Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 433 til 49 457 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hvordan oppfostrer man en andunge?
Her om dagen kom katten vår stigende med en stakkars stokkandunge i nebbet. Vi klarte å redde den.Vi gikk ned til vannet der andungen må ha blitt funnet. Men ingen bekymrede andemødre var å se eller høre. Nå lurer jeg på hvordan jeg kan gi den en best mulig start på livet. Trolig bare en uke gammel...
C.L. (26.05.2006)
Svar:
Dette var en trist historie. Katteeiere burde holde kattene sine innendørs i hekkesesongen for fugl, da kattene har en god luktesans som gjør at de enkelt finner og dreper fugleunger når de kommer over dem. Det er ulovlig å holde ville fugler i fangenskap i Norge, så jeg ville ha tatt kontakt med en veterinær eller de lokale viltmyndighetene for å finne ut hva som bør gjøres videre.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Skjære inn i stua
Hei. Jeg har fått et problem med skjærer som går inn i stua mi så fort jeg åpner balkongdøra og går inn i et annet rom. Har du noen tips eller råd om hvordan jeg kan få stoppet dette ?
O. (01.06.2006)
Svar:
Skjærer er nysgjerrige fugler som oppsøker de merkeligste plasser på utkikk etter mat o.l. Det mest naturlige for din del vil vel være å unngå å ha balkongdøra åpen når du ikke er tilstede.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Er svaner altetende ikke bare planteetere?
Nå sist sommer så hadde jeg renset fisk ved sjøen(Lillesand). Da kom det et svanepar som holder til like ved. Husker ikke helt om det var sang eller knoppsvane. Jeg hadde ikke noe brød til dem, men det gjorde ikke noe. De satte stor pris på restene etter fisken. Særlig spiste de lever med stor appetitt. Etterpå så dykket de ned og tok biter av fiskeskrogene som lå på bunnen. Får vel også legge til at dette var helt friske dyr, som daglig blir matet med brød av folk rundt på hyttene
A.F. (07.04.2006)
Svar:
Svanene spiser for det meste plantedeler som de rykker opp fra bunnen av grunt vann. Animalsk føde utgjør en meget liten del av maten, så din observsjon må regnes for å være utenom det vanlige.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Spørmål om fugl
Hva skjer med fugler som er skadet som lever ved et fuglereservat (østensjøvannet)?
J.G. (02.05.2006)
Svar:
Jeg kjenner ikke til at det skjer noe som helst. Det er mulig at lokale dyrevernorganisasjoner har rutiner for slikt, men da bør du ta kontakt med dem.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Mating av småfugler om våren
Hei
Jeg bor på Hundvåg, ei øy utenfor Stavanger og mater fugler hele vintersesongen, men aldri har det vært så travelt på matbrettet som nå. Det er meis og spurv av forskjellige slag. De virker veldig sultne. Jeg har hørt at spurver finner mindre mat selv pga nedgang i landbruket. Bør jeg mate småfuglene hele året eller bør de selv finne mat i vår og sommersesong?
Takknemlig for svar.
Mvh Britt
B.R. (22.05.2006)
Svar:
Du kan gjerne mate fuglene hele året. Som du skriver har noen fuglearter problemer med å opprettholde like store bestander som før pga. endringer i landbruket. Gråspurven vil nok gå på foringen din hele året, men de voksne fuglene mater ungene sine med insektlarver de første ukene etter de har klekt. Når de har kommet seg over den første kneika i livet og blitt flygedyktige, vil også ungene spise frø o.l.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Døde kjøttmeisunger
Har en fuglekasse hvor kjøttmeisen har foret unger i ca. 14 dager. I går ble det veldig stille og jeg åpnet derfor kassen for å sjekke. Der lå 7 døde unger. Foreldrene satt i trærne rundt og kjatret. Det var jo veldig kaldt i går natt med mye vind men de skal vel tåle det. Hva kan årsaken være?
K.S. (01.06.2006)
Svar:
Det kan være mange årsaker til det. Ut fra hva du skriver kan det være at foreldrene av en eller annen grunn ikke har varmet ungene på natten, noe som er avgjørende for overlevelsen til de små som har lite islolasjon.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Flytting av fuglekasse
Vi skal bygge og må rive veggen der fuglekassen henger. Det har kommet egg i kassa. Går det bra om vi flytter kassen 3-4 m bortenfor.
