Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 741 til 44 765 av totalt 50 240 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Jeg så den tok en spurv ved nedre Tåsen i Oslo. Den tok spurven i hekken ved siden av bilen og dumpet ned på fortauet før den fløy avgårde med spurven.
Bildet er tatt med mobilkamera gjennom bilvinduet, så jeg er redd knaliteten ikke er på høyden.

J.D.H. (07.05.2010)

Svar:

Dette holder til å si at det er en voksen spurvehauk hann (hann og voksen fordi den er gråblå på ryggen og med oransjebrune tverrstriper i brystet).

Roar Solheim (07.05.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Kan du ut fra vedlagt bilde, si noe om hva slags fugl dette er?

G.D.H. (07.05.2010)

Svar:

Dette var grusomt uskarpt - det må da kunne gå an å fokusere bedre enn dette? Men, det ser ut som kraniet fra en liten rovfugl, kanskje spurvehauk eller tårnfalk.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Fuglekasser

Diamter på innfygningshull på Stærkassen

Hei..
Leser i de fleste fagbladet at stærkassen skal ha ett inngangshull på 50mm, dette er det fysisk umulig og oppdrive da det kun lages i 58, 51 og 52mm på de respektive byggevarehusa.
Spørsmålet er da, er det noe problem og bruke 51mm?

PS: vet at man kan kjøpe en du stiller på men dette er noe dårlige greier, blir veldig stygg åpning og du brenner fort drillen.

mvh Kenneth

N.N (07.05.2010)

Svar:

Nei, det er ingen problemer med å variere hulldiameteren noe, og 51 eller 52 mm er ikke noe problem. Men stæren kan like gjerne hekke i hull på ca 45 mm diameter, så dersom du kan gå ned fra 50 mm i stedet for opp, så er det trolig bedre. Jo mindre hull, desto mindre sjanse for at f. eks. ekorn får tak i unger. Lag gjerne fronten tykk, minst 5 cm. Da blir hullet som en liten tunnell, og vanskeliggjør utfisking av unger for katter, mår, skjære og andre som gjerne spiser stærunger.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Diverse

"Sjelden fugl"

Så en fugl som heter Stillits ute i skolegården i morges.Aldrig sett før. Er den sjelden her hos oss.

M.J. (04.05.2010)

Svar:

Stillitsen finnes hovedsakelig på Østlandet rundt Oslofjorden, langs Agderkysten og nord i Rogaland, men kan nok dukke opp andre steder også. Av og til besøker den fuglebrett om vinteren.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Diverse

ville vært greit med et svar!

hvor lenge regnes et år for et ekorn?

K. (04.05.2010)

Svar:

Et år er like langt for alle dyr, uansett art - dvs 12 måneder eller 365 dager. Forsøkene på å omregne livslengden til en annen dyreart til vår egen livslengde, og lage kunstige konstruksjoner som såkalte "hundeår", er egentlig bare tull, og sier ikke noe som helst. Hvis en hund lever 10-15 år, så sier jo det at disse dyrene lever bare 1/4 til 1/8 så lenge som vi mennesker.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svarttrost?

på hytta i nordmøre oppdaget vi i helga en slik liknende fugl.Faktisk 2 stk samtidig. Den hadde en hvit brei krage som startet oppe på nakken og som ble dypere bred i brystet.Gult spisst nebb og grålige bein. Kanskje 2 cm bred i front. Spurte en nabo som lager naturfilmer men kunne ikke gi meg svar på dette. Har fått tatt et bilde på litt avstand.

K. (04.05.2010)

Svar:

Du har nok sett to ringtroster.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Fuglekasser

AVSTAND PERLEUGLEKASSER

Skal henge ut 2 perleuglekasser. Hva er idell avstand mellom kassene? Kan kattuglekasse henges ut i samme område?
Er kulturlandskap mer ideelt for katteugle og barskog ideelt for perleugler?

