Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 781 til 44 805 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Spurv?
I dag observerte jeg en spurvelignende fugl på bakken: litt mindre enn spurv og pilfink, men med hvitt "belte" på hodet, hvit stjert og hvite striper langs vingene.
Finner den ikke i fugleboka
N.N (25.04.2010)
Svar:
Kan du ha ett en sivspurv hann? Sjekk denne arten i fugleboka, eller på nettet.
Roar Solheim (17.05.2010)
Enslig dvergpapegøye og egg
Heihei.
Jeg håper du kan svare på spørsmålet mitt :)
Jeg har en rosenhodet dvergpapegøye. Hun er alene og den eneste fuglen jeg har. Hun får mye oppmerksomhet hele tiden og er en såkalt fri fugl. Altså hun er sjeldent i bur.
Her i går la hun et egg. Men hvordan kan hun og hvorfor gjør hun det uten partner?
M. (29.04.2010)
Svar:
Alle hunnfugler kan legge ubefruktede egg (alle våre burhøns gjør også dette!). Kanskje har hun kommet i hekkealder, og ville ha godt av å ha en hannfugl slik at hun kunne ruge ut egne unger.
Roar Solheim (17.05.2010)
Munk eller sortkappet variant
Kikket ut av vinduet og på remsa med meiseboller satt det i kveld en fugl jeg aldri før har observert hos oss. Vi er siste hus inn mot en blandingsskog med et eget 50x50 m naturtjern. Fuglen var ren koksgrå og hadde en kullsort hette. Ingen andre tegn bortsett fra kanskje den røde ringen rundt øynene. Størrelsen var vel som en bokfink, men slankere i kroppsform. Det var liksom en sanger type. Dette vet jeg ikke da jeg ikke egentlig la merke til det da jeg observerte fuglen
T.A. (27.04.2010)
Svar:
Du KAN ha sett en munk. Den kan av og til opptre på foringsplasser, men det er mest vanlig sen høst og tidlig vinter.
Roar Solheim (17.05.2010)
Albino?
Har hatt besøk av en helt hvit fugl på str med en blåmeis. Når jeg så nærmere på den, hadde den svake tegninger som ligner blåmeisens tegninger i hode, men det var svakt brune tegninger. Det lignet en blåmeis bare den var hvit. Er dette en albinoutgave av blåmeisen?
J. (07.04.2010)
Svar:
Nei, det er ikke en albino, men derimot en fugl med et annet genetisk avvik som fører til at fjærene opptar lite eller ikke noe fargestoff under utveksten. Slike helt eller delvis hvite eller lyse individer opptrer hos mange arter.
Roar Solheim (17.05.2010)
forskjell på hann og hunn svane
hvordan ser man forskjell på hann og hunn svaner ?
K.H. (06.04.2010)
Svar:
Hos knoppsvane har hannen en knøl oppe på nebbryggen - det har ikke hunnen. Hos sangsvaner ser du ikke forskjell, her er hann og hunn like.
Roar Solheim (17.05.2010)
Mosegrønn fugl med blå vinger
Hei! Mens vi var på ferie på Mallorca observerte vi noen flotte grønne fugler med blå vinger (undersiden), lys grått bryst og litt mot gult under. Nebbet var rundt og butt sett fra siden. De var ikke så store, kanskje 15-20 cm. Kan dette være en type undulater, selv om de var en del større en de vi har i norske hjem? Eller hva kan det være??
G.H. (01.05.2010)
Svar:
Nei, dette var trolig n type parakitter. Det er små papegøyer av kroppsform som undulater, men litt større. Det finnes minst to arter parakitter som har forvillet seg og hekker i Middelhavsområdet.
Roar Solheim (17.05.2010)
Våren kommer
Hvordan vet fuglene når det er tid for å dra tilbake til Norge?
D.G.E. (29.04.2010)
Svar:
Det vet vi ikke, men trolig er det både styrt av hormoner i kroppen, og dagslysets lengde. Fugler i tropene (Afrika) kan kanskje merke at det er på tide å fly nordover fordi lokale matsorter blir vanskeligere å finne (årstidsvariasjoner mellom regntid og tørketid).
Roar Solheim (17.05.2010)
kjernebiter
Siden kjernebiter er en forholdsvislite registrert fugl i norge, er det interessant å melde fra til dere om en har denne arten noenlunde fast i området? Jeg har gledet meg over tre individer som er noenlunde faste gjester ved foringen for andre år på rad. Mjøs-distriktet.
A. (01.05.2010)
Svar:
Ja, det er absolutt av interesse at du sender melding om dette. Kjernebiteren blir observert rundt Mjøsa, og den hekker trolig i Gudbrandsdalens nedre deler. Gå inn på nettsidene til NOF (www.birdlife.no) og se under organisasjon, der finner du kontaktinformasjon for lokale lag og foreninger for ditt område.
