Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 765 til 44 789 av totalt 49 926 spørsmål


#Fuglekasser

fuglekasse!

hei
hvilke fuglekasser bør jeg satse mest på hvis jeg bor i Telemark?

E. (04.03.2010)

Svar:

Det kommer an på hvor i Telemark du bor - kysten, kulturlandskap, eller helt opp mot fjellskog. Generellt kan du sette opp småfuglkasser og kombinerte ugle/andekasser nær sagt over alt i Norge hvor det finnes skog. Er det granskog i nærheten, kan du prøve deg med å lage trekryperkasser. I Telemark er det nok kattugla som er den mest aktuelle uglearten i kasser.

Roar Solheim (05.03.2010)


#Fugleforing

Foring av svaner

Vi har 7 sangsvaner som har tilhold i en grunn kanal mellom to vassdrag. Kanalen er for det meste islagt, men det er små områder hvor det er åpent vann. Svanene har beitet ren bunnen og er nå tydelig svekket og ute av stand til å fly. Vi prøver å fore med brø, salat, gulerøtter og poteter, men fuglene vil ikke ta foret. Er det annet for vi kan bruke for å få fuglene til å begynne å spise? Tiden renner nok ellers ut for disse.

P.S. (04.03.2010)

Svar:

Svaner pleier å kunne spise brød og kornfor, kanskje kan de også spise vanlig hønsefor. Når de ikke vil ta til seg noe, kan det virke som om de likevel finner nok mat ute, men dette er vanskelig å vite sikkert. Hvis du strør ut mat der svanene holder seg, og går et stykke unna (det spørs hvordan fuglene reagerer på folks nærvær), så kan du se om de viser mer interesse.

Roar Solheim (05.03.2010)


#Fugleforing

Kulden og fugleforing

Vil trostene klare seg med mindre mat nå når det ser ut til å bli slutt på kuldegradene her i bergen?
Kan noen forklare sammenhengen mellom kulde og behovet for energi/mat -for å produsere varme? Jo kaldere det er, dess mer mat trenger fuglene for å overleve kulden?
Har foret en stor flokk denne kalde vintern - de har vært temmelig desperate.... Jeg ser frem til litt roligere tider...det har vært flere foringer daglig og har ikke vært lett å reise bort og lignende....

N.N (04.03.2010)

Svar:

Fuglene må forbrenne mer mat for å holde oppe kroppstemperaturen når det er kaldt, på samme måte som oss mennesker (selv om vi vanligvis er flinke til å beskytte oss med isolerende klær o.l.). Derfor spiser de mer om vinteren. I tillegg er det gjerne flere individer som trekker til den enkelte foringsplass når det blir mer snø og kulde, for da er det vanskeligere å finne naturlig mat ute. Så den raske minskningen på forplassen kan nok vel så mye skyldes at det er flere fugler som forsyner seg. Når det begynner å smelte fram bar bakke, vil nok trostene trekke vekk fra forplassen og ut i skogen for å søke mat der.

Roar Solheim (05.03.2010)


#Økologi og atferd

Trost

Hva slags mat spiser Trosten om vinteren.

D.A. (04.03.2010)

Svar:

Trostene spiser mye frukt og bær om høsten. Hvis troster skal klare seg i Norge om vinteren, må de enten finne mat på en forplass, og da kan de ta brødsmuler, fett o.l., eller de må finne bar bakke hvor de kan rote fram småkryp.

Roar Solheim (05.03.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ryyyyyyt!

Lurer på om det er mange arter som ryyyyyyt'er? Langtrukne, med nærmest en crescendo midt i. Har hørt det de siste dagene fra et skogholt jeg passerer på vei til jobb i Tromsø....

K.P. (05.03.2010)

Svar:

Det er nok sannsynligvis en grønnfink du hører. Bjørkefinken har lgnende lyd, men den begynner ikke å synge før mye senere på våren.

