Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 483 til 44 507 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
Identify this bird please
Hi,
Please can someone identify this bird that I saw on a recent holiday in Norway? It was in the forest below the cable car in Tromsø. Sorry for the fuzzy picture and posting in English.
N.F.E. (05.07.2010)
Svar:
This looks like a fieldfare.
Roar Solheim (05.07.2010)
Rovfugl
Hei. Jeg tok dette bilde fra balkongen på ferie i Egypt.Er det mulig å fastslå hvilken art det er?
T.K. (27.06.2010)
Svar:
Det ser ut til å være en liten falk, men jeg klarer ikke å finne riktig art ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (05.07.2010)
Rovfugl
Hei. Takk for forrige svaret, det var nok en bokfink. Har en fugl til jeg lurer på. Har oppservert en del musvåk i området, men på denne så jeg ingen tegninger under vingene. Kan godt hende att det var lyset som var litt feil og att det er tatt på lang avstand med en 500mm. Har lyssatt alle bildene men ser ikke noen tegninger. Bildet er tatt vest på Hurumlandet.Takk!
T.T. (30.06.2010)
Svar:
Bildet er veldig mørkt, men det KAN se ut som at dette kan være en sivhauk, hunnfugl. Den har mørk fjærdrakt med lyst hode. Stjerten på denne fuglen er lenger enn hos musvåk, så dette trekker også i retning av en kjerrhauk, og sivhauken er i denne gruppen.
Roar Solheim (05.07.2010)
rovfugl
Vi har observert en falk lignende fugl ved hjemmet vårt flere ganger. Det kan se ut som det er ett par da de er 2. Klarer ikke å finne ut hvilken fugl det er, men det er en rovfugl da vi i dag så den tok en mus. Den er orangeaktig både over og under og minner om en "liten?" falk i størrelsen.(Er ingen stor fugle kjenner men den er mindre enn en skjære)Vi bor i fjellstrøk, helt øverst i hedmarken, grenser til Røros. (Os i Østerdalen) Har du noen formening om hvilken rovfugl det kan være, så kan vi søke på noen navn for å få bilde? Har gått igjennom diverse fuglebøker og på nettet uten hell. Har da søkt på falk og hauk, og gått igjennom hvert eneste bilde uten resultat.
håper du kan hjelpe oss.
M.W. (01.07.2010)
Svar:
Dette høres mest sannsynlig ut til å kunne være en tårnfalk - den er orangefarget i fjærdrakten.
Roar Solheim (05.07.2010)
størrelse på hull
hvor stort hull skal det være på fuglekassen til kjøttmeis?
V.T. (05.07.2010)
Svar:
Det bør være 32 mm, men kjøttmeisen kan også hekke i kasser med hulldiameter 4-5 cm, og av og til også i store ugle- og andekasser.
Roar Solheim (05.07.2010)
Hvit linerle
Hei!
Vi har en nesten hvit linerle som har rede her hos oss. Så omtale av en slik en her på siden. Tror kanskje det er to av dem, men har ikke sett dem samtidig. Den er kjapp til å komme når vi er ute, og virker ganske tam. Er det en arvelig egenskap(leucisme?), slik at vi kan forvente fler av dem? Og er det slik at linerlene vanligvis hekker samme sted hvert år? Hadde vært koselig med samme fuglen her til neste år:-)
J.G. (03.07.2010)
Svar:
Jeg vet ikke, men antar at dette er arvelig. Denne formen for hvitfarge skyldes nemlig en genfeil som forårsaker at enkelte fjær ikke tar opp fargestoffer under utveksten, derfor blir slike fugler ofte delvis hvite, med enkelte normalfargede fjær. Den kan gjerne dukke opp på samme sted neste år, dersom den overlever til da.
Roar Solheim (05.07.2010)
Nattaktiv fugl
Hei!
Eg bur i ein dal ca 100 m.o.h og ca 3 km frå fjorden i Vanylven kommune. Det seinare året har eg registrert ein nattaktiv fugl eg ikkje har høyrt før. Den gir like gjerne lyd frå seg om hausten/vinteren som om våren, og vi snakkar heilt klart om ein standfugl. Eg har ikkje greid å observere fuglen, sidan eg kun høyrer den om natta/kvelden. Lyden høyrest ut til å komme frå ein middels stor fugl, og den er ganske monoton og skarp/høg. Eg har lytta til lydane av riksefuglar, men eg får det ikkje til å stemme. Kva kan dette vere?
M.M. (05.07.2010)
Svar:
Dette er litt for lite informasjon til at jeg klarer å finne noen forslag. Sitter fuglen i trær, eller på bakken? Bruker den andre biotoper? Gir den lyd fra seg både natt og dag, eller kun når det er mørkt?
Roar Solheim (05.07.2010)
Grønnstilk el skogsnipe?