Roar Solheim (17.05.2010)
merkelige ender
Har observert noen merkelige ender ute på jordet vårt, de er hvite med svarte hoder, en svart ring rundt halsen, og svarte kanter rundt vingene. Tror muligens de har noe svart på ryggen også, men litt usikker. De ligner litt på en rase som på engelsk kalles Magpie. Har du/dere noen forslag til hva slags rase dette kan være?
J.O.J. (05.05.2010)
Svar:
Nei, jeg kjenner ikke de ulike rase/variantene av tamender. Men dette høres absoltt ut som en slags tamand, så det er kanskje bedre å søke hjelp hos de som holder på med oppdrett og hold av slike tamfugler.
Roar Solheim (17.05.2010)
Kaster svarthvit fluesnapper eggene til reiret den har erobret
Har en kasse som blåmeis hadde lagt egg opp i. Dagen etterpå var det en hann svarthvit fluesnapper opp i kassen. Når han var borte var også egget til blåmeis borte. Noen dager senere var det 2 blåmeis egg og heftig krangling mellom blåmeis og svarthvit fluesnapper hann. Så ut som svarthvit fluesnapper gikk av med seier. Nå er igjen eggene borte, finner ikke spor etter dem på bakken heller. Kaster fluesnapperen disse ut så dem blir mat til bl.a. skjærer?
R. (13.05.2010)
Svar:
Jeg kjenner ikke noen konkrete observasjoner av at fluesnapperne kaster ut eggene fra andre arter, men det forhindrer ikke at noen faktisk kan gjøre dette. En annen sak er at det er svært sjeldent (har heller ikke her hørt om konkrete dokumenterte tilfeller) at fluesnapperen klarer å kaste ut blåmeis! Det er som regel kjøttmeisen som får unngjelde. Blåmeisene er oftest mye tøffere ved reiret enn sine større slektninger kjøttmeisene.
Roar Solheim (17.05.2010)
Ikke bilde desverre.
En kamerat fant en død fugl å spurte meg siden jeg er intr i fugler. Han beskrev den som liten (mindre enn blåmeis), en rød flekk på størrelse med en lillefingernegl på brystet og mørk blå metallic? på hodet, også på størrelse med en fingernegl.
Dette er 2-3 år siden så han kan ha blandet hode og bryst sier han. Eneste jeg kan tenke meg er gråsisik da det var om vinteren på brettet, men skjønner ikke hva blåfargen kan være. Har utelukket rødstrupe/blåstrupe stilits osv. Står igjen med Gråsisik men den er vel ikke blå noe sted?
Hva kan det være ellers?
På forhånd takk for svar.
O.S. (05.02.2010)
Svar:
Dette høres nok mest ut som en gråsisik, ja. Blåfargen kan kanskje være en litt dreiet hukommelse hos den som beskriver fuglen (?).
Roar Solheim (17.05.2010)
ukjent fugl
Har mat ute til fuglene(solsikkefrø)og har nå fått besøk av en litt "stor" fugl,ligner på bokfink,men er større,og har ett karaftig nebb,litt sky
N.N (12.05.2010)
Svar:
Denne beskrivelsen er litt mangelfull til at sikker artsbestemmelse kan gjøres, men det KAN hende at du har hatt besøk av en kjernebiter. Sjekk denne arten i fuglebok eller på nettet.
Roar Solheim (17.05.2010)
Fuglekasse til linerla
Hvordan skal hullet i kassen til linerla være?
H.H. (14.05.2010)
Svar:
Linerlekasser har åpent frontstykke, så dersom kassen er f. eks. 20 cm høy, og 12-15 x 12-15 cm i bunnmål, så kan den ene frontveggen gå 10 cm opp slik at det blir et hull over på 10 cm høyde og 12-15 cm bredde. Dette er bare angitt som ca-mål - linerlene er ikke spesielt kresne. Gråfluesnapper kan hekke i samme type kasse.
Roar Solheim (17.05.2010)
Fuglelyd
For ei uke siden var jeg på fjellet. satt ved et stort vann da jeg hørte en fugl med en skarp, skjærende lyd. Den "sang" i tonene E- CE- CE- CE (om man skulle spille sangen på et instrument). "CE" ble sunget i et glidende løp. Den første E-en varte litt lenger enn de andre, men også de tre følgende E-ene varte litt lenger enn C-ene.
Jeg så ikke fuglen, men lyden var helt sikkert hørbar over flere hundre meters avstand.
Jeg har lurt litt på om det kan være storlom, men synes ikke lyden er helt lik de opptak jeg har funnet på nettet.
S. (16.05.2010)
Svar:
Jeg klarer ikke å artsbestemme fuglelyder ut i fra slike toneangivelser, dessverre. Hadde jeg kunnet høre et lydopptak av fuglen, så hadde det vært mye enklere. Beklager, men her kommer jeg ikke lenger.
Roar Solheim (17.05.2010)
Stokkand
Hei!