Roar Solheim (05.03.2010)


#Økologi og atferd

hekking eggleging og reirbyging

Bilde vedlagt spørsmålet

hva tid legg dei egg når bygg dei reir som blåmeisen og kjøttmeis

A. (23.02.2010)

Svar:

Kjøttmeisa legger sine egg i slutten av april, mens blåmeisa legger egg i starten på mai. De ruger 12-16 dager, og ungene blir i redet 16-22 dager. Både lengden på ruging og ungetid avhenger av hvordan været er, og hvor mye larver og insekter som de voksne klarer fange.
Meisene legger fra 8-14 egg, og de har ofte to kull.

Morten Ree (05.03.2010)


#Fuglekasser

egg

Hei! Jeg har en fuglekasse hvor det har hekket en fugl, eggene i kassen var blåe med svarte prikker på. Lurer på vilken fugl det kan vær?

H. (25.02.2010)

Svar:

Svarthvot fluesnapper og rødstjert har lyseblå til turkisblå egg, men ikke prikker på dem. Eggene du beskriver høres mest ut som måltrostegg, men måltrosten hekker ikke i fuglekasser. Et bilde av eggene hadde hjulpet. Dersom det var i en stor ugle/andekasse, kan det ha vært kaieegg.

Roar Solheim (04.03.2010)


#Trekkfugler

trekkfugler yo man

hvorfor flyr trekkfuglene til varmere strøk om høsten

M.O.T. (25.02.2010)

Svar:

Fordi de ikke finner mat der det er snø om vinteren.

Roar Solheim (04.03.2010)


#Diverse

Låvesvale

Jeg var så heldig å få et par låvesale hekende på husveggen min . De prøvde først å bygge rett på veggen men det gikk ikke jeg satte da opp ei hylle som de tok i bruk med en gang.Jeg lurer på om jeg skal fjerne reiret i tilfele de kommer til sommerer . Det er vel lurt å sette opp flere hyller ?

J.B. (26.02.2010)

Svar:

Jeg vet faktisk ikke om låvesvalene kan bruke opp igjen fjorårsreiret eller ikke. Du kan jo sette opp noen andre hyller også, samtidig som at du lar det gamle reiret ligge. Da får du se hva svalene velger. Hvis de velger å bruke og bygge på det gamle reiret, så er det et godt tegn på at vi kanskje bør la låvesvalereir bli liggende til neste år.

Roar Solheim (04.03.2010)


#Fugleforing

Fuglemat

Hei, Hva slags frukter kan man gi fuglene? =)

B.L. (26.02.2010)

Svar:

Nesten alt mulig. Epler og pærer som nesten er råtne, dvs myke, er fine å legge ut til troster og andre. Bær og syltetøy kan også legges ut.

Roar Solheim (04.03.2010)


#Sykdom og skader

Pjusken gulspurv

Vi har tatt inn en gulspurv. Den lå ved døra og søkte ly. Ikke langt fra foringsplassen. Vi har gitt den havrefrø og solsikkerkjerner, men det ser ikke ut som den spiser. Vannet har den drukket av. Hva kan vi gjøre for å få energi i den lille kroppen, slik at den kan slippes ut til flokken med gulspurver som holder til i hagen?

A.S.D. (31.01.2010)

Svar:

Dette spørsmålet burde ha blitt besvart umiddelbart, men desverre har det kanskje blitt oversett av noen av svarerne. Jeg antar at fuglen kan ha fløyet mot et vindu, og da får de ofte hjernerystelse. Slike fugler kan en ta inn og legge i en pappeske i 1-2 døgn for å se om de kommer seg. De kan få vann på en skål og brødsmuler. Når de begynner å flakse og vise normal adferd og vil ut, kan de slippes ut igjen. Håper denne klarte seg.

Roar Solheim (04.03.2010)


#Fugleforing

spurvehauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Vil berre sende et bilde av røveren som sannsynlig tok en trost på foringsplassen i hagenDet sitter en ensom trost igjen som sikkert har mista maken sin.Hilsen en fuglevenn.

