Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 698 til 44 722 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Fugler kræsjer i vinduet
På hytta vår finner vi stadig fugler som har fløyet i vinduet og ligger døde på bakken. Noen ganger går det riktignok ikke så galt - da kvikner de til etterpå, men oftest er det ikke noe håp. Hva skal vi gjøre for å unngå at de flyr rett på ruta? Vil det hjelpe om vi henger noe på innsiden? Utsiden?
M.S. (10.06.2010)
Svar:
Hvis dere kan henge noe på utsiden slik at fuglene ikke ser speilbilde av naturen i vinduet, eller ser tvers gjennom huset, så kan nok dette hjelpe.
Roar Solheim (11.06.2010)
rødstjert
hei har rødstjer i fuglekassa er egentilg spurvuglekasse men er det s¨ånd at den hekker der vært år? i kassa eller?
S.L. (10.06.2010)
Svar:
Det ver ikke mulig å si om rødstjerten vil hekke i den samme kassa flere år på rad. Spurveuglekasser er nok velegnet for rødstjert.
Roar Solheim (11.06.2010)
Samspill mellom vipe og åkerrikse
er det en form for samspill mellom vipe og åkerrikse? Og har det evt noe med nedgangen i de to bestandene å gjøre?
Hvilke årsaker kan det være til nedgangen av de to bestandene, utenom indutrijordbruket som er hovedårsaken.?
N.N (10.06.2010)
Svar:
Har aldri hørt om noen kobling mellom disse to artenes forekomster, men det behøver ikke å bety at ikke en slik sammenheng kan finnes (!). Nedgangen kan ha ulik årsak for de to artene. Begge er trekkfugler, og forhold i vinterkvarterene kan også medvirke til nedgang.
Roar Solheim (11.06.2010)
Skadet skjære unge
Vi har en skjære unge på uteplassen vår som bare vakler rundt og roper. Den vingler og detter over på ryggen, det kan se ut som den ikke har noen halefjær, Hva skal jeg gjøre? Den drikker vann og spiser litt smuler som vi har lagt ut. Vi har ikke tatt bort på den.
T.E. (10.06.2010)
Svar:
Det gjør ikke noe å ta på fuglen. Dere må gjene forsøke å fore den, men det er spøsmål om den kan være syk eller skadet når den oppfører seg slik som beskrevet. La den være ute der den befinner seg, og forsøk å se om de voksne kommer og forer ungen.
Roar Solheim (11.06.2010)
Merkelig fugl i pipa
Heisann!
Vi hadde en veldig merkelig fugl i pipa vår. Hvilken fugl er dette?
L.L.L.S. (11.06.2010)
Svar:
Dette er en form for tamdue - ta kontakt med brevdueholdere, de kan si hvilken rase eller type det er.
Roar Solheim (11.06.2010)
Måke
Kan jeg få litt hjelp til å avgjøre om det er en svartbak eller sildemåke som står foran i midten her? Bildet tatt ved Østensjøvannet. Tusen takk.
T.K. (11.06.2010)
Svar:
Dette er en sildemåke - den har gule bein.
Roar Solheim (11.06.2010)
Hei igjen!
Vi hadde en fugl på besøk i dag som jeg lurer på hva er. Dårlig bilde. Håper den kommer tilbake snart, så jeg får en ny sjanse.
B. (11.06.2010)
Svar:
Dette ser ut som en bokfink hunn, men bildet er litt uskarpt, og jeg kan derfor ikke si dette helt sikkert.
Roar Solheim (11.06.2010)
heihei
hei, idag skjedde det en litt trist ting. Lillesøstra mi på 9 år har funnet et reir med trosteunger i, og moren ligger død ved siden av. Jeg tror ungene er litt over 1 uke, kanskje 2. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe dem, gi dem mat, osv? håper på et svar så fort som mulig
J. (10.06.2010)
Svar:
Vanskelig. Desverre dør mange dyreunger hvert år hvis de voksne dør, og det er lite vi kan gjøre for å hjelpe de uheldige. Men trostunger kan fores med mark og annet for; se Fuglevennen som PDF på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening, hefte nr 1 2007, om rødvingetrostungen "Tuppen".
Roar Solheim (10.06.2010)
Døde kjøttmeisunger
Da vi dessverre fant alle ungene døde i fuglekassen kunne det se ut som øynene var borte på ungene. Bare en liten grop der hvor øynene skulle sitte. Hva er årsaken?
V.B. (10.06.2010)
Svar:
Øynene kan være spist opp av maur.
Roar Solheim (10.06.2010)
Hva slags reir?
Hva slags reir kan dette være? Det er plassert i 1,5-2 meters høyde i et grantre, er som bildet viser overbygd, og har 2 sideinnganger. Det er funnet i et skogholt i Øyenkilen i Fredrikstad, ca 100 meter fra sjøen.
Hvis meis, hva slags er mest sannsynlig? Eller er det noe helt annet?
F.T. (10.06.2010)
Svar:
Trolig fuglekonge.
Roar Solheim (10.06.2010)
Musvåk?