F.C. (05.05.2010)

Svar:

Perleugler kan hekke både i ren barskog, og i barskogsområder i kulturlandskapet. Kattugla finner du ikke så ofte i ren barskog, annet enn langs kysten fra Oslofjorden til Trøndelag. Kassene bør henge med minst 500 m avstand. Ved opphenging av kattuglekasser, kan de henge ca 1 km fra hverandre. De to ugleartene kan nok hekke nær hverandre, men det er alltid en fare for at kattuglene kan fange og spise opp de mindre perleuglene dersom de får sjansen til det.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper og kjøttmeis

Hei!
Kjøttmaesa hadde bygget et reir i kassa i hagen vår, men dgen etter var di borte mens en svarthvit fluesnapper satt i treet med kassen å sang. Kan kjøttmeisa bare ha gjidd opp kampen om kassa med en gang?

J. (05.05.2010)

Svar:

Ja, det kan den ha gjort. Fluesnapper og kjøttmeis kan sloss kraftig om slike reirplasser, faktisk helt til en av dem blir drept, men kampen kan også bli fort avgjort. Kanskje fant meisen ut at det var mer lønnsomt å bygge et nytt reir et annet sted, enn å risikere livet i kamp med en agressiv fluesnapper.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Fuglekasser

Hvordan henge opp fuglekassene?

Hvordan bør fuglekassene festes til trærne?
Er det greit å bruke spiker? Til de større kassene, slik som kattugle/kvinandkasse virker det litt for skjørt å bruke ståltråd.

J. (05.05.2010)

Svar:

Jeg bruker alltid ståltråd, selv på store uglekasser, men da er selvfølgelig tråden tykkere enn ved opphenging av småfuglkasser. Jeg lar tråden gå rundt bpåde kassa og treet. Som regel lar jeg en fuglekasse hvile på en kort greinstump (sag av en grein noen cm ut fra stammen), og slår så tråden rundt kassa. På den mpåten er det greinstumpen som bærer tyngden av fuglekassa, mens ståltråden bare holder den stabilt på plass inn mot treet. Spiker bruker jeg aldri, det er lite populært blant skogeiere. Ståltråd bør justeres med pinner mellom treet og tråden, og slike kasser må ettersees hvert år.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Fuglekasser

Bur for svsrthvit fluesnapper.

1) Jeg bruker metallplate med hull som beskyttelse mot
hakkespetter. Har hørt om nettingbruk i samme hensikt.
Hvordan ordner man dette?

2) Avstanden fra guvet opp til åpningen er ca. 12 cm. Har det noe for seg å lage en form for "fotfeste" dit opp, eller er de flygeklare ungene sprekere enn som så?

A.N. (06.05.2010)

Svar:

Jeg har aldri hørt om at noen har brukt netting for å holde spetter borte fra en fuglekasse, men det kan tenkes som en løsning. Dersom du bruker sveiset netallnetting med høyst 5 cm bredde på hullene, så kunne en lage en burboks som fuglekassen henger inne i. det vil virke litt underlig, men det ville faktisk kunne holde en flaggspett unna en fuglekasse. Metallplater til å spikre rundt inngangshullet fås kjøpt i NOFs egen butikk Natur og Fritid (38 39 35 75). Slike metallplater hindrer at en spett hakker selve hullet større, men spettene kan velge å hakke et nytt hull på siden av fuglekassen - det er ikke uvanlig. Fugleunger kommer seg opp til utgangshullet uten noen form for stige, så det er helt unødvendig.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

jernspurv?

Jeg har sett en fugl som jeg, etter å ha bladd i utallige fuglebøker, tror er en jernspurv. Det som ikke stemmer helt med bildene og beskrivelsene fra bøkene og den fuglen jeg så, var at på bildene er den litt "brunspettet" rundt øynene. Den jeg så var grå også der. Så hadde den helt tydelig røde bein, det ser ikke slik ut på bildene i bøkene at den har det? I tillegg var den ringmerket, men jeg kunne ikke se hva det stod der da fuglen var på verandarekkverket og jeg bak verandadøra...;)

M.K.H. (06.05.2010)

Svar:

Litt vanskelig å avgjøre, men jeg tipper at det er en jernspurv du har sett - den skal ha nokså lyse bein. Ikke alle bokillustrasjoner er like gode, og hos mange fugler er det individuelle variasjoner som ikke fanges opp av bøkene.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kan dette være?

