Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 859 til 44 883 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Bokfink hunn?
Er dette bokfink? Den holder seg ilag med andre bokfinker men er mye lysere enn de andre bokfinkhunnene.
Mvh
O.O.K. (06.05.2010)
Svar:
Dette er nok en bokfink hunn. Den har imidlertid leucistiske innslag i fjærdrakten, og har altså ikke den samme pigmentering i fjærene som normale bokfinkhunner.
Du kan lese mer om bokfink her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11995Magne Myklebust (06.05.2010)
Stokkand kjæreste med annen rase
Jeg har i noen uker sett en stokkand andrik sammen med en svart and i Mosvannet i Stavanger. Hvor vanlig er det at fugler faller for andre raser, og hvilken fugl kan den andre være? Den var bittelitt større enn andriken og helsvart med noen få mørkegrønne fjær.
Vi har også besøk av en fantastisk vakker mandarinand som dessverre ikke har noen make. Er det mulig å kjøpe en kjæreste til denne slik at det blir etablert en bestand, eller er det miljøkriminalitet å la disse etablere seg?
N.N (04.05.2010)
Svar:
Den sorte anda kan være en variant av tamformen av stokkand. Men hos ender generellt er det ikke uvanlig med hybrider mellom mange ulike arter. Dette kan kanskje skyldes at ender har en tendens til å legge egg i hverandres reir (de snylter på hverandre for å spre eggene sine i mer enn ett reir). Da kan egg bli lagt i reir hos en annen art, og unger som fostres opp av en annen art, vil lett velge denne arten som partnere. resultatet blir hybrider. Mandarinand er en fremmed art hos oss, og det er ikke ønskelig at den skal etablere en egen vill bestand, så denne hannen må nok klare seg uten noen amorøse tilskudd fra vår side.
Roar Solheim (04.05.2010)
Hvem er dette?
Hei! Jeg lurer på hvilken fugl dette er? Den er ca 15 cm stor og finnes i flokker bla på Mallorca. Ligner litt på undulater, men er litt større.
G. (04.05.2010)
Svar:
Dette er en munkeparakitt, de har forvillet seg fra fangenskap og hekker bl. a. på Kanariøyene.
Roar Solheim (04.05.2010)
musvåk
Hei,jeg lurer på hvor mange musvåker det er i landet,jeg har nemlig fott ny nabo ved min koie i hedemark,en musvåk 100 meter unna,Den vil vel helst ha stedet for seg selv men jeg må jo på koia jeg å.Er den var for støy og aktivitet i åmrådet?
N.N (04.05.2010)
Svar:
Dette går nok bra, bare du ikke går bort til reirtreet i fuglens rugetid. Antallet musvåk i Norge kjenner jeg ikke, men i Norsk Fugleatlas ble det i 1994 anslått at det kunne dreie seg om mellom 1000 og 2000 par i Norge.
Roar Solheim (04.05.2010)
Hvorfor trekkfugler
Hvorfor drar trekkfuglene fram og tilbake? Hvorfor bor de ikke bare i et land uten vinter?
I. (04.05.2010)
Svar:
Trekkfugler flyr til områder hvor det er mer mat om sommeren enn der de holder til om vinteren. Til tross for at de kanskje flyr helt fra Afrika til nord for polarsirkelen, så lønner det seg fordi de får fram flere unger enn dersom de forsøker å hekke i Afrika. Om høsten må de fly tilbake, fordi snø og is dekker all maten.
Roar Solheim (04.05.2010)
Hva slags ørn?
Jeg tok et bilde over Krøderen, i Buskerud fylke på Søndag 2/5-10. Det ligger her : http://img3.fotoeske.no/photos/2/3/7/237/l_1272837600_17301.jpg Jeg lurte på om noen kunne si meg hva slags ørn dette er på grunnlag av dette bildet. Jeg kom dessverre ikke nær nok til å ta et bedre bilde av fuglen. Men jeg så såpass, at den er større enn en fiskeørn, som jeg vet hekker i området.
P.H.G. (04.05.2010)
Svar:
Bildet viser en havørn. Fuglen er voksen eller nesten voksen, noe den hvite stjerten avslører.
Frode Falkenberg (04.05.2010)
dompap
hva spiser dompapen
H. (03.05.2010)
Svar:
Den spiser frø, insekter, knopper på trær og busker, og bær.
Roar Solheim (03.05.2010)
Vaktel
Hei.. Hvorfor ligger noen av vaktel ungene mine i spagaten.? Også dør de etter 4-5 dager ?
