Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 818 til 44 842 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
fuglesang
finner ikke siden der man kan søke på forskjellige fuglearter og få lytte til sangen.
I.A.S. (18.03.2010)
Svar:
Her finner du mer enn 300 korte fuglesangstrofer: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (18.03.2010)
hauk i hagen
Denne hauken var på besøk i hagen vår.Kona mente den var "stor som en ørn" og tok noen bilder. Vi pendler mellom hønsehauk og spurvehauk, og jeg tror mest på den siste. Trenger hjelp til artsbestemmelse.
A.R. (17.03.2010)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk.
Roar Solheim (17.03.2010)
snøspurv
søndag 14 Mars oppserverte vi 5-6 snøspurver nede ved sjøen på rye byneset trondheim.er dette vanlig? har aldri tidligere sett denne fuglen.
H..E. (16.03.2010)
Svar:
Dette er mest sannsynlig snøspurv på trekk som skal videre opp i høyfjellet, men kan også være overvintrende fugler ettersom en del av snøspurvene overvintrer langs norskekysten.
Snøspurven er en typisk høyfjellsfugl som kan påtreffes opp til 2000m høyde, men i Nord-Norge hekker den også i kyststrøkene og i Finnmark helt ned til havnivå. De norske snøspurvene som ikke blir værende langs vår kyst på vinteren drar til Sør-Sverige, Danmark, De Britiske øyer og langs sørvestkysten mot Nord-Frankriket.
Les mer om snøspurv her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12867Morten Ree (17.03.2010)
Til Per Furuseth om ørn:
Leser i VG-nett om at du sier at det er sjeldent at ørn spiser katt. Det er feil! På Dønna på Helgelandskysten er det en stor, og stadig stigende havørnbestand. Der spiser de katter. Mange katter. Det er blitt et problem at det er blitt for mye ørn. Er ikke dere klar over dette?
K.A. (24.02.2010)
Svar:
Spør en ornitolog drives av Norsk Ornitologisk Forening og Per Furuseth eller VG-nett er ikke en del av denne tjenesten.
Men NOF vil gjerne få kommentere ditt spørsmål.
Siden fredningen av havørn og kongeørn i 1968 har bestandene av begge ørnearter hatt en positiv utvikling, etter å ha vært utsatt for sterk forfølgelse av mennesker gjennom årtier. Vi er absolutt klar over dette og samtidig glade for at fredning ble igangsatt slik at disse to artene ikke ble kritisk truet.
En katt vil være et svært passende byttedyr for spesielt kongeørn, men den kan ofte kvie seg for å angripe katter da de ofte holder til nær befolkede områder. Havørnen er en mer utpreget åtseleter, men vil være kapabel for å ta katter.
Naturen er full av farer og i noen tilfeller vil dessverre husdyr som katter, mindre hunder og lam bli offer for ørnens klør.
Bestanden av våre to ørnearter regulerer seg selv etter tilgangen på byttedyr. Dødeligheten blant spesielt unge ørner er meget høy.Morten Ree (16.03.2010)
fuglekasser!
Hei!
er det noen flere nettsteder som man kan kjøpe fuglekasser, en det som er nevnet.stedet fungerer ikke lenger!
N.N (02.03.2010)
Svar:
Prøv å gå inn på nettsidene til Natur og Fritid AS, http://www.naturogfritid.no. Der finner du blant annet fuglekasser.
Morten Ree (16.03.2010)
trekkfugler
hekker fuglene på sitt nye sted når de drar
N.N (11.03.2010)
Svar:
Trekkfuglene kommer hit for å hekke på grunn av den frodige naturen med blant annet masse insekter. De trekker ut av landet på grunn av vårt harde klima og reiser til varmere strøk for å finne mat og overleve vinteren. De hekker bare en gang i året.
Morten Ree (16.03.2010)
Få fugler
Hei !
Har i flere år matet fugler i hagen og altid hatt relativt mange fugler på brettet. I år da det har vært mye snø i området har jeg hatt relativt få fugler på brettet , hva tror du dette skyldes ?
A.M. (07.03.2010)
Svar:
Det er alltid vanskelig å finne svar på variasjonen i fuglenes tilstedeværelse på fòringsplassen. Hagefugltellingen som NOF gjennomførte i vinter viste at det var gjennomsnittelig like mange fugler i år som i fjor.