Lurer på hva denne fugler er av art?Oppe 500 meter over havet,i nordrogaland.Ikke langt fra folgefonna.
J.O.N. (05.07.2010)
Svar:
Dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (05.07.2010)
Terne
Hei. Hvor lenge ruger en makrellterne ?? :)
B.O. (04.07.2010)
Svar:
Makrellterna ruger i 21-23 døgn. Den legger normalt 2-3 egg, i sjeldne tilfeller 4.
Magne Myklebust (05.07.2010)
Fuglelyd
Hei!
Jeg bare lurer på en fuglelyd og om jeg skal sammenligne den med noe, vil jeg si at det hørtes ut som en slik gammaldags skrivemaskin. Altså de tastetrykka.
Kan du si hva det er?
M. (03.07.2010)
Svar:
Kan du gi litt mer informasjon? Hvor i Norge er dette, når på døgnet hører du fuglen, er det i skog eller sitter fuglen på bakken, og hvor raskt kommer disse lydene ( er det enkeltvis, eller kommer de regelmessig som en knatring?)?
Roar Solheim (05.07.2010)
Låvesvale og hekking på taksvalevis
Jeg var ikke klar over at låvesvalen faktisk kan bygge reir på taksvalevis- under takmønet. Satte opp et utspring opp under mønet på hytta i Gulen nå i mai for å få taksvalen til å bygge her. Gleden var stor når jeg så at byggverket var i gang. Stor var overraskelsen da jeg så at dette var låvesvaler :-) Hvor vanlig er dette?
En annen ting som også overrasket litt for noen år siden er ca 8 tårnseiler par som hekker i stærkassene på låven. Fuglekassene er vanlig størrelse fuglekasser- 37 cm høye med 5 cm åpning. Stærene som var her før har mistet interressen for kassene etter at tårnseilerne tok i bruk boligene.
Martin Hole
M.H. (04.07.2010)
Svar:
Beskrivelsen av låvesvaler med reir på taksvalevis er veldig spesiell, og derfor er det fint om du kan klare å fotodokumentere dette. Tårnseilere kan hekke i stærkasser, og en kan av og til finne dem i hulltrær (tror bl. a. at de er registrert i gamle svartspetthull).
Roar Solheim (05.07.2010)
Hvem bor i et reir av tørrkvist i ei gran 800 moh?
Hvem bor i et reir av tørrkvist i ei gran 800 moh? Opp daget reiret i ei gran i ei lita granklynge rett bak hytta på Øyungen i Ringsakerfjellet. Hørte noen ukjente, litt skarpere fuglelyder fra treet. Fikk aldri øye på noen voksen fugl, men en gang fikk jeg lokket fram et hode og et nebb fra reiret, men ble ikke noe klokere. Fugleungen var i alle fall på størrelse med en voksen trost. Kan dere hjelpe meg?
O.B. (04.07.2010)
Svar:
Det kan hende at du har en falk (tårnfalk eller dvergfalk) som hekker i reiret. Disse artene hekker i kvistreir etter kråke eller skjære, og de voksne fuglene varsler med skarpe kikk-kikk-kikk rop.
Roar Solheim (05.07.2010)
Trefelling nær ørnerede
Hei.
Det blir for tiden hogt mye trær og det skal sprenges for bygging av en blokk rett i nærheten av huset vårt. Herfra ser vi hver dag det komme flygende 2 ørner ut av skogen fra høyden bak huset vårt. Vi antar at de har rede der. Vi er ikke sikre, men vi tror det er musvåk. Den ene er betraktelig mye større enn den andre. Er hekketiden over? Eller forstyrres de av dette arbeidet?
L.A.K. (05.07.2010)
Svar:
Dette er vanskelig å si, for det spørs om de har et reir i skogen, og hvor langt dette i så fall ligger fra arbeidene. Dette bør egentlig sjekkes nærmere av fuglefolk for å finne ut hvilken art det dreier seg om, og om fuglene har reir som forstyrres av aktivitetene.
Roar Solheim (05.07.2010)
Skjære eller gjøkunge?
har funnet en fugleunge på bakken som katten min nesten fanget. ungen har lange bein, liten stjert som står opp, og flekkvis sorte korte fjær, og åpne øyne. tigger veldig.to skjærer var i nærheten og så ut som de passet på den. de har reir i et tre like ved. har lagt ungen tilbake i reiret, men skjærene ser ikke ut til å oppsøke den i reiret men holder seg i nærheten. tror du de vil forlate den? er det vanlig at gjøk legger egg i skjære reir?
C. (04.07.2010)
Svar:
Hvis du fant fugleungen på bakken, bør du legge den på bakken der du fant den, for de riktige foreldrefuglene finner den der, og ikke i et fremmed reir. Gjøk legger ikke egg i skjærereir, men i Syd-Europa finnes en egen gjøkart som heter skjæregjøk, og DEN parasitterer skjærer.
Roar Solheim (05.07.2010)
kongeørn?