H.P. (02.05.2010)
Svar:
Dette vet jeg ikke svaret på. Du bør søke råd hos burhønskjennere, men jeg mistenker at det er en eller annen sykdom som er kjent hos hønsefugler. Mener jeg har hørt om dette problemet blant kyllinger.
Roar Solheim (03.05.2010)
Reirplass til svaler
Hei,
hvordan tilrettelegger jeg best mulig for reirplass til svaler? Jeg har to under bryggen min, men tenkte at jeg også kunne lage til noe under mønet på hytte og redskapsbod. Er det kun en liten platting helt oppe under mønet som skal til?
N.N (03.05.2010)
Svar:
Taksvaler trenger et vertikalt plankebord med tak over, låvesvaler må ha et fundament de kan legge reiret oppå, mens sandsvaler må ha kunstige sandvegger med hull inn i. Slike kunstige sandvegger er laget i utlandet med hell.
Roar Solheim (03.05.2010)
Egglegging
Fugler legger opptil 10-12 egg med en dags mellomrom. Må det flere paringer til "underveis", eller holder det med en for å befrukte alle eggene? Fuglene "pynter" seg veldig i paringstida. Har ringmerkede fugler "mer drag på damene" enn de uten? Har et par kokosnøtter som jeg fyller med solsikkekjerner og lettkokte havregryn utrørt i smeltet Delfia-fett. Hakkespettene og meisene er helt ville etter dette. Forrige dagen var det en som sa til meg at fuglene ikke skulle ha fett om sommeren. Stemmer det?
O.A.B. (03.05.2010)
Svar:
Du kan fore fuglene med fett hele året! Hos noen arter parrer fuglene seg mellom hvert egg, hos andre kan det holde med en parring for alle eggene. Hos skogshøns skjer trolig parringen før eggleggingen starter. Hos mange spurvefugler kan ett kull ha flere fedre, fordi hunnen parrer seg med ulike hanner før hver egglegging. Slike "snik"parringer sikrer stort genetisk mangfold mellom ungene, slik at hunnen kan sikre at noen av ungene hennes overlever. Fugleringer har neppe tiltrekningskraft hos hunnfugler, men dette spørsmålet er lite studert, og det KAN tenkes at en fargering eller metallring hos en fugl kan påvirke hvordan artsfrender (partnere) opplever dette individet.
Roar Solheim (03.05.2010)
hvordan kan man se om en fugl er en trekkfugl?
Hvordan kan man egentlig se om en fugl er en trekkfugl?
N.N (03.05.2010)
Svar:
Det kan man ikke se, det må man finne ut bl. a. gjennom observasjoner, og ringmerking.
Roar Solheim (03.05.2010)
kvit and
hva slags and er det hær,eller er det en gås,min kone tok foto av den,størrelsen er ca som en ærfugel.observert i elnesvågen,håper på svar.
G.G. (03.05.2010)
Svar:
Dette er en hvit utgave av en tamandtype, altså ikke en vill fugl.
Roar Solheim (03.05.2010)
Egglegging og frost...
Hei igjen, og takk for raske svar.
På denne årstiden er det svært spennende å følge livet i fuglekassa. De færreste TV-kanaler kan oppvise et bedre programtilbud. Nå har det kommet ett egg i hver av mine meisekasser. Spettmeisen er trofast og ruger på egget store deler av døgnet. Blåmeisen derimot glimrer med sitt fravær. Jeg mener å ha lest at meisene legger alle eggene før de starter med rugingen. Men,i natt er det meldt minus 3 grader. Hvordan takler det "forlatte" blåmeisegget kuldegradene?
P. (02.05.2010)
Svar:
Hvis det er kaldt, kan meisen eventuellt stå over egget og hindre at det blir for kaldt. Den kan også dekke til egget med en hårdyne.
Roar Solheim (02.05.2010)
Kjøttmeis
rei! Vi har en kasse med kamera i hagen. Kjøttmeisen sov i kassa 5 netter, før det en morgen var to egg der. Dagen etter var det kommet et egg til, men fuglen er der svært lite i løpet av dagen. Eggene lå godt synlig, ikke dekket til. Sist natt var den i kassa, og vi var spent på om det var enda et egg der i dag. Men det ser ut som alle eggene er borte! Har den bare gjemt dem, eller kan de være fjernet på noe vis?
T.Ø. (02.05.2010)
Svar:
Fuglen har nok dekket til eggene med en hårdyne - dette er vanlig hos meisene.