Ofte er det mest fugl på fòringen når snøen legger seg tykk ut i greinene på trærne. Hvis det er dårlig frøsetting i skogen i dine områder vil nok mange av fuglene streife til andre områder hvor frøtilgangen er bedre.
Les om Hagefugltellingen 2010 her:
http://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=765Morten Ree (16.03.2010)
Granmeis
Jeg som spurte om bestanden av granmeis har minket, bor i Vestfold..Har faktisk ikke sett en eneste en i heile vinter, og jeg følger godt med siden fuglemateren henger rett utenfor vinduet.
N.N (07.03.2010)
Svar:
Granmeisa har gått tilbake i antall. I Sverige er den faktisk på rødlista. Årsaken er ukjent, men enkelte hevder at det milde klimaet gjennom mange år har gjort at den utsettes for større konkuranse ved at andre fugler holder seg høyere opp i terrenget, blant annet andre meiser. Kanskje årets vinter vil være en fordel for granmeisa.
Morten Ree (16.03.2010)
Hubro
Har skjønt at tida for å høre hubro er nå framover ei stund. Hvor lenge? Når på døgnet høres den oftest? Hadde vært morro å få høre den. Tror jeg så en her for noen år siden, så sjansen burde være til stede.
A. (12.03.2010)
Svar:
Det er tre tider på året at hubro enklest lar seg registrere. Fra februar til april roper den om kvelden rundt solnedgang (+ - en time)ved hekkeplass. Hekkeplassen ofte knyttet til bratt ulendt terreng, gjerne med utsyn mot vann eller elv.
I juli/august kan man høre ungenes tiggelyder fra ca. kl. 10 om kvelden og helt til de blir matet av foreldrene.
Seint på høsten, i oktober, så kan man også høre at hubroen roper ved hekkeplass.
Les mer om hubro her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11178Morten Ree (16.03.2010)
kattugle grå fluesnapper
hvilken skog er best for kattugle og grå fluesnapper
E. (13.03.2010)
Svar:
Kattugla trives best i løvskogslier med innslag av noen grantrær. Hvis det skal henges opp kasse til kattugla må den henges 4-5m opp i en tett gran. HUSK at kattugla kan angripe ved kassesjekking. Bruk vernebriller og tykt hodeplagg.
Gråfluesnapperen trives i åpen løvskog, blandingskog og furuskog, i tillegg til hager og parker. Fuglekasse kan henges i et tre i hagen eller på husveggen. Husk at gråfluesnapperen vil har hel åpning øverste 1/3 av kassen.Morten Ree (16.03.2010)
Felling av grantrær
Hei
Vi må felle 4 ca.30 m høye grantrær på eiendommen.Blåser de ned(iallefall 3 av de) innover land,kan de gjøre stor skade(hytter).
Område ligger ved sjøen,i Rogaland,og "trærne inneholder" et rikt fugleliv av mange type fugler,også en type ugle.Under trærne er hegre,ærfuglen søker beskyttelse,svaner med unge.
Område er meget værhardt,og fjorden er isbelagt om vinteren.
Hva kan vi gjøre for å erstatte noe av den maten,beskyttelsen og reirdannelsen fuglene har hatt i treene? Er det noen trær vi kan plante som er mer nyttig enn andre og erstatter de store trærne, fuglene kan ha nytte av?Område er på 4 mål,og halvparten er beplantet med fruktrær.
Der er ellers eik,bjørk,rogn,akt i område,noen enkle grantrær igjen.
Mvh Kari
K.E. (01.02.2010)
Svar:
Alt har sin ende, selv for høye flotte trær. Slike trær er mange år og det miljøet lar seg ikke erstatte uten videre. Slike stort grantrær gir god beskyttelse for mange fuglearter, samtidig med at de inneholder voldsomme mengder insekter, egg,larver og frø som fuglene kan leve av.
Dere kan selvsagt plante nye grantrær, hvis ikke vil jeg anbefale fruktbærende trær, evt. en tett hekk som kan gi både mat og skjul for fuglene.Morten Ree (16.03.2010)
Kattugle på telefonledning?
