Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 788 til 49 812 av totalt 50 306 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Isfugl i saltvann

Hei, jeg bor et sted ved kysten i østfold der vannet aldri fryser om vinteren pga tidevannet. Der har jeg med jevne mellomrom observert opptil 5 isfugler om vinteren..
Er dette blitt en vanlig fugl her nede eller ?

N.N (16.04.2006)

Svar:

Isfugler er ikke vanlig noen steder i Norge, men noen ytterst få par kan hekke på Sørøstlandet om sommeren. Når det er strenge forhold om vinteren kan isfugler samles ved isfrie elver, bekker, råker eller i tidevannssoner som du beskriver. Normalt foretrekker de riktignok å være alene i denne perioden.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stilits?

Hei.
Vi bor på Ankenes litt sør for Narvik. Vi har en foringsplass for småfugl i hagen, og første påskedag fikk vi besøk av en fugl som vi ikke har sett før hos oss. Vi fant ut at gjesten måtte være en stilits. Er dette en vanlig fugl i Nord Norge?

M. (18.04.2006)

Svar:

Stillitsen er så absolutt ingen vanlig art så langt nord. De hekker hos oss på Sørøstlandet, men sees om vinteren i store deler av Sør-Norge. Fra Norsk vinterfuglatlas (2006) kan man lese at det kun var et vinterfunn i Nordland i perioden 1995-2003! I samme periode var det ingen funn i verken Finnmark eller Troms.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Sjøfuglen

Hvorfor blir ikke sjøfuglens fjær våte når den dykker?

S. (03.04.2006)

Svar:

Sjøfuglene steller mye med fjærdrakta si for å holde den tørr. De "smører inn" fjærene med en slags olje som de har i en kjertel nederst på ryggen (gumpen), som i sin tur gjør at vann ikke trenger inn til kroppen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasse for dompapp

Hei
Får man dompappen til å hekke i fuglekassa, og i så fall,- hvilke mål skal det være på kassen?

N.N (08.05.2006)

Svar:

Jeg har ikke hørt om tilfeller der folk har fått dompap i ei fuglekasse, og har dermed ikke noen mål på slike. Dompapen foretrekker å lage små kvistreir i bartrær der de legger eggene sine.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Trekkfugler

Trekkfugler som flyr over Himalaya

Vi jobber med trekkfugler på 3- og 4. trinn ved Åttekanten skole på Hvaler . Vi lurer på om det er tilfelle at noen fugler kan passere Himalaya ? Det høres veldig høyt , men vi tror det kan være en seiler?

A.G. (28.03.2006)

Svar:

Det er flere arter som passerer Himalaya når de trekker mellom vinter- og sommerkvarterene. Den mest kjente er kanskje stripegåsa, som har ruten sin over denne fjellkjeden.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Diverse

Alder på Knoppsvaner

Vi bor i Knivsvik ved Holmsbu på Hurumlandet. Vi kjøpte her for ni år siden. I denne perioden har det hekket en svanepar (på øya Bjørnskjær). I følge han vi kjøpte av - var det en annen hann - som ble slått ihjel (var aggresiv). Hunnen tok en ny make. Det er derfor grunn til å tro hunnen var minst 4-5 år gammel da. Dette parret har hatt inntil syv unger (det meste som er vokst opp er seks). I fjor hadde de ingen unger. Parret holder alle andre svaner borte fra området. Det er endel Canadagjess i området. Stort sett går dette greit, men det hender det er slosskamp også mellom disse.

Det er en mulighet for at det har vært utskifting i parret - men vi synes ikke det er sannsynlig - da vi følger dem ganske tett.

Vårt spørsmål er - hvor gammel kan en knoppsvane bli?

A.B.H.M.P. (01.05.2006)

Svar:

Knoppsvanene kan bli opptil 20 år i vill tilstand. I fangenskap kan de bli nærmere 40 år!

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Fuglekasser

kjøttmeis

hei fins det en video om kjøttmeis unger

S.L. (10.05.2006)

Svar:

Du kan følge med på et på webkamera, der det etterhvert vil komme unger ut av egga: http://www.littavalt.com/am/joar.htm

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Fuglekasser

venter på leieboere!!

Er det lurt å legge gress i bunnen av fuglekasser før du henger dem opp, eller vil dette føre til at fuglene ikke flytter inn fordi de tror kassen er bebodd?

