Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 706 til 44 730 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Hvilket fugel er norge største og minste fugel?
B. (01.06.2010)
Svar:
Knoppsvanen er den største med sine opptil 20 kilo, mens fuglekongen er den minste. Fuglekongen er rundt fem gram.
Frode Falkenberg (02.06.2010)
Ugler!
Vi bor i Rendalen i Hedmark. På tomta har vi et stort furutre som ugla har reir i. Det er en ugle som er relativt lys gulbrun på vingene og den er aktiv på dagen. Den flyr over gårdsplassen og over hodene våre. Har desverre ikke fått tatt bilde av den fordi han er så rask. Hva slags ugle kan det være?
T.M.S. (01.06.2010)
Svar:
Det kan dreie seg om en hornugle kanskje? De kan finne på å være litt dag- og skumringsaktive. Et alternativ er den brune utgaven av kattugle, men den er mørkere. Se bilder av de to artene på (hornugle): http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5843&vis=bilder og (kattugle): http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5750&vis=bilder
Frode Falkenberg (02.06.2010)
Aktivitet i fuglekassa
Under ruging observerte jeg at blåmeisen til stadighet boret hodet ned i redet og rotet rundt. Jeg antok at det kanskje var en aktivitet for å snu på eggene. Men nå etter at alle eggene er klekket så fortsetter denne aktiviteten. Stjerten er ofte i været og hodet romsterer mellom ungene mot bunnen av redet. Den samme har jeg observert i kassa til spettmeisene, om enn ikke så hyppig. Har dere noen forklaring på denne oppførselen?
N.N (31.05.2010)
Svar:
Fuglene jakter på parasitter i reiret. Lopper og andre blodsugere er det viktig å fjerne, slik at ungene ikke tappes for mye blod. Derfor denne aktiviteten.
Roar Solheim (31.05.2010)
Fluesnapper på jakt etter bolig?
I noen dager har min blåmeiskasse med 8 unger hatt hyppige besøk av denne fuglen som jeg antar er en fluesnapper på jakt etter bolig. Han har så vidt jeg vet ikke vært inne i kassa, bare korte besøk i åpningen. Er det sannsynlig at en fluesnapper vil gjøre et forsøk på å erobre en kasse med halvannnen uke gamle blåmeisunger?
(Beklager kvaliteten på bildet som er fra et utendørs webkamera.)
N.N (31.05.2010)
Svar:
Ja, dette er en svarthvit fluesnapper hann. Den forsøker ofte å kjempe seg til en reirplass ved å jage ut meiser. Det er først og fremst kjøttmeisen som får unngjelde, mens det ikke ser ut til at den klarer å fordrive blåmeisene - de virker tøffere enn sine større slektninger. Derfor går dette trolig bra for blåmeisene.
Roar Solheim (31.05.2010)
uthuling
Hei.
Hvordan huler jeg ut en træ-stubbe? Skal forsøke og lage enda en Uglekasse men denne gangen av en stubbe.
M.K.D. (31.05.2010)
Svar:
Du bør helst få tak i en trestammebit som allerede er råtten i sentrum. Da kan du forsiktig hogge hulrommet større med et huljern og hammer. Hvis du skal hule ut en fersk stamme, må du trolig dele den i to halvdeler på langs, hule ut hver av halvdelene, og så spikre eller skru halvdelene sammen igjen.
Roar Solheim (31.05.2010)
Skjære
Hei!
På vei hjem i dag fløy en skjære over meg med en levende fugl i nebbet. Den lille fuglen i nebbet hylte og flakset med vingene. Er skjærer rovfugl som tar levende bytte?
J. (31.05.2010)
Svar:
Ja, alle kråkefugler kan faktisk opptre som rovfugler og ta levende byttedyr, i form av smågnagere, spissmus, frosk, fugleunger og små fugler. Når fugleunger har hoppet ut av reiret, og ikke ennå kan fly skikkelig, er de et lett bytte for både kråkefugler, rovfugler, ugler og katter, så de lever farlig en stund.
Roar Solheim (31.05.2010)
Spørsmål:
hvilke egg er dette? lå på bakken ved elv? snipe sikkert men hvilken?
K. (30.05.2010)
Svar:
Det kan se ut som strandsnipeegg, men litt vanskelig å si når en ikke har noen målestokk å måle størrelsen av eggene mot.
Roar Solheim (31.05.2010)
Sein hekking for kjøttmeis? Sjekking av kasser.
Hei
Jeg hengte opp en kasse i seneste laget 27 april, men det var bygd tomt reir der 14 mai. Sjekket den i dag igjen 29 mai. Da lå det en kjøttmeis i kassen og ruget.Jeg har vel ikke forstyrret på feil tidspunkt nå? Hvordan vet man når man kan sjekke kassen på rett tidspunkt når hekketidspunktet varierer?
