Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 634 til 44 658 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Trepiplerke eller Heipiplerke?
Disse to artene er svært like. Hvordan skal jeg se forskjell på dem og hvilken art viser bildet jeg tok ved Regestranden, Rogaland?
Viggo J
N.N (06.04.2010)
Svar:
Bildet viser en heipiplerke. Hadde det vært en trepiplerke så ville den ha vært hvitere på undersiden, hatt rosa og noe kraftigere bein, tykke streker i brystet med finere streking på flankene, og trepipen har noe kraftigere nebb. De to artene er som du skjønner ikke enkle å skille på utseendet, så habitat og lyd kan være til god hjelp ved identifikasjon.
Frode Falkenberg (06.04.2010)
sliter med å finne ut hvilken fugl!
Hei, hvilken fugl er dette, har spurt flere, men har ikke funnet den noen plass, eneste et mulig treff på alkekonge...
Den er liten, svart og hvit, jeg slenger med et bilde. Det var to stykker, bildet er tatt i slutten av januar...
H. (06.04.2010)
Svar:
Du har helt rett i din antakelse, dette er en alkekonge i vinterdrakt.
Frode Falkenberg (06.04.2010)
Spurvehauk
Hei!
Har lest at de fleste rovfugler dreper byttet med klørne. En vinter hadde vi besøk av en liten spurvehaukhann som tok duer ved foringsplassen. Han var for liten til å kunne drepe dem med klørne, så han slo ned på ryggen deres og holdt seg fast mens han tilsynelatende lente seg forover og lyttet etter hjertet. Han hogg så inn med nebbet på venstre side av brystet hvorpå dua falt sammen momentant. Har aldri sett andre rovfugler jakte på denne måten og lurer på om det er vanlig?
B. (14.02.2010)
Svar:
Dette var en spesiell opplevelse!
Det som skjedde var nok at spurvehauken punkterte luftsekkene til dua. Det er heller ikke uvanlig at spurvehauken ikke klarer å avlive store byttedyr umiddelbart, og at den begynner å plukke fjær og påbegynne måltidet før byttedyret er dødt.Magne Myklebust (06.04.2010)
perleugle kasse
hva er målene på ei perleuglekasse?
R.S. (05.04.2010)
Svar:
Her finner du målene til perleuglekasse:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpMagne Myklebust (06.04.2010)
fugleforing
Hva slags fugler?
N.N (05.04.2010)
Svar:
Dette er to stillits.
Du kan lese mer om stillits her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12096&vis=Magne Myklebust (06.04.2010)
Spørsmål:
Hei!
Lurer på hva slags fugl dette er? Den var veldig stor.
L. (02.04.2010)
Svar:
Dette er nok en gråhegre.
Du kan lese mer om gråhegre her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3288&vis=Magne Myklebust (06.04.2010)
fuglekasser
er det mulig å få kjernebiter, bokfink eller stillits i fuglekasser
S.H. (03.04.2010)
Svar:
Nei, ingen av disse hekker i reirhull eller fuglekasser.
Roar Solheim (06.04.2010)
Dyrespor
Heisann! Vet at dere er ornitologer, men gjør et forsøk likevel. Var på skogtur for en stund siden og fant 4 typer dyrespor ved siden av hverandre, lurer på vilke dyr det er, samt om en av de kan være fugl ? Er det evnt en tilsvarende side for gnagere el. lign? Takk for svar.
M.K. (02.04.2010)
Svar:
De to midterste sporrekkene er etter en smågnager, høyst sannsynlig etter liten skogmus. Sporet lengst til venstre er litt vanskeligere å tolke, men dette kan faktisk være fra en sisik som har hoppet på bakken på jakt etter frø. De store potesporene kan være fra en mår, men det kan også være rødrevspor som er satt ned slik akkurat her (to og to parvis). Hvis sporrekka går slik over lengere strekning, er dette spor etter en mår. Rødreven setter etter hvert sporene på linje etter hverandre som på en snor.
Roar Solheim (06.04.2010)
Høneuka
Hei!
Lurer på når omtrent "høneuka" er i Vestfold. Planlegger å dra på orreleik i indre Vestfold denne våren.
Vennlige hilsner fra Elfi Sverdrup
E.S. (03.04.2010)
Svar:
Jeg kjenner ikke de lokale forholdene i Vestfold, men vurdert ut i fra hønsuketida i Agder-regionen, så vil jeg tippe at perioden 18.-24. april vil være mest gunstig.
Roar Solheim (06.04.2010)
flagg spett kasse!
hvordann skal en flagg spett kasse se ut?
E. (03.04.2010)
Svar:
Flaggspett hekker ikke i kasser, men lager reirhull selv. Av spettene er det bare vendehalsen som hekker i fuglekasser.
Roar Solheim (06.04.2010)
Død kråke som datt ned fra himmelen!
