Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 282 til 44 306 av totalt 49 931 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags reir?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags reir kan dette være? Det er plassert i 1,5-2 meters høyde i et grantre, er som bildet viser overbygd, og har 2 sideinnganger. Det er funnet i et skogholt i Øyenkilen i Fredrikstad, ca 100 meter fra sjøen.
Hvis meis, hva slags er mest sannsynlig? Eller er det noe helt annet?

F.T. (10.06.2010)

Svar:

Trolig fuglekonge.

Roar Solheim (10.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en Musvåk? Observerte den på en rasteplass ca 20 min nord for Arendal, ved Vektstasjonen, i forbindelse med pause i dag 10/0-2010 ca kl 09:20
Desverre ikke så godt bilde, tatt med speilreflekskamera og 200 mm objektiv. Avstanden er ca 60-70 m Ser ut til at den har mus i nebbet så jeg syntes det var litt artig.

S.O. (10.06.2010)

Svar:

Ja, dette er en musvåk.

Roar Solheim (10.06.2010)


#Økologi og atferd

Kvinand med 16(!) unger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Bor på Byåsen i Trondheim og oppdaget ei kvinand med hele 16 unger, det må da være mer enn normalt? De holder til i en liten dam (Stokkedammen) og det er ingen andre ender der, så det må nesten være moras unger alle 16? Eller er det en andebarnehage?

A.C. (06.06.2010)

Svar:

Kvinendene parasitterer hverandre og legger egg i andres reir. På den måten kan en kvinand i enkelte tilfeller bli liggende å ruge på 15-20 egg, langt flere enn den vanlgvis legger selv. Ved å anyle på andre ender klarer kvinendene å spre eggene sine i flere reir - da er det større sjanse for at i alle fal noen av ungene overlever. Denne formen for reirparasittisme er kanskje den utviklingsmessige starten til at gjøkene begynte å legge egg i andre arters reir.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Tok bilder av noen fugler i Egypt nylig. Dette er en av dem. Har sjekket fugleboka, men klarer ikke å identifisere den utover at det vel er en due...?

N. (06.06.2010)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en palmedue, uten at jeg har sjekket den nøye.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Hvilken fugl er dette? Fototgrafert idag i Fjellbjørkskog på vel 900 moh i Sør-Fron. Løvsanger?

S.L. (06.06.2010)

Svar:

Ja, dette er en løvsanger. Merk de lyse føttene.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Diverse

due eller ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg legger siste hånd på verket i forbindelse med en større bok om kirkene i vårt distrikt - Halden. I en av kirkene hang det tidligere en fugl over dåpsplassen.

Den er fra 1700-tallet og var opprinnelig forgylt. Senere er den blitt malt hvit. Kilder er uenige om hva slags fugl dette er. De fleste skriver due, fordi den symboliserer Guds ånd når den henger over dåpsplassen. Men enkelte kilder sier at det er en ørn. Uenigheten også blant fotfolket har ført til at fuglen er gjemt bort på kirkeloftet. Menigheten vil ikke ha en ørn over dåpsplassen!! Jeg lager et poeng av dette med ”due-ørnen” og spør deg derfor om noen opplysninger.
Har lest at det er fra 285 til 550 ulike duearter. Ulike leksika har ulike opplysninger. Hva vil du anslå?

Et TV program (Newton?) trakk for en tid siden fram duer som ser ut som ørner. Kan denne fuglen (vedlegg) være en slik? Eller tror du at det bare er en fantasifullt utskåret fugl?

Hvis dette er en ørneliknende due, hvor i verden finner vi i så fall slike. Er de utdødd eller finnes de noe sted fremdeles?



Jeg beklager å måtte fortelle deg at manus skulle ha vært levert allerede, men jeg vil så gjerne komme til bunns i denne due/ørne problematikken.

Har du noe å bidra med i oppklaringen? Bare en setning eller to – så ville jeg bli svært begeistret.



Vennlig hilsen Inger Lise Skauge

I.L.S. (07.06.2010)

Svar:

Denne fuglen ser for meg ut til å skulle forestille en ørn (er ikke ørnen symbol for en av apostlene???), men den er en dårlig etterligning, sannsynligvis fordi kunstneren ikke har hatt bedre kunnskap om ørners utseende. Slike misvisende avbildninger er ikke noen uvanlighet i kunstverdenen! Hodet og nebbet er tydelig en ørneframstiling, og for meg ser det ut som at kunstneren også har satt en slags krone på hodet til fuglen.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Hei vi tok på noen tjelde egg på ein øy..tror du at han vil forlate de???

