Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 205 til 44 229 av totalt 49 918 spørsmål «forrige neste»
Restaurering av gårds/skogsdam - hekkeplass trane
Knyttet til gården har vi ett tjern hvor det hvert år hekker ett til to par traner. Tidligere var dette tjernet vannspeil, og det fantes sågar fisk der. Navnet "Trånnåtjænna" (Tranetjern) indikerer at tranen nok har hatt tilhold her lenge.
Nå er imidlertid tjernet i ferd med å gro igjen, og vi skal starte en prosess med sikte på å få rensket opp tjernet og fjerne årsakene til at tjernet gror igjen. Knyttet til denne prosessen er et ønske om å sikre tranen best mulig vilkår.
Hvem i Norge har god greie på tranen og dens krav til hekkeplass? Finnes det noen generelle betrakninger rundt hvordan en hekkeplass bør være?
Takknemlig for svar.
J.A.K. (19.06.2010)
Svar:
Forsøk å kontakte Jostein Sandvik ved Statens Naturoppsyn i Trondheim (tidligere organisasjonssekretær for NOF), for restaurering av våtmarker - ta kontakt med våtmarksgruppa i NOF Hedmark (søk etter NOF Hedmarks hjemmeside på nettet).
Roar Solheim (21.06.2010)
Åpne fuglekasse
Vi er så veldig nysgjerrig på livet i en fuglekasse vi har ved huset som noen kjøttmeis bor i. Det er nok like før ungene forlater reiret, for foreldrene har det utrolig travelt med mating. Er det ok om vi åpner toppen bare for å se og ta bilde, eller vil det stresse dem veldig?
N.N (19.06.2010)
Svar:
Når meisene har klekket eggene og fått unger, så tåler de fint at dere tar en rask kjikk ned i kassa en gang om dagen, fotografering gjør ingen ting.
Roar Solheim (21.06.2010)
Tam kråke?
Vi har en kråke i hagen som sitter på en spesiell stubbe hver gang vi ser den. Den flyr ikke bort når vi nærmer oss, slik som vanlige kråker gjør. Vi har prøvd å ta en kost nær den, men den bare sitter der. Kan den være skadd eller fins det tamme kråker?
J.A.N. (19.06.2010)
Svar:
Denne kråkeungen ser noe pjuskete ut, kanskje den er skadet, syk eller underernært. Vanligvis må kråker lære at mennesker er farlige, og unger kan være nokså tillitsfulle, men denne er det noe galt med.
Roar Solheim (21.06.2010)
Spørsmål:
er hakkespetten fredet?
N.N (20.06.2010)
Svar:
Alle spetteartene er fredet.
Roar Solheim (21.06.2010)
Hva har vi i fuglekassen?
Hva har vi i fuglekassen på hytta i Sigdal. Finner ikke hunnene så ofte avbildet i bøkene vi har. Kroppen er ca 6-7 cm lang + halen. Tror hun bare ruge på eggene fortsatt. Vet ikke hvordan eggene ser ut.
I.M. (20.06.2010)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hunn.
Roar Solheim (21.06.2010)
skadet kjøttmeis
heisann.
en kjøttmeis fløy i ruta vår i går, den ble sittende i fred en stund før jeg tok den inn og ga den litt vann. den drakk godt men har nok skadet vingen sin og fått seg en hjernerystelse.. tror den er ung, da den ikke er så klar i fargene. er det en ornitolig i nærheten der jeg bor som kan se på den. jeg bor i bergen, i fana. takk for tiibakemelding. den bor nå i en pappeske med mat og vann.
mvh kamilla
N.N (21.06.2010)
Svar:
Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no) og søk under organisasjon - da finner du kanskje de nærmeste kontaktpersonene.
Roar Solheim (21.06.2010)
hei :)
hei, jeg lurer på hva som er de vanligste fuglene å få i fugle kasser i norge? :)
A.O. (21.06.2010)
Svar:
Kjøttmeis, blåmeis, svarthvitfluesnapper, stær, kattugle, perleugle og kvinand. Noen andre arter kan lokalt være mer vanlige.
Roar Solheim (21.06.2010)
kjøttmeis
Hei, i fuglekassa vår var det en liten kjøttmeisfamilie som bodde der. Men plutselig sluttet foreldrene å fly til kassa. Eetter to dager tok vi kassa ned og der lå det 4 døde unger og ett egg. Jeg har tatt vare på egget og holder det varmt. Men lurer på om det er en kjangs at egget er fortsatt er levende? De døde ungene var gangske store og hadde fått en fin fjærdrakt, og egget lå under disse ungene. Jeg lurer også på om du/dere har en eori på hva som kan ha gått galt?
H. (21.06.2010)
Svar:
Jeg ville ikke ha forsøkt å ruge ut dette siste egget. det er trolig ubefruktet, siden det ikke klekte samtidig med de andre eggene. Trolig har en eller begge foreldre omkommet. De kan ha blitt påkjørt, fløyet mot vindu, blitt drept av katt, tatt av hauk eller noe annet, og da dør ungene til slutt av sult.