I.A. (04.03.2010)

Svar:

Flott bilde av en ung spurvehauk. "Den enes brød den andres død" heter det. Det er slik hele det økologiske systemet i naturen er bygd opp om, som både spurvehauken og mennesket er en del av.
En spurvehauk fanger småfugl opp til skjære-størrelse. For en unghauk som den på bilde, er første vinteren vanskelig å komme gjennom, og mange slike unge hauker dør av sult. Det å finne seg en foringsplass å jakte ved kan derfor øke sjansen til å overleve. Spurvehauken på bilde virket veldig god og mett.

Morten Ree (04.03.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen satt og spiste solsikkefrø på verandaen en dag i februar. Den er brun med gule spetter innimellom. Er større enn en spurv. Fant den ikke i fugleboka.

L.S.B.E.P.N. (04.03.2010)

Svar:

Bildet viser en svarttrost hunn.

Frode Falkenberg (04.03.2010)


#Fugleforing

Foring av fossekall

Vi har en fossekall i elveosen her.
Finnes det noe spisendes vi kan ha i elva og som fossekallen kan ha nytte av?

Y.H. (03.03.2010)

Svar:

Jeg har aldri hørt at noen har forsøkt å fore fossekall, men hvis du kjøper melbillelarver i en dyrebutikk og legger ut i et lite eskelokk på iskanten der fossekallen sitter, så kan det hende at den finner dette interessant. Det hadde vært et veldig spennende eksperiment! Send en rapport dersom du prøver! Lykke til!

Roar Solheim (04.03.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva dette er? En grønnsisik? Jeg har også noen knøttsmå finkeaktige fugler som i blant sitter på foringsplassen og spiser solsikkefrø - de er mer brune beige grå i fargene. Har ikke klart å ta bilde av dem, lurer på hva det kan være?

A.K. (03.03.2010)

Svar:

Ja, dette er grønnsisik. Fuglen til høyre er en hann.

Roar Solheim (04.03.2010)


#Sykdom og skader

Dompapp vs vindu

Hei!
En dompapp krasjet nettopp med et vindu på huset mitt. Like etter kviknet han til men ble bare sittende i snøen uten å bevege seg. Jeg gikk ut og tok ham opp i hendene mine for å undersøke ham, og han så uskadd ut. Dog, så det ikke ut til at han var "helt med"; normalt ville jo en fugl ha fløyet i det samme jeg beveget meg rundt hushjørnet.
Han responderte litt på at jeg tok på ham, feks så trakk han til seg vingene da jeg forsiktig trakk i disse, samt at han balanserte rundt på hånden min når jeg beveget på den. Jeg synes imidlertid jeg kunne se at han ikke strakk ut klørne men heller bøyde disse under "foten". Hjerneskade?
Etter en god stund hoppet/fløy han plutselig opp i bjørka like utenfor huset, men der har han nå sittet så og si urørlig i 1 time.
Forslag til hva jeg skal foreta meg? Tror jeg skal klare å få tak i ham hvis jeg gjør en innsats.

H.M. (26.02.2010)

Svar:

Fuglen har trolig fløyet mot et vindu og fått hjernerystelse. Siden den selv fløy opp i et tre, vil den nok komme seg etter en stund. Det beste er da bare å la den sitte i ro. Dersom den ikke hadde fløyet vekk selv, kunne du ha tatt den med inn og satt den i en pappeske 1-2 døgn. En dompap kan du gi vann på en skål, solsikkefrø og brødsmuler.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Diverse

Blåmeis med rart nebb.

Bilde vedlagt spørsmålet

Utenfor på foringsplassen har vi en blåmeis med deformert nebb.Nebbet er lengre enn vanlig og går i X. Hva kan dette komme av,er det medfødt? Jeg har lagt med bilde.

T.E. (26.02.2010)

Svar:

Vanskelig å si hva som er årsaken. Av og til dukker slike fugler opp. Noen klarer seg med nebbdeformasjonen, men hvis den blir for ekstrem, klarer ikke fuglen å få i seg mat. Denne ser ut til å kunne klare seg.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Diverse

kråkeflokker

I mange år har det samlet seg hundrevis av kråker og kaier ved kirkegården på Grefsen i Oslo hver ettermiddag, særlig i februar. Vet noen om hvorfor de er borte i år? Har de andre samlingsplasser?