Kan dette være en Musvåk? Observerte den på en rasteplass ca 20 min nord for Arendal, ved Vektstasjonen, i forbindelse med pause i dag 10/0-2010 ca kl 09:20
Desverre ikke så godt bilde, tatt med speilreflekskamera og 200 mm objektiv. Avstanden er ca 60-70 m Ser ut til at den har mus i nebbet så jeg syntes det var litt artig.
S.O. (10.06.2010)
Svar:
Ja, dette er en musvåk.
Roar Solheim (10.06.2010)
Kvinand med 16(!) unger
Hei!
Bor på Byåsen i Trondheim og oppdaget ei kvinand med hele 16 unger, det må da være mer enn normalt? De holder til i en liten dam (Stokkedammen) og det er ingen andre ender der, så det må nesten være moras unger alle 16? Eller er det en andebarnehage?
A.C. (06.06.2010)
Svar:
Kvinendene parasitterer hverandre og legger egg i andres reir. På den måten kan en kvinand i enkelte tilfeller bli liggende å ruge på 15-20 egg, langt flere enn den vanlgvis legger selv. Ved å anyle på andre ender klarer kvinendene å spre eggene sine i flere reir - da er det større sjanse for at i alle fal noen av ungene overlever. Denne formen for reirparasittisme er kanskje den utviklingsmessige starten til at gjøkene begynte å legge egg i andre arters reir.
Roar Solheim (09.06.2010)
Due
Hei. Tok bilder av noen fugler i Egypt nylig. Dette er en av dem. Har sjekket fugleboka, men klarer ikke å identifisere den utover at det vel er en due...?
N. (06.06.2010)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en palmedue, uten at jeg har sjekket den nøye.
Roar Solheim (09.06.2010)
Løvsanger?
Hei! Hvilken fugl er dette? Fototgrafert idag i Fjellbjørkskog på vel 900 moh i Sør-Fron. Løvsanger?
S.L. (06.06.2010)
Svar:
Ja, dette er en løvsanger. Merk de lyse føttene.
Roar Solheim (09.06.2010)
due eller ørn?
Jeg legger siste hånd på verket i forbindelse med en større bok om kirkene i vårt distrikt - Halden. I en av kirkene hang det tidligere en fugl over dåpsplassen.
Den er fra 1700-tallet og var opprinnelig forgylt. Senere er den blitt malt hvit. Kilder er uenige om hva slags fugl dette er. De fleste skriver due, fordi den symboliserer Guds ånd når den henger over dåpsplassen. Men enkelte kilder sier at det er en ørn. Uenigheten også blant fotfolket har ført til at fuglen er gjemt bort på kirkeloftet. Menigheten vil ikke ha en ørn over dåpsplassen!! Jeg lager et poeng av dette med ”due-ørnen” og spør deg derfor om noen opplysninger.
Har lest at det er fra 285 til 550 ulike duearter. Ulike leksika har ulike opplysninger. Hva vil du anslå?
Et TV program (Newton?) trakk for en tid siden fram duer som ser ut som ørner. Kan denne fuglen (vedlegg) være en slik? Eller tror du at det bare er en fantasifullt utskåret fugl?
Hvis dette er en ørneliknende due, hvor i verden finner vi i så fall slike. Er de utdødd eller finnes de noe sted fremdeles?
Jeg beklager å måtte fortelle deg at manus skulle ha vært levert allerede, men jeg vil så gjerne komme til bunns i denne due/ørne problematikken.
Har du noe å bidra med i oppklaringen? Bare en setning eller to – så ville jeg bli svært begeistret.
Vennlig hilsen Inger Lise Skauge
I.L.S. (07.06.2010)
Svar:
Denne fuglen ser for meg ut til å skulle forestille en ørn (er ikke ørnen symbol for en av apostlene???), men den er en dårlig etterligning, sannsynligvis fordi kunstneren ikke har hatt bedre kunnskap om ørners utseende. Slike misvisende avbildninger er ikke noen uvanlighet i kunstverdenen! Hodet og nebbet er tydelig en ørneframstiling, og for meg ser det ut som at kunstneren også har satt en slags krone på hodet til fuglen.
Roar Solheim (09.06.2010)
Spørsmål:
Hei vi tok på noen tjelde egg på ein øy..tror du at han vil forlate de???
F. (08.06.2010)
Svar:
Nei, fugler reagerer ikke på dette. Det som er mer farlig, er at pattedyr som rødrev og mink kan følge duftsporet etter deg til reiret, og slik finne og spise opp eggene. Derfor skal man helst ikke gå helt inn på fuglereir.
Roar Solheim (09.06.2010)
Hvit spurv??
Hei, bare lurer på hva slags fugl dette er? Den holder til på Biri
M.B.J. (09.06.2010)
Svar:
Dette er en nesten hvit gråspurv eller pilfink. Den er ikke albino, da hadde den hatt rødt øye, men den har en genfeil som gjør at fjærene under utvekst ikke tar til seg fargestoffer.
Roar Solheim (09.06.2010)
Døde fugleunger
Fugleungene i fuglekassa vår ble bare noen dager gamle. Vi tittet nedi raskt, annenhver dag.