Jeg bor i Trondheim og rett ved leiligheten min er ei fin elv med en del stokkand. Av og til når jeg er ute på tur syns jeg det er hyggelig å mate disse endene litt, men jeg lurer på hva jeg burde gi dem? Er det ok med vanlig brød?
Er redd for å gi dem noe de ikke burde spise! :/
E.P. (16.05.2010)
Svar:
Det er helt OK å gi stokkendene brød, det tar de ikke skade av, og de liker det svært godt! Endene spiser jo korn og frø når de finner dette, så brødrester er ikke så langt unna deres vanlige kost rent ernæringsmessig.
Roar Solheim (17.05.2010)
Hvilken fugl kan dette være??
Hei!
Jeg bor i Trondheim by, rett ved nidelva. I hele vinter har jeg observert en ganske liten svart and som dykker ned i vannet og blir der leeenge! Den har muligens en liten topp på hodet og LITT hvitt på sidene av kroppen. Har sett i alle fuglebøker jeg har funnet hjemme, men ingen ligner! Den ligner litt på toppand...
R.S. (16.05.2010)
Svar:
Hvorfor kan det ikke være nettopp en toppand?
Roar Solheim (17.05.2010)
Grågås
Hvor mange egg er vanlig for grågåsa?? Fant et reir med 11 egg!!
N.N (16.05.2010)
Svar:
I følge litteraturen legger grågjess som regel 5-6 egg, og av og til opp mot 8 egg. Et grågåsreir med 11 egg er nok derfor et uvanlig stort kull!
Roar Solheim (17.05.2010)
Kanadagås
Når starter hekkingen for denne fuglen i år?
A. (17.05.2010)
Svar:
Det varierer fra sted til sted, men de fleste kanadagjessene bør være godt i gang med ruging nå, noen har kanskje til og med klekket kyllinger alt.
Roar Solheim (17.05.2010)
heisann!:)
Lurer da på hva dette er?Blir sprø av å ikke finne det ut.
Håper på hjelp.
mvh jan oddvar fuglevenn
N.N (17.05.2010)
Svar:
Dette bildet har litt for lav oppløselighet til at jeg klarer å si det sikkert. Ved første øyekast minner dette om en jernspurv, men når bildet forstørres (og blir mer uskarpt), kan fuglen minne mer om en piplerke. Derfor kan jeg ikke si sikkert hvilken art dette er.
Roar Solheim (17.05.2010)
heisann!:)
Lurer på om dette er gulsangeren el vår vanligste løvsanger?
J.O.N. (17.05.2010)
Svar:
Dette er en løvsanger. Gulsangeren har ikke ankommet ennå, og den har et kraftigere nebb. I tillegg er det sjeldent å se gulsangeren sitte slik som dette, den gjemmer seg vanligvis vekk mer nede i trærnes bladverk.
Roar Solheim (17.05.2010)
skjære
Hei.
Har hatt ei skjære her uten stjert i heile vinter.Det ser ikkje ut som det hemmer den i det heile tatt.Men den er no litt morsom i form når der flyr rundt her.Lure litt på om den er fødd slik eller om den har vert utsatt for eit angrep.Trur du att stjerten kan vokse igjen viss det er skade?
mvh
Inger Aamaas
I.A. (16.05.2010)
Svar:
Det er ikke uvanlig å se skjærer som mangler hele stjerten, og de ser både litt klumsete og komiske ut. Stjertfjærene vokser ut igjen, så fuglen blir om en stund helt "normal" igjen. Fjærene kan være mistet, f. eks. under angrep fra en katt, slosskamp med andre skjærer o.l.
Roar Solheim (17.05.2010)
Er dette storskarv?
N.N (16.05.2010)
Svar:
Ja, dette er en storskarv.
Roar Solheim (17.05.2010)
Hvilken fugl?
Hei er dette en horndykker?
Bildet er tatt 02.05.2010 på Jessheim. Beklager dårlig billedkvalitet men bildet er tatt på lang avstand med full zoom.
Er denne arten vanlig i våre trakter?
T.O.R. (17.05.2010)
Svar:
Ja, dette er en horndykker. Den hekker på Hedemarken, men jeg er ikke kjent med om enkelte kan hekke i Akershus.
Roar Solheim (17.05.2010)
Hvilken fugl har jeg tatt bilde av her?
A. (16.05.2010)
Svar:
Dette er en rømt tamand, som har sitt utspring fra stokkand. Denne kan parre seg med ville stokkender og få avkom.
Roar Solheim (17.05.2010)
Svart-Hvit fluesnapper
Hei, har hatt svart-hvit fluesnapper i 2kasser i hagen i 7år,iår har den sviktet totalt har ikke sett den engang, har du en mening om hva årsaken kan være?
E.B. (13.05.2010)
Svar:
Nei - dette er bare slik naturen varierer fra år til år. Men mange steder i Sør-Norge ser det ut til at mengden av svarthvitfluesnapper har avtatt de senere årene.
Roar Solheim (16.05.2010)