A.H. (28.02.2010)

Svar:

Nei, det er ikke mulig å si hvorfor. Det kan være lokale forhold. Slike soveflokker med kråkefugl kan også finne ut at andre steder er tryggere å sove på, f. eks. dersom det stedet du nevner har blitt besøkt av en hønsehauk på jakt.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Meis med kvite fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne meisen er fast gjest på fuglebrettet vårt. Trodde det var en granmeis, men hvorfor har den kvit flekk på vingene og stjerten?

F. (27.02.2010)

Svar:

Det er en granmeis, men den har partiell hvitfarge. Dette skyldes trolig en genetisk feil som gjør at enkelte fjær under utveksten ikke tar til seg fargestoffer, og da blir de hvite eller lyse.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Diverse

Hva er??

hvilken fugl er hvit om vinteren

K.O.K. (01.03.2010)

Svar:

Rypene er hvite om vinteren.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Diverse

Svaner

Hei
Har matet 2 svaner hver dag i 3 uker nå, men idag dukket bare den ene opp. Bør jeg leite etter den andre? Holder de alltid sammen, eller hender det at de er separert.
Mvh Therese

2. (01.03.2010)

Svar:

Vanskelig å si. Du vil nok få en stor jobb hvis du skal lete etter den andre. Den kan selvfølgelig ha omkommet. Alt etter hvor dette er, så kan den f. eks. ha blitt påkjørt, eller enda til ha blitt tatt av en ørn.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Diverse

ulende bjeffing (indianerhyl)

hei, kl. 10 på kvelden hørte vi oppi skogen(østafjells) et ulende bjeffeskrik med jevne mellomrom, omtrent 3 slike skrik etter hverandre, så en liten pause o.s.v..Litt i likheten med et indianerskrik.. Vi tror det er en slags ugle. Trodde først det var en gaupe. Det flyttet seg ganske raskt oppover skogen. Hvilken fugl er det? Og har du isåfall et lydklipp av den fuglen?

K. (28.02.2010)

Svar:

Det høres mer ut som om du kan ha hørt en rødrev, men dette er vanskelig å bedømme bare ut i fra en slik beskrivelse. For det første finnes det ikke noen standard for hvordan "et indianerskrik" høres ut, så jeg har derfor lite å gå etter. Men det kan eventuellt ha vært kattugle.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Fugleforing

Aggresiv Gråtrost

Hei

Vi har i mange år hatt en fast svarttrost hos oss, sammen med en del andre svarttroster. I det siste har det kommet en gråtrost som jager alle de andre trostene. De andre trostene deler med hverandre, men han nye ødelegger forplassen vår heltved å jage alt annet.
Vil dette gå over når han ser at det er jevnt med mat eller er det en måte man kan jage bort denne.

T. (01.03.2010)

Svar:

Fuglen vil neppe slutte å jage andre. Noen arter er mer territorielle og agressive ved matfatet enn andre, og det kan man ikke gjøre så mye med. Du kan forsøke å spre maten på flere små steder litt lenger fra hverandre. da kan ikke denne ene gråtrosten beslaglegge all maten på en gang, og de andre trostene kan få spise der hvor gråtrosten ikke er for øyeblikket.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette være?

Den er brun, har en svart trekant under nebbet, den er rødlig ved halsen og litt på hodet?

I. (01.03.2010)

Svar:

Høres ut som om du har sett en gråsisik hann.

Roar Solheim (02.03.2010)


#Diverse

Hvor er hunn-spurven?

Jeg har regelmessig besøk av en 8-10 gråspurv på foringsstedet nå i vinter, men da alltid kun hannen. Lever gråspurv adskilt enkelte perioder? og at hunnen trekker annetsteds hen vinterstid? (evt. lokalt)

P.O. (01.03.2010)

Svar:

Nei, de holder seg vanligvis i samme flokk. Dersom du bare ser hanner, så er det en pussig tilfeldighet.

Roar Solheim (02.03.2010)

««første 44 765 - 44 789 av 49 926 siste»»