Roar Solheim (21.06.2010)
Kjønn på måke
Hei!
Hvordan ser man hvilket kjønn en måkeunge er?
N.N (18.06.2010)
Svar:
Det er umulig å se hvilket kjønn en måkeunge er.
Magne Myklebust (18.06.2010)
Terna
Lurer på når Terna flytter på seg, er meget plaget av at den stuper på meg, den har nemlig hekke område rundt parkeringsplassen, å den begynner å komme meget nært når den stuper, gode råd mottas gjerne.
S.L. (15.06.2010)
Svar:
Dette må du nok bare akseptere for en periode - ternene kan beskytte egg og unger på denne måten hele sommeren. I slutten av juli eller begynnelsen av august vil ternene trekke bort fra hekkeområdene når ungene er flyvedyktige.
Magne Myklebust (17.06.2010)
Er dette en grå fluesnapper?
På hytta i Suldal i Rogaland har vi fått gjester, har reir med 5 egg, men jeg vet ikke hvilken fugl det er, den er sky, og på størrelse med en spurv
O.G.J. (17.06.2010)
Svar:
Dette er gråfluesnapper, ja.
Du kan lese mer om gråfluesnapper her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9597Magne Myklebust (17.06.2010)
Hvilken fugl er dette
Var ute å prøvde mitt nye objektiv, og jeg tok en serie med bilder av denne fuglen, Har kikket gjennom "Aschehoughs små felthåndbøker - Fugler" uten hell, og lurer på hva slags fugl det er
G.E. (16.06.2010)
Svar:
Dette er en helt ung linerle som nylig har forlatt reiret.
Frode Falkenberg (17.06.2010)
Ukjent fugl
Hei!
Vi hadde eit litt uvanleg besøk i dag, i vert fall klarer vi ikkje å identifisere den ut frå Cappelens naturhandbok om fuglar.
Håper de kan hjelpe oss.
S.H.H. (16.06.2010)
Svar:
Bildet viser en svarttrost som er klekt i år.
Frode Falkenberg (17.06.2010)
Måkens antal rugedager?
Hvor lenge ruger måken?.Jeg har laget en kasse til den som
den ruger i med 3 egg.
Så en fuggel med litt lange røde ben, grå ifarve og gult nebb, på størrelse med en stor trost.Hva kunne den hete?.
S.O. (15.06.2010)
Svar:
Fiskemåken ruger i 24-30 døgn.
Fuglen du så med litt lange røde bein var nok en rødstilk. Nebbroten til de voksne rødstilkene skal imidlertid være rød, ikke gul. Det røde går over i svart mot nebbspissen. Hos de unge rødstilkene er bein og nebbrot guloransje.
Du kan lese mer om rødstilk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4582Magne Myklebust (16.06.2010)
Er disse kjøttmeisungene klare til å fly ut?
De virker veldig store og utviklet.
R.K. (15.06.2010)
Svar:
Disse ungene er nok svært nær flyvedyktig alder. Med en så utviklet fjærdrakt går det ikke lang tid før de er ute av kassa.
Magne Myklebust (16.06.2010)
Pirol i Eikesdalen i Romsdal, 15.juni 2010 ?
Må fortelle at eg observerte ein sjeldan fugl ved Eikesdalsvatnet når vi hadde stopp på skuleturen. Etter studie i fugleboka, trur eg dette må ha vært ein ung hofugl av Pirol. Heile fuglen var lys grønn med rødt nebb og på størrelse med ein trost. Såg den flygande nær vatnet. I området er det mykje hasselskog. Rakk desverre ikkje ta noko bilde.
E.M.H. (16.06.2010)
Svar:
Gratulerer med en spennende observasjon av en sjelden og flott fugl. Tidspunktet er veldig bra for pirol på "avveie". Det hadde vært supert om du la observasjonen inn i Rapportsystemet for fugler: http://www.artsobservasjoner.no/fugler/ slik at det kommer inn i arkivene våre. Det er ønskelig at du også lager en beskrivelse av funnet. Det kan du gjøre dagen etter at du har rapportert funnet, ved å klikke på "restanseliste" på forsiden av Rapportsystemet.
Frode Falkenberg (16.06.2010)
Tårnseilere
Hei!
Vi har ca 6 tårnseilerfamilier i taket, noe som er kjempe koslig :) men vi pusser opp og er nødt til å legge nytt tak, vi vil gjerne beholde seilerne, og lurte derfor på hvordan vi kan bevare dem? Vi skal helst skifte taket som fort som mulig, kan vi skifte taket nå uten at de forsvinner, eller må vi vente ?
