Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 504 til 49 528 av totalt 50 062 spørsmål «forrige neste»
Kjernebiter
Jeg bor i Hallem i Verdal.
Den 21. februar så jeg 5 fugler som jeg aldri før har sett i dette området. Jeg fikk ikke fotografert de, men etter å ha studert fuglebøker, fant vi ut at det var kjernebiter. De hadde tilhold på matbrettet en kort tid, ca 5 minutter.
Er det vanlig at disse fuglene finnes så langt nord.
O.M. (15.05.2006)
Svar:
Kjernebiteren har utvidet sitt utbredelsesområde i løpet av de siste tiåra, og finnes nå hekkende fåtallig i alle fall i Sør-Trøndelag. Jeg vil anta at antall observasjoner i Nord-Trøndelag også har økt i denne perioden, men de er på langt nær vanlige nord for Trondheimsfjorden.
Frode Falkenberg (01.06.2006)
Forlatte fugleegg
Har en fuglekasse som jeg i dag så hadde fått stengt igjen innagngen ved at taket falt ned fra innsiden. Har ikke sett mora på to dager, og er redd hun ikke har kommet seg inn. Det er egg i redet og disse trenger jo konstant ruging. Hvor lenge holder de seg uten mor? Tro det er kjøttmeis...Den er blå og brun. Hva gjør jeg for at ungene skal overleve???
E. (19.05.2006)
Svar:
Eggene kan klare seg uten mye ruging om kullet ikke er ferdiglagt. Har hunnen allerede begynt rugingen, så vil eggene dø når de blir nedkjølt. Ungene er avhengige at foreldrene har tilgang til å mate dem. Om inngangen er stengt bør du åpne den. Jeg vil ikke anbefale deg å ta inn ungene.
Frode Falkenberg (01.06.2006)
problmer med duer
Taket er fullt av dueskitt.Finnes det en måte å unngå dette på?
N.N (25.05.2006)
Svar:
Du kan f.eks. kjøpe en plasthubro som du kan montere på taket ditt. Det hjelper...
Frode Falkenberg (01.06.2006)
Fugler ved kysten
Hvilke fugler er det mest vanlig og finne langs kysten?? Trenger dette til en oppgave på skolen, og håper på svar snarest mulig.
M. (31.05.2006)
Svar:
Du kan hente ut opplysninger fra aktiviteten "Fugleliv langs kyst og vatn": http://www.miljolare.no/data/ut/vann/natur/vn9/
Frode Falkenberg (31.05.2006)
fossekallen
Hei!
Hvorfor ble Fossekallen vår (Norge) nasjonalfugl?
skal skrive stil om det...
P. (31.05.2006)
Svar:
Ta en titt på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=nasjonalfugl+nrk&send=S%F8k%21
Frode Falkenberg (31.05.2006)
F
Hva er en fossekall for noe?
D.H. (31.05.2006)
Svar:
En fossekall er en fugleart. Den er vår nasjonalfugl, og du kan lese mer om den på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530.
Frode Falkenberg (31.05.2006)
Tårnseiler - hekkeplass
Vi har stor glede av årvisst hekkende tårnseilere og låvesvaler oppunder taket på et gammelt hus på nabotomten. Nå står det gamle huset i fare for å bli revet og hekkeplassen vil forsvinne.
Hvordan kan jeg lage innbydende hekkeplasser for tårnseilere og svaler på mitt hus for å beholde dem i nabolaget ?
F.E.W. (29.05.2006)
Svar:
Det er ikke noe problem å lage kasser tilpasset tårnseilere. Man kan få kjøpt spesialtilpassete takstein (som jeg dessverre ikke har funnet link til), og mange typer mer eller mindre klassiske kasser:
http://www.jacobijayne.co.uk/birds_wild-life_shop.php?page=NESTBOX&type=SWIFTS. Du kan også snekre dine egne kasser. Ta forøvrig en titt på:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php for litt mer info.Frode Falkenberg (30.05.2006)
fugleinfluensa
hvordan vil det gå med småfuglene våre vil vi miste dem på grun av fugleinfluensan.
K.A..B. (04.05.2006)
Svar:
Du trenger absolutt ikke å bekymre deg for det. Så langt er det knapt påvist spurvefugler med fugleinfluensa, og på denne tiden av året vil de ikke samles slik som om vinteren. Det er nærmest en forutsetning for at viruset skal spre seg at mange fugler har nær kontakt.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Hvor ofte??