F. (08.06.2010)

Svar:

Nei, fugler reagerer ikke på dette. Det som er mer farlig, er at pattedyr som rødrev og mink kan følge duftsporet etter deg til reiret, og slik finne og spise opp eggene. Derfor skal man helst ikke gå helt inn på fuglereir.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit spurv??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, bare lurer på hva slags fugl dette er? Den holder til på Biri

M.B.J. (09.06.2010)

Svar:

Dette er en nesten hvit gråspurv eller pilfink. Den er ikke albino, da hadde den hatt rødt øye, men den har en genfeil som gjør at fjærene under utvekst ikke tar til seg fargestoffer.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Fuglekasser

Døde fugleunger

Fugleungene i fuglekassa vår ble bare noen dager gamle. Vi tittet nedi raskt, annenhver dag.

Kan det være at vi skremte bort foreldene så ungene fryste hjel?

N.N (09.06.2010)

Svar:

Nei, det skal dere ikke være engstelige for. Sannsynligvis har en av foreldrefuglene omkommet (drept av katt, fløyet mot vindu, bilkollisjon, tatt av hauk etc), og da vil ofte den andre gi opp ungeforingen fordi den ikke klarer dette alene.

Roar Solheim (09.06.2010)


#Diverse

Nysgjerrigper

Kan fugler gå baklengs ?

H.H. (09.06.2010)

Svar:

Interessant og uvanlig spørsmål! Ja, de kan det. Alle fugler som lever mest på bakken (hønsefugler, vadefugler m. fl.) kan gå baklengs, men de gjør det bare dersom de skal "rygge" vekk fra en hindring eller noe annet en kort strekning. Skal de lenger tilbake fra der de kom, så snur de og går med hodet først. Men det kunne være interessant dersom de som forer småfugl kikker etter og merker seg om for eksempel spurver eller meiser noen gang går bakover!

Roar Solheim (09.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er usikker på arten, siden jeg ikke har funnet noen med helt ensartede farger i noen av fuglebøkene mine.
Takk for svar! :)

J. (07.06.2010)

Svar:

Dette er en sivspurv hann.

Frode Falkenberg (07.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ved Østensjøvannet en tidlig morgen fotograferte jeg denne fuglen, som jeg mistenker er en buskskvett? Men jeg synes også at den ligner på en tamarisksanger, men de lever jo i sydlige deler av Europa, så det må vel være feil? :)
Takk for svar!

J. (07.06.2010)

Svar:

Dette er en suvspurv hunn. Les mer om sivspurven på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=161

Frode Falkenberg (07.06.2010)


#Diverse

hakkespett

Her i Rennebu blir fuglen hakkespett også kalt Svartgjertrud. Er det flere steder den kan bli kalt det?

J.R. (26.05.2010)

Svar:

Det er nok svartspetten som blir kalt Svartgjertrud i Rennebu. Også i Oppland går dette dialektnavnet igjen. Navnet gjertrudsfugl går igjen som dialektnavn flere steder i Sør-Norge.

Trolig er opprinnelsen til dette navnet gammelnorsk: geirtrutr som betyr spydmunn. Så er det i nyere tid omtydet til Gjertrud grunnet likhet med kvinnenavnet.

Det finnes for øvrig 8 arter med spettefugler (også kalt hakkespetter) i Norge.

Magne Myklebust (04.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglar i Georgia

Kva for arter har eg teke bilete av i Georgia ?

http://picasaweb.google.no/nils.valland/Fugler_Georgia?authkey=Gv1sRgCPeB2aiWnL31sQE&feat=directlink

N.V. (03.06.2010)

Svar:

Følgende klarer jeg å identifisere umiddelbart: steinspurv, tamarisksanger (mulig også sivsanger, men jeg tror ikke det), trostesanger og hønsehauk. Det er noen Acrocephalus- og rovfuglbilder jeg ikke tar, men noen av de kan godt dreie seg om en av de nevnte artene.

