Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 964 til 49 988 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Ringmerking av fugler.
Hei, hvordan får man lisens til å merke fugler?
Er det noen kurs for slikt, som ikke er så veldig dyre, hvis det koster noe da?
Jeg kunne tenkt meg å prøve ein slik hobby.
G.B.O. (26.05.2005)
Svar:
For å bli ringmerker må du ha deltatt aktivt på ringmerking i en periode. Du må ha merket et visst antall fugler, og vise forståelse for arts- og aldersbestemming. Dessuten må man beherske å behandle fugler i nett og kunne selve merkeprosessen. Videre må du gjennom minst et ringmerkingskurs (som ikke er kostbart). Ta kontakt med ditt fylkeslag av Norsk Ornitologisk Forening for å få mer informasjon om hvor og når du kan delta.
Frode Falkenberg (27.05.2005)
Løvsanger
Hei, er løvsangeren fortsatt norges tallrikeste fugl, eller har den blitt passert av andre?? Hvordan er bestanden på gjerdesmett nå?? Den var vel på kraftig retur for noen år siden??
med vennlig hilsen
H.S. (26.05.2005)
Svar:
Løvsangeren er nok fortsatt vår mest tallrike hekkefugl. Heipiplerka og bokfinken ligger riktignok like bak på de andre medaljeplassene.
Gjerdesmettbestanden varierer fra år til år. Antallet varierer i takt med strenge og kalde vintre, henholdsvis færre og flere individer.Frode Falkenberg (27.05.2005)
Kjernebiter
Såg en kjernebiter i hagen 26.05.05 på Vaksdal mellom Bergen og Voss. Har aldrig sett en slik før. Hvor vanlig er dette på våre kanter på denne årstiden.
A.K. (27.05.2005)
Svar:
Det var en spennende observasjon. Kjernebiteren har aldri før blitt påvist hekkende i Hordaland, men man har mistenkt at Voss kanskje kunne ha noen få par. Som du skriver er årstiden spesiell, og det er derfor jeg nevner hekking. Følg med i løpet av sommeren, så kanskje du ser noen ungfugler. Hadde vært gøy det, og vi tar gjerne i mot en beskjed om det. Vintertid har kjernebiterene blitt vanligere i Hordaland. På Voss har det blitt observert over 15 fugler på en foringsplass, mens det i Bergen de siste åra har vært opptil 40 fugler i løpet av en vinter.
Frode Falkenberg (27.05.2005)
Gråmåke
Hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet?
M. (25.05.2005)
Svar:
Den røde flekken på måkenes nebb brukes til kommunikasjon mellom foreldrene og ungene. Når de voksne måkene kommer tilbake til reiret med mat står de over ungene og pikker med nebbet mot bakken. Dette utløser en tiggerespons hos ungen, som i sin tur stimulerer foreldrene til å gulpe opp mat foran den. Den røde flekken skal være av stor betydning når det gjelder å utløse tiggeadferd hos ungen.
Frode Falkenberg (25.05.2005)
Lyd
Jeg mener at der skal finnes lydbøker, evt.lyd m.bilde av de mest vanlige fugleartene her i Norge. Gi meg tips om det finnes.
N.N (23.05.2005)
Svar:
Det finnes. Ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forening på e-post: nof@birdlife.no.
Frode Falkenberg (23.05.2005)
DU VEIT DEN KATTUGLA I STA?!
Kattugla bor 5 meter fra huset vårt, å vi hadde tengt og sage ned treet, men det kan vi ikkje til kattugle-ongane he flyget. Kattugla he tatt over ett reir fra skjorane...
Ø.F. (22.05.2005)
Svar:
Flott at dere viser uglene respekt og venter med å kutte ned treet til etter hekkinga. Gøy med kattuglereir i i et gammelt skjærerreir. Det er ganske uvanlig i Norge.
Frode Falkenberg (23.05.2005)
Svartmeis
Vi har en fuglekasse som det har kommet svartmeis med unger i.
En morgen var alle fuglungene vekk, og det var ikke tegn på noe spesielt.Disse var da ikke gamle nok så de kunne nok ikke fly selv.
Kan fuglemoren flytte disse ????
M.S.H. (22.05.2005)
Svar:
Trolig har kassa di hatt besøk av uønskete gjester. Svartmeisa klarer ikke å flytte ungene sine. Det kan ha vært et rovdyr (huggorm, ekorn e.l.) som har spist ungene, eller det kan være en annen fugl (f.eks. vendehals) som har kastet de ut. Det er ikke alltid like lett for småfuglene...
Frode Falkenberg (23.05.2005)
Kattugle!
Er det farlig og gå opp på reire deira mens det er dagtid?