Hey der jeg er en jente på 12 år som har et fugleprosjekt og lurte på hvor ofte må en fugl mates? Og når åpner øynene til fugleungen seg? Takk for svar=D
K. (15.05.2006)
Svar:
En fugl må ha mat flere ganger om dagen. Hvor fort øynene til fugleunger åpnes avhenger av hvilken art det er snakk om. Hos noen arter er øynene åpne umiddelbart etter klekking, men hos andre arter tar det flere dager.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
gråspurv
gikk i 17de mai tog igår, og fikk se noe jeg aldri har sett før, gråspurv mamma som kastet sine nye klekkede unger ut av sitt reir, er dette vanlig hos disse fuglene eller?
J. (18.05.2006)
Svar:
Dette er definitivt en meget uvanlig atferd som jeg ikke kjenner til. Det ble forøvrig nylig publisert en artikkel i fagtidsskriftet IBIS, som omhandlet gråspurvkannibalisme. Da foret moren de andre ungene med en død gråspurvunge.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
svarttrost
Har sätt observerat en svarttrost som låg helt stilla på marken i 1 minut sen började den rista på vingarna, vad var det? Näbben var orange är det bara gamla trostar som har det? När får koltrasten barn?
A. (09.05.2006)
Svar:
Det kan høres ut som om du har sett en fugl som har vasket av seg parasitter. I godværsdager legger gjerne svarttrosten seg flat på bakken, gjerne et støvete sted, for å drive ut fjærparasitter. Et bilde av en fjellerke som "støvbader" ser du på http://cyberbirding.no/photo/e_alpestris_06.php.
Det er som du sier gamle svarttroster som har orange nebb, og helst hannene. Hunner kan være ganske variable på akkurat det.
Svarttrosten får sine unger fra april til juli, avhengig av hvor man finner de i landet (nord-sør).Frode Falkenberg (26.05.2006)
Hvor har det blitt av gulspurven??
Før kunne man ofte høre gulspurven synge på denne tiden av året, men nå hører man den jo ikke lengre... Hva har skjedd??
H. (12.05.2006)
Svar:
Mange fugler i kulturlandskapet synes å ha vanskelig tider i visse deler av landet. Dette gjelder også for gulspurven, som er knyttet til områder med jordbruk og korndrift.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
vokser fjærene på stjerten igjen?
og fjær ellers og?
N.N (13.05.2006)
Svar:
På grunn av slitasje må alle fuglefjær skiftes med jevne mellomrom. Dette fjærskiftet (som på fagspråket kalles myting) skjer til forskjellig tidspunkt på året, avhengig av art og hvilke fjær det er snakk om. Skulle en fugl være uheldig å miste ei eller flere stjertfjær utenom perioden for stjertfjærskifte, vil de uansett vokse ut igjen. Stjertfjærene er viktige for å flyge skikkelig.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
trostunge
hei noen barn fant en trost unge som falt ut av et reir.De kom og leverte den til meg og lurte på om jeg kunne hjelpe den...er veldig glad i dyr så jeg vil gjør et forsøk..den har nesten alle fjærene å prøver å fly så tror ikke det er mange dagene før den er klar...
Lurte på hva jeg kan fore den med og hvor ofte,hvor mye?har hørt at de kan ha kattunge boksemat?
Håper på svar,vil gjerne at den overlever..
E. (25.05.2006)
Svar:
Proteinrik kost er viktig når ungen er liten. Det vil si at den godt kan like insektlarver og meitemark.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Sangere i Romsdalsregionen??
Hei, hvilke sangere finner man hekkende i Romsdal??
H. (24.04.2006)
Svar:
Du kan gå inn på Norsk Ornitologisk Forening sin nettside og hente ut informasjon om alle hekkende norske fuglearter (med kart). Direkte link til atlaset er http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Due sort!
Hei. Her jeg bor har vi bare ring duer stort sett vi bor i nord trøndelag i en liten bygd. Men idag har vi observert en ny due som er lysebrun. Og ganske tam. Hva slags due er det? Den er mindre en ringduen som er ganske store. Denne har samme størrelse som by duer..eller skogduer som de kanskje heter. Takknemlig for svar.
B.B. (24.05.2006)
Svar:
Enten har du sett en lysebrun fargevariant av bydue (som forekommer), eller så kan det kanskje være en tyrkerdue. Mer om tyrkerdue kan du lese på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3750.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Antall fuglearter
Hvor mange arter fugl regner man som "norske"?
Og hvor mange mener man det finnes per i dag i verden?
M.L. (12.05.2006)
Svar:
Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge, mens det fram til og med 2004 blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.
På verdensbasis finnes det i overkant av 10000 fuglearter, der over 10% av artene er kategorisert som truet.Frode Falkenberg (26.05.2006)
Fugle mobbing
Hei.
Jeg leste et svar der du fortalte om fugle mobbing. Fugler som samler seg og mobber feks ugler. Har du noen bra linker der jeg kan lese mer om dette?