V. (15.06.2010)
Svar:
Den eneste måten å ta vare på tårnseilerne er å skifte taket utenfor deres hekkesesong. Akkurat nå innebærer det at vårt råd er at dere venter. Utover i august måned vil ungene forlate reiret. Dere kan jo følge med når dette skjer.
Ofte er det vanskelig for tårnseilerne å finne reirplasser i nye hus. Dette kan avhjelpes ved å bygge kasser for dem. Gå inn på www.fuglevennen.no under "Tidsskrift" så omtales bygging av kasser for tårnseiler i høst-nummeret for 2007.Magne Myklebust (15.06.2010)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette?
N.N (23.05.2010)
Svar:
Dette er fugler av arten grønnsisik.
Du kan lese mer om grønnsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12077Magne Myklebust (15.06.2010)
hakkespetten
hakkespetten lager hull i veggen på hytta. hvordan kan jeg bli kvitt denne,
Å.K. (25.05.2010)
Svar:
Kanskje kan noen av rådene her hjelpe: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77
Magne Myklebust (15.06.2010)
Gjøk
Leser at gjøken er i tilbakegang mange steder i lavlandet. Jeg har hytte helt nord i Hedmark, ca. 700 m.o.h. i et område med vesentlig bjørkeskog, myrer, setermark og småvann,og opplever at det er bra med gjøk, ja, den har kanskje til og med økt i antall. Hva er sannsynlig vertsfugl for gjøken her? Den kommer jo ikke gjennom de små reirhullene inn til hullrugerne?
N.N (13.06.2010)
Svar:
I de åpne områdene vil det nok være bra med heipiplerke. Dette er den dominerende vertsarten for gjøk i Norge. Vi vet imidlertid at gjøken også i Norge bruker f.eks. bjørkefink og rødstjert som vertsarter. I Finland er det vanlig at gjøken legger egg hos rødstjert som hekker i kasser. Dette er definitivt mindre vanlig hos oss, men det skjer. Rødstjerten velger gjerne kasser med relativt store flyvehull, og gjøken klarer faktisk å legge egg i disse kassene.
Jeg anbefaler for øvrig artikkelen til Arne Moksnes, Bård Gunnar Stokke og Eivin Røskaft om gjøken i Vår Fuglefauna 4-2007.Dersom du ikke abonnerer på dette tidsskriftet, kan du få kjøpt dette heftet hos Natur og Fritid (http://www.naturogfritid.no)Magne Myklebust (15.06.2010)
Hvilken art?
hei!
Kan du identifisere denne fuglen, tatt i denali, Alaska.
takk på forhånd! MvH Martin
N.N (13.06.2010)
Svar:
Dette er en ung myrhauk. Det oransje på undersiden har stedvis gått over til hvitt, noe som indikerer at fuglen er en fjorårsunge (altså født i 2009).
Magne Myklebust (15.06.2010)
Hvilken art?
Hei kan du fortelle meg hvilken art dette er? Observert Denali NP, Alaska. Takk på forhånd!
M. (14.06.2010)
Svar:
Dette er nok en ungfugl av myrhauk. Amerikanerne kaller den Northern Harrier, mens vi i Europa bruker Hen Harrier som engelsk navn.
Magne Myklebust (15.06.2010)
Måkeunger
Hvor lang tid tar det fra måkeungene er klekket til de er flyvedyktige.
L.E. (13.06.2010)
Svar:
Hos fiskemåke er ungene flyvedyktige 28-33 døgn etter klekking.
Når det gjelder svartbak og gråmåke er ungene flyvedyktige hhv. 45-50 og 37-41 døgn etter klekking.Magne Myklebust (15.06.2010)
bytte ut rede?
jeg har en fuglekasse med kjøttmeis. de har fløyet ut i dag. Er det lurt å ta ut det som er igjen av redet for å gjøre det mest mulig parasittfritt? Eller burde jeg la det ligge så kan de bare bygge på litt? jeg krysser jo fingrene for at de vil ha et kull til :)
V.N. (13.06.2010)
Svar:
Vi råder folk til å tømme fuglekassene i kuldeperioder om vinteren. Da er parasittene som befinner seg i reirmaterialet inaktive, og du vil ikke bringe med deg utøy hjem i egne klær.
Magne Myklebust (15.06.2010)
Fugl ved innsjø i Østerrike.
Da jeg var ved Bodensee i Østerrike i vår så jeg en rar fugl. Den var helt brun eventuelt litt spraglete og hadde mørkt hode. Den var størrelse med en stor, smal and og hadde "pønkerhår" Jeg fant et bilde på internett etter søk og tror det kan være denne fuglen. Det hadde vært morsomt å vite hva den heter for jeg har aldri sett den i norske innsjøer.
L.R.A. (29.05.2010)
Svar:
Fuglen på bildet er en toppdykker. Den er vanlig i Østerrike.
Du kan lese mer om toppdykker her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3093Magne Myklebust (15.06.2010)