Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 139 til 45 163 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Vet ikke hvilken fugl det er
JEg var på tur en skog, da jeg fant en tynn, ganske underenært fugl som lår død på bakken. Den var mørk farget med lysebrune flekker, langdt lyst nebb og brune lange bein med spisse klør. Det var ganske underlig, og jeg klarer ikke finne ut hvilken art det er. Jeg har søkt litt rundt og den lignet litt på arten vannriksa, men ikke helt med fargen.
N.N (25.03.2010)
Svar:
Mistenker at du har funet en rugde. Sjekk den arten i fugleboka.
Roar Solheim (26.03.2010)
Rovfugl / Falk ?
Har sendt mail til"artsobservasjoner" vedr.fugl på vedlagt
bilde,(d.d), og lurer på hva dette er?
F.V. (25.03.2010)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (26.03.2010)
Bjørkefink eller?
Denne kom til foringsplassen i dag. Holdt seg på bakken. Dessverre er bildet uskarpt, jeg lurer på hva slags fugl det er - kan det være bjørkefink?
A.K. (23.03.2010)
Svar:
Dette er en av de første bokfinkene - en gammel hann.
Roar Solheim (23.03.2010)
Spørsmål:
Betyr det noe om skjæra bygger rede høyt eller lavt i treet?
A. (23.03.2010)
Svar:
Nei - dette har bare med gamle forsøk på å finne mønstere i naturen, men i dette tilfellet er det ikke noe som tilsier at skjærene kan vite noe om været lang tid framover.
Roar Solheim (23.03.2010)
Kaie?
18.3.2010 stilte jeg ett spørsmål ang. kaier.Takk for svar,men hovedspørsmålet fikk jeg ikke svar på:Er kaie en vanlig fugl på disse kanter? Brattvåg i Møre og Romsdal.En kan vel ikke forvente at dere er så lokalkjente at dere vet det,men kanskje noen andre der ute vet noe om det.Alf Ottar Folkestad f.eks.
S. (21.03.2010)
Svar:
Kaie er ikke vanlig i Møre og Romsdal, men det blir stadig flere observasjoner av arten. Det foreligger flere hekkefunn fra den siste tiårsperioden, trolig er det fugler fra den store bestanden i Trøndelag som har kommet til Møre og Romsdal.
Følg gjerne med framover om du ser kaie som inspiserer piper på hustak. Her bruker de ofte å legge reirene sine. Kanskje vil arten snart også bli å finne som hekkefugl i Brattvåg. I begynnelsen av mars så jeg personlig tre kaier ved fergekaia i Molde, kanskje er den på vei inn som hekkefugl også i Rosenes by.Magne Myklebust (23.03.2010)
Grønn fugl som fløy over veien.
Her om dagen fløy det en fugl over en avsidesliggende vei som jeg kjørte på. I farten så det ut som den hadde grønn kropp? Og ikke grå som hos grønnspetten. Det var uansett mye av fuglen som var sterkt grønn. Ellers var størrelsen som på en hakkespett eller kanskje en due. Kan dette ha vært noe annet en grønnspett?
A.A. (23.03.2010)
Svar:
Du har sett en grønnspett eller gråspett. Begge har gulgrønt som dominerende innslag i fjærdrakten. Grønnspetten er mer rød og svart i sine hodetegninger, mens gråspetten er overveiende grå i hodet. Hannen hos gråspett har riktignok en rød kalott, men grått dominerer.
Du kan lese mer om gråspett her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=7071
Du kan lese mer om grønnspett her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=7067&vis=Magne Myklebust (23.03.2010)
trekkfuglområde i Spania
hva heter det store våtmarksområdet i Spania hvor
trekkfuglene mellomlander
G.K.Ø. (22.03.2010)
Svar:
Du tenker sikkert på Las Marismas, som er de enorme våtmarkene rundt utløpet av elva Guadalquivir. Deler av området er vernet som nasjonalpark, denne heter Coto Donana.
Magne Myklebust (23.03.2010)
Fuglelyder i en låt
Hei! Jeg er en musikkstudent som skal skrive årsoppgave, og i den forbindelse skal jeg analysere en låt som har fuglelyder i seg. Problemet er bare at jeg virkelig ikke aner hva slags fugl det er! Her kan du finne låta på youtube (http://www.youtube.com/watch?v=sJqUbb-WuPQ) og hopper du til 3.45 skal du høre den, tror kanskje det er to fugler også, så hører du derfra og ut har du nok sjanse til å høre dem. Har ingen andre å spørre og setter enormt stor pris på et svar!