Frode Falkenberg (03.06.2010)


#Diverse

Fuglenes lov og rett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har et kjøttmeisreir på min balkong til stor glede for oss å følge med utviklingen av de 8 små. Styret i boligsameiet gikk ut med informasjon om at ytterveggene i blokken skal høytrykkspyles. Fuglene klekket ca 24. mai, og det pågår nå en intens mating fra foreldrene. Mitt skrekk er at foreldrene kan bli skremt bort og forlate reiret mens dette pågår. Jeg har tatt kontakt med 3 personer i styret ang dette. De har tydeligvis ikke tatt meg alvorlig da jeg ikke fikk noe svar fra dem, og kontaktet entreprenør direkte. Han hadde ikke blitt kontaktet av styret. Han, i sin tur, tok dette meget alvorlig, og sa han ville ordne det slik at arbeidet ble gjort således at fuglene ikke ble forstyrret. Jeg er mektig skuffet over styrets holdning og ønsker med loven i hånd konfrontere dem. Hvilke rettigheter har disse fuglene? Jeg bor ikke i et fredet område eller fuglene er fredet, men for meg har det ingen betydning - det er 8 liv det dreier seg om. Håper jeg kan få et veldig raskt svar. Med venlig hilsen

S.L.M. (03.06.2010)

Svar:

Veldig bra initiativ Sonny! Kjøttmeisungene har en reirtid på drøyt 2,5 uke, så om borettslaget kan utsette dette arbeid til 10-15 juni, så hadde jo det løst problemene.

Frode Falkenberg (03.06.2010)


#Fuglekasser

kjøttmeisunge falt ut av redet

hva gjør jeg med kjøttmeisungen som har falt ut av redet?

N.N (02.06.2010)

Svar:

Legg den tilbake så fort som mulig!

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Fuglekasser

Kattugle.

Jeg satte opp en fuglekasse beregnet på ugle (gammel tegning)ca 50-60m bak huset mitt .Det var i mai 2009,uten noen aktivitet. 14 dager før påske i år så vi plutselig en kattugle sitte i opningen på kassen,og der har den holdt til siden.Hvordan skal jeg finne ut om den har rede,eller bare har den som oppholdsted?

T.V...6.E. (31.05.2010)

Svar:

Sett en stige opp mot treet, klatre opp og sjekk inn i kassa. Hvis du ikke kan åpne lokket, kan du bruke et lite digitalkamera (kompaktkamera), stikke det inn i åpningen og fotografere ned mot bunnen - da ser du om det er ugleunger der. Vær forsiktig, for kattuglene forsvarer ungene sine og kan angripe deg med å fly med klørne rett mot hodet ditt! Bruk skinnlue og slalombriller!

Roar Solheim (02.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit vadefugl?

Hei
Vi observerte en helt hvit fugl i vannkanten på Hvaler. Den hadde form som en stork. Dvs. slank med lang svaiet hals. Den var ca 40-50 cm høy (litt vanskelig å si sikker høyde da vi var et stykke fra den). Hva slags fugl var det?
Med hilsen Mads

M.H. (31.05.2010)

Svar:

Ikke lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen, men det hender at f. eks. hvite egretthegrer dukker opp i Norge om sommeren. Kanskje kan det ha vært en slik sydligere gjest?

Roar Solheim (02.06.2010)


#Diverse

Svarttrost

Har visst fått et svarttrost rede på taket (i hjørne under takstein). Hører det er unger i det nå. Jeg ønsker ikke mer fugler der neste år, og forstår det slik at jeg kan fjerne rede et par uker etter de har fløyet. Hvor lang tid tar det før fuglungene kan fly da?

S. (02.06.2010)

Svar:

Trostunger er som regel utvokst etter et par uker, og hopper a ut fra reiret. Du kan selvfølgelig fjerne et gammelt trostereir, for de bruker ikke opp igjen gamle reir. Men det er viktigere at du setter opp et slags stengsel (kyllingnetting) som hindrer at trostene bygger nytt reir på samme sted neste vår.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Diverse

emu

hvor tam kan en emu bli?

N.N (01.06.2010)

Svar:

Det vet nok ingen norske fuglefolk - du må spørre folk i dyreparker om dette.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Diverse

Jordugle

Hei! sist sommer var det en jordugle å hekket her i Lakselvbukt. bruker disse fuglene å holde seg i ro på en plass eller flyr de overalt? jeg lurer også på noen mål i et jorduglehus.

M.P. (01.06.2010)

Svar:

Jordugler er vtrekkfugler som trekker til Sør-og mellomEuropa om vinteren. De flyr dit det er godt med smågnagere, så dersom området ikke har slike dyr i år, vil jorduglene hekke et annet sted. de legger reiret på bakken, og jeg har ikke hørt om at noen har laget "hus" eller andre hekkeinnretninger til denne arten, men det kan kanskje fungere (?).