N.N (02.06.2006)
Svar:
Det går kanskje, men jeg har mine tvil. Husk at det ifølge norsk lov er ulovlig å forstyrre fuglene i hekketiden, noe som innebærer at dere strengt tatt ikke kan flytte kassa så lenge det er fugl i den. Hekketiden til disse små kassehekkende artene er riktignok ikke så lang, så om dere kan vente i tre uker, så vil nok fuglene ha fløyet ut.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Fuglesang
Jeg er en ivrig turgåer og savner å kunne gjenkjenne arter gjennom fuglesang. Finnes det noen CD eller kassett der det er mulig å høre fuglesang fra Norges mest vanlige fugler?? Hvor kan man i så fall få tak i slikt? Takk.
R. (31.05.2006)
Svar:
Du finner det du trenger hos nettbokhandelen http://www.naturogfritid.no/. I mellomtiden kan du høre mer enn 300 fuglearter fra siden: http://cyberbirding.no/nof/galleri/lyder.php.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
reir på huset
Hei
Vi har bygd oss hus nettopp,og flyttet inn til desember. Mens vi snekret veranda så vi at flere har bygd sammen med oss. Tror det er trost. De har laget 2 reir i takrenna på baksiden av huset, og ett reir oppå vindusbrettet på den ene siden... Dette var jo utrolig koselig til å begynne med, men fikk høre at det ikke var bra i forhold til fuglelopper.. vel. 2 dager er gått siden vi fikk høre det. Og når jeg står i veranda døren nå kommer mora og angriper meg eller noen i familien... hun flyr rett mot døra og bråsnur rett foran oss. dette gjør hun frem til vi går inn igjen... Det som er trasig er at vi har to barn som er 7-8 år, og de elsker å bygge trehytte rett ved huset der reirene er, men synes det er litt ekkelt... Det er flere katter som går masse på verandaen,som sikkert sikler etter småfugler, og det er kråker, ørn, og måser også her...det ene reiret ble amgripet i natt, men det er bygd opp igjen av flere titalls troster. (jeg tror det er trost) Vi har derfor et knust reir på verandaen og tre med kjempe små unger i. Spørsmåleter hva vi skal gjøre, og er dette vanlig. Bør vi fjerne det, og når og hvordan. hvorfor legger de reir til oss og ikke til naboen. Og en slik fugle krig har vi aldri sett maken til.. trosten angriper måsen og kråka.... Håper du kan hjelpe oss litt her.... Vennlig Hilsen Øyvind og Marita
M.R. (01.06.2006)
Svar:
Trostene, og spesielt gråtrost, er meget aggressive ved reiret. Trostene er ikke av de artene som har mest fuglelopper, så jeg tror ikke du trenger å bekymre deg så mye for de. Angående det nedfalte reiret. Du kan prøve å sette det opp igjen, med ungene i, og se hva som skjer. Det er mulig at trosteforeldrene ikke vil oppsøke reiret igjen, men slik er det noen ganger i naturen. Forhåpentligvis vil du la trostene være på verandaen din til de er ferdige med hekkingen. De har ikke så lang reirtid, så "plagen" er nok snart over. Når de har forsvunnet kan du om ønskelig blokkere reirplassene deres slik at de ikke kommer tilbake neste år.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
fiskeørn
hvor mye spiser en voksen ørn med og 2 unger i perioden april/september
N.N (15.04.2006)
Svar:
Fiskeørna spiser nesten bare fisk, stort sett laksefisk, abbor, gjedde eller brasme. De inntar rundt 300-400 gram fisk daglig.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Fuglefjell
Hvor ligger verdens største fuglefjell?????
A. (12.04.2006)
Svar:
Såvidt jeg vet er det fuglefjellet Latrabjarg på Island. Du klan lese litt mer om Latrabjarg på http://www.danielbergmann.com/html/articles/latrabjarg2.html.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Hull i bakken
Hei !
Ute på plenen har det oppstått noen hull ibakken. De er ca 2 cm i diameter og 5-6 cm dype.