V.K.T.P. (23.03.2010)
Svar:
Vilja, dette er lyden til en islom (Gavia immer). Mer info om islommen finner du her http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3134.
Frode Falkenberg (23.03.2010)
Hvilken fugl?
Hei. Kan noen si meg hva for fugl dette er? Den var her et par dager i juni i fjor. Er det en fugleunge? Bildet er tatt gjennom vinduet 2.juni.
B. (23.03.2010)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (23.03.2010)
Thailand
Lurer på hva den heter; sikkert mest vanlig. Sort med gult nebb og gul videre rundt øyne.Endel hvit på vinger. Har 5-6 forskjellige lyder.
Mener å ha sett/hørt den også på Mallorca
T.G. (17.03.2010)
Svar:
Det høres ut som om du har sett en hyrdestær, Acridotheres tristis (Common Myna). Det er en vanlig art i Thailand. Se et bilde av den her: http://www.fssbirding.org.uk/Images/uaetripphoto9mynah.jpg
Frode Falkenberg (22.03.2010)
Og dette, er det en grønnfink?
Lurer også på dette - er det en grønnfink?
A.K. (22.03.2010)
Svar:
Dette er en grønnsisik hann.
Frode Falkenberg (22.03.2010)
Grønnsisik eller grønnfink
Er dette en grønnsisik, grønnfink eller en annen art? Hvordan ser man forskjell?
A.K. (22.03.2010)
Svar:
Dette er en hunnfarget grønnsisik.
Frode Falkenberg (22.03.2010)
Nettside for fuglesang
Hei, jeg har funnet flere engelske nettsider som har både bilder og lydfiler for forskjellige vanlige fugler. Noen gode eksempler er http://www.virtual-bird.com/birdsounds.htm
http://www.rspb.org.uk/schoolswatch/learn/topbirds.aspx
og http://www.garden-birds.co.uk.
Det at de er på engelsk innebærer at man må slå opp for å finne det engelske navnet (hvis man da ikke vet dette fra før). Finnes det noe tilsvarende på norsk?
S.V. (20.03.2010)
Svar:
Hvis du går inn på Norsk Ornitologisk Forenings hjemmeside og søker på ordet fuglekunnskap, så finner du et søkested for fuglenavn. Her kan du skrive inn norsk navn, engelsk navn eller latinsk navn, og få opp arten. Kjenner du det engelske navnet, får du altså opp norsk navn på fuglen. Alle verdens fuglearter har fått norske navn!
Roar Solheim (20.03.2010)
Hakkespett og trefelling
Like ved en skole og barnehage der jeg bor, kunne man i fjor vår følge med på hvordan et flaggspettpar foret opp ungekullet sitt. Hullet var i underkant av 2m over bakken og treet vokste rett ved veien. Folk passerte frem og tilbake en meter fra, men det lot de ikke til å bry seg mye om. Kanskje var det ikke så mange som hadde oppdaget det? Selv forer jeg fuglene rett utenfor soveromsvinduet mitt og kan nyte blandt 10-12 andre arter, et vakkert flaggspettpar som har inntatt mange måltider hver dag og i motsetning til f eks kjøttmeishannen som lar hunnene vente med å komme til på fatet til den er mett og han ikke gidder jage dem lenger, så er det flaggspetthunnen som får spise av den beste maten. En kokosnøtt med ekstra fint fett i, har åpenbart vært hennes yndlingsrett. Hannen har spist solsikkefrø. I dag oppdaget jeg at alle trærne i hellingen hvor treet med hakkespettboet var, er hugget ned. Ikke et eneste tre er spart. Mitt spørsmål er: Har dyrene en "ambasadør" i kommunen? Det virker ikke som det tas hensyn til at hver gang gang man feller en gran, så mister flaggermus sin bolig og når man feller en hel liten skog, så kommer ikke ekornet trygt frem lenger....? Dessuten vil jeg gjerne vite om flaggspetten vil ha vanskelig for å finne et nytt bo?