Ø..F. (22.05.2005)
Svar:
Det kan være farlig å gå opp i ei kattuglekasse. Kattugla er en av de mer hissige uglene, og angriper ofte. De kan kjøre klørene sine inn i nakken til inntrengeren. En opplevelse de fleste vil være foruten. Når man ringmerker kattugleunger brukers verneutstyr siden de er så aggressive.
Det er strengt tatt ikke lov til å forstyrre fuglene i hekketiden, så jeg anbefaler at du ikke tar turen opp i kassa.Frode Falkenberg (22.05.2005)
fuglekonge
jeg har et hekkende fuglekongepar i hagen og de bor i treet som er rett vedsiden av huset. er det vanelig at de hekker så nært?
H. (09.05.2005)
Svar:
Om terrenget i området er greit for fuglekongen, så tror jeg at den kan finne på å hekke der det måtte passe. Fuglekonger er ikke særlig sky for mennesker. Uansett, en spennende opplevelse. Jeg har fortsatt til gode å finne et fuglekongereir...
Frode Falkenberg (20.05.2005)
Fugl på 6 egg i en vedstabbel
Hei, vi har en fugl som ruger i et rede den har lagd i år. Vi fikk ikke observert den mens den lagde reiret, men det er lagd i år av mose og kvist. Den har 6 små egg (ca 2-3 cm), og ligger helt stille når vi nermer oss. Jeg har tatt bilde av den på bare 15-20 cm avstand, og den er bun, og har en gul flekk som går over begge øynene. Det er ikke mye infomasjon, men jeg finner den ikke i den eneste fugleboken jeg har
T.N. (16.05.2005)
Svar:
Send gjerne bilde av fuglen, så skal vi nok få bestemt krabaten. Har du kanskje foto av reiret også?
Frode Falkenberg (20.05.2005)
rødstrupe
Hei igjen
Nå lurer vi på om hvordan det går med rødstrupen vår som har bygget rede i et skap i garasjen vår. Vi har bare sett denne ene rødstrupen, aldri to sammen, men nå ligger den tilsynelatende der og ruger....helt alene fortsatt. Er dette normalt, er det befruktet egg der ? Skal ikke hanfuglen mate hunnen mens hun ruger ?
Hvis alt går bra, er det en sjanse for at vi får se fuglungene når de øve-flyr, eller er det rett ut av redet og bort ?
Vi titter svært forsiktig inn om småprater litt med den mens den ruger - er det dumt ?
Hilsen fra Juni og mamman
J.P. (19.05.2005)
Svar:
Det er riktig som du sier at rødstrupe hunnen blir matet av hannen. Det står i litteraturen at den blir matet i rugepausene, så jeg antar at den går av da. Men jeg vil tro at hannen stikker innom reiret iblant også. Eggene har det helt sikkert fint. Vær forsiktig med besøkene, siden fuglene kan forlate reiret om det blir for mye forstyrrelser. Det er vanskelig å si hva du får se etter at ungene har hoppet ut av reiret. Muligens vil de oppholde seg i nærheten i en periode.
Frode Falkenberg (20.05.2005)
Fuglekasse
Har hatt blåmeis på fuglebrettet i hele vinter.Jeg satte ut en fuglekasse for blåmeis (inflygingshull 28m/m),men nå har kjøttmeisen erobret kassen og har faktisk lagt 8 egg.Det jeg lurer på er om hullet er for lite til kjøttmeisen?
K. (18.05.2005)
Svar:
Hullet er nok ikke for lite om kjøttmeisa kommer seg inn. Hullrugere vurderer slike ting før de legger eggene, siden det ville ha vært lite lurt å legge egg i ei kasse ungene ikke kommer seg ut fra.
Frode Falkenberg (19.05.2005)
Fugl på døra
Vi har en krans på døra der det er kommet et rede med 6 egg i. Problemet er bare at fuglen blir skremt hver gang vi kommer nærme døra (1-2 m), gjør dette noe? Kan jeg evn. flytte rede lenger bort på veggen, finner den da rede igjen?
N.N (19.05.2005)
Svar:
Et kinkig problem. Jeg tror ikke jeg ville ha flyttet reiret sånn uten videre. Fuglen kan fort forlate reiret om eggene er nylagte. Vet du hvilken art det dreier seg om?
Frode Falkenberg (19.05.2005)
fugler ved ferskvann..!
hei..!
jeg lurte på om det var noen som visste om noen fugler som lever ved ferskvann..? og gjerne har et bilde av den eller noe, og litt fakta...!
jg ville virkelig satt pris på et svar..!!=)
koz og klemzy..!!;)
I. (19.05.2005)
Svar:
Det er mange fugler som lever ved ferskvann. Tilfeldige eksempler kan være gråhegre, krikkand, brunnakke, enkeltbekkasin, strandsnipe og sivsanger. Du kan lese mer om disse artene i artstreet vårt. Skriv inn artsnavnet i søkelinja øverst til høyre på siden.