Dette er nedre Telemark.
R. (29.05.2010)
Svar:
Hvis kjøttmeisen ble liggende å ruge, og ikke fløy ut fra kassa da du sjekket den, er det ikke særlig stor fare for at den forlater reiret. Kjøttmeis kan være litt sky dersom de skremmes av tidlig i rugeperioden, men en sjekk hvor meisen får ligge i ro og ruge, skader ikke.
Roar Solheim (31.05.2010)
Mate fuglene nå
Er det en god ide å fremdeles mate fuglene med solsikkefrø? Det er så koselig å se og høre på dem inne i hagen :)
K. (31.05.2010)
Svar:
Fuglene kan du mate hele året, med akkurat det du har å tilby! Kos deg med fuglenes nærvær!
Roar Solheim (31.05.2010)
svart-hvit fluesnapper
Har hvert år hatt et par som legger egg i kasse like ved huset. De sitter på en busk like ved mitt stuevindu, men nå så jeg plutselig at en er skadet på hodet. Hva kan ha hendt, og kan den overleve med denne skaden ?
T.B. (30.05.2010)
Svar:
Denne hannen har nok vært i slosskamp med en annen fugl for å kapre et reirhull, trolig er det en kjøttmeis den har sloss med. Fjærene gror ut igjen, og dette klarer den helt fint.
Roar Solheim (31.05.2010)
Plagsomt fuglerede.
Har et fuglerede under takstein på huset. Mest sansynlig snakk om at jeg har slurvet under bygging med fuglebånd, så nå kryper de opp enden av vindskeien.
Hvertfall - nå når det er full akt. i reiret har jeg et problem med at de driter ned biler, uteområdet og alt annet som står i "innflygnings-banens" vei. Har vurdert å fjerne reiret nå, men har forstått at dette er fy-fy. Må jeg leve med etse-merker i lakken på bilen i 2-3mnd til og SÅ fjerne det tomme reiret og lukke igjen under taket??
N.N (31.05.2010)
Svar:
Dessverre, ja. Jeg har selv opplevd stær som flyr rett over bilen og skiter på den, og problemet må enten løses ved daglig avskylling av skitt, eller å dekke til bilen med et biltrekk. Når fugleungene er ute vil det lønne seg å raskt tette igjen hullet, slik at du ikke glemmer det før fuglene er der på nytt neste år. Heng opp en fuglekasse et sted hvor fuglene ikke flyr rett over bilen (eller klesvasken for den saks skyld).
Roar Solheim (31.05.2010)
Hvilke fugl er dette mon tro?
Hei, denne lille fuglen fløy mot et vindu i Seljord i mai. Etter litt hvile var den på vingene igjen. Den har jo veldig karakteristiske trekk, men jeg fant likevel ikke ut hvilke art det er. Øystein
Ø. (31.05.2010)
Svar:
Bildet viser en juvenil dompap. Utpå sommeren vil den få svart hette som de voksne fuglene har.
Frode Falkenberg (31.05.2010)
havørn
Spiser ikke havørnen mindre dyr? Har fått inntrykk av at den bare lever av fisk, og har aldri sett bilder eller film av at den har jaktet på noe annet
S. (25.05.2010)
Svar:
Havørnene jakter også sjøfugl, både måker og ender, men det ser ut til at de sjeldent tar pattedyr på land. Ellers er de raske til å finne døde dyr, og de kan også stjele bytte fra kongeørn (og der i gjennom kapre pattedyr som byttedyr).
Roar Solheim (30.05.2010)
Ossen fugl er dette?
Hallo, jeg bare lurte på om dere viste hvordan fugl dette er, den fløy inn i vinduet til en bekjent, å var noe fortumlet en stund før den atter tok vingene fatt.
A.W. (27.05.2010)
Svar:
Dette er en tamdue fra oppdrett.
Roar Solheim (30.05.2010)
Løvsanger?
Er dette en løvsanger?
Er ikke så go på sangere så jeg er ikke helt sikker.
Håper bilde er godt nok.
T.H. (29.05.2010)
Svar:
Det er enten løvsanger eller gransanger, men det ser mest ut som en løvsanger. Det er noe vanskelig å avgjøre om føttene er lyse eller mørke (gransanger).
Roar Solheim (30.05.2010)
Gulpebolle.
Heisann, fant en gulpebolle i skogen idag, vet du hvilken art den kan tilhøre?
Ble funnet i bar og løvskog, utenfor bergen. (Bilde Vedlagt)
M.K. (29.05.2010)
Svar:
Vanskelig å si, men den kommer i alle fall fra en planteeter på grunn av alle frøene. Den er altså verken fra ugle eller rovfugl.