N.N (02.05.2006)
Svar:
Et bra sted å starte er på RSPB sine nettsider. De er på engelsk, men her finner du mye god informasjon om mobbing: http://www.rspb.org.uk/birds/advice/mobbing/
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Hønsehauk
jeg trenger alt jeg kan få vite om Hønsehauken. som vingespenn, hurtighet, syn, økosystemet som fuglen er med i, fiender og bytter, osv...
håper du kan svare så fort som mulig.
takk
E. (12.05.2006)
Svar:
Jeg foreslår at du stikker innom et bibliotek og finner ei fuglebok. Der får du nok svar på dine spørsmål. I mellomtiden kan du lese litt på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=213 og http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=82.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
humlekolibri
hur mycket väger äggen
N.N (04.04.2006)
Svar:
De minste kolibriartene har egg som veier mindre enn et halvt gram!
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Nøttekråke
Hvor sjelden er nøttekråke? Flere ganger sommeren 05 så jeg et par som hoppet rundt i trærne i Gymnasparken i Lillehammer. Har aldri sett fuglen tidligere, og kjøpte meg fuglebok umiddelbart for å sjekke ut hvilke art det var... det var et artig syn! De var kvikke og effektive.
H.S. (22.05.2006)
Svar:
Før 1995 var nøttekråka kun å finne ved Oslofjorden og på Vestlandet. På midten av 90-tallet invaderte østlige nøttekråker store deler av landet. Noen av disse fuglene returnerte ikke til Russland, men begynte å hekke hos oss. I dag finner man levedyktige bestander av nøttekråker flere plasser i Sør-Norge. Les mer om nøttekråka fram til 1995 på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131, samt litt om de nye østlige hekkefuglene på http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.php.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
foring
Jeg forer fuglene med solsikkefrø,kan jeg fore hele året,eller bør jeg slutte når de får unger.
K.S. (21.05.2006)
Svar:
Du kan fore hele året. Mange av de artene som tiltrekkes foringsbrett benytter uansett annen mat til sine nyklekte unger. Da er det som regel insektlarver og andre evertebrater som er hovednæringen. I denne fasen er det viktig for ungene å få godt med proteiner, noe insekter inneholder mer av enn frø av ymse slag.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Nattsanger
Vi bor på landet, langs et 3 mil langt ferskvann.
De siste 2 ukene, ca. siden 8. mai er vi blitt holdt våkne hele nettene av en fugl som "synger" hele natten.
Den starter i 23-tiden på kvelden når all annen fuglesang har opphørt, og gir seg ikke før i 4-tiden på morgenen når andre fugler våkner til liv. Den sitter alene i et tre en eller annen plass nedenfor huset. Det er langt i fra noen vakker sant. Det er en helt monoton lyd, likt hele tiden og uten pause. Min mann har bodd her i over 50 år, og kjenner veldig godt de fleste fuglene når de synger. Denne har han imidlertid aldri hørt før. Det er ikke en nattergal, for den lyden kjenner vi igjen.
Hva kan det være?? Er det ender som som holder det gående slik om nettene??
K og M
N.N (22.05.2006)
Svar:
Det høres ut som om du har hørt en gresshoppesanger. Om lyden stemmer, er beskrivelsen av fuglens oppførsel meget passende. Lytt på gresshoppesanger fra denne siden (alfabetisk sortert): http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php
Frode Falkenberg (23.05.2006)
Rovfugl
Hvor tungt kan egentlig en ørn (havørn) løfte?
C.A. (19.05.2006)
Svar:
Havørnas næringsemner ligger i vektområdet fra 100 gram til opptil 8 kilo. Normalt tar de bytter på under 2,5 kilo.
Frode Falkenberg (23.05.2006)
Havørn
Hei.
Jeg oppdaget den 17. april en utklekt havørnunge. Dette er vel litt tidlig? Har ikke besøkt reiret etter det før i går (20. Mai). Lå da lenge å beskuet en av de voksne rev biter av et rådyrkje. Tok masse bilder og film. Når jeg kom hjem og fikk studert bildene litt nermere, oppdaget jeg et hvitt egg.. Er det mulighet for at de har lagt et nytt egg når de var så tidlig ute med det første?
O. (21.05.2006)
Svar:
Det er nok tvilsomt. Egget er trolig ubefruktet, og det har blitt liggende i reiret. Skulle en ny havørnunge komme til verden en måned etter den første, så ville den ikke hatt mye å stille opp med mot sin større bror eller søster. Det er sterk konkurranse mellom søskenene i et ørnereir.
Frode Falkenberg (23.05.2006)