Så en fugl i silhuett, sannsynligvis ugle, på en telefonledning ved en åker i Hole, Buskerud i skumringen (kl 20 i kveld). Den var ca 30-40cm høy, med butt bred stjert. Kan det ha vært en kattugle? Kan den stå slik før det blir helt mørkt, eller er det mer sannsynlig en haukugle?
N.N (14.03.2010)
Svar:
Mest sannsynlig en kattugle som er den vanligste ugla på disse kanter. Vi har også fått rapport om enkelte hornugler sørpå. Du ville da kanskje lagt merke til de karakteristiske fjærtoppene på hode? Haukugla har en forholdsvis spiss stjert i sittende stilling, men er nok den av disse tre som helst kunne satt seg på en ledning, de andre vil helst sitte litt skjult i et tre.
Morten Ree (16.03.2010)
varsler
jeg lurer på om varsler hekker på karmøy (rogaland)
N.N (13.03.2010)
Svar:
Varsler hekker i litt høyereliggende åpen barskog med innslag av myrer fra Agder til Finnmark. På vinteren er derimot sjansen stor for å se varsler på kysten av Sør- og Sørvestlandet.
Se utbredelseskart, bilder og les om varsler her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11178Morten Ree (16.03.2010)
Hakkespett
Er det noen som vet hvorfor ikke hakkespetten får vondt i hodet når den hakker?
T.C. (15.03.2010)
Svar:
En hakkespett hakker mot en trestamme i et tempo på ca. 15 slag i sekundet, så det er klart at her må hode være skapt for å tåle dette.
Svaret synes å ligge i den måten hakkespetens hode er formet på. Rommet mellom fuglens hjerne og den solide, ytre hjernehinnen er svært lite og innholder derfor mindre væske enn det tilsvarende større rommet hos fugler som ikke hamrer eller hakker. Dette tjener øyensynlig til å redusere mulighetene for at det skal dannes sjokkbølger i væsken som følge av støt og vibrasjon. Hjernen er dessuten omsluttet av forholdsvis kompakte, men porøse knokler som gjør at dette viktige organet ikke får bevege seg. Det svampaktige, elastiske bindevevet som knytter knoklene mellom kraniet og nebbet sammen, demper dessuten støtene og det samme gjør de store musklene som strekker seg over hakkespettens hode og bak øreregionene.
Foruten at disse musklene kontrollerer tungens bevegelser, virker de omtrent som en støtdemper. De danner en støtpute rundt hodet og hindrer det i å svinge rundt.Morten Ree (16.03.2010)
Papagøyesyke hos villfugl
Heisan!
Om sommeren pleier jeg å ha fuglene mine ute i en stor voliere.
Er det stor utbredelse av papegøyesyke blant villfugl?
Og hvor stor er sjansen for at mine fugler kan bli smittet med sykdom fra villfugl?
M.R. (12.03.2010)
Svar:
Dette tror jeg du må spørre fugleveterinærer om, eller folk som driver spesielt med burfugl. Søk på papegøye /undulatsider.
Roar Solheim (14.03.2010)
Parring
Hvordan parrer kattene seg
O. (13.03.2010)
Svar:
Som de fleste andre pattedyr, det er hverken noe spesielt eller uvanlig med katter. Men forsøk å finne fram til kjæledyrsider.
Roar Solheim (14.03.2010)
hallo
jeg lurer på om vis en mink tar egget eller eggene til havhest eller toppskarv om hekkesesongen er ødelagt eller om de kan legge et nytt??
F. (13.03.2010)
Svar:
Vet ikke, men jeg antar at de prøver å legge om igjen dersom det er tidlig i rugetiden. Men det koster energi å produere egg, og hvis næringstilgangen er skrantende, så vil de ikke klare å legge nye egg før neste vår.
Roar Solheim (14.03.2010)
Klagende kråke
Nærmet meg denne kråka med kamera. Den virket ikke redd. Men den krummet liksom ryggen (bildet) og utstøtte en spesiell nesten litt klagende lyd. Hva slags kråkeoppførsel var det?
A.K. (14.03.2010)
Svar:
Dette er nok noe av kurtiselydene nå om våren. Har du tatt bildet på Sørlandet? Her er nemlig kråkene lite redde for oss mennesker, kanskje fordi de får lov til å være i fred. Mange andre steder er de svært redde, og med god grunn, fordi de risikerer å bli skutt.