Roar Solheim (30.05.2010)
Spørsmål:
lurer på hvilken fugl som lager slike reir?
K. (30.05.2010)
Svar:
Dette kan se ut til å være et gjerdesmettreir.
Roar Solheim (30.05.2010)
Spørsmål:
Vi har mange forskjellige fugler i hagen, bl a flere par Dompap. Kan dette være en Dompap-unge?
B. (26.05.2010)
Svar:
Det stemmer! Dompapen sin første fjærdrakt ser slik ut, men i løpet av sin første sommer og høst vil ungene skifte de fleste kroppsfjærene. Når de nye fjærene vokser ut, vil de se ut som "normale" dompaper.
Frode Falkenberg (28.05.2010)
Rar trost
Vi har en trost i hagen som er litt spesiell med mye kvitt på bryst og nakke. Hva slags trost er dette? Bilde følger vedlagt.
Å.E. (27.05.2010)
Svar:
Dette er en leucistisk (delvis albino) gråtrost. Fin dokumentasjon av en artig fugl!
Frode Falkenberg (28.05.2010)
Strandsnipe?
Er dette strandsnipe? Fuglen har tydelige vingebånd ettersom hva jeg kan se, den flyr med veldig pulserende vingeslag langs en elv (i bakgrunnen på elva)
Det er to stykker som hekker (har ikke funnet noe reir) så vidt jeg skjønner. Fuglen er ellers svært aktiv og står ikke lenge rolig. Er ikke så veldig god til å identifisere vadere (samt sangere) så kunne trenge litt help med denne.
Elven går gjennom Børkelangen i Aurskog-Høland kommune i Akershus.
P.S:Ikke så veldig bra bilde pga avstand
T.H. (27.05.2010)
Svar:
Jepp, dette er en strandsnipe. Finn mer informasjon om strandsnipa på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4568
Frode Falkenberg (28.05.2010)
Hvilken art?
Lurer på om det er mulig å se hvilken art dette er? Finner ingen som ligner i boka. Bildet er veldig dårlig, rakk bare ett før den var borte. Det er tatt ved Øvre Leirfoss i Trondheim 23.05.10.
R.F. (27.05.2010)
Svar:
Det ser ut som en gluttsnipe. Les mer om gluttsnipa på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=44
Frode Falkenberg (28.05.2010)
ringmerket fugl
Hei. Sist helg var jeg på hytta, og under en skogstur fant jeg en død rovfugl. Den lå rett under en kraftledning, så jeg tror den har blitt drept av elektrisk støt. Det viste seg at fuglen var ringmerket, og jeg har tatt vare på ringen. Hva skal jeg gjøre med den? Jeg tror det står Finland på ringen, og jeg tror fuglen er en tårnfalk, se bilde, men vil gjerne vite om det er riktig. Hilsen Heidi
H.K. (25.05.2010)
Svar:
Ja, det stemmer at dette er en tårnfalk - en hunn. Det er viktig at du rapporterer denne. Bruk skjemaet på http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/fugl/ringmerking/Rapport_gjenfunn.htm. Du vil få svar fra Ringmerkingssentralen i Norge med merkested, alder osv. etter en stund.
Frode Falkenberg (27.05.2010)
Hvilken fugl
Bildet er tatt ved Marstein fyr.
N.N (25.05.2010)
Svar:
Bildet viser en ung dvergmåke og en voksen svartbak (bak). Dvergmåka er en sjelden art i Hordaland, og såvidt meg bekjent er den ikke påvist før i Austevoll kommune. Det hadde vært fint om du kunne sende dato og navn på observatører til meg, slik at vi kan få lagt det inn i våre arkiver. Et veldig flott bilde er det, med den minste og største måka i Norge på samme bilde!
Frode Falkenberg (27.05.2010)
Fargerik fugl
Hvilken fugl er dette? Den har hengt rundt hytta vår den siste tiden. Den bruser med fjærene. Dette bildet ble tatt da den satt på taket
S.S. (24.05.2010)
Svar:
Dette er en blåstrupe hann. Blåstrupen kalles også fjellets nattergal på grunn av den vakre og varierte sangen. Flott bilde!
Frode Falkenberg (25.05.2010)
flaggermus
Det har lagt seg til en liten flaggermus i hagen.Den puster veldig.Hvor skal jeg gjøre av den til kvelden kommer.Vil den ikke fly noe sted før det er mørkt? Den ser ikke skadet ut, men er kanskje syk.
N.N (21.05.2010)
Svar:
Kontakt Norsk Zoologisk Forening ang. flaggermus. De har faktisk et eget mottak: http://www.zoologi.no/flmus/flm_funn.htm#adresse
Frode Falkenberg (25.05.2010)