Hei!
Natt til idag skulle jeg slippe inn lillepusen, og da jeg lukket opp døra fløy det en liten fugl inn. Etter mange forsøk i å fange denne fuglen, for å hjelpe den ut, endte det desverre tragisk.. Og fuglen døde. Det jeg lurer på er hva slags fugl dette kan være. Den var grå på ryggen, svart i ansiktet og var rødbrun på hele undersiden. Tynt, litt langt nebb.

N.N (06.05.2010)

Svar:

Det høres ut som at dette kan være en rødstjert hann - sjekk bilder i fuglebok eller på nett.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Fuglekasser

Hallo

Jeg hengte opp en veldig liten kasse. sirka halvperten så brei og litt kortere enn en vanlig meisekasse. jeg oppdaget at det var komt 5 hvite egg med rødbrune flekker. hvilken ful kan det vere.

J. (06.05.2010)

Svar:

Det kan ikke avgjøres uten foto, men det kan være enten blåmeis eller kanskje svartmeis - de kan gjerne hekke i mindre fuglekasser.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær.

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, fant denne "skrotten" i skogen hin dagen, har du noen forslag til hvilken art det kan være?

Lyderhorn utenfor bergen, løv- og barskog.

M.K. (06.05.2010)

Svar:

Dette ver de ytre håndsvingfjærene fra høyre vinge av en rugde.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstilk, eller?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte ein fugl som eg først tenkte var Rødstilk, men den er større med lengre nebb og muligens kvit ring rundt øye! Den har røde ben, rødt nebb som blir mørkt lenger ute! Den var ganske langt vekk, så bildet blei ikkje så godt, men eg sender et likevel!

B.S. (07.05.2010)

Svar:

Den eneste andre vaderen som kan minne i form og størrelse om rødstilk, er sotsnipe, men den har sorte bein og sort underside. Dette er en rødstilk, med lys buk og røde bein.

Roar Solheim (07.05.2010)


#Fuglekasser

Hei

Er det mulig å ''jage'' vek fluesnapperen fra kassa di tik fra kjøttmeisa?. vil kjøttmeisa i så fall komme tilbake?
det kryr av aggresive fluesnappere her som tar kasser uten noe sælig motstand

J. (05.05.2010)

Svar:

Nei - du skal la fuglene holde på med sitt, selv om det virker brutalt. Kampen om reirplasser mellom svarthvitfluesnapper og kjøttmeis er noe som skjer mange steder årlig, og ikke noe vi kan eller bør legge oss opp i.

Roar Solheim (06.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hallo. Lagt ut dette bildet på fugler.net. og fått tilbakemeldinger på at dette er en Havørn..kan det stemme?
Bilde er tatt ved Vestfoldbanen, mellom Skoppum og Holmestrand. Fint å få det klarlagt. Har tatt bilder av fiskeørn i Frebergsvika i våres.
mvh
Kjell-Magne Ellingsen

K.M.E. (05.05.2010)

Svar:

Ja, dette er helt tydelig en havørn, en yngre fugl. Havørna er nok i ferd med å etablere seg også i innlandet. I Sverige hekker minst 100 par i innlandet rundt sjøer og vassdrag, og det er ingen grunn til at de ikke også skulle gjøre det i Norge.

Roar Solheim (06.05.2010)


#Fuglekasser

Flytting av fuglekasse med egg i

Hei,
Vi har en fuglekasse som ikke ble hengt opp og som står nede på terrassegulvet. Vi har oppdaget at en kjøttmeis har lagt 6 egg i den. Vil den/de forlate eggene hvis vi henger den opp på veggen like ved? Hvis vi ikke gjør noe vil jo disse eggene/ungene gå en usikker fremtid i møte...

C.L. (06.05.2010)

Svar:

Kjøttmeisen er en litt vanskelig art å gjøre slikt med, for den kan lett sky eggene sine ved for mye forstyrrelser. Men forsøk å sette kassa først opp på noe slik at den kommer kanskje 20 cm over gulvet, flytt den så litt høyere neste dag, og ta det slik gradvis til dere kan henge den opp på veggen. Godtar fuglen den første flyttingen, så vil dette trolig gå bra.

Roar Solheim (06.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kva slags fugl er dette? Dårlig bilde, men håper det lar seg gjere å identifisere! Helsing Berge Skåtun, Vinnes i Fusa!