I dag, v Mjøsa, kom det en flokk med fugler, tydeligvis angrep de ei kråke. Den datt ned rett foran følget, død og meget stygt drept. Den var omtrent delt i to, innvoller hang ut, vingene var knekt. Vi så jo fallet, men mange av disse skadene må jo skyldes angrepet.. Hvorfor?? Dreper de hverandre? Det var skikkelig ekkelt, de tre ungene som var med er nok redde kråker på livstid.
N.N (03.04.2010)
Svar:
Dette er en uvanlig hendelse dere har bevitnet. Jeg mistenker at det er en hønsehauk eller vandrefalk som har forsøkt å ta kråka i lufta, og at de andre kråkene har vært i samlet flokk, kanskje har de andre kråkene også stupt mot rovfuglen og forsøkt å skremme den vekk. Kråkene selv ville ikke ha klart å behandle en annen kråke på denne måten i lufta. Det hender at hønsehauk angriper kråker over vann, og selv havner i vannet oppå kråka. Hauken kan så "padle" seg til land med byttet.
Roar Solheim (06.04.2010)
hva er det her?
jeg så en fugel men luerer på var det er.. noen tror det er en stokkand men vet ikke helt...
A.K. (04.04.2010)
Svar:
Dette er et kvinandpar, hannen til høyre.
Roar Solheim (06.04.2010)
Trygt i fuglekassen?
HAr en del kasser til meis,ca 3,5cm hull.Er det noen fugler eller dyr som kan komme inn å ta/spise eggene når de er lagt?Ekorn er vel for store,tar de egg?
J.G. (04.04.2010)
Svar:
Ekorn kan gnage seg inn i fuglekasser, og flaggspett kan hakke hullet større for å spise egg eller unger. Også røyskatt kan klatre opp og gå inn i fuglekasser.
Roar Solheim (06.04.2010)
sort fugl som neier
Heisann, vi observerte en ganske liten fugl som dykket i ferskvann. Den satt og neiet på et isflak og dykket ofte. Den var hovedsakelig sort.
Stedet var Østlandet, Asker, i påsken.
Hvilken fugl?
Har ikke klart å finne den på nettet. Lykke til!
M.S. (05.04.2010)
Svar:
Du har sannsynligvis set en fossekall - den sitter slik og bukker seg ned.
Roar Solheim (06.04.2010)
Hvit fugl i fjellet
Hei!
Var på slalom i Hemsedal nå i påsken, og så en rar fugl jeg aldri har sett eller hørt om før, da jeg satt i stolheisen! Den gikk på bakken i snøen, mellom noen fjellbjørk. Den var helt hvit og var vel på størrelse som en høne, bare at den nesten ikke hadde noen hals. Lite hode og vanlig nebb (sort tror jeg). Det så ut til at den også hadde korte sorte ben..... Den var som sagt helt hvit og ganske rund med lite hode og kort hals.... hva kan det være???
N.N (04.04.2010)
Svar:
Du har nok sett en lirype.
Roar Solheim (06.04.2010)
Kattuglekasse
Jeg hengte opp en stor fuglekasse for kattugler for 2 dager siden (3. april). Jeg valgte en høyde på 60 cm, en kvadratisk flate på 30x30 cm, en hulldiameter på ca 12 cm, og kassen hengte jeg opp ca 5 meter over bakken. Kassen henger rolig til i et lite skogsholt.
Men jeg er litt redd for at jeg var for sen med å henge den opp, da jeg har hørt at kattugla hekker i mars, og ikke i april. Stemmer dette? Kan det være at kattugla også hekker nå i april?
I tilfelle jeg var for sen når det gjelder kattugla, er det andre ugler eller fuglearter som kan hekke i en kasse med målene nevnt ovenfor nå i april?
A.G. (05.04.2010)
Svar:
Du kan være heldig å få ugler i kasser kort vetter at de er hengt opp, selv om de henges opp seint. Hvis det er kattugler der du har hengt opp kassa, og de allerede har valgt seg en reirplass, så vil du ikke kunne få noe i kassa før neste år. Men uglene kan finne ut at denne kasse er en mer attraktiv reirplass en den gamle, og da kan de flytte til kassa, selv langt ut i april! Lykke til!
Roar Solheim (06.04.2010)
ukjent fugl.
hadde en ukjent fugl på brettet,litt større enn en stær. hvilken fugl kan dette være. bor på kongsvinger.
J.W.K. (05.04.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost. Litt dårlig lys, men det ser ut til å være en hunn.
Roar Solheim (06.04.2010)
Ringduer og reir
Hei
Jeg ser av en annen artikkel at reirene til ringduene kan være ganske glisne, kanskje finner de ikke byggmaterialer. Jeg tenkte at jeg skulle klippe ned noen lange tynne stengler (tre). som likevel blir klippet ned senere, og kutte dem opp i biter. Men hvor lange bør de være tro. Eller er det kanskje ingen vits i.