Er dette en kongeørn? Har tatt så mykje lys eg kunne på dette bildet.
J. (02.07.2010)
Svar:
Ja, dette er en ung kongeørn.
Roar Solheim (04.07.2010)
Storspove?
Hei! Vi har fått en gjest ved huset vårt som vi ikke har sett her tidligere. Men lurer på om dette er en Storspove?
P.K. (02.07.2010)
Svar:
Ja, dette er en storspove.
Roar Solheim (04.07.2010)
Hvilken fugl er dette?
Vi fant en død fugl på plenen vår som vi lurer på kan være en ung gulspurv eller grønnfink. Kan dere hjelpe oss?
A.N.L. (04.07.2010)
Svar:
Dette er en gulspurv.
Roar Solheim (04.07.2010)
fuglegg
Hei!
for 5 minutter siden så fant jeg og mamma et fuglerede med 5 fuglegg hvis moren ikke kommer tilbake hva skal jeg gjøre da?
T. (04.07.2010)
Svar:
La redet ligge i fred, ikke forstyrr.
Roar Solheim (04.07.2010)
Hva er dette?
Oppdaget i dag en brun fugl med brunt/hvitt spraglet bryst. Det er en fugl jeg aldri før har sett på Senja (i Troms) før. Fuglen har røde føtter og halvlangt, gul-rødt nebb. Som du ser av bildet, er den ikke så stor. Håper du kan hjelpe meg.
M.H. (04.07.2010)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en rødstilk.
Roar Solheim (04.07.2010)
identifisere fugleunger
Hei, en ettermiddag for noen uker siden fant jeg denne gjengen på taket mitt i regnet. Jeg ble veldig nyskjerrig på hvaslags fugler det kan være, kanskje dere kan hjelpe meg med å identifisere dem?
Jeg har nå et tårnseilerrede under taket, og lurer på om de kan ha tatt over redet etter at disse flyttet ut? jeg streamer også redet live her http://www.ustream.tv/channel/nestbox-norway hvis dere har lyst til å se ;)
V.N. (04.07.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være linerleunger.
Roar Solheim (04.07.2010)
Due
Har en due i levende live, som så litt sliten.
Fikk mat og drikke i går kveld på verandaen.
Den dar ganske tam, den har overnattet på verandaen og ser friskere ut nå.
Sitter på taket og hviler seg.
Den har en grønn og en rød ring. Den røde ringen har ett nummer: 13384 pluss noe skrift men usikker på hva det står?
Kan noen fortelle meg mere om fugelen??
Funnet hjemme: 7630 Åsen
S. (30.06.2010)
Svar:
Kontakt Norges Brevdueforbund - dette er nok en tamdue.
Roar Solheim (30.06.2010)
egg
vi fant et halvt egg utenfor huset.egget er lys turkis på farge og ca1,5 cm i diameter.Hvilken fugl kan dette stamme fra?
A.N.E. (28.06.2010)
Svar:
Det kan være et klekkeskall fra en stær.
Roar Solheim (29.06.2010)
Sjelden fugl
Så en liten fugl som hadde gult hode og (hals).
Ryggen var brunlig, undersiden litt ubestemmelig grå.
Undulat?
G.B. (29.06.2010)
Svar:
Høres faktisk mest ut som at dette kan være en gulspurv hann.
Roar Solheim (29.06.2010)
Hva er dette?
Lurte på hva dette er for noe. Den er ca.like stor som en trost. Ut i fra lyden så var det ikke noen typisk sanger
T.T. (29.06.2010)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (29.06.2010)
Hvordan beskytte fuglekasser mot angrep fra " fiender."
Unger i fuglekasser er utsatt for angrep fra katter, rovfugler og ekorn.
For å forhindre at katter klarer å ta seg opp i treet har jeg nå lagt grunnmurspapp rundt stammen. Foreløpig ser det vellykket ut, men med en katt som er ivrig nok er vel dette ikke vanskelig å forsere....?
Skulle gjerne hatt et råd om hvilke hard, glatt plast eller annen matriale som vil gjøre kassen utilgjengelig for katter.
Og hvordan kan en beskytte kassen mot angrep ovenfra? Hønsenetting rundt kassen, slik at åpningen blir vansklig å komme til? Fuglene vil vel fint komme inn og ut gjennom hønsenettingen?
Bør ikke en ideel fuglekasse ha bratt tak istedenfor flatt som er veldig vanlig? Og at taket går langt frem, over inngangshull og blir vanskligere å nå for rovfugler?
Blir glad for råd og takk for flott nettsted!
E. (29.06.2010)
Svar:
De viktigste å beskytte hullrugerne mot, er katter og mårdyr. Det gjøres best ved å kle trestammen ca 2 m over bakken med en glatt metallplate rundt hele stammen, va 50 cm høy eller mer.
Roar Solheim (29.06.2010)