B.S.V.I.F.H. (19.04.2010)

Svar:

Dette ser ut som en heipiplerke.

Du kan lese mer om heipiplerke her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8563&vis=

Magne Myklebust (06.05.2010)


#Trekkfugler

Trekkfugler i Rogaland

Kan du nevne 3 trekkfugler som kommer tilbake til rogaland om våren?

Tusen Takk

S.L. (05.05.2010)

Svar:

Da kan vi jo velge ut gjøk, sanglerke og løvsanger.

Du kan lese mer om gjøk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5507&vis=

Du kan lese mer om sanglerke her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8445&vis=

Du kan lese mer om løvsanger her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9437&vis=

Magne Myklebust (06.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bokfink hunn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette bokfink? Den holder seg ilag med andre bokfinker men er mye lysere enn de andre bokfinkhunnene.
Mvh

O.O.K. (06.05.2010)

Svar:

Dette er nok en bokfink hunn. Den har imidlertid leucistiske innslag i fjærdrakten, og har altså ikke den samme pigmentering i fjærene som normale bokfinkhunner.

Du kan lese mer om bokfink her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11995

Magne Myklebust (06.05.2010)


#Diverse

Stokkand kjæreste med annen rase

Jeg har i noen uker sett en stokkand andrik sammen med en svart and i Mosvannet i Stavanger. Hvor vanlig er det at fugler faller for andre raser, og hvilken fugl kan den andre være? Den var bittelitt større enn andriken og helsvart med noen få mørkegrønne fjær.

Vi har også besøk av en fantastisk vakker mandarinand som dessverre ikke har noen make. Er det mulig å kjøpe en kjæreste til denne slik at det blir etablert en bestand, eller er det miljøkriminalitet å la disse etablere seg?

N.N (04.05.2010)

Svar:

Den sorte anda kan være en variant av tamformen av stokkand. Men hos ender generellt er det ikke uvanlig med hybrider mellom mange ulike arter. Dette kan kanskje skyldes at ender har en tendens til å legge egg i hverandres reir (de snylter på hverandre for å spre eggene sine i mer enn ett reir). Da kan egg bli lagt i reir hos en annen art, og unger som fostres opp av en annen art, vil lett velge denne arten som partnere. resultatet blir hybrider. Mandarinand er en fremmed art hos oss, og det er ikke ønskelig at den skal etablere en egen vill bestand, så denne hannen må nok klare seg uten noen amorøse tilskudd fra vår side.

Roar Solheim (04.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på hvilken fugl dette er? Den er ca 15 cm stor og finnes i flokker bla på Mallorca. Ligner litt på undulater, men er litt større.

G. (04.05.2010)

Svar:

Dette er en munkeparakitt, de har forvillet seg fra fangenskap og hekker bl. a. på Kanariøyene.

Roar Solheim (04.05.2010)


#Diverse

musvåk

Hei,jeg lurer på hvor mange musvåker det er i landet,jeg har nemlig fott ny nabo ved min koie i hedemark,en musvåk 100 meter unna,Den vil vel helst ha stedet for seg selv men jeg må jo på koia jeg å.Er den var for støy og aktivitet i åmrådet?

N.N (04.05.2010)

Svar:

Dette går nok bra, bare du ikke går bort til reirtreet i fuglens rugetid. Antallet musvåk i Norge kjenner jeg ikke, men i Norsk Fugleatlas ble det i 1994 anslått at det kunne dreie seg om mellom 1000 og 2000 par i Norge.

Roar Solheim (04.05.2010)


#Økologi og atferd

Hvorfor trekkfugler

Hvorfor drar trekkfuglene fram og tilbake? Hvorfor bor de ikke bare i et land uten vinter?

I. (04.05.2010)

Svar:

Trekkfugler flyr til områder hvor det er mer mat om sommeren enn der de holder til om vinteren. Til tross for at de kanskje flyr helt fra Afrika til nord for polarsirkelen, så lønner det seg fordi de får fram flere unger enn dersom de forsøker å hekke i Afrika. Om høsten må de fly tilbake, fordi snø og is dekker all maten.

Roar Solheim (04.05.2010)

««første 44 741 - 44 765 av 50 240 siste»»