Frode Falkenberg (19.05.2005)
Havhest
Hei, jeg har en havhest på Giske utenfor Ålesund som har vært uheldig å bli fast i snøre på en juksamaskin. Den var nede på ca 40-50m dyp og var livløs da den kom opp.Den våknet til og virket uskadet men ikke i form.
Nå har jeg hatt den i forvaring i 4 døgn og den viser tegn til stigende form, men klarer fortsatt ikke å fly. Den er litt brun stedvis i fjærdrakta. Jeg har mistange om at det er olje og at det kan være medvirkende til at den ble fast i snøret.Har prøvd å vaske den med hårshampo, men fikk den ikke skikkelig ren. Det eneste jeg får den til å spise er fersk fiskelever, så jeg må ta den med på sjøen og fiske.
Det jeg lurer på er; Hvordan skal jeg få den skikkelig rein, og hva annet kan den få å spise? Er det fare for at den ikke klarer seg i det fri hvis jeg har den i forvaring for lenge?
Kan rester av evt. olje forsvinne av seg selv med tiden hvis den klarer seg selv?
Takker for svar!
K.L.N. (19.05.2005)
Svar:
Du kan bruke oppvaskmiddel (f.eks. Zalo) til å vaske ut olja. Da er det viktig at fuglen blir skylt godt etterpå, og at fjærene får tilpasset seg vann igjen og blir vannavvisende. Oljeflekker kan selvsagt forsvinne over tid, da fjærene slites og skiftes en gang i året. Bakdelen med å gjøre det på den måten er at fuglene kan få i seg oljerester når de pusser fjærene.
Jeg foreslår at du vasker den godt og mater den med lever fram til den virker piggere. Tilby den også vann. Slipp den så løs. Jeg tror fuglen vil finne tilbake til sitt rette jeg ganske fort etter at du har sluppet den løs.Frode Falkenberg (19.05.2005)
Observert 14. mai 05 0800
Jeg har hytte i Tingvoll kommune på Nordmøre.
Her gjorde jeg som amatør med stor M en observasjon av en meget spesiell fugl. Den var så spesiell at den var meget lett å kjenne igjen etter boka. Det var en Kjernebiter. Jeg er absolutt minst 110 % sikker.
Hvor vanlig er den på disse trakter ?
S.D. (18.05.2005)
Svar:
Jeg kjenner ikke helt til hvordan ståa er på Tingvoll, men kjernebiteren har vært i en ekspansjonsfase i flere år nå. Den finnes bl.a. hekkende i Trøndelagsfylkene, så jeg ser ikke bort fra at den forekommer hos deg også. Den er helt sikkert ikke noen vanlig hekkefugl der oppe foreløpig.
Frode Falkenberg (18.05.2005)
Skjære
for noen dager siden klatret jeg opp i et skjærereir som Jeg fant. Det var tydelig bebodd for når jeg nærmet meg reiret begynte skjærene og bråke og skrike noe helt forferdelig. Når jeg så oppi telte jeg egga og det lå 11 egg der. Jeg har aldri sett eller hørt at en skjære har lagt så mange egg! Er dette vanlig?
H.M. (09.05.2005)
Svar:
Skjæra kan legge opptil 11 egg. I "Norges Fugler" (Haftorn 1971) kan man lese at av 150 reir som ble besøkt i Trøndelag var det tre reir med ti eller 11 egg. Med andre ord er det ikke vanlig med så mange egg. Hele 103 av disse reirene hadde sju egg, som er det vanligste antallet de legger.
Frode Falkenberg (18.05.2005)
Plagsom Linerle..
Hei. Dette begynte i fjor, da et Linerle par flyttet inn på taket vårt, mulig under en taksten som lå litt skevt. I vinter har vi vært oppe på taket og rettet på denne takstenen, og mulig tettet hullet inn til Linerlens rede? I lang tid nå, 6 uker eller mere, så har dette Linnerle parret plaget oss med å hakke og gulpe på vinduene, og på det ene bilspeilet.. Så nå er vinduene på den ene siden av huset og bilspeil..og vinduer fulle av "gulp" og dertill fugle møkk:)Dette selv om jeg har vasket... Hva skjer?????
E.N. (06.05.2005)
Svar:
Mange fugler har blitt observert når de "angriper" sine egne speilbilder i vinduer, speil o.l. Dette gjør de siden de tror at speilbildet er en inntrenger i territoriet sitt. Slike "kamper" kan vare i timesvis, og fuglene kan returnere for å få seg en liten kamp gjennom flere uker. De kan etterhvert gå lei av speilbildet, og gi opp å kjempe med det.