Roar Solheim (02.05.2010)
Overleve?
Jeg har en fuglekasse ute i hagen hvor det nå er et blmeispar som har fått unger for andre år på rad. I fjpr overlevde alle unntatt en, som lå igjen i kassen. Nå har de fått egg, men de er kke der og passer på. Tror de har forlatt reiret... Er det noen måte jeg kan prøve å redde ungene på? varme den med varmeflaske e.l.? PS. Det er veldig små rosa egg uten annet enn eggevitt og plomme inni..
J.1. (02.05.2010)
Svar:
La eggene ligge i fred. Meisene verper ferdig alle eggene før de legger seg til å ruge, og mange meiser er i leggetiden akkurat nå.
Roar Solheim (02.05.2010)
kattugle
hei jeg lurte litt på om ugla vil bli skremt om jeg setter i et viltkamera i lokket som filmer ned på dem inni kassen, det vil da komme et rødt lys og lurer på om di blir skremt da, eller vil den bli vandt med det.?
N.N (02.05.2010)
Svar:
Dersom uglene har fått unger, så vil dette trolig kunne gå bra. Du vil nok også kunne se om uglene ser ut til må oppføre seg normalt, eller om de ser oppskremte ut og kikker mot kameraet. I så fall bør du fjerne kameraet. Vanligvis bruker ikke slike kameraer i kassetak skape problemer.
Roar Solheim (02.05.2010)
Tømme buret
Skal man tømme buret for hvert år, eventuelt skal man legge inn ny mose i buret, eller vil kjøttmeisen helst bygge reiret selv?
N.N (02.05.2010)
Svar:
Fuglekasser bør renser hvert år (helst om vinteren). Alle hullrugende spurvefugler bygger reir selv, så du trenger ikke å legge inn slikt materiale.
Roar Solheim (02.05.2010)
Stær Unger
Hei! :) Mater stærne ungene sine hele døgnet rundt ?? :p
H.P. (01.05.2010)
Svar:
Det vet jeg ikke, men jeg tror ikke de mater ungene når det er mørkt. Men stær kan hekke nord for polarsirkelen, og der kan det hende at de forer døgnet rundt.
Roar Solheim (01.05.2010)
Gråspurv i hekketiden
Hei,
kan man fore gråspurv med Villfuglblanding i hekketiden? Jeg har hørt at ungene skal ha insekter og ikke frø, men dette vet vel fuglene selv? Jeg bor i en firemannsbolig Haugesund) og vi har hekkende spurv i alle møner hvert år og vil gjerne beholde dem! Takk for svar.
T.E. (27.04.2010)
Svar:
Ja, det kan du trygt gjøre. Foreldrefuglene spiser av denne lett tilgjengelige maten, og får da mer tid til å lete etter insekter og annet for til ungene sine.
Roar Solheim (01.05.2010)
Hvor lenge skal man ha meiseboller hengende?
Hei, vi har gjennom vinteren hatt meiseboller hengende i et tre som fuglene har forsynt seg godt av og de spiser fortsatt nå i slutten av april. Hvor lenge er det anbefalt å ha meiseboller hengende?
I. (27.04.2010)
Svar:
Du kan fore fuglene med meiseboller hele året dersom du har lyst til det. Fuglene spiser meisebollematen, og får da mer tid til å lete etter insekter og annen naturlig mat til ungene sine.
Roar Solheim (01.05.2010)
Den smarte gjøken
Vi satt og leste siste utgave av nysgjerrigper-bladet her og har følgende spørsmål:
Hvordan kan gjøken kamuflere eggene sine til å ligne på de eggene på det reiret den legger sine egg i?
http://nysgjerrigper.no/filearchive/nysgj-0210-web.pdf
Se på side 24 og 25. Der står det følgende:
"Gjøken etterlikner eggene til andre fugler. Det største egget i reiret tilhører gjøken. Gjøkungen klekkes ut først og prøver da å sparke ut de andre eggene fra reiret."
Vi er ingen ornitologer så har ingen svar selv, så spent på hva dere skriver nedenfor!