K. (03.05.2006)

Svar:

Det har strengt tatt ikke noe å si om du legger i gress eller ei før hekkesesongen. Fuglene bygger uansett reir oppå det som ligger der, og vet fort om en kasse er bebodd når de sjekker dem. Når du renser kassene om høsten kan du godt putte litt gress eller bark i kassen, slik at fuglene som overnatter i de om vinteren får litt ekstra isolasjon.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Stokkand reir

Hei
Jeg har funnet flere stokkandreir med egg i.De er oftest plasert på en høyde med god oversikt over vannet. Er det vanlig, eller er det forskjellig reirplasering fra vann til vann?

A. (03.05.2006)

Svar:

Man kan finne stokkandreir på de merkeligste plasser, men plasseringen som du skisserer er nok av den mer vanlige typen.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Bokfink på vinduet

Vi har en bokfink som om igjen og om igjen flyr på vinduet og dytter eller kakker. Hva kan årsaken være til det. Kan det være speilbildet som oppfattes som en rival?

J.H. (04.05.2006)

Svar:

Det stemmer! Se forøvrig svaret jeg ga på tilsvarende oppførsel hos blåmeis: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=1712

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

fugler

hvorfor kan fugler fly???

N.N (09.05.2006)

Svar:

Det er en tilpasning som evolusjonært har gjort at fuglene regnes som en av de mest suksessrike dyregruppene i verden. De har kolonisert stort sett hver avkrok på kloden, og utviklet egenskaper som passer de miljøene de lever i. Flygingen er viktig for bl.a. næringssøk, forflytninger mellom vinter- og sommerkvarter, kurtise, predatorvern osv.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sykdom og skader

duer

har funnet en due som er blitt angrepet av en annen fugl og den er blitt skadet i den ene vingen. vingen ligger lengre neden enn den "friske" og duen kan ikke fly, men greier å "strekke" på den. han spiser også veldig lite, så jeg er bekymret for om den kommer til å sulte i hjel..:( hva bør men gjøre da som vil ver best for duen?

I. (11.05.2006)

Svar:

Du må sjekke om vingen er knukket. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knukket må du ta kontakt med veterinær. Siden dua di beveger på vingen kan det tyde på at den er strukket. Da vil fuglen normalt komme seg etter noen dager, såfremt du får gitt den mat og vann.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

stokkand

Vi holder på med en eksamensoppgave. Jeg lurer på når stokkender pleier å legge egg. Vi ahr funnet mye info om stokkanden, men ikke når den legger egg.

K. (12.05.2006)

Svar:

I Sør-Norge legger stokkanda eggene sine i april, men det forekommer at de starter allerede i mars. Lenger nord i landet er mai den store måneden for egglegging. Det hender også at de kan legge egg i juni, men da dreier det seg for det meste om hunner som har mistet sitt første kull.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Diverse

Spørsmål om fugl

Hva er gjennomsnittsalderen på en stokkand?

E.S. (02.05.2006)

Svar:

Det er litt vanskelig å svare på, da de fleste dør i løpet av sitt første leveår. Om de overlever det første året kan de derimot bli riktig gamle, gjerne mer enn ti år.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Trane!

Hei, så en flokk med 12-20 traner på et jorde ved E6 sør for Trondheim. Var et utrolig flott skue. Kan du fortelle meg mer om hva tranene driver med for tiden?? Er dette fugler som nå hekker, og hekker de i kolonier??

H. (02.05.2006)

Svar:

Tranene hekker gjerne på høyereliggende skogsmyrer og på fjellmyrer hos oss. De fuglene du ser som er samlet i flokker i lavlandet nå er nylig ankomne trekkere som venter på at snøforhold skal bli bedre på hekkeplassene. I mellomtiden eter de seg fete igjen etter å ha flydd fra f.eks. Spania. Tranen hekker ikke i kolonier.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Økologi og atferd

Blåmeis med altoppslukende interesse for vinduer

En blåmeis tilbringer tilsynelatende alle døgnets våkne timer med å fly til og fra, samt saumfare vindusflatene(spesielt én) utenfor min stue. Dette har den gjort i en uke nå, den lar seg ikke jage bort i mer enn få minutter av gangen. Jeg hadde tilsvarende tilfelle for et par år siden. Hva kan dette skyldes? Kan noe gjøres for å stoppe den? Vet ikke om den i det hele tatt tar til seg føde.