B. (20.03.2010)
Svar:
De aller fleste spettene lager nytt reirhull hvert år, så DET er i seg selv ikke noe problem. Men spetter trenger trær å søke næring i, og dersom skogen blir hogd vekk, så har ikke spettene andre valg enn å lete etter andre skogområder. Du har helt rett med hensyn til hogst og ødeleggelse av dyrs leveområder - her er lovverket utrolig svakt. Selv om viltloven sier at det er ulovlig å ødelegge eller forstyrre dyrs reir, egg, unger, hi eller bol, så skjer nettopp det ved at hogst drives selv i dyrenes yngletid! INGEN har noen sinne blitt tiltalt og straffet for brudd på viltloven på grunn av slik aktivitet - et tankekors!
Roar Solheim (20.03.2010)
Kattugle / Spurvugle / Perleugle, revir
Hei! Jeg har en Kattuglekasse hengende i skogen fra i fjor. Nå har jeg en kasse beregnet for Spurvugle og en for Perleugle jeg skal henge opp. Hvordan fungerer disse artene i samme skogsområde?
F.eks om jeg henger kassene med 300-500 meter avstand fra Kattuglekassa?
Jeg bør vel legge spon i de kassene også? Om andre fugler skulle fatte interesse for de nye kassene, vil de da la være å bruke dem pga sponet? (f.eks skogdue, stær, etc)
T. (20.03.2010)
Svar:
Det er ikke noe problem å henge disse kassene 200-300 meter fra hverandre - du KAn være heldig å få flere arter i nærheten av hverandre, dersom de finnes i området. Når ikke kassene er for nære (50-100 m mellom kassene), så bryr artene seg neppe om hverandre. Flis i bunnen av kassene er gunstig for de andre artene også, så ingen vil unngå kassene på grunn av slik flis.
Roar Solheim (20.03.2010)
Kakadue
Hei.
Jeg er på leting etter en gultopp kakadue, men det er da så vannskeli å finne oppdretter. Forslag om hvor det er mulig å anskaffe en kakadue mottas med takk!
Mvh Tina:)
T.V. (23.02.2010)
Svar:
Du må lete hos burfugl- og papegøyespesialister. Her arbeider vi med viltlevende fugler.
Roar Solheim (20.03.2010)
skjæra.
Hei.Jeg er en fuglevenn og forer en hel flokk av ferkjelliga arter heile vinteren.Har i vinter hatt et par kjærer som ikkje har stjert.Forst trodde jeg det var en som hadde vert i klørene på en katt,men nå ser jeg to stykk.Kan det vær en genfeil dette? Det ser ikkje ut som det hindrer dei å flyge.
mvh
Inger.
I.A. (27.02.2010)
Svar:
Det er neppe noen feil med skjærene, men det kan være tilfeldigheter som har gjort at begge har mistet stjerten omtrent på samme tid. Kanskje kan de ha blitt utsatt for katteangrep (?)
Roar Solheim (20.03.2010)
Spørsmål:
Jeg har set en blå og orange vinterfugl.Vet du va den heter.
N.N (26.02.2010)
Svar:
Nei, dette er for mangelfull beskrivelse til å kunne si noe som helst.
Roar Solheim (20.03.2010)
Kamp om foret på hytten.....
På hytten fores fuglene gjennom hele vinteren. Og utvalget i for er bredt. Dette har ført til at stedet er blitt populært også for rev, nøtteskriket, ekorn og grønnspett. Vil gjerne at alle skal få litt hjelp, men er redd småfuglene blir først tom. Innen neste vinter skal burlignende nettingsak som er omtalt på dette nettstedet på plass for småfuglene.
Men inne den tid: Hvordan henge hjemmelagde stor fettbolle slik at den får være i fred for andre besøkende enn småfuglene?
Ellers, ble svært overrasker sist jeg var der for 14 dg siden. En svarttrost hadde kommet til, ble overgitt over at den valgte å oppholde seg 350 m o h.
Trodde slike fugler foretrakk å holde seg i lavere strøk, uvanlig å observere trost der vintertid...noen forklaring?
Kjempeflott nettsted, takk for at dere fagfolk bruker tid på å informere oss fotfolket!
N.N (06.03.2010)
Svar:
Hvis dere henger opp en stor meise"bolle", så går det an å henge gjerdenetting rundt den slik at bare småfuglene slipper inn. Skjærer og nøtteskriker kan hakke opp en slik bolle tmmelig raskt, og fly av sted og lagre maten til senere. Troster kan nok dukke opp på uentede steder, men det er riktig at svarttrostene så tidlig på året oftest holder seg i lavereliggende og kystnære strøk.