Hunnen sitter nå oppe i treet her og kurrer, og hannen har jeg sett spankulere på veien på leting etter noe.
Det er forresten flere par her på Nordstrandshøgda i Oslo. Noen kurrer og noen sier fortsatt ko-koo-ko-ko.
G.L. (05.04.2010)
Svar:
Duene har nok ikke problemer med å finne nok reirmateriale - det er bare deres måte å bygge reir på. Men du kan gjerbne kappe tynne kvister i 20-30 cm lengde og legge ut, og se etter om duene er interesserte i dem. Det hadde vært morsomt dersom duene viser interesse for slike kvister. Send gjerne en rapport om resultatet.
Roar Solheim (06.04.2010)
Lappmeis eller Granmeis?
På Skaidi i Finnmark, midt i gammel bjørkeskog, meget langt fra grantrær, i utkanten av ett hyttefelt, har minst to par av denne arten tilbrakt vinteren. (kanskje 6 stk, men elt sikkert minst 4 stk) De har forsynt seg godt av spekk, nøtter og enkelte meiseboller. De foretrekker spekk fremfor meisboler, og er oftere på bakken etter nedfall fra nøtteposer og meisboller enn kjøttmeisen. Poser med nøtter har vært basismaten utenfor hytta i hele vinter. Da det var kaldest jaget de bort kjøttmeisen, og "eide" foringsplassen. Men de har trukket seg litt tilbake nå etter som kjøttmeisen har økt i antall, i takt med varmen. Kjøttmeisen ser ut til å "possisjonere seg" for å fortsette å hekke i en gammel ombygd vinkasse nær foringsplassen.
Er dette Lappmeis eller Granmeis? Eller hva? De er kanskje en anelse mindre enn kjøttmeisen, og mer grå/svart enn brun. Men det er som sagt langt til granskog..
N.K.K. (05.04.2010)
Svar:
Dette er granmeis. Arten finnes også i ren furuskog og ren fjellbjørkeskog, og trenger altså ikke å ha grantrær i territoriet, selv om den kalles granmeis.
Roar Solheim (06.04.2010)
Hvilken fugel er dette?
Hvilken fugel er dette? Syns selv det likner på en tråst av ett eller annet slag, men klarer ikke se noen karakteristiske trekk ved denne.
T. (05.04.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (06.04.2010)
Jeg lurer
Lurer på hva slags fugl dette er.
B.I.M. (04.04.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en skjærpiplerke. En art kalt vannpiplerke ble skilt ut fra denne artsgruppen for ikke så mange år siden, men jeg har ikke fuglebok tilgjengelig slik at jeg kan vurdere om dette kan være denne, men mest trolig er det skjærpiplerka (som er den vanligste av disse to i Norge).
Roar Solheim (06.04.2010)
Lom
Hei,
Jeg lurer på om du vet hva slags Lom dette er? (se bildet) og om den er fredet? Vet du hvor mye de er verdt hvis man skal selge en utstoppet Lom?
L. (01.04.2010)
Svar:
Dette er en storlom. Fuglen er i en så dårlig forfatning (dårlig grunnarbeid, samt herjet av tidens tann), så den har ikke noen verdi som preparert fugl mer, dessverre.
Roar Solheim (02.04.2010)
Hvordan henger jeg opp en ugle kasse?
Hei
Jeg har lest noen ganger her inne at dere anbefaler å henge uglekasser 4-6 meter over bakken. Har dere noen gode tips på hvordan man gjør det, helst uten å falle ned og slå seg fordervet?
V.N. (02.04.2010)
Svar:
Sett en lang nok stige mot treet. Klyv opp og kast et tau rundt en grein høyere enn der kassa skal henge (kassa børh hvile på en kort grein), og trekk med tauet ned igjen. Bind tuet rundt kassa og trekk den opp til stedet den skal henge. Er det to personer kan den ene holde tauet og kassa i riktig høyde mens den andre fester den med ståltråd rundt trestammen. Når kassa er festet kan du løsne tauet og trekke det ned igjen.
Roar Solheim (02.04.2010)
Kryr på foringsplassen
Liten, mindre enn blåmeisen. Gul på brystet, gråspettet under. Gul stripe over øyet. Hannen(?) har sort flekk på hodet. Sort - gul - sort vingestriper som samles i en gul stripe langs hele ryggen. Nebb som en spurv. Elsker solsikkefrø
R.I. (01.04.2010)
Svar:
Du har trolig besøk av grønnsisik.
Roar Solheim (01.04.2010)
Hva slags rovfugl er dette?
Jeg tipper dette er en ungfugl, men av hva hvilken art, lurer jeg og min familie på?
J.G.G. (01.04.2010)
Svar:
Dette er en ungfugl av fjellvåk.
Roar Solheim (01.04.2010)