Er det fugler som har laget de, i tilfelle hva slags
P. (24.04.2006)
Svar:
Dette høres ikke ut som en fugl, men heller et lite pattedyr.
Frode Falkenberg (02.06.2006)
Måker som hekker på flate tak av boligblokker.
I de senere år har det blitt mer og mer vanlig at måker hekker i tettbygde strøk, og da gjerne på taket av boligblokker. Hva er grunnen til dette? Det finnes store plener her som jeg ser er veldig populære for måkene i fuktig vær, da finner de mye makk på plenene.
I det området hvor jeg bor har det bare blitt flere og flere måker. Dette resulterer i et forferdelig leven til tider, ofte tidlig om morgenen lenge før noen her har planer om å våkne. Dette er til sjenanse for en del av beboerne her. På bakgrunn av at dette jo ikke er et opprinnelig naturlig miljø for måkene, vet dere om noen måter å enten redusere eller bli kvitt denne plagen.
G.E. (27.04.2006)
Svar:
Det er synd at du ser på dette som en plage, men det er jo slik det til tider kan bli når naturen kommer for nær oss mennesker...
Det at måker i dag hekker på tak mer vanlig enn før har to hovedårsaker. 1. De opprinnelige hekkeplassene har forsvunnet, som regel pga. menneskelig aktivitet. 2. De finner vern fra predatorer som hunder og katter.Frode Falkenberg (01.06.2006)
Hvordan letter en stokkand?
Når jeg går langs elver eller vann ser jeg ofte stokkender som ta av ved å flakse bortover vannflaten for så å lette og fly avgårde. Jeg ser imidlertid også ofte ender som ser ligger på gressplener eller på veier langt unna vann. Jeg lurer derfor på om ender kan lette fra alle typer overflater som gress og asfalt, eller om disse endene er "strandet" og må spasere til nærmeste elv eller vann?
Mange takk for svar!
I. (28.05.2006)
Svar:
Stokkanda kan lette både fra land og fra vann uten problemer.
Frode Falkenberg (01.06.2006)
Kjernebiter
Jeg bor i Hallem i Verdal.
Den 21. februar så jeg 5 fugler som jeg aldri før har sett i dette området. Jeg fikk ikke fotografert de, men etter å ha studert fuglebøker, fant vi ut at det var kjernebiter. De hadde tilhold på matbrettet en kort tid, ca 5 minutter.
Er det vanlig at disse fuglene finnes så langt nord.
O.M. (15.05.2006)
Svar:
Kjernebiteren har utvidet sitt utbredelsesområde i løpet av de siste tiåra, og finnes nå hekkende fåtallig i alle fall i Sør-Trøndelag. Jeg vil anta at antall observasjoner i Nord-Trøndelag også har økt i denne perioden, men de er på langt nær vanlige nord for Trondheimsfjorden.
Frode Falkenberg (01.06.2006)
Forlatte fugleegg
Har en fuglekasse som jeg i dag så hadde fått stengt igjen innagngen ved at taket falt ned fra innsiden. Har ikke sett mora på to dager, og er redd hun ikke har kommet seg inn. Det er egg i redet og disse trenger jo konstant ruging. Hvor lenge holder de seg uten mor? Tro det er kjøttmeis...Den er blå og brun. Hva gjør jeg for at ungene skal overleve???
E. (19.05.2006)
Svar:
Eggene kan klare seg uten mye ruging om kullet ikke er ferdiglagt. Har hunnen allerede begynt rugingen, så vil eggene dø når de blir nedkjølt. Ungene er avhengige at foreldrene har tilgang til å mate dem. Om inngangen er stengt bør du åpne den. Jeg vil ikke anbefale deg å ta inn ungene.
Frode Falkenberg (01.06.2006)
problmer med duer
Taket er fullt av dueskitt.Finnes det en måte å unngå dette på?
N.N (25.05.2006)
Svar:
Du kan f.eks. kjøpe en plasthubro som du kan montere på taket ditt. Det hjelper...
Frode Falkenberg (01.06.2006)
Fugler ved kysten
Hvilke fugler er det mest vanlig og finne langs kysten?? Trenger dette til en oppgave på skolen, og håper på svar snarest mulig.
