663 - 687 av 50 330 siste»»