Roar Solheim (14.03.2010)
En stjertmeis?
Denne besøkte foringsplassen, er det en stjertmeis? Leste i fugleboka at stjertmeisen ikke besøker fuglebrettet, er det uvanlig at den kommer til foringsplass?
A.K. (14.03.2010)
Svar:
Dette er en stjertmeis. Det er ikke så ofte at de kommer på fuglebrettet, men det skjer likevel av og til. Det er interessant at det er fettet (meisebollene) den hakker på. Solsikkefrø er altfor kraftige for denne lille fuglen.
Roar Solheim (14.03.2010)
hvordan får jeg dem sammen?
hei jeg har to fugler som aldri har møtt hverandre en gutt og en jente til sommeren skal jeg ta gutten over til jenta og hviss de får unger hva er den normale prisen?? jeg er litt usikker på hva jeg skal selle dem får hviss d det er nymfeparakitter begge to kan du hjelpe meg?
N. (07.03.2010)
Svar:
Dette må du spøre burfuglmiljøene om - vi håndterer primært spørsmål om viltlevende fugler.
Roar Solheim (10.03.2010)
Spørsmål:
En morgen vi sto opp satt det ca 20 litt store svarte fugler med gul kam i et tre utenfor. Litt emrkelig syn. Vi har foringsplass for småfugler samme sted. De satt helt rolige og så ut til å vente på noe. På ettermiddagen når vi kom hjem var fuglene borte - og det var også alle røde bær som var på to tre. Hvilken fugler kan dette være ? Småfuglene var borte i flere dager etter dette.
Flott med svar til tove@goebussa.no
Mvh
Tove Reinholdt
T.R. (08.03.2010)
Svar:
Ingen fugler i Norge på denne størrelsen har gul kam. Derimot har sidensvansene gule bremmer på stjerten og på noen av vingefjærene. De er i tillegg store bærspisere, så det spørs om det ikke er en sidensvansflokk du har hatt besøk av (?).
Roar Solheim (10.03.2010)
Hva slags fugl?
Ikke det beste bildet, men hva slags fugl er dette? Tatt på Sotra utenfor Bergen i januar. En trost?
M. (09.03.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost, og det kan se ut som at det er en hunnfugl.
Roar Solheim (10.03.2010)
Fuglenavn
Tok noen billeder av en fugl som spiste av fuglebrettet i haven onsdag 10/3-2010 og lurer på hva slags fugl dette er.
Har ikke sett den før,slo seg til ro i haven en times tid i formiddag.
T.R..M.T. (10.03.2010)
Svar:
Dette er en sidensvans.
Roar Solheim (10.03.2010)
Jerpe vs Orrfugl
Hei !
Er det noen sportegn i snø som kan skille disse artene? Er det foreksempel noe forskjell på sporstempel eller avføring? Føler at tiuren er grei å dokumentere på bakken og ved beitefuru etc, men syns det er værre og fastslå om det er orrfugl eller jerpe jeg har sett spor av.. Kan dere hjelpe meg her? Evt. forskjeller?
F. (06.03.2010)
Svar:
Nei, egentlig ikke. Orrfuglene er litt større enn jerpene, men hvis du bare finner en sporrekke, så kan det være vanskelig å si sikkert. Hvis du samler erfaring med orrfuglspor der de spiller på myrer eller islagte vann, så får du et grunnlag å vurdere ut i fra. Jerpas sporavtrykk er omtrent på størrelse med avtrykkene etter ryper.
Roar Solheim (07.03.2010)
Granmeis
Før kom det ofte granmeis på fuglebrettet. Nå for tida kommer det nesten bare løvmeis. Har bestanden av granmeis gått ned?
Vennlige hilsner fra Elfi Sverdrup
N.N (07.03.2010)
Svar:
Det hadde vært til hjelp å vite hvor i landet du har registrert dette. Men når det er sagt, så er faktisk granmeisen en av de skogsfuglene som har gått markant tilbake i antall i store deler av både Norge og Sverige. Løvmeisen er mest vanlig langs kysten av Vestlandet.
Roar Solheim (07.03.2010)