Hilsen 6. trinn på Stabbursmoen skole på Heimdal
6.T. (27.04.2010)
Svar:
Den enkelte hunngjøken legger bare egg med en bestemt farge, lik fargen hos den vertsfuglen hun selv vokste opp. Det er vertsfuglene som får gjøkeggene til å bli like sine egne egg. Hvis en gjøk legger egg med litt variasjon, vil vertsarten kanskje oppdage de eggene som er mest ulike sine egne egg. Da forlater de reiret og bygger et nytt. Men hvis gjøkegget er svært likt vertsartens egg, oppdager ikke vertsfuglene gjøkegget, og ruger det ut. På denne måten blir det bare klekket gjøkunger som kommer fra egg mest mulig like vertsfuglen, og de bringer denne egenskapen videre til sine egne gjøkegg.
Roar Solheim (01.05.2010)
Forskjellige nattvaner
I vinter har jeg "overvåket" to fuglekasser via webkamera. I den ene kassa har jeg hatt en trofast overnattingsgjest, mens den andre har stått tom. I løpet av april har begge kassene blitt fylt med reirmateriale, og spettmeisen har fortsatt å tilbringe hver eneste natt i kassa. Den andre kassa betjenes av enten kjøttmeis eller blåmeis, men har aldri blitt benyttet til overnatting. Er det en tilfeldighet at spettmeisen overnatter inne, mens kjøttmeis/blåmeis overnatter ute?
PS: Legg merke til forskjellen i preferanse av reirmateriale. :-)
P. (27.04.2010)
Svar:
Nei, dette er tilfeldig. Både kjøttmeis og blåmeis sitter ofte inne i fuglekasser om natta. Meisene bygger reir av mose og hår/ull, mens spettmeisen bygger utelukkende av furubarkflak som står oppreist!
Roar Solheim (01.05.2010)
kattugle
kan man forstyrre kattugla formye med å slå en pinne i treet så den kommer ut, kan det ende med at hun ikke vil hekke der igjen eller slutter å ruge og legge flere egg?
jeg hang opp en kasse der for ca 15 år siden og det er først i år det har kommet ugle i den og jeg vet fra dag 1 at det er ugle der. hva kan det være grunnen til?
N.N (28.04.2010)
Svar:
Kasser kan henge ubrukt i mange år før de plutselig blir tatt i bruk. Hvorfor fugler velger å være ett sted, eller ikke, er det nesten umulig å gi gode svar på. Det kan rett og slett være individuelle forskjeller på hva slags reirplass en fugl vil velge, alt etter hva slags reir den selv har vokst opp i. Slik kulturbetinget læring har man etter hvert vist er utbredt både blant fugler og pattedyr.
Roar Solheim (01.05.2010)
reirbygging
Sikkert et dumt spørsmål,men likevel.Når meisene drar inn mose i reiret,tar de kun mose som er tørr,eller bryr de ikke seg om dette?Spørr fordi det var stillstand i byggingen av et påbegynnt reir noen dager,så kom det et par dager med fint ver,da ble reiret plutselig byggt videre på.Er dette tilfeldig tror du?
Var forresten kommt inn noen strå i reiret.Er dette vanlig matriale i reir til meis?Trodde det var mose å hår/fjør de brukte.KAn det vere en annen art som er kommt i kassa(den er beregnet til meis)
J. (28.04.2010)
Svar:
Både kjøttmeis og blåmeis starter reirbyggingen med mose. Deretter kan de variere med litt gress/strå, men også utelate dette. Hår og ull er neste stadium, som de forer eggropa med. De lager også en "dyne" av ull eller hår, som de dekker eggene med mens de legger (ett hver dag), før de starter selve rugingen. Svarthvitfluesnappere kan jage vekk kjøttmeis og overta deres reirplasser. Da bygger de reir oppå meisereiret. Fluesnapperen drar inn strå og gress, samt tynne barkflak fra furu eller bjørk.
Roar Solheim (01.05.2010)
Fugler med forskjellig lengde på beina
Det har blitt meg fortalt at det finnes fugler som gjennom evolusjonen har utviklet forskjellig lengde på beina grunnet at de lettere skal kunne stå i de bratte fjellsidene de oppholder seg på. Stemmer dette eller er jeg blitt lurt?
F. (28.04.2010)
Svar:
Dette er en strikk som har blitt tøyet litt for langt. Fugl har nok både beinlengde og nebblengde- og form som er utviklet i forhold til deres levemåter, men det finnes ingen arter som har ulik beinlengde for å stå i fjellsider! Dette er en klassisk tøysehistorie, hvor en av variantene er at det finnes en lamatype som lever inne i vulkanskråninger, med kortere bein på den ene siden. De kan bare gå i en bestemt retning rundt inne i krateret. Hvis de snur seg, faller de utfor bakken (!).
Roar Solheim (01.05.2010)