Roar Solheim (20.03.2010)
Er fuglene mette?
Hei!
Har hatt to-tre fôringsplasser i hele vinter, hvor det har gått med mengder med solsikkefrø, meisekuler, pærer ( til svarttrosten) og brød.
Etter at mildværet satte inn, har interessen for maten vært minimal. Det er jo fortsatt mye snø, så skjønner ikke dette helt.Har de blitt mette eller blitt matleie??
H.H. (20.03.2010)
Svar:
Det er ofte slik at fuglene forsvinner når det blir mildvær, faktisk selv om bakken er dekket av snø. Om det er annen mat å finne, eller om fuglene trekker videre når mildværet kommer, er ikke lett å si. I det hele er bildene ofte ganske kompliserte ved forskjellige foringsplasser, og det lar seg ikke gjøre å gi et generellt svar som dekker alle plasser.
Roar Solheim (20.03.2010)
Havørn på Lyderhorn i Bergen?
I dag er andre gang på et par uker jeg ser en enorm fugl jeg ikke han indentifisere som noe annet enn en ørn. Første gang svevde den på vindene over Lyderhorn, og så nedover, som om den jaktet.
I dag fløy over meg da jeg var ute i hagen (vi bor nedenfor Ørnefjell), fløy lavt i regnet (ca 100 m over meg?)-så tung ut, og ble jaget av måker. Fuglen var brun med hvit hale. Lange separate fjær på vingetuppene. Vi har ravn i området, til sammenlikning var denne fuglen mye større. Kan det virkelig være en ørn som flyr rundt her?
-Og er det i tilfelle normalt at måker er så tøffe at de jager den? Jeg ser i blant at måkene ved Gravdalsvannet jager bort hegrene som liker å vade der, men trodde ikke de ville tøffe seg mot en ørn!
M. (20.03.2010)
Svar:
Du har nok sett en voksen havørn med hvit stjert. Det er ikke noe uventet at havørner kan gli over bebyggelsen i kystområdene - de har etterhvert tatt tilbake mye av kysten som hekkeplass, og det er nå bare Sørlandskysten som delvis gjenstår for dem å erobre. Måker mobber gjerne større rovfugler som kan være farlige, det er deres måte å si i fra om at rovfuglen er oppdaget, og at den bør komme seg vekk. Alle rovfugler og ugler blir mobbet og forsøkt jaget vekk av mindre fugler som de kan spise.
Roar Solheim (20.03.2010)
Hanekam.
Hei, jeg har ei venninne som har to høner og en hane.Det vi lurer på er. Hvorfor ligger hanekammen på hanen hennes,skal den ikke stå?
E. (11.03.2010)
Svar:
Helt avhengig av hva slags hønserase dette dreier seg om. De viltlevende jungelhønsene som våre tamhøns visstnok stammer fra, har opprett kam. Det har også en del hønseraser med mest mulig opprinnelig utseende, men vi har avlet fram så mange sære og spesielle raser at det ikke ner underlig om noen av dem er litt slappe i kammen (!).
Roar Solheim (20.03.2010)
hulerugere
kan du si meg alle hulerugerne på karmøy (rogaland)
K. (13.03.2010)
Svar:
Da bør du kontakte lokale fuglefolk. Jeg er ikke kjent med den lokale fuglefaunaen på Karmø, dessverre. Sjekk nettsidene til Norsk Ornitologisk Forening (www.birdlife.no) og søk under organisasjon - da finner du kanskje de nærmeste foreningene eller personene du kan spørre om dette.
Roar Solheim (20.03.2010)
kjønnsmodne
hvor lang tid tar det for dyr og bli kjønnsmodne
K.P. (17.03.2010)
Svar:
Det var et alt for generellt spørsmål for å kunne gi ETT svar! Men mange pattedyr blir kjønnsmodne allerede som ettåringer. Det gjelder også mange fugler. Store fugler som f. eks. Ørner kan kanskje være kjønnsmodne som ettåringer, men hekker ikke før de er 4-6 år gamle.
Roar Solheim (20.03.2010)
Hvite duer
Skal ta bilder av en eller flere hvite duer i forbindelse med et prosjekt jeg tenkte delta i.
Noen som vet hvor man finner de, utover hos visse tryllekunstnere?
N.N (12.03.2010)
Svar:
Nei - tryllekunstnere eller tamdueforbund er nok de beste søkestedene.
Roar Solheim (20.03.2010)