Kan det være at vi skremte bort foreldene så ungene fryste hjel?
N.N (09.06.2010)
Svar:
Nei, det skal dere ikke være engstelige for. Sannsynligvis har en av foreldrefuglene omkommet (drept av katt, fløyet mot vindu, bilkollisjon, tatt av hauk etc), og da vil ofte den andre gi opp ungeforingen fordi den ikke klarer dette alene.
Roar Solheim (09.06.2010)
Nysgjerrigper
Kan fugler gå baklengs ?
H.H. (09.06.2010)
Svar:
Interessant og uvanlig spørsmål! Ja, de kan det. Alle fugler som lever mest på bakken (hønsefugler, vadefugler m. fl.) kan gå baklengs, men de gjør det bare dersom de skal "rygge" vekk fra en hindring eller noe annet en kort strekning. Skal de lenger tilbake fra der de kom, så snur de og går med hodet først. Men det kunne være interessant dersom de som forer småfugl kikker etter og merker seg om for eksempel spurver eller meiser noen gang går bakover!
Roar Solheim (09.06.2010)
Hvilken fugl er dette?
Er usikker på arten, siden jeg ikke har funnet noen med helt ensartede farger i noen av fuglebøkene mine.
Takk for svar! :)
J. (07.06.2010)
Svar:
Dette er en sivspurv hann.
Frode Falkenberg (07.06.2010)
Hvilken fugl er dette?
Ved Østensjøvannet en tidlig morgen fotograferte jeg denne fuglen, som jeg mistenker er en buskskvett? Men jeg synes også at den ligner på en tamarisksanger, men de lever jo i sydlige deler av Europa, så det må vel være feil? :)
Takk for svar!
J. (07.06.2010)
Svar:
Dette er en suvspurv hunn. Les mer om sivspurven på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=161
Frode Falkenberg (07.06.2010)
hakkespett
Her i Rennebu blir fuglen hakkespett også kalt Svartgjertrud. Er det flere steder den kan bli kalt det?
J.R. (26.05.2010)
Svar:
Det er nok svartspetten som blir kalt Svartgjertrud i Rennebu. Også i Oppland går dette dialektnavnet igjen. Navnet gjertrudsfugl går igjen som dialektnavn flere steder i Sør-Norge.
Trolig er opprinnelsen til dette navnet gammelnorsk: geirtrutr som betyr spydmunn. Så er det i nyere tid omtydet til Gjertrud grunnet likhet med kvinnenavnet.
Det finnes for øvrig 8 arter med spettefugler (også kalt hakkespetter) i Norge.Magne Myklebust (04.06.2010)
Fuglar i Georgia
Kva for arter har eg teke bilete av i Georgia ?
http://picasaweb.google.no/nils.valland/Fugler_Georgia?authkey=Gv1sRgCPeB2aiWnL31sQE&feat=directlink
N.V. (03.06.2010)
Svar:
Følgende klarer jeg å identifisere umiddelbart: steinspurv, tamarisksanger (mulig også sivsanger, men jeg tror ikke det), trostesanger og hønsehauk. Det er noen Acrocephalus- og rovfuglbilder jeg ikke tar, men noen av de kan godt dreie seg om en av de nevnte artene.
Frode Falkenberg (03.06.2010)
Fuglenes lov og rett
Hei,
Jeg har et kjøttmeisreir på min balkong til stor glede for oss å følge med utviklingen av de 8 små. Styret i boligsameiet gikk ut med informasjon om at ytterveggene i blokken skal høytrykkspyles. Fuglene klekket ca 24. mai, og det pågår nå en intens mating fra foreldrene. Mitt skrekk er at foreldrene kan bli skremt bort og forlate reiret mens dette pågår. Jeg har tatt kontakt med 3 personer i styret ang dette. De har tydeligvis ikke tatt meg alvorlig da jeg ikke fikk noe svar fra dem, og kontaktet entreprenør direkte. Han hadde ikke blitt kontaktet av styret. Han, i sin tur, tok dette meget alvorlig, og sa han ville ordne det slik at arbeidet ble gjort således at fuglene ikke ble forstyrret. Jeg er mektig skuffet over styrets holdning og ønsker med loven i hånd konfrontere dem. Hvilke rettigheter har disse fuglene? Jeg bor ikke i et fredet område eller fuglene er fredet, men for meg har det ingen betydning - det er 8 liv det dreier seg om. Håper jeg kan få et veldig raskt svar. Med venlig hilsen
S.L.M. (03.06.2010)
Svar:
Veldig bra initiativ Sonny! Kjøttmeisungene har en reirtid på drøyt 2,5 uke, så om borettslaget kan utsette dette arbeid til 10-15 juni, så hadde jo det løst problemene.
Frode Falkenberg (03.06.2010)
kjøttmeisunge falt ut av redet
hva gjør jeg med kjøttmeisungen som har falt ut av redet?
N.N (02.06.2010)
Svar:
Legg den tilbake så fort som mulig!
Frode Falkenberg (02.06.2010)