K. (08.05.2006)

Svar:

Den reagerer helt sikkert på speilbildet av seg selv, og oppfatter det som en inntrenger i territoriet sitt. For å få den bort derfra bør du dekke til den delen av vinduet hvor meisen sitter. Fuglen tar nok helt sikkert til seg føde, selv om individer i denne fasen (territoriehevding, sang osv...) tar til seg mindre føde enn ellers i året.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Diverse

antall fugle arter

hvilken 10 fugle arter er det mest av i norge?

T. (03.05.2006)

Svar:

Jeg kan dessverre ikke sette opp en ti på topp liste til deg, men de tre spurvefuglartene løvsanger, bokfink og heipiplerke er våre mest tallrike hekkefugler.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sykdom og skader

hvorfor

hvorfor komm det fugleinnfluensa

B. (05.05.2006)

Svar:

Det finnes mange typer fugleinfluensa, akkuart som influensa hos oss mennesker. Den aggressive typen som du sikkert tenker på, H5N1, har sitt utspring i fugler som holdes av mennesker (f.eks. høns og ender). Disse fuglene lever svært tett, og gir gode muligheter for influensaen til å spre seg mellom individene. Under naturlige omstendigheter ville ikke denne typen influensa ha overlevd lenge i naturen, da det tar livet av verten sin for fort.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleegg

vi fant et ødelagt fugleegg ved foten av ei furu (april06). Det var helt hvitt som hønseegg, mindre, men større enn egg til f.eks. spurv, tror vi. Vi bor i et typisk villastrøk (nær en liten skog).
Har du forslag?

R.L. (30.04.2006)

Svar:

Det kan virke som om du har funnet et due-egg. De er hvit, men mindre enn hønse-egg. Duene starter hekkinga tidlig, og trives i villastrøk.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Diverse

Toppand

Er toppand en vanlig hekkefugl på vestlandet? hvilken type vann liker den best?

N.N (03.05.2006)

Svar:

Toppanda er en utpreget ferskvannsfugl i hekketiden. Den finnes hekkende i varierende tettheter på Vestlandet, både i fjellet og i lavlandet.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Diverse

fugle lyder på internet

Hei jeg jobber på Mansta Barne skole i fredrikstad. Jeg lurer på hvor jeg kan finne fugle luder på internet til undervisning for en 3kl? Mvh Petter Kjerre

P.K. (08.05.2006)

Svar:

På nettstedet "Fugler i Hordaland" finner du over 300 forskjellige arter presentert med korte MP3-filder. Still inn avspilleren slik at de looper låtene. Siden med lydene finner du her: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Økologi og atferd

Linerle

Hvor legger linerle eggene

N.N (08.05.2006)

Svar:

Linerla liker å gjemme reiret inne i forskjellige former for sprekker og hull, og kan noen ganger også hekke i en fuglekasse.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Diverse

Blå meisen

Hvorfor er blåmeisen så liten?

L. (08.05.2006)

Svar:

Noen fugler er små, mens andre er store. De spiser forskjelig mat og de lever på forskjellig måte. Blåmeisa og de andre meisene er små fugler som lever av frø og insekter.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar hegreaktig fug...

jeg bor ved utkanten av en skog ut mot et vann.det er siv der.En dag gikk det en rar hegreaktig fugl der. og fuglen gikk på en måte i ett med sivet.den var brun stripete med mørke og lysebrune striper.hvilken fugl?kan den være sjelden i haugesund?
(christer.11.5.2006.)

C. (11.05.2006)

Svar:

Dette høres nesten ut som en rørdrum. Rørdrummen er en hegrefugl som er litt mindre enn vår hjemlige hegre, og den er sjelden i Norge. Ta en titt på bilder av den her: http://cyberbirding.no/photo/b_stellaris_01.php og her: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20030315.php. Om det er denne arten, så tror jeg at mange aktive fuglekikkere i Haugesund skulle ønske å se den. Gir du meg et svar så skal jeg varsle de. Husk lokalitet og dato på observasjonen.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Sykdom og skader

fuglevirus

Hvil småfuglene foesvinne på grun av fugleinfluensa?

K.A. (04.05.2006)

Svar:

NEI! Hittil har ingen fuglearter blitt rammet av fugleinfluensa så kraftig at de forsvinner helt. Mest negativt rammet visstnok fugleinfluensaen stripegjess på overvintringslokalitet i en nord-kinesisk innsjø for et par år siden.

Roar Solheim (04.05.2006)

««første 49 788 - 49 812 av 50 306 siste»»