Frode Falkenberg (18.05.2005)
Svaner på Island
Jeg lurte på hvilken lavestre grense svanene har i forhold til bosetningssted og temperatur. Jeg skriver en oppgave som omhandler klimahistorie i relasjon til sagalitteratur og i en av sagaene er det beskrevet at de så svaner(Island). Med andre ord så lurer jeg på om det finnes noe data på at svanene ikke har vært på Island? Og under hvilke forhold de kan leve, f.eks. ville de levd på Island om det var to grader kaldere på Island i gjennomsnittlig sommertemp? Ett muligens litt vanskelig spørsmål å svare på, men håper på svar :)
N.N (26.04.2005)
Svar:
Svaner kan hekke både i lavlandet og i kaldere strøk (enten høyereliggende eller nordlige). Jeg kjenner dessverre ikke til de islandske svanenes (sangsvaner) historie, men er overbevist om at de kunne ha hekket om det var et par grader kaldere om sommeren. De hekker bla. i Finnmark og østover, der man finner områder med betydelig kaldere sommertemperaturer enn på Island.
Frode Falkenberg (11.05.2005)
Hubro
Hvordan er nebb og klør tilpasset miljøet hubroen lever i, og maten den spiser??
N.N (10.05.2005)
Svar:
Både nebb og klør er tilpasset levesettet til hubroen. Det gjelder også for fugler generelt.
Frode Falkenberg (11.05.2005)
Fugele egg
Er det slik at slle fugler legger egg?
L. (09.05.2005)
Svar:
Ja, alle fugler legger egg. Det er faktisk en av de karakteristiske trekkene ved fugler. Hos de aller fleste andre dyreordener finnes det representanter, selv hos de som vanligvis legger egg, som får levende unger. Fuglene er avhengige av å unngå at de har for stor vektbyrde for å kunne fly optimalt.
Frode Falkenberg (09.05.2005)
Fugleegg!
Jeg fant en fuglekasse i går, og oppi lå det ca 4 egg. De var turkise med svarte prikker. egget var ca 2-3 cm rundt det bredeste. reiret var laget av mose,furuflak og litt hår.
Hvilken fugl kan ha lagt disse eggene?
H.M. (08.05.2005)
Svar:
Av hullrugere har både svarthvit fluesnapper og stær tyrkise egg. Men begge disse artene mangler prikker på egga. Den eneste arten jeg kan komme på som har egg som kan passe til din beskrivelse er rødstjert. Den har riktignok ikke mye flekker, og egga er mer blå enn tyrkis. Har du litt mer info om diameter på hullet, kassetype, eller kanskje aller best et bilde av reir og egg?
Frode Falkenberg (09.05.2005)
Fant fiskeørnreir
En dag da jeg og mormoren min gikk en tur i skogen fikk jeg øye
på en svær kvisthaug oppe i et høyt tre, ca 15 m over bakken. (Og det kunne ikke skjedd av seg selv.) Reiret lå ved et svært ferskvann og mange har sett fiskeørnen i området der. Er dette litt skjeldent. Send igjen hvis dere er interessert?
F.G. (06.05.2005)
Svar:
Skulle det være et fiskeørnreir så er ikke det så vanlig. Det kommer litt an på hvor i landet du har funnet det. I noen områder på Sørlandet og på Østlandet finnes den hekkende spredt litt her og der. Fikk du undersøkt om det var aktivitet i reiret i år?
Frode Falkenberg (09.05.2005)
ugle?
Hallo, ein lesar har funne eit reir i botn av ei pipe, ca 4 meter nedanfor opninga. To egg, nesten heilt runde, er lunka, så det er tydeleg at fuglen kjem seg opp og ned og får ruga. Han trur det er ei ugle, og lurer på kva art. Reiret er i Nordhordland, ca ein mil frå kysten mvh atle vaage avisa nordhordland
N.N (26.04.2005)
Svar:
Det høres ut som om kattugla er blitt beboer av pipa til leseren deres. Det er ikke uvanlig at de legger sine egg i piper o.l. De som bor ved ugla kan ofte høre de om kveldene og nettene. Spesielt når ungene hopper ut blir det liv!
Frode Falkenberg (06.05.2005)
sothøne med gult pannebliss
så en sothøne på Østensjøvannet med gult pannebliss, valigvis skal det være hvitt. Årsak til at det var gult?
M.E. (05.05.2005)
Svar:
Dette var merkelig. Sothøns kan ha et hint av gult i det hvite blisset, men jeg har aldri hørt om at de kan ha veldig kraftig gulfarge her. Skulle jeg tippe så setter jeg en krone på at det er maten den eter som har gitt grunnlag for gulfargen.
Frode Falkenberg (06.05.2005)