M. (31.05.2006)
Svar:
Du kan hente ut opplysninger fra aktiviteten "Fugleliv langs kyst og vatn": http://www.miljolare.no/data/ut/vann/natur/vn9/
Frode Falkenberg (31.05.2006)
fossekallen
Hei!
Hvorfor ble Fossekallen vår (Norge) nasjonalfugl?
skal skrive stil om det...
P. (31.05.2006)
Svar:
Ta en titt på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=nasjonalfugl+nrk&send=S%F8k%21
Frode Falkenberg (31.05.2006)
F
Hva er en fossekall for noe?
D.H. (31.05.2006)
Svar:
En fossekall er en fugleart. Den er vår nasjonalfugl, og du kan lese mer om den på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530.
Frode Falkenberg (31.05.2006)
Tårnseiler - hekkeplass
Vi har stor glede av årvisst hekkende tårnseilere og låvesvaler oppunder taket på et gammelt hus på nabotomten. Nå står det gamle huset i fare for å bli revet og hekkeplassen vil forsvinne.
Hvordan kan jeg lage innbydende hekkeplasser for tårnseilere og svaler på mitt hus for å beholde dem i nabolaget ?
F.E.W. (29.05.2006)
Svar:
Det er ikke noe problem å lage kasser tilpasset tårnseilere. Man kan få kjøpt spesialtilpassete takstein (som jeg dessverre ikke har funnet link til), og mange typer mer eller mindre klassiske kasser:
http://www.jacobijayne.co.uk/birds_wild-life_shop.php?page=NESTBOX&type=SWIFTS. Du kan også snekre dine egne kasser. Ta forøvrig en titt på:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php for litt mer info.Frode Falkenberg (30.05.2006)
fugleinfluensa
hvordan vil det gå med småfuglene våre vil vi miste dem på grun av fugleinfluensan.
K.A..B. (04.05.2006)
Svar:
Du trenger absolutt ikke å bekymre deg for det. Så langt er det knapt påvist spurvefugler med fugleinfluensa, og på denne tiden av året vil de ikke samles slik som om vinteren. Det er nærmest en forutsetning for at viruset skal spre seg at mange fugler har nær kontakt.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
Hvor ofte??
Hey der jeg er en jente på 12 år som har et fugleprosjekt og lurte på hvor ofte må en fugl mates? Og når åpner øynene til fugleungen seg? Takk for svar=D
K. (15.05.2006)
Svar:
En fugl må ha mat flere ganger om dagen. Hvor fort øynene til fugleunger åpnes avhenger av hvilken art det er snakk om. Hos noen arter er øynene åpne umiddelbart etter klekking, men hos andre arter tar det flere dager.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
gråspurv
gikk i 17de mai tog igår, og fikk se noe jeg aldri har sett før, gråspurv mamma som kastet sine nye klekkede unger ut av sitt reir, er dette vanlig hos disse fuglene eller?
J. (18.05.2006)
Svar:
Dette er definitivt en meget uvanlig atferd som jeg ikke kjenner til. Det ble forøvrig nylig publisert en artikkel i fagtidsskriftet IBIS, som omhandlet gråspurvkannibalisme. Da foret moren de andre ungene med en død gråspurvunge.
Frode Falkenberg (26.05.2006)
svarttrost
Har sätt observerat en svarttrost som låg helt stilla på marken i 1 minut sen började den rista på vingarna, vad var det? Näbben var orange är det bara gamla trostar som har det? När får koltrasten barn?
A. (09.05.2006)
Svar:
Det kan høres ut som om du har sett en fugl som har vasket av seg parasitter. I godværsdager legger gjerne svarttrosten seg flat på bakken, gjerne et støvete sted, for å drive ut fjærparasitter. Et bilde av en fjellerke som "støvbader" ser du på http://cyberbirding.no/photo/e_alpestris_06.php.
Det er som du sier gamle svarttroster som har orange nebb, og helst hannene. Hunner kan være ganske variable på akkurat det.
Svarttrosten får sine unger fra april til juli, avhengig av hvor man finner de i landet (nord-sør).Frode Falkenberg (26.05.2006)