Roar Solheim (02.06.2010)


#Økologi og atferd

kattugle

hei jeg lurer på hvor mangen mus en ugle kan spise til dagen? spiser den noe annet enn mus?
jeg satte opp viltkamera mitt en gang foran en haug med døde muser så jeg hadde fanget, den kom mangen ganger og hentet muser. fikk noen fine bilder.

N.N (01.06.2010)

Svar:

Ikke lett å si sikkert, kanskje 3-5 stykker, men ugler kan også hente mus og lagre dem for senere bruk.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei lurer på hvordan jeg skal plassere kattugleholken.
Må den stå 3-4 meter over bakken eller kan den også stå 1.5-2 meter over bakken.?
Kan den stå 100 meter fra en hytte eller må den stå langt inne i skogen?
Må det være treflis inne i den før kattugla vil bruke den?
Jeg har satt den opp ved en fjord på sørlandet ca 200 meter over havet.

R.H.K. (02.06.2010)

Svar:

Den kan ikke stå så lavt som 2 meter eller lavere over bakken, beste høyde er ca 4 meter. Uglene hekker gjerne høyere, men da blir det vanskeligere å kontrollere kassa. Den behøver ikke stå mer enn 100 m inn i skog unna en hytte, kattuglene kan hekke nær folk og bosetting, bare de har gunstig skog som jaktmark omkring seg. Kassene MÅ ha et tykt lag (ca 10 cm eller mer) med treflis som eggene kan ligge på. Uglene KAN verpe i en kasse uten flis, men da vil eggene kunne trile rundt omkring, og dette er ugunstig for uglene.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Økologi og atferd

linerle som møkker til hele terrassen

Vi har en linerle( eller fler?) som holder til på terrassen vår hele tiden det ikke er folk der. Det som er rart er at den sitter på en stol og flyr rett i vinduet og kræsjer minst 100 ganger om dagen. Vi vil egentlig gjerne ha slutt på det fordi vinduet blir veldig stygt og det ligger møkk overalt. Hva skal vi gjøre for å få den vekk?

M.G. (31.05.2010)

Svar:

Prøv å klistre opp en rovfuglsilhuett på vinduet. Det kan hjelpe med å få fuglen bort. Slike får du kjøpt på www.naturogfritid.no.

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Diverse

Human avliving av skadd måke, eller kankje ikke

En god venn av meg så en måke bli påkjørt, bilen dro videre. Han sprang for å se på måken, og så at den ene vingen var brukket og pekte forrover. Måken var fortumlet og basket og tullet rundt. Dyrevenn som har er så han bare en løsning, avling på stedet. Men uten erfaring med sånnt, ville ha forøke å kvele den, men så fort at dette ikke var vits i,la derretter fugelen ned på bakken. Siden han var alene ble det vanskelig å få "kakket" den i hodet. Han følte nå at han kadde begitt seg inn på noe han ikke burde ha gjort,men siden han hadde begynt å fugelen nok var livredd måtte han fortsette følte han. Han satte foten på halsen under hodet og ville blokkere blod og luft slik at fuglen skulle svime og dø så fort som mulig. Men det fant han fort ut at det ikke var måten og gjøre dette på. Dessuten kom det en ukjent mann til og sa han skulle gjøre det. Min venn bad han vente to sekund, for han følte han hadde gitt fugelen mer plage enn det som var motivet hans, nemmelig å spare den for lidelse. Måken var nå rolig satt på bakken og var paralysert. den bet litt forsiktig da han forsøkte å stryke og berolige, og på en måte be den stakkars måken om tilgivelse. Etter at vennen min gikk, tok ifølge et vitne, denne mannen og tråkket på bakparten av fugelen, og så tok han et solid tak rundt hodet og slet til, det gikk vist fort. Vennen min har samvittighetsproblemer og sier han feilvurderte, han lurer på hva man skal gjøre i et slikt tillfelle. er det bedre og la fugleln være i fred, få dø i fred?

N.N (01.06.2010)

Svar:

En vanskelig situasjon. Om man velger å avlive fuglen på stedet må man være sikker og konsekvent. En måke med brukket vinge vil nok ikke overleve lenge i naturen, men det er mulig å få vingen til å gro med hjelp av en veterinær, men de gidder ofte ikke å bidra i slike sammenhenger. De lokale viltnemdene kan kontaktes, da de har som arbeidsoppgave å håndtere slike tilfeller. Det kan være den beste løsningen.

Frode Falkenberg (02.06.2010)

««første 44 282 - 44 306 av 49 931 siste»»